Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Под чијим утицајем се у неким деноминацијама развило веровање у предодређеност?

У калвинизму се велики нагласак ставља на веровање у предодређеност. Скуп учења реформисте Жана Ковена (Жана Калвина) утицао је на бројне протестантске деноминације, као што су реформисана, презбитеријанска, конгрегационална и пуританска црква (1. 9, стране 18-21).

• Где је Каин нашао жену?

Каинова жена је морала бити Евин потомак, будући да је Ева родила ’синове и кћери‘ (Пост. 5:4; 1. 9, страна 25).

• Којег је анђела Бог послао да иде испред Израелаца када их је изводио из Египта? (Изл. 23:20, 21)

Имамо разлога да верујемо да је тај анђео који је ’носио Јеховино име‘ био његов прворођени Син, који је касније постао познат као Исус (15. 9, страна 21).

• Зашто се у Првој посланици Коринћанима говори о месу које је жртвовано идолима?

У грчким и римским храмовима су се животиње приносиле на жртву. Међутим, месо које се није појело током тих обреда могло се наћи на пијацама на којима се иначе продавало месо. Премда хришћани нису учествовали у паганским обредима, они су смели куповати месо које је било жртвовано у неком храму, јер оно због тога није било нечисто. Апостол Павле је написао: „Једите све месо што се продаје на пијаци и ништа не испитујте ради савести. Јер ’Јеховина је земља и све што је на њој‘“ (1. Кор. 10:25, 26; 1. 10, страна 12).

• Шта Бог сматра изговорима када је у питању наша служба?

’То је и сувише тешко. Немам жељу. Имам превише обавеза. Нисам довољно вешт. Неко ме је увредио.‘ Све то нису оправдани разлози да не извршавамо Божје заповести (15. 10, стране 12-15).

• Шта можеш учинити да би хришћански састанци били извор окрепе за тебе и друге?

Припреми се. Буди редован. Дођи на време. Понеси све што је потребно. Не дозволи да те ишта омета. Учествуј. Износи кратке коментаре. Одржи своје тачке. Похвали учеснике у програму. Дружи се с другима пре и после састанака (15. 10, страна 22).

• Који библијски извештај говори о једној девојчици и губи, болести која је данас позната као Хансенова болест?

У петом поглављу Друге књиге о краљевима говори се о једној малој Израелки која је била слушкиња у кући Намана, заповедника сиријске војске. Пошто је он боловао од губе, девојчица му је предложила да оде код пророка Јелисеја да га излечи (1. 11, страна 22).

• Шта учимо из тога што је Арон попустио под притиском других?

Док Мојсије није био присутан, Израелци су тражили од Арона да им направи бога. Он је попустио и учинио то. Његов пример показује да се с притиском других не суочавају само млади. Под таквим притиском могу попустити чак и старије особе које искрено желе да чине оно што је исправно. Морамо се одупирати лошем утицају других (15. 11, страна 8).

• Чињеница или заблуда?

Сатана је стварна особа: чињеница (2. Кор. 11:14). Када умру, људи прелазе у духовно подручје: заблуда (Проп. 9:5). Добрим анђелима је стало до нас: чињеница (Пс. 34:7). Исус је једнак Богу: заблуда (1. Кор. 11:3; 1. 12, стране 8-9).