Пређи на садржај

Пређи на садржај

Задржи у мислима оно што је Јехова учинио за тебе

Задржи у мислима оно што је Јехова учинио за тебе

Задржи у мислима оно што је Јехова учинио за тебе

КРАТКО након Исусовог ускрсења, двојица његових ученика су се пешице запутила из Јерусалима у село Емаус. „Док су тако разговарали и расправљали“, пише у Лукином јеванђељу, „пришао им је сам Исус и пошао с њима. Али њиховим очима није било дато да га препознају.“ Онда их је Исус упитао: „’О чему то успут расправљате међу собом?‘ А они су се, жалосног лица, зауставили.“ Због чега су били тужни? Ученици су се надали да ће Исус у то време ослободити Израел од владавине незнабожаца, али то се није догодило. Супротно њиховим очекивањима, Исус је био убијен. Због тога су били веома жалосни (Лука 24:15-21; Дела 1:6).

Исус им је затим помогао да дођу до исправног закључка. „Почевши од Мојсија и свих Пророка, протумачио им је оно што је писано о њему у свим Писмима.“ Јасно је да су се током Исусове службе одиграли многи значајни догађаји који јачају веру. Док су ученици слушали Исусово објашњење, њихова туга се претворила у радост. Касније су те вечери један другоме рекли: „Зар нам није срце горело док нам је путем говорио, док нам је тумачио Писма?“ (Лука 24:27, 32). Шта можемо научити од ових Исусових ученика?

Како неиспуњена очекивања утичу на нас?

Двојица ученика који су путовали у Емаус били су тужни јер се није остварило оно чему су се надали. Њихова осећања нас подсећају на речи из Пословица 13:12: „Од предугог ишчекивања разболи се срце.“ Попут њих, неки који су деценијама верно служили Јехови сматрали су да је ’велика невоља‘ већ требало да наступи и заврши се (Мат. 24:21; Откр. 7:14). Разумљиво је што таква неиспуњена очекивања повремено проузрокују тугу.

Међутим, сетимо се да се двојици ученика вратила радост након што им је Исус помогао да се усредсреде на пророчанства која су се већ испунила — нека чак у њихово време. То и нама може помоћи да сачувамо унутрашњу радост и изборимо се са разочарањем. Дугогодишњи старешина по имену Мајкл је рекао: „Немој се заокупљати мислима о ономе што Јехова још није урадио. Уместо тога, често размишљај о ономе што је већ учинио.“ То је заиста одличан савет!

Шта је Јехова већ учинио

Размишљај о изванредним стварима које је Јехова већ постигао. Исус је рекао: „Ко исказује веру у мене, чиниће дела каква и ја чиним. Чиниће и већа дела од ових“ (Јов. 14:12). Божје слуге данас обављају најобимније дело које су хришћани икада вршили. Више од седам милиона њих се радује што ће преживети велику невољу. Замисли, никада раније није било тако много верних Јеховиних слугу који проповедају у толико земаља у свету! Као што је Исус прорекао, хришћани уз Јеховину помоћ ’чине и већа дела од његових‘.

Шта још Јехова чини за нас? Он је омогућио искреним људима да, сликовито говорећи, изађу из овог злог света и уђу у духовни рај који је он створио (2. Кор. 12:1-4). Издвајај време да размишљаш о свему што нам тај духовни рај омогућава. На пример, погледај своју библиотеку или библиотеку у Дворани Краљевства. Прелистај странице Индекса публикација или претражи библиотеку публикација на CD-у (Watchtower Library). Одслушај снимак неке библијске драме. Оживи у својим мислима звуке и призоре с недавног конгреса. Поред тога, размишљај о позитивном утицају дружења с браћом и сестрама. Јехова нам је великодушно подарио обиље духовне хране и братство у ком влада љубав — то је заиста духовни рај!

Псалмиста Давид је рекао: „Много си тога учинио, Јехова, Боже мој, и много је чудесних дела твојих и намера твојих за нас“ (Пс. 40:5). Зато задржимо у мислима изванредне ствари које је Јехова већ учинио и размишљајмо о његовој дивној намери за нас. Тако ћемо обновити снагу да верно истрајемо у преданој служби нашем небеском Оцу, Јехови (Мат. 24:13).

[Слика на 31. страни]

Исус је помогао својим ученицима да се усредсреде на оно што је Јехова већ учинио за њих

[Слике на 32. страни]

Оживи у својим мислима звуке и призоре с недавног конгреса