Пређи на садржај

Пређи на садржај

Искористи самаштво на најбољи могући начин

Искористи самаштво на најбољи могући начин

Искористи самаштво на најбољи могући начин

„Ко може да живи тако, нека живи тако“ (МАТ. 19:12)

1, 2. (а) Како су Исус, Павле и други гледали на самаштво? (б) Зашто неки можда не доживљавају самаштво као дар?

 НЕМА сумње да је брак један од највреднијих поклона које је Бог дао људима (Посл. 19:14). Али многи Јеховини сведоци који нису у браку такође воде срећан и испуњен живот. Харолд има 95 година и никада се није женио. Он каже: „Премда сам дружељубив и гостољубив, када сам са̂м никада се не осећам усамљено. Мислим да стварно могу рећи да имам дар самаштва.“

2 И Исус Христ и апостол Павле су рекли да је самаштво дар од Бога, исто као и брак. (Прочитати Матеја 19:11, 12 и 1. Коринћанима 7:7.) Али мора се признати да неки нису сами зато што то желе. Понекад је тешко наћи одговарајућег брачног друга. А неки су после доста година брака поново сами зато што су се развели или им је брачни друг умро. У ком смислу онда самаштво може бити дар? И како Божје слуге које нису у браку могу искористити ту ситуацију на најбољи могући начин?

Посебан дар

3. У каквој су предности хришћани који нису у браку?

3 Особе које нису у браку често имају више времена и слободе него они који су ожењени или удати (1. Кор. 7:32-35). То им пружа јединствену могућност да се више ангажују у служби, да се рашире у љубави према другима и да се приближе Јехови. Зато су неки Јеховини сведоци схватили какве предности пружа самаштво и одлучили да барем неко време ’живе тако‘. Други можда нису планирали да буду сами, али када су им се околности промениле у молитви су размишљали о својој ситуацији и схватили да уз Јеховину помоћ и они то могу решити у свом срцу и остати сами. Зато су прихватили ситуацију таквом каква јесте и одлучили да живе тако (1. Кор. 7:37, 38).

4. Зашто нема разлога да се хришћани који нису у браку осећају мање вреднима?

4 Хришћани знају да не морају бити ожењени или удати да би их Јехова и његова организација ценили. Бог воли све своје слуге (Мат. 10:29-31). Нико и ништа нас не може раздвојити од Божје љубави (Римљ. 8:38, 39). Било да смо у браку или смо сами, нема разлога да се осећамо мање вреднима.

5. Шта је потребно да би се самаштво искористило на најбољи могући начин?

5 Међутим, као што је случај са онима који имају дара за музику или спорт, они који имају дар самаштва морају га неговати да би из њега извукли максимум. Како онда хришћани који су у данашње време сами — било да су мушкарци или жене, млађи или старији, сами зато што то желе или због околности — могу на најбољи начин искористити ту ситуацију? Погледајмо шта можемо научити из неких лепих примера међу хришћанима у првом веку.

Самаштво у младости

6, 7. (а) Који су дар добиле Филипове ћерке? (б) Како је Тимотеј искористио године самаштва и које је благослове имао зато што је био спреман да служи док је био млад?

6 Филип је био реван проповедник добре вести и имао је четири ћерке, девице, које су са истом ревношћу проповедале (Дела 21:8, 9). Пророковање је спадало у чудесне дарове светог духа и те девојке су га имале, као што је било проречено у Јоилу 2:28, 29.

7 Тимотеј је био младић који је добро користио своје самаштво. Његова мајка Евникија и бака Лоида одмалена су га поучавале ’светим списима‘ (2. Тим. 1:5; 3:14, 15). Оне су вероватно прихватиле хришћанство када је Павле отприлике 47. године н. е. први пут био у Листри, где су оне живеле. Две године касније, када је Павле други пут био у том граду, Тимотеј је вероватно имао двадесетак година. Премда је по годинама, као и у истини, био релативно млад ’о њему су добро говориле‘ хришћанске старешине из Листре и оближње Иконије (Дела 16:1, 2). Зато је Павле позвао Тимотеја да му се придружи на његовим путовањима (1. Тим. 1:18; 4:14). Не знамо тачно да ли се Тимотеј икада оженио. Али знамо да је као младић спремно прихватио Павлов позив и годинама касније је као самац био мисионар и надгледник (Фил. 2:20-22).

8. Шта је Марку помогло да тежи за духовним циљевима и које је благослове због тога имао?

8 Марко, који је био познат и као Јован, исто тако је добро искористио године које је провео као самац. Његова мајка, Марија, као и његов рођак Варнава, били су међу првим члановима скупштине у Јерусалиму. Његова породица је вероватно била добростојећа, будући да су у том граду имали своју кућу и слушкињу (Дела 12:12, 13). Међутим, иако је још као млад имао тако добре околности Марко није био себичан нити егоцентричан, нити му је био главни циљ да се скраси и има удобан породични живот. Вероватно је то што се као младић дружио са апостолима пробудило у њему жељу да буде мисионар. Зато се радо придружио Павлу и Варнави на њиховом првом мисионарском путовању као њихов помоћник (Дела 13:5). Касније је путовао с Варнавом, а после је с Петром био у Вавилону (Дела 15:39; 1. Петр. 5:13). Не знамо тачно колико дуго је био сам. Али стекао је углед као неко ко је желео да служи другима и да у служби за Бога учини нешто више.

9, 10. Које могућности да прошире службу имају млади хришћани који нису у браку? Наведи пример.

9 Многи млади у данашњим скупштинама исто тако користе прилику што су млади и сами да у служби учине нешто више. Попут Марка и Тимотеја, они схватају да им самаштво омогућује да ’непрестано и несметано служе Господу‘ (1. Кор. 7:35). То је стварно изузетна прилика. Могућности су велике — пионирска служба, служење тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства, учење неког страног језика, помагање на изградњи Дворана Краљевства или Бетела, похађање Школе за обучавање наименоване браће и бетелска служба. Ако си још увек млад и ниси у браку, можеш ли искористити неку од тих прилика?

10 Један брат који се зове Марк почео је с пионирском службом пре него што је напунио двадесет година, похађао је Школу за обучавање наименоване браће и на различите начине служио у многим земљама. Осврћући се на 25 година пуновремене службе он каже: „Трудио сам се да охрабрим свакога у скупштини, да идем у службу са свима, да им долазим у пастирске посете, да их позивам у свој дом на оброк и чак да организујем охрабрујућа дружења. Све то ми је причињавало велико задовољство.“ Као што се види из Марковог коментара, највећа радост у животу произлази из давања, а ако се потпуно посветимо светој служби имаћемо много прилика да дајемо другима (Дела 20:35). Без обзира на то шта вас лично занима, какве способности или колико искуства у животу имате, данас за вас младе има много посла у Господовом делу (1. Кор. 15:58).

11. Зашто није добро журити са склапањем брака?

11 Премда већина младих људи жели да једног дана ступи у брак, има много разлога због којих не би требало да журе с тим. Павле саветује младе да не ступају у брак док су још „у цвету младости“, већ да сачекају да прође то време када је полни нагон најјачи (1. Кор. 7:36). Треба вам време да упознате себе и да стекнете животно искуство које вам је неопходно да бисте изабрали доброг брачног друга. Давање брачног завета је озбиљна одлука, одлука за читав живот (Проп. 5:2-5).

Самаштво у каснијим годинама живота

12. (а) Како је удовица Ана користила своје околности? (б) Какву је част Ана имала?

12 У Лукином јеванђељу се говори о Ани, која је вероватно била дубоко ражалошћена када јој је муж изненада умро после само седам година брака. Не знамо да ли су имали децу нити да ли је она икада размишљала о томе да се поново уда. Али из Библије сазнајемо да је Ана са 84 године и даље била удовица. На основу онога што стоји у Библији долазимо до закључка да је Ана своје измењене околности искористила да се приближи Јехови. Она „никад није изостајала из храма, него је ноћ и дан служила Богу постовима и усрдним молитвама“ (Лука 2:36, 37). Дакле, духовне ствари су јој биле најважније у животу. Морала је да буде чврста и одлучна, али је зато била богато награђена. Имала је част да види малог Исуса и другима је говорила о ослобођењу које ће донети будући Месија (Лука 2:38).

13. (а) На основу чега закључујемо да је Дорка помагала члановима скупштине? (б) Како је Дорка била награђена за своју доброту?

13 У Јопи, лучком граду који се налазио северозападно од Јерусалима, живела је једна жена која се звала Дорка, то јест Тавита. У то време је вероватно била неудата, јер Библија не спомиње да је имала мужа. Она је била „богата добрим делима и помагала је сиромашнима“. Очигледно је шила одећу сиромашним удовицама и другима због чега су је много волели. Зато када се изненада разболела и умрла, цела скупштина је послала двојицу браће да оду по Петра с молбом да ускрсне њихову драгу сестру. Кад се вест о том ускрсењу прочула по Јопи многи су почели да верују у Исуса (Дела 9:36-42). Можда је и сама Дорка некима од њих помогла својим добрим делима.

14. Шта хришћане који нису у браку подстиче да се више приближе Јехови?

14 У данашњим скупштинама има много оних који су попут Ане и Дорке сами у каснијим годинама живота. Неки можда нису нашли одговарајућег брачног друга. Други су разведени или су удовци и удовице. Пошто немају брачног друга ком би се поверавали, та наша браћа и сестре су научили да се више ослањају на Јехову (Посл. 16:3). Силвија, неудата сестра која служи у Бетелу више од 38 година, сматра то благословом. Она искрено каже: „Понекад сам уморна од тога да увек ја будем она која је јака. Питам се ко ће мене охрабрити?“ Али затим додаје: „Поуздање у то да Јехова боље од мене зна шта ми је потребно помаже ми да му се приближим. А охрабрење увек стигне, понекад из потпуно неочекиваног извора.“ Кад год се приближимо Јехови он се побрине за нас на најнежнији и најбољи начин.

15. Како се хришћани који нису у браку могу ’раширити‘ у љубави?

15 Самаштво особи пружа посебну прилику да се ’рашири‘ у љубави. (Прочитати 2. Коринћанима 6:11-13.) Џолин, неудата сестра која је 34 године у пуновременој служби каже: „Стварно се трудим да изградим чврста пријатељства не само са онима који су мојих година, већ са свима. Самаштво пружа одличну прилику да дајемо себе Јехови, својој породици, браћи и сестрама, као и другим људима. Што сам старија, све сам срећнија што сам сама.“ Старија и болесна браћа и сестре, самохрани родитељи, млади и остали у скупштини сигурно цене несебичну подршку коју им пружају они који нису у браку. Свако од нас се боље осећа кад год из љубави чини нешто за друге. Можеш ли се и ти ’раширити‘ у љубави према другима?

Кад неко одлучи да остане сам

16. (а) Зашто се Исус није женио? (б) Како је Павле мудро искористио то што је био сам?

16 Исус се није женио. Он је морао да се припреми за задатак који је имао и да га изврши. Доста је путовао, био је активан од раног јутра до касно увече и на крају је дао свој живот као откупну жртву. Самаштво је у његовом случају била предност. Апостол Павле је пропутовао хиљаде километара и доживео многе тешкоће у служби (2. Кор. 11:23-27). Премда је могуће да је Павле раније био ожењен, одлучио је да остане сам након што је постао апостол (1. Кор. 7:7; 9:5). И Исус и Павле су ради службе подстицали друге да се по могућству угледају на њих. Али ни један ни други нису рекли да је целибат услов да неко буде Божји слуга (1. Тим. 4:1-3).

17. Како неки у данашње време следе Исусов и Павлов пример и зашто можемо бити сигурни да Јехова цени оне који се на тај начин жртвују?

17 И у данашње време неки су одлучили да остану сами да би се могли више посветити својој служби. Харолд, кога смо раније споменули, у бетелској служби је више од 56 година. Он каже: „После десет година бетелске службе видео сам да су многи брачни парови отишли из Бетела због здравствених проблема или зато што су морали да се брину о остарелим родитељима. Моји родитељи нису били живи. Али ја сам толико волео Бетел да нисам желео да женидбом угрозим своју службу.“ Слично томе, дугогодишња пионирка Маргарет је пре неколико година рекла: „Имала сам прилике да се удам, али једноставно нисам имала времена за то. Додатну слободу коју пружа самаштво користила сам за службу и то ми је причињавало велико задовољство.“ Јехова сигурно никада неће заборавити оне који се несебично жртвују у служби. (Прочитати Исаију 56:4, 5.)

Максимално искористи своје околности

18. Како други могу охрабрити и подржати хришћане који нису у браку?

18 Сви хришћани који нису у браку и који дају све од себе у служби за Јехову заслужују нашу искрену похвалу и охрабрење. Ми их волимо због њихових добрих особина и захвални смо за све што чине за скупштину. Они се никада неће осећати усамљено ако заиста будемо њихова духовна ’браћа и сестре, мајке или деца‘. (Прочитати Марка 10:28-30.)

19. Шта можеш учинити да би своје самаштво искористио на најбољи могући начин?

19 Било да си сам по сопственом избору или због околности, ови библијски примери као и примери у данашње време сигурно ће те уверити да можеш водити срећан и испуњен живот. Неки дарови се жељно очекују док други долазе потпуно неочекивано. Неке одмах ценимо, а неке тек с временом. Дакле, све зависи од нашег става. Шта ти можеш урадити да би своје самаштво искористио на најбољи могући начин? Приближи се Јехови, буди марљив у служби и рашири се у љубави према другима. Као и брак, и самаштво нам може донети награде када на њега гледамо онако како Бог гледа и када мудро користимо тај дар.

Да ли се сећаш?

• У ком смислу самаштво може бити дар?

• Како самаштво може бити благослов у младости?

• Како се хришћани који нису у браку могу приближити Јехови и раширити у љубави према другима?

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

Да ли своје околности максимално користиш у служби Богу?