Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Нађи уточиште у Јеховином имену‘

’Нађи уточиште у Јеховином имену‘

’Нађи уточиште у Јеховином имену‘

„Оставићу... народ понизан и скроман, који ће наћи уточиште у имену Јеховином“ (СОФ. 3:12)

1, 2. Која ће симболична олуја ускоро захватити читаво човечанство?

 ДА ЛИ ти се некада десило да си због олује или града морао да потражиш заклон испод неког моста? Мост би можда био добар заклон од олује или града, али ти вероватно не би много значио у случају торнада или урагана.

2 Приближава се једна другачија олуја — олуја која ће доћи на читав људски род. То је симболични „дан олује“. Тај „велики Јеховин дан“ утицаће на читаво човечанство. Међутим, ми можемо наћи уточиште које нам је потребно. (Прочитати Софонију 1:14-18.) Како можемо бити заштићени током ’дана гнева Јеховиног‘ који ће ускоро почети?

Дани олује у библијска времена

3. Која је „олуја с громовима“ дошла на десетоплеменско краљевство Израела?

3 Јеховин дан ће почети уништењем свих кривих религија. Одговор на питање како наћи уточиште можемо потражити у историји Божјег древног народа. Исаија, који је живео у осмом веку пре н. е., упоредио је Јеховин дан суда над отпадничким десетоплеменским краљевством Израела са ’олујом с громовима‘ коју људи неће моћи да спрече. (Прочитати Исаију 28:1, 2.) То пророчанство се испунило 740. пре н. е., када је Асирија напала та племена, међу којима је Јефремово племе било најистакнутије.

4. Како је „велики Јеховин дан“ дошао на Јерусалим 607. пре н. е.?

4 После извршења пресуде над неверним Израелом, „велики Јеховин дан“ против Јерусалима и краљевства Јуде уследио је 607. пре н. е. До тога је дошло зато што су људи у Јуди такође постали отпадници. Вавилонци под Навуходоносором представљали су претњу за Јуду и њену престоницу Јерусалим. Јудејци су се ослањали на политичко савезништво са Египтом, што је заправо било „уточиште од лажи“. Вавилонци су попут разорне олује с градом збрисали то „уточиште“ (Ис. 28:14, 17).

5. Шта ће током уништења криве религије бити с Божјим народом?

5 Велики Јеховин дан који је дошао на Јерусалим био је предслика пресуде која ће у наше време бити извршена над отпадничким хришћанством. Поред тога, биће уништен остатак ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије. После тога ће бити уништени преостали делови Сатаниног злог система. Међутим, Божји народ ће преживети јер налази уточиште у Јехови (Откр. 7:14; 18:2, 8; 19:19-21).

Духовно и дословно уточиште

6. Како Јеховин народ може наћи уточиште?

6 Како Божји народ већ сада налази уточиште током времена краја? Духовно уточиште налазимо тако што у молитви ’размишљамо о [Божјем] имену‘ и ревно служимо Богу. (Прочитати Малахију 3:16-18.) Међутим, свесни смо да није довољно да само размишљамо о његовом имену. У Библији читамо: „Свако ко призове Јеховино име биће спасен“ (Римљ. 10:13). Постоји веза између призивања Јеховиног имена и спасења. Многи искрени људи могу видети разлику између правих хришћана, који с поштовањем „размишљају о његовом имену“ и служе му као његови Сведоци, и оних који му не служе.

7, 8. На који начин су хришћани из првог века били спасени и која сличност постоји с данашњим Божјим слугама?

7 Међутим, Јехова нам не пружа само духовно уточиште. Он је свом народу обећао и дословно спасење. То се види из онога што се десило 66. н. е. након што је римска војска под Цестијем Галом напала Јерусалим. Исус је прорекао да ће се дани те невоље ’скратити‘ (Мат. 24:15, 16, 21, 22). То се догодило када су римске снаге неочекивано прекинуле опсаду града, чиме се правим хришћанима пружила прилика да се спасу. Они су могли да побегну из града и с тог подручја. Неки су прешли преко Јордана и нашли уточиште у планинама источно од те реке.

8 Између тих хришћана и данашњег Божјег народа можемо повући паралелу. Хришћани из првог века су тражили уточиште, а слично је и с данашњим Божјим слугама. Међутим, овог пута нико неће бежати на неко конкретно место, јер се прави хришћани налазе свуда по свету. Па ипак, као народ, ’изабрани‘ и њихови верни сарадници преживеће крај отпадничког хришћанства тако што ће наћи уточиште код Јехове и у његовој организацији која се може упоредити с планином.

9. Ко покушава да гурне Јеховино име у заборав? Наведи пример.

9 С друге стране, хришћанство заслужује да буде уништено зато што не поучава људе истини о Богу нити показује поштовање према Божјем имену. Божје име је у средњем веку било прилично познато широм Европе. То име, које се појављује у облику четири хебрејска слова која се називају тетраграм и обично се преносе као ЈХВХ, налазило се на кованом новцу, на фасадама кућа, у многим књигама и библијским преводима, па чак и у неким католичким и протестантским црквама. Међутим, у новије време је раширена појава да се Божје име уклања из библијских превода и избацује из употребе. Један пример тога је Писмо бискупским конференцијама о ’Божјем имену‘ од 29. јуна 2008. године које им је послала Конгрегација за богоштовље и дисциплину сакрамената. У њему је Римокатоличка црква препоручила да се тетраграм, у његовим разним преводима, замењује речју „Господ“. Ватикан је наложио да се Божје лично име не користи нити изговара у хвалоспевима и молитвама током католичких црквених служби. И у другим религијама, било да су хришћанске или нехришћанске, верске вође од милиона људи скривају идентитет истинитог Бога.

Заштита за оне који свете Божје име

10. Како се данас одаје част Божјем имену?

10 За разлику од припадника других религија, Јеховини сведоци одају част и славу Божјем имену. Они га свете тако што га с поштовањем користе. Јехови су драги они који имају поверења у њега и он ће постати било шта што је потребно да би благословио и заштитио свој народ. Јехова „пази на оне који код њега траже уточиште“ (Наум 1:7; Дела 15:14).

11, 12. Ко је био веран Јехови у древној Јуди и ко му је данас веран?

11 Иако су многи у древној Јуди постали отпадници, било је неких који су ’нашли уточиште у имену Јеховином‘. (Прочитати Софонију 3:12, 13.) Када је Бог казнио неверну Јуду дозволивши Вавилонцима да освоје земљу и одведу народ у заробљеништво, неки појединци, попут Јеремије, Варуха и Авдемелеха, били су поштеђени. Они су живели „усред“ отпадничког народа. Други су остали верни у заробљеништву. Међани и Персијанци су предвођени Киром освојили Вавилон 539. пре н. е. Кир је убрзо после тога издао проглас којим је дозволио остатку Јудејаца да се врати у домовину.

12 С обзиром на оне који ће доживети обнову обожавања истинитог Бога, Софонија је прорекао да ће их Јехова спасти и да ће се радовати због њих. (Прочитати Софонију 3:14-17.) То се и данас испуњава. Након што је Божје Краљевство било успостављено на небу, Јехова је ослободио верни остатак помазаних хришћана из духовног ропства у Вавилону Великом. Он се до дан-данас радује због њих.

13. У ком смислу се ослобађају људи из свих народа?

13 Они који имају наду у вечни живот на земљи такође су изашли из Вавилона Великог и срећни су што више не робују учењима кривих религија (Откр. 18:4). Према томе, главно испуњење Софоније 2:3 одиграва се у наше време: „Тражите Јехову, сви кротки на земљи.“ Кротки из свих народа, било да имају небеску или земаљску наду, налазе сада уточиште у Јеховином имену.

Божје име није амајлија

14, 15. (а) Чему су неки приписивали заштитничку моћ? (б) Шта не треба да се користи као амајлија?

14 Неки Израелци су сматрали да ће због храма бити заштићени од непријатеља (Јер. 7:1-4). Раније су Израелци сматрали да ковчег савеза има моћ да их заштити у биткама (1. Сам. 4:3, 10, 11). Константин Велики је на штитове својих војника ставио слова хи и ро, што су прва два слова титуле „Христ“ на грчком језику, надајући се да ће то заштити његове војник у бици. Сматра се да је шведски краљ Густав Адолф II, који се борио у Тридесетогодишњем рату, носио део оклопа који је приказан на седмој страни. Запази да се на том оковратнику јасно види име Јехова.

15 Неке Божје слуге које су напали демони нашле су уточиште код Јехове тако што су наглас призвали његово име. Међутим, предмет на ком се налази Божје име не треба сматрати амајлијом нити га користити на тај начин у свакодневном животу, као да тај предмет има неку магичну моћ и да нам може пружити заштиту. То није начин на који се може наћи уточиште у Јеховином имену.

Како данас налазимо уточиште

16. Како данас можемо наћи уточиште у духовном погледу?

16 Данас налазимо уточиште у духовној сигурности која влада међу Божјим народом (Пс. 91:1). Преко ’верног и разборитог роба‘ и скупштинских старешина увек смо упозорени на трендове у свету који би могли да угрозе ту сигурност (Мат. 24:45-47; Ис. 32:1, 2). Размисли само колико смо често упозорени на материјализам и колико су нас таква упозорења заштитила од духовне пропасти. И шта рећи о опасности да развијемо лежеран став, због ког бисмо могли постати неактивни у служби за Јехову? Божја Реч каже: „Безумне ће упропастити безбрижност њихова. А ко мене слуша, спокојан ће бити и мирно ће живети, зла се не бојећи“ (Посл. 1:32, 33). У духовном погледу бићемо на сигурном и ако настојимо да и даље будемо морално чисти.

17, 18. Шта милионима људи помаже да данас нађу уточиште у Јеховином имену?

17 Размисли и о препоруци верног роба да послушамо Исусову заповест да проповедамо добру вест о Краљевству по целом свету (Мат. 24:14; 28:19, 20). Софонија је споменуо једну промену која ће помоћи људима да нађу уточиште у Божјем имену. У Библији читамо: „Тада [ћу] народима дати чист језик, да би сви призивали Јеховино име и служили му раме уз раме“ (Соф. 3:9).

18 Шта је тај чист језик? Чист језик је истина о Јехови Богу и његовим намерама која је забележена у његовој надахнутој Речи. Ми у извесном смислу говоримо тим језиком када другима преносимо оно што смо исправно разумели о Божјем Краљевству и о томе како ће оно посветити његово име, када истичемо да Бог има право да буде врховни владар и када с радошћу говоримо о благословима којима ће се људи који су верни Богу заувек радовати. Захваљујући томе што толико људи говори тим симболичним језиком, све је више оних који ’призивају Јеховино име‘ и ’служе му раме уз раме‘. Сада милиони људи налазе уточиште у Јехови (Пс. 1:1, 3).

19, 20. Како су били изневерени они који су се у библијска времена уздали у „уточиште од лажи“?

19 Људи у свету морају да се боре с наизглед нерешивим проблемима. У очајничкој потрази за решењем својих проблема, многи се ослањају на несавршене људе. Или се надају да ће решење пружити политичке институције, као што су се и древни Израелци повремено ослањали на подршку околних народа и склапали савезе с њима. Као што знамо, то им ипак није помогло. Ни данас ниједна држава, као ни Организација уједињених нација, неће у потпуности решити проблеме с којима се суочава човечанство. Зашто би онда неко гледао на политичке институције и савезе као на уточиште? Библија их пророчански назива ’уточиштем од лажи‘. С потпуним правом можемо тако гледати на њих зато што ће се сви који полажу наду у њих горко разочарати. (Прочитати Исаију 28:15, 17.)

20 Ускоро ће у Јеховином дану целу планету захватити симболична снажна олуја с градом. Ни оно што људи буду предузели, ни атомска склоништа, ни богатство неће пружити заклон. У Исаији 28:17 пише: „Гра̏д ће однети уточиште од лажи и воде ће поплавити скровиште“.

21. Какву корист имамо ако слушамо савет из годишњег стиха за 2011?

21 Божји народ ће се и сада и током будућих догађаја осећати безбедно уз свог Бога, Јехову. Софонијино име, које значи „Јехова је заштитио“, указује на тај прави извор заштите. Зато је сасвим прикладно што као годишњи стих за 2011. годину имамо следећи мудар савет: ’Нађи уточиште у Јеховином имену‘ (Соф. 3:12). Већ сада можемо и треба да нађемо уточиште у Јеховином имену, безусловно се уздајући у њега (Пс. 9:10). Сваког дана имајмо на уму гаранцију коју пружа Бог: „Јака је кула име Јеховино. У њу бежи праведник и налази заштиту“ (Посл. 18:10).

Да ли се сећаш?

• Како сада можемо наћи уточиште у Јеховином имену?

• Зашто не треба да се уздамо у ’уточиште од лажи‘?

• На које уточиште можемо рачунати у будућности?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 6. страни]

Годишњи стих за 2011. гласи: ’Нађи уточиште у Јеховином имену‘ (Софонија 3:12)

[Извор слике на 7. страни]

Thüringer Landesmuseum Heidecksburg Rudolstadt, Waffensammlung “Schwarzburger Zeughaus”