Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ценимо брак као дар од Бога

Ценимо брак као дар од Бога

Ценимо брак као дар од Бога

„Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену и они ће постати једно тело“ (ПОСТ. 2:24)

1. Зашто Јехова заслужује наше поштовање?

 ЈЕХОВА БОГ, Оснивач брачне заједнице, сигурно заслужује наше поштовање. Пошто је он наш Створитељ, Суверени Бог и небески Отац, с правом се каже да „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ долази од њега (Јак. 1:17; Откр. 4:11). То је израз његове велике љубави (1. Јов. 4:8). Све чему нас поучава, све што тражи од нас и све што нам даје само је за наше добро (Ис. 48:17).

2. Које је савете Јехова дао првом брачном пару?

2 У Библији је брак представљен као један од дарова које нам Бог даје (Рута 1:9; 2:12). Јехова је приликом склапања првог брака Адаму и Еви дао конкретне савете како да буду успешан брачни пар. (Прочитати Матеја 19:4-6.) Да су послушали Бога, заувек би били срећни. Међутим, неразумно су поступили не узимајући у обзир Божју заповест и због тога су сносили страшне последице (Пост. 3:6-13, 16-19, 23).

3, 4. (а) Како многи у данашње време показују да не цене ни брак ни Јехову Бога? (б) О којим примерима ћемо говорити у овом чланку?

3 Попут тог првог брачног пара, многи људи у данашње време доноси одлуке које се тичу брака, а да се при томе мало или нимало не обазиру на Јеховине савете. Неки директно одбацују брачно уређење, док други покушавају да га прилагоде својим жељама (Римљ. 1:24-32; 2. Тим. 3:1-5). Они занемарују чињеницу да је брак дар од Бога и тиме што не цене тај дар показују да не цене ни Јехову Бога који им је дао тај дар.

4 Понекад чак и неке Божје слуге изгубе из вида Јеховино гледиште о браку. Неки одлучују да се раздвоје или разведу иако немају библијски разлог за развод. Шта се може учинити да до тога не дође? Како оно што је Бог рекао у Постанку 2:24 може помоћи хришћанима који су у браку да ојачају свој брак? И како се они који размишљају о браку могу припремити за њега? Погледајмо три успешна брака из библијских времена на основу којих се види да је поштовање према Јехови један од основних услова за трајан брак.

Бити и остати веран

5, 6. Која ситуација је могла бити искушење за Захарију и Јелисавету и како је њихова верност била награђена?

5 Захарија и Јелисавета су све урадили како треба. Обоје су за брачног друга изабрали особу која верно служи Јехови. Захарија је савесно извршавао своје свештеничке дужности и обоје су се држали Божјег закона најбоље што су могли. Сигурно је било много тога за шта су били захвални. Али да смо их посетили у њиховој кући у Јуди, убрзо бисмо приметили да ту нешто недостаје. Нису имали деце. Јелисавета је била нероткиња и обоје су већ били у годинама (Лука 1:5-7).

6 У древном Израелу рађање деце се веома ценило и породице су често биле прилично велике (1. Сам. 1:2, 6, 10; Пс. 128:3, 4). Израелац је у то време могао поступити неверно и развести се од жене ако није могла да му роди децу. Међутим, Захарија је остао с Јелисаветом. Ни он ни његова жена нису гледали како да на најлакши начин окончају свој брак. Иако им је било тешко што немају деце, наставили су да заједно служе Јехови, верни њему и једно другом. Јехова их је касније богато наградио када је једним чудом проузроковао да у старости добију сина (Лука 1:8-14).

7. На који је још начин Јелисавета била верна свом мужу?

7 Јелисавета је своју изузетну верност показала на још један начин. У време када им се родио син, Захарија није могао да говори јер је онемео када је посумњао у оно што је рекао Божји анђео. Међутим, Захарија је сигурно на неки начин пренео својој жени да му је Јеховин анђео рекао да детету треба да дају име Јован. Суседи и рођаци су хтели да дете назову по оцу. Али Јелисавета се верно држала онога што јој је муж рекао. Казала је: „Не, него ће се звати Јован“ (Лука 1:59-63).

8, 9. (а) Како верност јача брак? (б) На које конкретне начине муж и жена могу показати да су верни једно другом?

8 Попут Захарије и Јелисавете брачни парови се и данас суочавају с разочарањима и другим проблемима. Брак у коме нема верности неће бити срећан. Флертовање, порнографија, прељуба и друге ствари које угрожавају брак могу непоправљиво уништити међусобно поверење. А када се у браку изгуби поверење, љубав почиње да вене. Верност је на неки начин попут заштитне ограде која породични дом штити од непожељних гостију и опасности, пружајући укућанима извесну меру сигурности. Зато када су муж и жена верни једно другом, осећају се сигурно и могу се поверити једно другом, што продубљује њихову љубав. Дакле, веома је важно бити веран.

9 Јехова је рекао Адаму: „Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену“ (Пост. 2:24). Шта то значи? Везе с пријатељима и рођацима морају доћи у други план. Време и пажња морају се поклонити најпре брачном другу. Пријатељи или рођаци више не могу имати предност у односу на њега. Брачни пар не сме дозволити чак ни родитељима да им се мешају у брак, тако што би утицали на њихове одлуке или улазили у њихове размирице. Они сада морају прионути једно уз друго. Тако каже Бог.

10. Шта ће брачним друговима помоћи да буду и остану верни?

10 Чак и када брачни друг није Сведок, верност доноси награде. Једна сестра чији муж није Јеховин сведок каже: „Стварно сам захвална Јехови што ме је поучио како да будем подложна свом супругу и да га поштујем. Верност је донела 47 година постојане љубави и поштовања“ (1. Кор. 7:10, 11; 1. Петр. 3:1, 2). Зато се истински потрудите да се ваш брачни друг осећа сигурно. Тражите начине да речима и делима уверите свог брачног друга да вам је он најважнија особа на свету. Колико до вас стоји, немојте никоме и ничему дозволити да се испречи између вас и вашег брачног друга. (Прочитати Пословице 5:15-20.) Рон и Џанет су у срећном браку више од 35 година и они кажу: „Имамо срећан брак јер верно радимо све што Јехова тражи од нас.“

Јединство јача брак

11, 12. Како су Акила и Прискила сарађивали (а) код куће, (б) на послу и (в) у служби?

11 Када је апостол Павле говорио о својим блиским пријатељима Акили и Прискили, увек их је спомињао заједно. Добар пример овог брачног пара показује шта је Бог мислио када је рекао да муж и жена треба да буду „једно тело“ (Пост. 2:24). Они су стално радили заједно у својој кући, на послу и у служби Богу. На пример, када је Павле први пут дошао у Коринт, Акила и Прискила су га љубазно позвали да остане у њиховој кући, коју је касније по свему судећи једно време користио као своју базу. Касније су се у њиховој кући у Ефесу одржавали скупштински састанци и они су заједнички помагали новима, као што је рецимо био Аполо, да боље разумеју истину (Дела 18:2, 18-26). Тај ревни брачни пар је затим отишао у Рим, где је њихов дом поново био коришћен за скупштинске састанке. Касније су се вратили у Ефес, где су јачали браћу (Римљ. 16:3-5).

12 Акила и Прискила су неко време радили заједно с Павлом, пошто су се бавили истим занатом, наиме израђивањем шатора. И ту се види да је овај брачни пар заједно радио и сарађивао без ривалства или сукоба (Дела 18:3). Нема сумње да је то што су заједно проводили време у хришћанској служби допринело томе да имају срећан брак. Павле је рекао да су они били његови ’сарадници у Христу Исусу‘ (Римљ. 16:3). Без обзира на то где су служили, у Коринту, Ефесу или Риму, свуда су били познати као брачни пар који је заједнички подупирао дело проповедања о Божјем Краљевству.

13, 14. (а) Шта све може нарушити јединство у браку? (б) Шта брачни другови могу урадити да би ојачали брачну везу и заиста постали „једно тело“?

13 Заиста се може рећи да заједнички циљеви и заједничко обављање послова јачају брак (Проп. 4:9, 10). Нажалост, у данашње време многи брачни парови врло мало времена проводе заједно. По читав дан раде на различитим пословима. Некима треба много времена да стигну до посла или сами одлазе у иностранство да би зарадили новац који шаљу породици. Неки брачни другови су чак и у кући изоловани једно од другог, јер време проводе гледајући телевизију, бавећи се хобијима, спортовима, видео-игрицама или су на Интернету. Да ли је и у вашој кући тако? Ако јесте, можете ли нешто променити да бисте више времена проводили заједно? Како би било да заједнички обављате послове, као што су припремање оброка, прање судова или сређивање дворишта? Да ли бисте могли помоћи једно другом око деце или остарелих родитеља?

14 Најважније је да редовно заједно проводите време у духовним активностима. Заједничко разматрање дневног стиха и породично проучавање пружају одличну прилику да ваша породица остане уједињена што се тиче размишљања и циљева. Поред тога, заједно идите у службу проповедања. Ако је могуће, будите заједно у пионирској служби, чак и ако вам околности дозвољавају да то буде само током једног месеца или једне године. (Прочитати 1. Коринћанима 15:58.) Једна сестра која је била у пионирској служби са својим мужем каже: „Служба проповедања је била један од начина да проводимо време заједно и да заиста разговарамо. Пошто смо обоје имали циљ да помажемо другима у духовном погледу, осећала сам да смо заиста тим. Био ми је ближи не само као муж, већ и као добар пријатељ.“ Док заједнички радите на остварењу вредних циљева, ваша интересовања, приоритети и навике постепено ће се усклађивати, тако да ћете све више размишљати, осећати и поступати као „једно тело“, баш као што су то били Акила и Прискила.

Нека у вашем браку Бог буде на првом месту

15. Шта је кључ за успешан брак? Објасни.

15 Исус је знао колико је важно да у једном браку Бог буде на првом месту. Посматрао је како је Јехова обавио прво венчање. Видео је колико су Адам и Ева били срећни док су слушали Бога и из прве руке је видео какве је проблеме донела непослушност. Зато, када је поучавао друге, он је у ствари поновио оно што је његов Отац рекао према Постанку 2:24. Још је додао: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Мат. 19:6). Дакле, дубоко поштовање према Јехови и даље је кључ за успешан и срећан брак. У том погледу су Исусови земаљски родитељи, Јосиф и Марија, оставили изузетан пример.

16. Како су Јосиф и Марија у свом породичном животу показали да цене духовне ствари?

16 Јосиф је био добар према Марији и поштовао ју је. Када је сазнао да је трудна желео је да буде милосрдан према њој, чак и пре него што му је Божји анђео објаснио шта јој се заправо догодило (Мат. 1:18-20). Као брачни пар, поштовали су цареву наредбу, али су се исто тако држали и Мојсијевог закона (Лука 2:1-5, 21, 22). И премда се само од мушкараца очекивало да присуствују великим верским празницима у Јерусалиму, Јосиф и Марија су заједно с члановима своје породице одлазили тамо сваке године (Пон. зак. 16:16; Лука 2:41). Тако се у тим, а и у другим приликама овај богобојазни брачни пар трудио да угоди Јехови, из чега се види да су веома ценили духовне ствари. Није чудо што их је Јехова изабрао да се брину о његовом Сину на почетку његовог земаљског живота.

17, 18. (а) По чему ће се видети да су неком брачном пару духовне ствари најважније? (б) Како ће им то користити?

17 Да ли се и у вашој породици види да цените духовне ствари? На пример, када доносите важне одлуке, да ли најпре истражујете која се библијска начела односе на ту ситуацију, да ли се молите у вези с тим и затим тражите савет неког зрелог хришћанина? Или проблеме решавате ослањајући се на своја осећања или осећања чланова породице и пријатеља? Да ли се трудите да примените многе практичне савете о браку и породичном животу које нам верни роб пружа преко публикација? Или једноставно пратите локалне обичаје или савете који су опште прихваћени у свету? Да ли се редовно заједно молите и проучавате, постављате духовне циљеве и разговарате о приоритетима ваше породице?

18 Говорећи о 50 година срећног заједничког живота у браку, Реј каже: „Никада нисмо имали проблем који нисмо могли да решимо, јер је Јехова део нашег ’троструког ужета‘.“ (Прочитати Проповедника 4:12.) Дени и Трина кажу нешто слично: „Пошто заједно служимо Богу, наш брак је све јачи.“ У срећном су браку више од 34 године. Ако је у вашем браку Јехова Бог увек на првом месту, он ће вам помоћи да будете срећни и обилно ће вас благословити (Пс. 127:1).

И даље ценимо тај дар од Бога

19. С којом је сврхом Бог основао брачно уређење?

19 Многим људима у данашње време важна је само њихова лична срећа. Али један Јеховин слуга има другачије гледиште. Он зна да је брачно уређење дар од Бога, чија је сврха да се испуни Божја намера (Пост. 1:26-28). Да су Адам и Ева ценили тај дар, цела планета би била рај пун срећних и праведних Божјих слугу.

20, 21. (а) Зашто брак треба да сматрамо светим? (б) О ком дару ћемо говорити следеће седмице?

20 Поврх свега, Божје слуге гледају на брак као на прилику да прославе Јехову. (Прочитати 1. Коринћанима 10:31.) Као што смо видели, Јехова је задовољан када у једном браку има верности и јединства и када је Он на првом месту, што несумњиво један брак чини стабилним. Зато, било да се припремамо за брак, било да желимо да га учврстимо или се можда боримо да га спасемо, најпре морамо схватити да је брак Божје и свето уређење. Ако то задржимо на уму, даћемо све од себе да одлуке у браку доносимо на темељу Божје речи. Тако ћемо показати не само да ценимо тај дар од Бога већ и да поштујемо онога који нам је дао тај дар, Јехову Бога.

21 Наравно, брак није једини дар који нам је Јехова дао, нити је то услов за срећу. У следећем чланку говорићемо о још једном вредном дару од Бога, а то је дар самаштва.

Како би одговорио?

• Како верност Јехови и брачном другу треба да утиче на хришћане који су у браку?

• Зашто ће заједничко обављање послова учврстити брак?

• По чему ће се видети да је неком брачном пару Бог на првом месту?

• Како показујемо поштовање према Јехови као Оснивачу брачне заједнице?

[Питања за разматрање]

[Слике на 15. страни]

Заједнички рад зближава мужа и жену