Пређи на садржај

Пређи на садржај

Воли праведност свим својим срцем

Воли праведност свим својим срцем

Воли праведност свим својим срцем

„Ти волиш праведност“ (ПС. 45:7)

1. Шта ће нам помоћи да ходимо „стазама праведним“?

 ЈЕХОВА води свој народ „стазама праведним“ посредством своје Речи и свог светог духа (Пс. 23:3). Међутим, пошто смо несавршени дешава се да скренемо с тог пута. А онда се морамо својски потрудити да поново чинимо оно што је исправно. Шта ће нам помоћи да у томе успемо? То што ћемо, као и Исус, волети оно што је исправно. (Прочитати Псалам 45:7.)

2. Шта су то ’стазе праведне‘?

2 Шта су то ’стазе праведне‘? Стаза је узак пешачки пут, то јест путељак. Јеховина праведна мерила утиру те ’стазе‘. На хебрејском и грчком језику „праведност“ подразумева живљење у складу с високим моралним мерилима. Пошто је Јехова онај у коме „правда пребива“ његове слуге су срећне што он одређује којим путем треба да иду (Јер. 50:7).

3. Како можемо стицати знање о Божјој правди?

3 Бог ће бити задовољан нама само ако се свим срцем трудимо да се држимо његових праведних мерила (Пон. зак. 32:4). Почетак тога је стицање знања о Јехови Богу из његове Речи, Библије. Што више знамо о њему то смо му ближи и све више волимо његову праведност (Јак. 4:8). Када доносимо важне одлуке у животу исто тако морамо прихватити вођство Божје Речи надахнуте његовим духом.

Тражимо Божју праведност

4. Шта значи тражити Божју праведност?

4 Прочитати Матеја 6:33. Тражити Божју праведност подразумева више од тога да проводимо време у служби проповедања. Да би Јехова био задовољан нашом светом службом, наше свакодневно понашање мора бити у складу с његовим високим моралним мерилима. Шта морају радити сви они који траже Јеховину праведност? Морају ’обући нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и верности‘ (Еф. 4:24).

5. Шта ће нам помоћи да савладамо обесхрабрење?

5 Иако се трудимо да живимо по Божјим праведним мерилима, понекад смо можда обесхрабрени због својих мана. Шта ће нам помоћи да савладамо обесхрабрење које нам одузима снагу и да научимо да волимо праведност и да поступамо праведно? (Посл. 24:10). Морамо се редовно молити Јехови „искреног срца, пуни поуздања и вере“ (Јевр. 10:19-22). Било да смо помазани хришћани или да имамо земаљску наду, ми исказујемо веру у откупну жртву Исуса Христа и прихватамо га као нашег Првосвештеника (Римљ. 5:8; Јевр. 4:14-16). Колика је вредност Исусове проливене крви било је истакнуто једним примером још у првом издању овог часописа (1. Јов. 1:6, 7). У једном чланку је писало: „Чињеница је да када се предмети скерлетне или црвене боје под светлошћу посматрају кроз црвено стакло изгледају као да су бели. Дакле, иако наши греси могу бити попут скерлета или гримиза, када их Бог посматра кроз Христову крв, они постају бели“ (јул 1879, 6. страна). Јехова је посредством откупне жртве свог драгог Сина учинио за нас нешто заиста величанствено (Ис. 1:18).

Проверавајмо своју духовну ратну опрему

6. Зашто је важно да проверавамо своју духовну ратну опрему?

6 У свако доба морамо имати грудни „оклоп праведности“ јер је то изузетно важан део духовне ратне опреме коју нам обезбеђује Бог (Еф. 6:11, 14). Било да смо се недавно предали Јехови или иза себе имамо деценије свете службе, важно је да сваки дан проверавамо своју духовну ратну опрему. Зашто? Зато што су Ђаво и демони збачени на земљу (Откр. 12:7-12). Сатана је бесан и зна да му је време ограничено. Зато појачава нападе на Божји народ. Да ли схватамо колико је важно да носимо грудни „оклоп праведности“?

7. Како ћемо се понашати ако схватамо колико је важно да имамо грудни „оклоп праведности“?

7 Грудни оклоп штити срце. Наше фигуративно срце је због несавршене људске природе варљиво и спремно на све (Јер. 17:9). Пошто је склоно злу, важно је да га обликујемо и обуздавамо (Пост. 8:21). Ако схватамо колико је важно да имамо грудни „оклоп праведности“ нећемо га привремено уклонити тако што ћемо изабрати забаву у којој има онога што Бог мрзи, нити ћемо дозволити себи да замишљамо како радимо нешто неисправно. Нећемо трошити много драгоценог времена на гледање телевизије, већ ћемо се борити да чинимо оно што је Јехови угодно. Чак и ако паднемо зато што смо се привремено препустили телесном размишљању, уз Јеховину помоћ можемо устати. (Прочитати Пословице 24:16.)

8. Зашто нам треба „велики штит вере“?

8 Део духовне ратне опреме је и „велики штит вере“, којим можемо ’угасити све горуће стреле Злога‘ (Еф. 6:16). А вера и искрена љубав према Јехови помажу нам да чинимо оно што је праведно и да останемо на путу који води у вечни живот. Што више будемо волели Јехову, више ћемо ценити његову праведност. А како стоје ствари с нашом савешћу? Како нам она помаже да волимо праведност?

Сачувајмо чисту савест

9. Зашто је добро да сачувамо чисту савест?

9 Ми смо Јехови упутили молбу за „чисту савест“ кад смо се крстили (1. Петр. 3:21). Пошто верујемо у откупну жртву, Исусова крв покрива наше грехе и зато смо чисти у Божјим очима. Међутим, да би тако и остало морамо сачувати чисту савест. Треба да будемо захвални ако нас савест понекад унапред упозорава, јер то значи да она добро функционише и да није отупела што се тиче Јеховиних праведних мерила (1. Тим. 4:2). Али савест има још једну улогу код оних који воле праведност.

10, 11. (а) Наведи искуство које показује зашто треба да слушамо своју савест обликовану у складу с Библијом. (б) Зашто нам љубав према праведности доноси велико задовољство?

10 Кад учинимо нешто погрешно обично нас мучи савест. Један младић је, да тако кажемо, скренуо са ’стаза праведних‘. Постао је зависник од порнографије и почео је да пуши марихуану. Више није учествовао у хришћанским активностима јер је имао осећај кривице када је долазио на састанке и осећао се као лицемер када је ишао у службу проповедања. „Али“, каже он, „нисам знао да ће ме савест толико мучити због онога што сам радио. Моја глупост је потрајала око четири године.“ Затим је почео да размишља о томе да се врати у истину. Премда је мислио да Јехова неће услишити његову молитву, ипак се молио тражећи опроштај. Непуних десет минута касније дошла је његова мајка и посаветовала га да поново почне да долази на састанке. Отишао је у Дворану Краљевства и замолио једног старешину да проучава с њим. После неког времена се крстио и захвалан је Јехови што му је спасао живот.

11 Зар нисмо осетили колико нам велико задовољство доноси то што радимо оно што је исправно? Док учимо да волимо праведност и да је у животу још више показујемо, бићемо срећнији јер чинимо оно што је угодно нашем небеском Оцу. Замисли само! Долази дан када ће сви људи на земљи имати само добар осећај који доноси чиста савест, јер ће увек савршено одражавати Божје особине. Зато сада усадимо љубав према праведности дубоко у своје срце и тако обрадујмо Јехову (Посл. 23:15, 16).

12, 13. Како можемо обликовати своју савест?

12 Шта можемо учинити да бисмо исправно обликовали своју савест? Кад проучавамо Библију и публикације које се темеље на њој важно је да запамтимо да „срце праведника размишља шта ће одговорити“ (Посл. 15:28). Погледајмо како се то показује корисним када се суочавамо с питањима око избора запослења. Ако је очигледно да се неки посао коси с библијским мерилима, већина од нас ће одмах реаговати на упутства која нам пружа верни и разборити роб. Међутим, када није прецизно дефинисано да ли је нека врста посла прихватљива за нас или није, морамо потражити библијска начела која се односе на ту ситуацију, размишљати о њима и молити се у вези с тим. a Једно од таквих начела је да не смемо вређати савест других (1. Кор. 10:31-33). Посебно треба да обратимо пажњу на начела која се тичу нашег односа с Богом. Ако је Јехова за нас заиста стварна особа, првенствено ћемо се питати: ’Да ли ћу радећи овај посао повредити Јехову и нанети му бол?‘ (Пс. 78:40, 41).

13 Када се припремамо за разматрање Стражарске куле или за Скупштинско разматрање Библије, немојмо изгубити из вида да треба да дубоко размишљамо о том градиву. Да ли обично брзо подвлачимо одговоре на питања и прелазимо на следећи одломак? Таквим проучавањем вероватно нећемо продубљивати нашу љубав према праведности нити ћемо стећи истанчану савест. Да бисмо волели праведност морамо марљиво проучавати и размишљати о ономе што је записано у Божјој Речи. Не постоје пречице на путу да свим срцем заволимо праведност.

Глад и жеђ за праведношћу

14. Како Јехова Бог и Исус Христ желе да се осећамо док вршимо свету службу?

14 Јехова Бог и Исус Христ желе да будемо срећни док вршимо свету службу. Шта ће допринети нашој срећи? То што волимо праведност. Исус је у Проповеди на гори рекао: „Срећни су они који су гладни и жедни праведности, јер ће се наситити“ (Мат. 5:6). Шта ове речи значе онима који воле праведност?

15, 16. Како се могу утолити духовна глад и жеђ?

15 Свет у ком живимо је под влашћу Злога (1. Јов. 5:19). Ако отворимо новине из било које земље, пронаћи ћемо извештаје о свирепости и насиљу нечувених размера. Праведним људима је мучно да размишљају о људској окрутности (Проп. 8:9). Као они који воле Јехову ми знамо да само он може утолити духовну глад и жеђ оних који желе да се науче праведности. Зли ће ускоро нестати са земље, а они који воле правду више неће патити због злих дела оних који пркосе закону (2. Петр. 2:7, 8). То ће стварно бити велико олакшање.

16 Ми као Јеховине слуге и следбеници Исуса Христа разумемо да ће се сви који су гладни и жедни праведности „наситити“ кад Бог успостави нова небеса и нову земљу у којима ће „праведност пребивати“ (2. Петр. 3:13). Зато не треба да се обесхрабримо нити да се чудимо што су угњетавање и насиље угушили правду у овом сатанском свету (Проп. 5:8). Свевишњи Јехова зна шта се дешава и ускоро ће избавити оне који воле праведност.

Љубав према праведности доноси благослове

17. Који су неки од благослова које нам доноси љубав према праведности?

17 Псалам 146:8 истиче један изванредан благослов који проистиче из тога што ходимо путем праведности. Псалмиста је рекао: „Јехова воли праведне.“ Замисли само! Владар читавог свемира нас воли зато што волимо праведност. Пошто нас Јехова воли можемо бити сигурни да ће нам пружити оно што нам је потребно док се трудимо да нам његово Краљевство буде на првом месту у животу. (Прочитати Псалам 37:25 и Пословице 10:3.) На крају ће читава планета припадати онима који воле праведност (Посл. 13:22). За већину Божјег народа награда за праведност биће неизмерна радост и бескрајан живот у предивном рају на земљи. Али чак и сада они који воле Божју праведност имају унутрашњи мир који доприноси складу у њиховој породици и у њиховој скупштини (Фил. 4:6, 7).

18. Шта и даље треба да радимо док очекујемо Јеховин дан?

18 Док очекујемо долазак великог Јеховиног дана морамо наставити да тражимо његову праведност (Соф. 2:2, 3). Зато покажимо да нам се заиста допада начин на који Јехова размишља и поступа. То можемо учинити тако што ћемо носити грудни „оклоп праведности“ који ће штитити наше фигуративно срце. А морамо сачувати и чисту савест која ће нам донети задовољство и обрадовати нашег Бога (Посл. 27:11).

19. У ком правцу треба да се трудимо и о чему ће говорити наредни чланак?

19 „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Ове речи нас заиста теше док чинимо оно што је праведно упркос све већој нестабилности, насиљу и злу у овом свету пуном проблема. Тачно је да многи људи који су отуђени од Бога не разумеју зашто се трудимо да будемо праведни, али за нас је веома корисно да се држимо Јеховине праведности (Ис. 48:17; 1. Петр. 4:4). Зато се целим срцем трудимо да и даље волимо праведност и поступамо праведно. То би значило да треба да мрзимо безакоње. У следећем чланку ћемо видети шта то значи.

[Фуснота]

a Библијска начела која се односе на питања око запослења размотрена су у Стражарској кули од 15. априла 1999. године, на странама 28-30.

Како би одговорио?

• Зашто је неопходно да ценимо откупну жртву да бисмо волели праведност?

• Зашто је веома важно да носимо грудни „оклоп праведности“?

• Како можемо исправно обликовати своју савест?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Исправно обликована савест нам помаже да решимо недоумице што се тиче избора запослења