Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли мрзиш безакоње?

Да ли мрзиш безакоње?

Да ли мрзиш безакоње?

„Мрзео [си] безакоње“ (ЈЕВР. 1:9)

1. Чему је Исус поучавао своје ученике што се тиче љубави?

 ДА БИ нагласио колико је љубав важна, Исус Христ је својим ученицима рекао: „Нову вам заповест дајем: Волите један другога. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:34, 35). Исус је заповедио својим следбеницима да једни према другима показују самопожртвовану љубав. По таквој љубави ће бити препознатљиви. Исус им је још рекао: „Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне“ (Мат. 5:44).

2. Шта Христови следбеници треба да мрзе?

2 Међутим, осим што је поучио своје ученике шта треба да воле, учио их је и шта треба да мрзе. У Библији се за Исуса каже да је ’волео праведност и мрзео безакоње [зло]‘ (Јевр. 1:9; Пс. 45:7). То значи да морамо развијати не само љубав према праведности већ и мржњу према греху, то јест безакоњу. Вредно је запазити да је апостол Јован конкретно рекао: „Ко год чини грех, чини и безакоње, зато је грех безакоње“ (1. Јов. 3:4).

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 С обзиром на то да смо хришћани треба да се питамо: ’Да ли мрзим безакоње?‘ Погледајмо сада како можемо показати да мрзимо оно што је зло када је реч о: (1) нашем ставу према злоупотреби алкохола, (2) ставу према окултизму, (3) реакцији на неморал и (4) ставу према онима који воле безакоње.

Немој постати роб алкохола

4. Зашто је Исус имао слободу говора када је друге саветовао да се не опијају?

4 Исус је понекад пио вино, сматрајући га даром од Бога (Пс. 104:14, 15). Међутим, никада се није напио јер би то била злоупотреба тог дара (Посл. 23:29-33). Зато је имао слободу говора када је саветовао друге да се не опијају. (Прочитати Луку 21:34.) Злоупотреба алкохола може водити до других озбиљних греха. Имајући то у виду апостол Павле је написао: „Не опијајте се вином, у коме је разузданост, него се испуњавајте духом“ (Еф. 5:18). А и старије жене у скупштини је саветовао да не „робују многом вину“ (Титу 2:3).

5. Шта треба да се питају они који конзумирају алкохол?

5 Ако решиш да конзумираш алкохол било би добро да се питаш: ’Да ли о опијању мислим исто што и Исус? Ако другима треба да дам савет у вези с тим, имам ли слободу говора? Да ли пијем да бих побегао од проблема или умањио стрес? Колико алкохола попијем недељно? Како реагујем кад ми неко индиректно каже да можда превише пијем? Да ли се одмах браним или се чак увредим?‘ Ако постанемо робови алкохола то ће утицати на нашу способност да исправно размишљамо и да доносимо добре одлуке. Христови следбеници се труде да сачувају своју способност просуђивања (Посл. 3:21, 22).

Клони се окултизма

6, 7. (а) Какав је став Исус имао према Сатани и демонима? (б) Зашто је окултизам данас толико раширен?

6 Исус се док је био на земљи оштро супротстављао Сатани и демонима. Одупро се Сатани када је директно покушао да га наведе да више не буде веран Богу (Лука 4:1-13). Препознао је и када су други на суптилан начин покушали да утичу на његово размишљање и поступке, и није дозволио тако нешто (Мат. 16:21-23). Исус је помогао неким особама да се ослободе немилосрдних демона (Мар. 5:2, 8, 12-15; 9:20, 25-27).

7 Након што је 1914. године устоличен за Краља, очистио је небеса од Сатане и демона. Због тога је Сатана, више него икад, решен да ’заведе цео свет‘ (Откр. 12:9, 10). Зато не треба да нас чуди што је читав свет фасциниран окултизмом. Шта треба да предузмемо да бисмо се заштитили?

8. Шта би требало да се питамо што се тиче избора забаве?

8 Библија отворено упозорава на опасности повезане са спиритизмом. (Прочитати Поновљене законе 18:10-12.) У данашње време Сатана и демони утичу на размишљање људи преко филмова, књига и компјутерских игрица у којима има окултизма. Зато када бирамо чиме ћемо се мало разонодити, питајмо се: ’Да ли сам протеклих месеци гледао филмове, телевизијске емисије, играо компјутерске игрице, читао књиге или стрипове у којима се популаризују натприродне силе? Да ли разумем колико је важно да се не излажем таквом утицају или потцењујем ту опасност? Јесам ли икада помислио на то како се Јехова осећа кад види какву сам забаву изабрао? Уколико сам отворио врата таквим сатанским утицајима, да ли ће ме љубав према Јехови и његовим праведним начелима подстаћи да одлучно реагујем и залупим та врата?‘ (Дела 19:19, 20).

Прихвати Исусов савет о неморалу

9. Како би неко могао гајити љубав према безакоњу?

9 Исус је заступао Јеховина мерила што се тиче полног морала. Он је рекао: „Зар нисте читали да их је њихов створитељ у почетку начинио као мушкарца и жену и да је рекао: ’Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело‘? Тако нису више двоје, него једно тело. Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Мат. 19:4-6). Исус је знао да оно што гледамо утиче на наше срце. Зато је у Проповеди на гори рекао: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем: Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Мат. 5:27, 28). Они који игноришу ово Исусово упозорење заправо гаје љубав према безакоњу.

10. Наведи пример који показује да неко може престати да гледа порнографију.

10 Сатана популаризује полни неморал посредством порнографије. Данашњи свет је препун тога. Они који гледају порнографију не могу из својих мисли лако избрисати те неморалне слике. Могу чак постати зависници од порнографије. Погледајмо шта се десило једном Јеховином сведоку. Он каже: „Потајно сам гледао порнографију. Створио сам један имагинарни свет. Мислио сам да то уопште нема везе са светом у ком служим Јехови. Знао сам да то што радим није добро, али сам убеђивао себе да Бог и даље прихвата моју службу.“ Шта га је навело да промени размишљање? Он каже: „Иако је то било нешто најтеже што сам икад урадио, одлучио сам да кажем старешинама какав проблем имам.“ Тај брат је на крају успео да се ослободи те лоше навике. „Кад сам очистио свој живот од тог греха“, каже он, „коначно сам осећао да стварно имам чисту савест.“ Они који мрзе безакоње морају научити да мрзе порнографију.

11, 12. Како можемо показати да мрзимо безакоње када је реч о избору музике?

11 Музика и речи песама могу веома снажно утицати на наше емоције, па тако и на наше фигуративно срце. Музика је Божји дар и одувек је била део обожавања истинитог Бога (Изл. 15:20, 21; Еф. 5:19). Али Сатанин свет популаризује музику која велича неморал (1. Јов. 5:19). Како можеш знати да ли музика коју слушаш прља твој ум?

12 За почетак би могао да се питаш: ’Да ли се у песмама које слушам говори о убиству, прељуби, блуду и клетвама? Да ли би особа пред којом бих прочитао речи тих песама стекла утисак да мрзим безакоње или би те речи показале да је моје срце упрљано?‘ Не можемо рећи да мрзимо безакоње ако слушамо песме у којима се оно велича. „Оно што излази из уста, из срца излази“, рекао је Исус, „и то човека чини нечистим. На пример, из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочења, хуле“ (Мат. 15:18, 19; упоредити с Јаковом 3:10, 11).

Прихвати Исусово гледиште о онима који воле безакоње

13. Како је Исус гледао на оне који су окорели у греху?

13 Исус је рекао да је дошао да грешнике, то јест безаконике, позове на покајање (Лука 5:30-32). Међутим, како је гледао на оне који су окорели у греху? Исус је отворено упозорио своје ученике да не дозволе да такве особе утичу на њих (Мат. 23:15, 23-26). Још је рекао: „Неће свако ко ми говори: ’Господе, Господе‘, ући у небеско краљевство, него онај ко врши вољу мог Оца који је на небесима. Многи ће ми рећи у онај дан [кад Бог изврши пресуду]: ’Господе, Господе, зар нисмо пророковали у твоје име, и истеривали демоне у твоје име, и чинили многа моћна дела у твоје име?‘“ Али он ће одбацити оне који без кајања чине безакоње и рећи ће им: „Одлазите од мене“ (Мат. 7:21-23). Зашто таква пресуда? Зато што нису поштовали Бога и зато што су својим поступцима нанели штету другима.

14. Зашто грешници који се не кају треба да се уклоне из скупштине?

14 Божја Реч заповеда да се грешници који се не кају уклоне из скупштине. (Прочитати 1. Коринћанима 5:9-13.) То је неопходно из барем три разлога: (1) да се не срамоти Јеховино име, (2) да се скупштина заштити од лошег утицаја и (3) да се, уколико је могуће, грешнику помогне да се покаје.

15. О којим озбиљним питањима треба да размислимо ако желимо да останемо верни Јехови?

15 Да ли делимо Исусово гледиште о онима који су се упустили у неисправно понашање. Требало би да размислимо о следећим питањима: ’Да ли редовно одржавам контакт с неким ко је искључен или је сам иступио из хришћанске скупштине? Шта ако је то блиски рођак који не живи с нама у кући?‘ Таква ситуација може бити прави испит наше љубави према праведности и наше верности Богу. a

16, 17. Какав је проблем имала једна наша сестра и шта јој је помогло да поштује теократски ред што се тиче искључених?

16 Погледајмо у каквој се ситуацији нашла једна наша сестра чији је син некада волео Јехову, али је касније без кајања чинио грех. Због тога је био искључен из скупштине. Наша сестра воли Јехову, али воли и свог сина и зато јој је било изузетно тешко да послуша библијску заповест да не проводи време с њим.

17 Какав је савет добила та сестра? Један старешина јој је помогао да схвати да Јехова разуме какав бол она осећа. Подстакао ју је да размисли какав је бол Јехова осетио када су се неки његови духовни синови побунили против њега. Рекао јој је да иако Јехова зна колико су такве ситуације болне он ипак захтева да грешници који се не кају буду искључени. Она је узела к срцу тај савет и поступала у складу с теократским редом што се тиче искључених. b Таква верност Јехови доноси радост (Посл. 27:11).

18, 19. (а) Шта ми заправо мрзимо када прекидамо контакт с преступником? (б) До чега може довести то што смо верни Богу и поштујемо теократски ред?

18 Ако се нађеш у сличној ситуацији немој заборавити да Јехова добро зна како се осећаш. Прекидањем контакта са особом која је искључена или је сама иступила показујеш да мрзиш ставове и поступке који су је до тога и довели. Али тиме показујеш и да волиш преступника и да због тога радиш оно што је најбоље за њега или њу. Ако ти останеш веран Јехови већа је вероватноћа да ће се преступник покајати и вратити Јехови.

19 Једна особа која је била искључена и касније примљена написала је: „Драго ми је што Јехова толико воли свој народ да жели да његова организација буде чиста. Оно што људима са стране изгледа строго и сурово заиста је неопходно и стварно је одраз љубави.“ Да ли мислиш да би ова особа дошла до таквог закључка да су чланови скупштине, укључујући и чланове породице, редовно одржавали контакт с њом док је била искључена? То што се држимо теократског реда када је реч о искљученима пружа доказ да волимо праведност и да признајемо да Јехова има право да одређује мерила понашања.

„Мрзите оно што је зло“

20, 21. Зашто је важно да научимо да мрзимо безакоње?

20 „Будите трезвени, будно пазите!“, упозорио нас је апостол Петар. Зашто? Зато што „ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8). Да ли ћеш то бити ти? Много зависи од тога да ли си научио да мрзиш безакоње.

21 Није лако развити мржњу према злу. Рођени смо као грешни људи и живимо у свету који нас подстиче да удовољавамо жељама тела (1. Јов. 2:15-17). Међутим, ако се угледамо на Исуса Христа и развијамо дубоку љубав према Јехови Богу можемо научити да мрзимо безакоње. Зато будимо чврсто решени да ’мрзимо оно што је зло‘, потпуно уверени да Јехова ’чува оне који су му верни, избавља их из злих руку‘ (Пс. 97:10).

[Фусноте]

a Ова тема је детаљно размотрена у Стражарској кули од 1. јануара 1982. године, на странама 26-30.

Како би одговорио?

• Шта ће нам помоћи да преиспитамо наш став према алкохолу?

• Како се можемо заштитити од окултизма?

• Зашто је порнографија опасна?

• Како показујемо да мрзимо безакоње када је неко кога волимо искључен?

[Питања за разматрање]

[Слика на 29. страни]

О чему треба да размислиш ако решиш да конзумираш алкохол?

[Слика на 30. страни]

Чувај се сатанског утицаја при избору забаве

[Слика на 31. страни]

Шта заправо воле они који гледају порнографију?