Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Послушност је боља од жртве“

„Послушност је боља од жртве“

„Послушност је боља од жртве“

ПРВИ краљ древног Израела био је Саул. Иако га је изабрао истинити Бог, Саул му је с временом постао непослушан.

У чему је Саул погрешио? Да ли је могао да поступи другачије? Шта можемо научити из његовог примера?

Јехова обзнањује кога је изабрао за краља

Пре него што је Саул постао краљ, пророк Самуило је служио као Божји представник у Израелу. Самуило је већ био стар, а његови синови нису били верни Јехови. У исто време, израелском народу претила је опасност од непријатеља. Када су Израелове старешине тражиле од Самуила да над њима постави краља који би им био судија и предводио их у биткама, Јехова је упутио тог пророка да помаже Саула за вођу и рекао: „Он ће избавити мој народ из руку Филистеја“ (1. Сам. 8:4-7, 20; 9:16).

Саул је био ’млад и леп‘. Али није га само то красило. Био је и понизан. Примера ради, питао је Самуила: „Зар нисам ја из Венијаминовог племена, најмањег од свих Израелових племена, и зар није мој дом најнезнатнији од свих домова из Венијаминовог племена? Зашто ми онда говориш тако нешто?“ Саул није имао превисоко мишљење о себи и својој породици иако је његов отац Кис био „веома богат човек“ (1. Сам. 9:1, 2, 21).

Размисли и о томе како је Саул реаговао када је Самуило обзнанио кога је Јехова изабрао за краља. Прво је Самуило помазао Саула када су били сами и рекао му: „Учини шта желиш, јер је истинити Бог с тобом.“ После тога је пророк сазвао народ да им објави Јеховину одлуку. Међутим, када је рекао да је то Саул, нису могли да га нађу. Стидљиви Саул се сакрио. Јехова је открио људима где је Саул и тако је он био проглашен за краља (1. Сам. 10:7, 20-24).

На бојном пољу

Убрзо се показало да они који су сумњали у Саулове способности нису имали разлога за то. Када су Амонци кренули у освајање једног израелског града „Божји дух је дошао на њега [Саула]“. Одлучно је наступио, сазвао израелске ратнике, организовао их и с њима извојевао победу. Али Саул је тај успех приписао Богу, рекавши: „Јехова [је] данас донео спасење Израелу“ (1. Сам. 11:1-13).

Саул је имао добре особине и Бог га је подржавао. А он је, с друге стране, схватао какву моћ Јехова има. Међутим, да ли ће Израелци и њихов краљ и даље бити успешни зависило је од нечег веома важног. Самуило је рекао Израелцима: „Ако будете имали страх од Јехове, ако му будете служили и слушали његов глас и ако се не будете бунили против Јеховине наредбе, и ви и краљ који ће владати над вама показаћете да у свему слушате Јехову, свог Бога.“ На шта су Израелци могли рачунати да су остали верни Богу? „Јехова неће оставити свој народ ради свог великог имена“, рекао је Самуило, „јер је Јехова решио да вас учини својим народом“ (1. Сам. 12:14, 22).

Послушност је била најважнији услов да би неко имао Божју наклоност, и још увек је тако. Јехова благосиља своје слуге када га слушају. Али шта ако му нису послушни?

„Безумно си поступио“

Саулова следећа акција против Филистеја изазвала је бурну реакцију. На Саула се подигла војска које је било „много као песка на морској обали“. „Када су Израелци видели да су у невољи и да је непријатељ снажно притиснуо народ, сакрили су се у пећине, увале, стене, подземна скровишта и јаме за воду“ (1. Сам. 13:5, 6). Шта ће Саул предузети?

Самуило је рекао Саулу да се нађу у Галгалу где би Самуило принео жртве Јехови. Саул га је чекао, али је Самуило каснио па је војска почела да се разилази. Због тога је Саул дао себи за право да сам принесе жртве. Чим је то урадио, Самуило је стигао. Када је чуо шта је Саул урадио, Самуило му је рекао: „Безумно си поступио. Ниси се држао заповести Јехове, свог Бога, заповести коју ти је он дао. Јер да јеси, Јехова би довека утврдио твоје краљевство над Израелом. Сада се твоје краљевство неће одржати. Јехова ће себи наћи човека који ће бити по његовом срцу и Јехова ће га поставити да буде вођа његовом народу, јер се ти ниси држао онога што ти је Јехова заповедио“ (1. Сам. 10:8; 13:8, 13, 14).

Пошто Саул није имао јаку веру прекорачио је своја овлашћења и није сачекао Самуила да принесе жртве. Каква разлика између њега и Гедеона, некадашњег заповедника израелске војске! Јехова је рекао Гедеону да смањи број војника са 32 000 на 300 и Гедеон га је послушао. Зашто? Гедеон је имао веру у Јехову. Уз Божју помоћ победио је освајачку војску од 135 000 ратника (Суд. 7:1-7, 17-22; 8:10). Јехова би помогао и Саулу. Међутим, због тога што је Саул био непослушан Филистеји су успели да опљачкају Израел (1. Сам. 13:17, 18).

Како ми доносимо одлуке када се суочавамо с проблемима? С тачке гледишта оних који немају вере, може изгледати да је боље игнорисати Божја начела. Док је Самуило био одсутан, Саул је вероватно сматрао да је то што ради паметно. Међутим, они који желе да остану у Божјој наклоности сматрају да је најбоље да приликом доношења одлука узму у обзир библијска начела која се односе на ту ситуацију.

Јехова одбацује Саула

Током војног похода на Амаличане Саул је направио још једну озбиљну грешку. Бог је осудио Амаличане зато што су без разлога напали Израелце када су изашли из Египта (Изл. 17:8; Пон. зак. 25:17, 18). Штавише, Амаличани су у време судија заједно с другим народима опет нападали Божји изабрани народ (Суд. 3:12, 13; 6:1-3, 33). Зато је Јехова позвао Амаличане на одговорност и наредио Саулу да изврши пресуду над њима (1. Сам. 15:1-3).

Саул није послушао Јеховину заповест да истреби Амаличане и уништи њихову имовину, већ је заробио њиховог краља и задржао најбоље животиње. Како је реаговао када му је Самуило скренуо пажњу на то? Покушао је да свали кривицу на друге рекавши: „Народ [је] поштедео најбоље овце и говеда да би их принео на жртву Јехови.“ Без обзира на то да ли је Саул заиста хтео да принесе те животиње на жртву или не, није послушао Јехову. Више није био „мали у својим очима“. Дакле, Божји пророк је указао на његову непослушност Богу. Затим је рекао: „Зар су Јехови жртве паљенице и друге жртве исто тако миле као и послушност Јеховином гласу? Знај, послушност је боља од жртве... Пошто си одбацио Јеховину реч, и он тебе одбацује да више не будеш краљ“ (1. Сам. 15:15, 17, 22, 23).

Када је Јехова повукао свој свети дух и благослов од Саула, тог првог израелског краља је ’почела да мучи зловоља [„зао дух“, фуснота]‘. Саул је постао сумњичав и љубоморан на Давида, коме је Јехова касније дао краљевство. Саул је неколико пута покушао да га убије. У Библији стоји: „Саул је јасно видео да је Јехова с Давидом... и од тада па до краја свог живота био му је непријатељ.“ Саул је покушао да га ухвати и чак је наредио да се погуби 85 свештеника, као и још неки људи. Није чудо што је Јехова одбацио Саула! (1. Сам. 16:14; 18:11, 25, 28, 29; 19:10, 11; 20:32, 33; 22:16-19).

Када су Филистеји опет напали Израелце, Саул се у очају окренуо спиритизму, али ту није нашао помоћ. Наредног дана био је тешко рањен у бици и извршио је самоубиство (1. Сам. 28:4-8; 31:3, 4). Библија о непослушном првом краљу Израела каже: „Тако је Саул погинуо због своје неверности, јер је изневерио Јехову зато што није држао Јеховину реч и зато што је питао за савет жену која призива духове. Он није питао Јехову за савет“ (1. Лет. 10:13, 14).

Саулов лош пример јасно показује да је боље бити послушан Јехови него му приносити жртве. „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“, написао је апостол Јован (1. Јов. 5:3). Никада немојмо заборавити ову чињеницу: Да ли ћемо остати Божји пријатељи зависи од тога да ли ћемо му бити послушни.

[Слика на 21. страни]

Саул је у почетку био понизан владар

[Слика на 23. страни]

Зашто је Самуило рекао Саулу да је ’послушност боља од жртве‘?