Пређи на садржај

Пређи на садржај

Имамо разлог за велику радост

Имамо разлог за велику радост

Имамо разлог за велику радост

ОД НАЈСИТНИЈЕ ћелије до галаксија огромних размера које су груписане у јата и суперјата, у свему се види ред. Није чудо што је тако, јер наш Створитељ „није Бог нереда“ (1. Кор. 14:33). Начин на који је Јехова организовао свој народ такође је задивљујућ. Размисли о томе шта је Јехова већ учинио. Створио је једну организацију коју чине стотине милиона интелигентних створења, и људи и анђела, која му уједињено и драговољно служе. То је нешто заиста величанствено!

У древном Израелу Јерусалим је представљао земаљски део Божје организације. Тамо се налазио Јеховин храм. У том граду је живео и краљ ког је Бог помазао. Један Израелац који је био у заробљеништву у Вавилону следећим речима је изразио шта осећа према том светом граду: „Нека ми се језик за непце залепи, ако те заборавим, ако не уздигнем Јерусалим изнад највеће радости своје“ (Пс. 137:6).

Да ли и ти нешто слично осећаш према Божјој организацији у данашње време? Да ли ти то што служиш Јехови у оквиру његове међународне организације доноси више радости него било шта друго? Да ли су твоја деца упозната са историјом земаљског дела Божје организације и да ли знају како она функционише? Да ли разумеју да су део међународног братства Јеховиних сведока и да ли то цене? (1. Петр. 2:17). Зашто не бисте током вечери за породично проучавање применили неке од следећих предлога да бисте још више научили о Божјој организацији и још више је ценили?

Причајте о „данима давним“

Сваке године израелске породице су се окупљале да би прославиле Пасху. Када је овај празник био уведен, Мојсије је рекао народу: „Ако те твој син касније упита: ’Шта то значи?‘, одговори му: ’Снагом своје руке Јехова нас је извео из Египта, из дома робовања‘ “ (Изл. 13:14). Оно што је Јехова учинио за Израелце није смело да падне у заборав. Сигурно су многи поглавари породица послушали Мојсија. Један Израелац се генерацијама касније овако молио: „Ушима својим чули смо, Боже, очеви наши причали су нам о делима која си учинио у данима њиховим, у данима давним“ (Пс. 44:1).

Младима данас историја Јеховиних сведока у протеклих стотинак година може изгледати као давна прошлост. Како својој деци можете дочарати шта се тада дешавало? Неки родитељи користе Годишњак, животне приче објављене у нашим часописима и друге чланке о теократској историји, као и наш нови DVD о Божјој организацији у савремено доба. Филмови о прогонству наше браће у бившем Совјетском Савезу и нацистичкој Немачкој уче нас колико је важно да се у кушњама ослањамо на Јехову. Можете их погледати током вечери за породично проучавање. То ће вашој деци улити храброст ако се нађу у ситуацији да бране своју веру.

Младима може брзо постати досадно када се прича о прошлости. Зато им дајте неки задатак да би им то било занимљивије. На пример, можеш рећи свом сину да изабере земљу која га занима, проучи теократску историју те земље и исприча осталим члановима породице оно што је сазнао. Можда у твојој скупштини има браће и сестара који су дуго у истини и које бисте могли позвати да вам се придруже у вашем породичном проучавању. Можда би твоја ћерка могла да им постави нека питања и да их подстакне да причају о догађајима из прошлости. Или можете предложити свом детету да нацрта неке важне догађаје из теократске историје, као што су изградња подружнице, неки међународни конгрес или како се некада користио фонограф у служби од куће до куће.

Поучите их како организација функционише

Апостол Павле је хришћанску скупштину упоредио с телом „коме су сви делови складно састављени и сложно раде, јер сваки зглоб који их повезује испуњава своју сврху како би сваки поједини уд могао примерено да делује“ (Еф. 4:16). Сазнање о томе како наше тело функционише доприноси томе да више ценимо и поштујемо нашег Створитеља. Исто тако, када видимо како функционише међународна хришћанска скупштина, дивимо се ’разноликој Божјој мудрости‘ (Еф. 3:10).

Јехова описује како функционише његова организација. На пример, што се тиче тога како функционише небески део његове организације, Јехова нам каже да је откривење дао Исусу Христу који је затим ’послао свог анђела свом робу Јовану, који је посведочио о речи Божјој‘ (Откр. 1:1, 2). Ако нам Бог открива како функционише невидљиви део његове организације, зар онда није логично да жели да разумемо како функционише и земаљски део његове организације?

Примера ради, ако покрајински надгледник ускоро долази у посету вашој скупштини, зашто не бисте као породица разговарали о томе које су одговорности путујућих надгледника и које им благослове доноси та служба? Како они помажу свакоме од нас? Могли бисте разговарати и о томе зашто је важно предавати извештај о служби проповедања, како се Божја организација финансира, како је организовано Водеће тело и како нам оно обезбеђује духовну храну?

За нас је добро да знамо како је Јеховин народ организован из најмање три разлога. Као прво, више ценимо оне који вредно раде за наше добро (1. Сол. 5:12, 13). Као друго, мотивисани смо да сарађујемо са онима које Јехова користи да доносе одлуке у његовој организацији и да следимо њихове смернице (Дела 16:4, 5). И као треће, имамо још више поверења у њих када видимо да се њихове одлуке и планови заснивају на Библији (Јевр. 13:7).

„Прегледајте утврђене дворе његове“

„Пођите око Сиона и обиђите га, избројте куле његове. Добро погледајте бедеме његове. Прегледајте утврђене дворе његове, да бисте о томе причали будућем нараштају“ (Пс. 48:12, 13). Псалмиста је овим речима позвао Израелце да изблиза гледају Јерусалим. Можеш ли замислити како су лепе успомене имале израелске породице које су путовале у тај свети град на годишње празнике и тамо виделе величанствени храм? Сигурно су радо „о томе причали будућем нараштају“.

Присети се краљице Саве која је у почетку с неверицом слушала људе који су јој говорили о томе како је Соломон изузетан и мудар владар. Како се уверила да је то истина? „Нисам поверовала у оно што се говори док нисам дошла и видела својим очима“, рекла је (2. Лет. 9:6). Заиста, оно што видимо „својим очима“ веома снажно утиче на нас.

Како можете помоћи својој деци да „својим очима“ виде колико је изванредна Јеховина организација? Ако се близу места где живите налази подружница Јеховиних сведока, потрудите се да је посетите. Менди и Бетани су одрасле у једном месту које је од Бетела удаљено отприлике 1 500 километара. Па ипак, родитељи су их више пута водили у Бетел. „Пре него што смо биле у обиласку Бетела мислиле смо да су тамо сви преозбиљни и да је Бетел само за старе људе“, кажу оне. „Али тамо смо виделе младе људе који вредно раде за Јехову и уживају у томе! Виделе смо да Јеховина организација није ограничена само на подручје где смо ми живели, и свака посета Бетелу још више нас је приближила Јехови и мотивисала да му још више служимо.“ То што су Менди и Бетани изблиза виделе Божју организацију подстакло их је да почну с пионирском службом и чак су биле позване да привремено служе у Бетелу.

Ми Јеховину организацију можемо „видети“ на још један начин који древним Израелцима није био могућ. Божји народ је у новије време добио видео-касете и DVD-е који приказују Божју организацију из различитих углова. То су на пример: Јеховини сведоци — организовани да преносе добру вест, Наша цела заједница браће, До свих крајева земље и Уједињени божанском поуком. Када ви и ваша деца видите вредан рад бетелита, мисионара, оних који учествују у пружању хуманитарне помоћи и браће која припремају и организују конгресе сигурно ћете још више ценити наше међународно братство.

Свака скупштина Божјег народа игра важну улогу у проповедању добре вести и подупирању хришћана који живе на подручју те скупштине. Међутим, узмите времена да у кругу породице размишљате о ’вашој браћи по свету‘. То ће вама и вашој деци помоћи да останете „чврсти у вери“ јер је то што припадате Јеховиној организацији разлог за велику радост (1. Петр. 5:9).

[Оквир/Слика на 18. страни]

Божја организација Важна тема за проучавање

Имамо обиље литературе из које можемо сазнати више о историји Јеховине организације и о томе како она функционише. Следећа питања ти могу дати идеју одакле да почнеш:

Како је у савремено доба почела служба путујућих надгледника? (Jehovah’s WitnessesProclaimers of God’s Kingdom, стране 222-227; Стажарска кула од 15. новембра 1996, стране 10-15)

Шта се дешавало на конгресу 1941. године током конгресног дана који је назван „Даном деце“? (Jehovah’s WitnessesProclaimers of God’s Kingdom, стране 86, 88; Стражарска кула од 15. јула 2001, 8. страна)

Како Водеће тело доноси одлуке? (’Темељно сведочи‘ о Божјем Краљевству, стране 108-114)