Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли видиш доказ Божјег вођства?

Да ли видиш доказ Божјег вођства?

Да ли видиш доказ Божјег вођства?

НИ ИЗРАЕЛЦИ, а ни Египћани никада раније нису видели ништа слично. Док су Израелци излазили из Египта један стуб од облака је био пред њима из дана у дан. Ноћу је постајао стуб од ватре. Тај призор је сигурно уливао страхопоштовање. Али како се тај стуб појавио? С којом сврхом? Како су Израелци гледали на ’стуб од огња и облака‘ и шта ми, који живимо 3 500 година након тих догађаја, можемо научити из њиховог примера? (Изл. 14:24).

Божја Реч нам открива како и зашто се појавио тај стуб. У њој стоји: „Јехова је ишао пред њима дању у стубу од облака да их води путем, а ноћу у стубу од ватре да им светли, како би могли да путују и дању и ноћу“ (Изл. 13:21, 22). Јехова Бог је користио стуб од ватре и од облака да би извео свој народ из Египта и водио га кроз пустињу. Израелци су увек морали да буду спремни за покрет да би га пратили. Када су Египћани који су кренули у потеру за њима хтели да их нападну, тај стуб се испречио између те две групе, пружајући Израелцима заштиту (Изл. 14:19, 20). Израелци су у Обећану земљу могли стићи само ако би пратили тај стуб, премда их он није водио најкраћим путем.

Стуб је Божјем народу био показатељ да је Бог с њима. Он је представљао Јехову и понекад им се Јехова обраћао из њега (Бр. 14:14; Пс. 99:7). Осим тога, тај облак је био доказ да је Јехова изабрао Мојсија да води народ (Изл. 33:9). Слично томе, последње појављивање тог стуба од облака у Библији је забележено када је Јехова Исуса Навина поставио за Мојсијевог наследника (Пон. зак. 31:14, 15). Да ли ће Израелци успешно стићи до Обећане земље зависило је од тога да ли ће препознати доказ Божјег вођства и следити га.

Изгубили су из вида доказ Божјег вођства

Израелци су сигурно били задивљени када су први пут видели тај стуб. Нажалост, тај чудесни призор који им је стално био пред очима није довољно снажно утицао на њих да би им улио трајно поуздање у Јехову. Више пута су доводили у питање Божје вођство. Када их је египатска војска гонила показали су да немају веру у Јеховину моћ да их спасе. Чак су оптужили Божјег слугу Мојсија да их води право у смрт (Изл. 14:10-12). Након што су прошли кроз Црвено море гунђали су против Мојсија, Арона и Јехове због тога што наводно нису имали довољно хране и воде (Изл. 15:22-24; 16:1-3; 17:1-3, 7). А неколико недеља после тога наговарали су Арона да им направи златно теле. Замисли само! У једном делу израелског логора налазио се стуб од ватре и облака — величанствени доказ да је с њима Онај који их је извео из Египта — а недалеко одатле Израелци су почели да обожавају беживотног идола говорећи: „Ово је твој Бог, Израеле, који те је извео из египатске земље.“ Заиста су „својим делима показали велики презир“! (Изл. 32:4; Нем. 9:18).

Израелци су били бунтовни и показали су да уопште не цене то што их Јехова води. Њихов проблем није био у томе што нису имали добар вид, већ у томе што нису имали исправно гледиште. Видели су стуб али су изгубили из вида његово значење. Иако су својим понашањем ’наносили бол Светом Богу Израеловом‘ он је био милосрдан према њима и помоћу стуба их је водио све док нису стигли у Обећану земљу (Пс. 78:40-42, 52-54; Нем. 9:19).

Видиш ли доказ Божјег вођства у данашње време?

Јехова ни у савремено доба није оставио свој народ без препознатљивог вођства. Баш као што није очекивао од Израелаца да сами пронађу пут до Обећане земље, ни од нас не очекује да сами пронађемо пут до новог света. Поставио је Исуса Христа да води скупштину (Мат. 23:10; Еф. 5:23). Одређени ауторитет је поверио и верном робу, кога чине духом помазани хришћани. Тај роб затим именује надгледнике у хришћанској скупштини (Мат. 24:45-47; Титу 1:5-9).

Како можемо знати ко је та група људи која је названа верним робом, то јест настојником? Запази шта је сам Исус рекао за тог роба: „Ко је дакле верни и разборити настојник кога ће његов господар поставити над својом служинчади да им даје храну у право време? Срећан је тај роб, ако га његов господар, кад дође, нађе да ради тако!“ (Лука 12:42, 43).

Дакле, тај настојник је ’веран‘, што значи да никада није изневерио или одбацио Јехову, Исуса, истину из Библије или Божји народ. Пошто је ’разборит‘ тај настојник мудро управља веома важним делом проповедања ’добре вести о краљевству‘ и ’стварања ученика од људи из свих народа‘ (Мат. 24:14; 28:19, 20). Тај настојник „у право време“ обезбеђује духовну храну која је здрава и хранљива. Да је Јехова задовољан тим настојником види се по томе што благосиља свој народ порастом, вођством које им пружа приликом доношења важних одлука, бољим разумевањем библијске истине, заштитом од непријатеља који би их иначе истребили и унутрашњим миром (Ис. 54:17; Фил. 4:7).

Прихвати Божје вођство

Како можемо показати да ценимо Божје вођство? Апостол Павле је рекао: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни“ (Јевр. 13:17). То није увек лако. Да то прикажемо. Замисли да си Израелац и да живиш у Мојсијево време. Након што си неко време пешачио стуб се зауставља. Колико дуго ће стајати? Један дан? Недељу дана? Неколико месеци? Питаш се да ли да распакујеш све ствари. Прво вадиш само оно што ти је најнеопходније. Али после неколико дана одлучујеш да све распакујеш јер те нервира што стално мораш да претураш по стварима. Само што си се распаковао, а онда видиш да се стуб диже и поново мораш да се пакујеш! То би било баш незгодно. Па ипак, Израелци су морали ’одмах да крену‘ (Бр. 9:17-22).

А како ми реагујемо на смернице које долазе од Бога? Да ли се трудимо да их „одмах“ применимо или настављамо по старом? Да ли смо у току с најновијим смерницама које се тичу, на пример, проучавања Библије с људима, проповедања људима који говоре страним језиком, редовног проучавања с породицом, сарађивања са Одбором за односе с болницама и пристојног понашања на конгресима? Показујемо да ценимо Божје вођство и тиме што прихватамо савете. Када смо пред неким важним одлукама не уздамо се у своју мудрост већ тражимо савет од Јехове и његове организације. Баш као што дете тражи заштиту код својих родитеља када бесни олуја, тако и ми тражимо заштиту у Јеховиној организацији када нас снађу проблеми.

Наравно они који предводе земаљски део Божје организације нису савршени, али то није био ни Мојсије. Па ипак, стуб од облака је био доказ да га је Бог изабрао и да има његово одобравање. Запази и то да није било на Израелцима да одлуче када ће кренути, већ је народ кретао „по Јеховиној наредби датој преко Мојсија“ (Бр. 9:23). Дакле, Мојсије је давао знак за покрет онда кад би му Бог то рекао.

У данашње време група људи коју је Јехова изабрао за настојника даје знак кад год је време за покрет. Како? Преко чланака који излазе у Стражарској кули и Нашој служби за Краљевство, затим преко нових публикација и говора на покрајинским састанцима и конгресима. Скупштине добијају упутства и преко путујућих надгледника, путем писама или семинара за браћу која имају скупштинске одговорности.

Да ли јасно видиш доказ Божјег вођства? У овим последњим данима Јехова путем своје организације води свој народ кроз овај зли Сатанин свет који личи на опасну пустињу. Захваљујући томе ми уживамо у јединству, љубави и сигурности.

Када су Израелци ушли у Обећану земљу Исус Навин је рекао: „Добро знате свим својим срцем и свом својом душом да од свих добрих обећања која вам је дао Јехова, ваш Бог, ниједно обећање није остало неиспуњено; сва су се испунила“ (Ис. Нав. 23:14). Слично томе, и Божји народ у данашње време сигурно ће ући у обећани нови свет. Међутим, да ли ћемо ми лично бити тамо много зависи од тога колико смо понизни и спремни да прихватимо Божје вођство. Зато и даље запажајмо доказ Јеховиног вођства!

[Слике на 5. страни]

Јехова нас данас води преко своје организације

Нове публикације

Семинари

Смернице на састанцима за службу проповедања