Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли уживаш у Божјој Речи?

Да ли уживаш у Божјој Речи?

Да ли уживаш у Божјој Речи?

„У ПОЧЕТКУ ми је редовно читање Библије више било као нека обавеза него нешто у чему сам уживала“, каже Лорејн. „Било ми је тешко да је разумем и зато ми се често дешавало да ухватим себе како размишљам о неким сасвим другим стварима.“

И други кажу да у почетку нису уживали у читању Библије, али су ипак били упорни јер су знали да је добро читати Божју Реч. Марк каже: „Лако је дозволити другим стварима да ти одвуку пажњу од читања Библије и личног проучавања. Много сам се молио и трудио да ми свакодневно читање Библије пређе у навику.“

Како можеш развити још веће цењење према Божјој писаној Речи, Библији? Како да уживаш у читању Библије? Размисли о следећим предлозима.

Циљеви и методе

Приступи читању Библије уз молитву и усредсреди се на оно што читаш. Моли се Јехови да ти помогне да развијеш жељу за проучавањем његове Речи. Усрдно га моли да ти отвори ум и срце да би боље разумео његову мудрост (Пс. 119:34). Ако немаш такав приступ, убрзо би се могло десити да почнеш механички да проучаваш и да изгубиш вољу за тим. Лин каже: „Понекад прелећем преко текста тако да ми промакну занимљиви детаљи. Често не запазим главне мисли. Али се молим за самосавладавање и то ми помаже да ми мисли не лутају.“

Цени оно што сазнајеш. Не заборави да ти живот зависи од тога да ли разумеш и примењујеш оно што стоји у Библији. Зато се стварно потруди да пронађеш нешто практично у ономе што читаш и да то и примениш у свом животу. „Док читам Библију тражим оно што ми помаже да код себе препознам погрешне ставове и мотиве“, каже Крис. „Стварно сам одушевљен када видим колико тога у Библији и нашим публикацијама мени лично користи, иако ме људи који су то написали уопште не познају.“

Постави себи достижне циљеве. Потруди се да сазнаш нешто ново о библијским личностима. Многе занимљиве информације о њима можеш пронаћи помоћу Индекса публикација. Док боље упознајеш мушкарце и жене о којима говори Библија, какви су били и кроз шта су пролазили, њихов пример ће још више утицати на тебе.

Тражи нове начине да резонујеш на темељу Писма (Дела 17:2, 3). Софија проучава с тим циљем. „Желим да научим како да у служби и у другим приликама неке ствари из Библије објасним из различитих углова и тако будем јаснија када говорим о библијској истини. Стражарска кула ми много помаже у томе“, каже она (2. Тим. 2:15).

Дочарај себи библијске догађаје. „Божја реч је жива“, каже се у Јеврејима 4:12. Оживи у својим мислима оно што читаш у Библији тако што замишљаш шта су виделе библијске личности. Замисли да чујеш оно што су они чули и покушај да осетиш оно што су они осетили. То што су они доживели повежи с неким конкретним ситуацијама у свом животу. Учи од њих. Тако ћеш још боље разумети и упамтити библијске догађаје.

Нађи времена да потражиш објашњења тешко разумљивих стихова. Посвети довољно времена проучавању. Вероватно ћеш наићи на нека врло интересантна питања која захтевају додатно истраживање. Провери непознате речи, погледај фусноте и унакрсне референце у Библији. Што више разумеш и примењујеш оно што читаш, то ћеш више уживати у Божјој писаној Речи. Тада ћеш, попут псалмисте, моћи да кажеш: „Опомене су твоје [Јеховине] трајно наследство моје, јер су оне радост срцу моме“ (Пс. 119:111).

Немој да журиш док проучаваш. Буди разуман што се тиче времена које издвајаш за лично проучавање. Немој да ти оно одузме време које ти је потребно да се припремиш за скупштинске састанке. „Често сам толико напета да немам добру концентрацију“, каже Ракел. „Зато је за мене боље да проучавам у краћим временским интервалима. Такво проучавање ми највише користи.“ Крис искрено каже: „Гризе ме савест када на брзину проучавам јер мало тога запамтим. Обично ми ништа од тога не допре до срца.“ Зато полако, не жури.

Развијај жељу за Божјом речју. Апостол Петар је рекао: „Као новорођена деца развијајте жељу за чистим млеком Божје речи, да бисте хранећи се њиме узрасли до спасења“ (1. Петр. 2:2). Бебе не морају да развијају жељу за млеком. Она је природна. Али Писмо каже да ми морамо да развијамо жељу за Божјом речју. Та жеља ће ти се врло брзо појавити ако сваког дана прочиташ барем једну страницу Библије. Оно што ти је у почетку изгледало тешко убрзо ће ти постати право задовољство.

Размишљај о библијским стиховима. Било би добро да застанеш и размислиш о ономе што си прочитао. То ће ти помоћи да оно што си сазнао повежеш са оним што већ знаш. С временом ћеш, фигуративно речено, имати огрлицу од духовних бисера мудрости, што је права драгоценост (Пс. 19:14; Посл. 3:3).

Добро утрошено време

Није лако задржати добре навике проучавања, али је то и те како вредно труда. Боље ћеш разумети Свето писмо (Јевр. 5:12-14). Разборитост и мудрост коју стичеш из Божје Речи донеће ти срећу, задовољство и мир. Мудрост из Божје Речи је „дрво живота“ онима који је стекну и воде се њоме (Посл. 3:13-18).

Ако дубоко проучаваш Божју Реч стећи ћеш разборито срце (Посл. 15:14). Тако ћеш бити у стању да некоме даш савет који се заснива на Библији. Ако се приликом доношења одлука водиш оним што си прочитао у Светом писму, које је надахнуто Божјим духом, и у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ осетићеш колико све то доприноси твојој духовној стабилности (Мат. 24:45). Бићеш позитивнији и духовно настројенији. Штавише, бићеш успешан у духовном погледу (Пс. 1:2, 3).

Срце испуњено љубављу према Богу подстаћи ће те да другима говориш о својој вери. И то ти може причињавати велико задовољство. Софија се труди да запамти и користи разне библијске стихове да би заинтересовала људе којима проповеда, због чега јој је служба ефикасна и занимљива. „Срећна сам када видим како на људе делује оно што им прочитам из Библије“, каже она.

Највеће добро које имамо када уживамо у Божјој Речи јесте близак однос с Јеховом. Током проучавања Библије упознајеш његова мерила и увиђаш да је пун љубави, великодушан и праведан. Не постоји ништа важније од стицања таквог знања, нити ће ти ишта друго донети веће користи. Када проучаваш Божју Реч сав се посвети томе. То је заиста добро утрошено време (Пс. 19:7-11).

[Оквир/Слике на 5. страни]

ЧИТАЊЕ БОЖЈЕ РЕЧИ: ЦИЉЕВИ И МЕТОДЕ

▪ Приступи читању Библије уз молитву и усредсреди се на оно што читаш

▪ Цени оно што сазнајеш

▪ Постави себи достижне циљеве

▪ Тражи нове начине да резонујеш на темељу Писма

▪ Дочарај себи библијске догађаје

▪ Нађи времена да потражиш објашњења тешко разумљивих стихова

▪ Немој да журиш док проучаваш

▪ Развијај жељу за Божјом речју

▪ Размишљај о библијским стиховима

[Слика на 4. страни]

Замисли да се налазиш на месту догађаја о ком читаш