Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко ти је најважнији у животу?

Ко ти је најважнији у животу?

Ко ти је најважнији у животу?

’Једино си ти Свевишњи над целом земљом‘ (ПС. 83:18)

1, 2. Зашто за спасење није довољно само знати како се Бог зове?

 МОЖДА си Божје име први пут видео када ти га је неко показао у Псалму 83:18. Вероватно си се изненадио када си прочитао ове речи: „Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“ Од тада си сигурно много пута користио овај исти стих док си помагао другима да упознају нашег дивног Бога, Јехову (Римљ. 10:12, 13).

2 Иако је важно знати како се Бог зове, то није довољно. Псалмиста наводи још једну чињеницу која је битна за спасење: ’Једино си ти Свевишњи над целом земљом.‘ Нема сумње да је Јехова најважнија особа у целом свемиру. Пошто је све створио, има право да очекује потпуну подложност од свих својих створења (Откр. 4:11). Зато треба да се питамо: ’Ко је мени најважнији у животу?‘ Веома је важно да добро размислимо о томе.

Спорно питање покренуто у еденском врту

3, 4. Како је Сатана успео да заведе Еву?

3 Колико је то питање озбиљно види се по ономе што се десило у еденском врту. Тамо је бунтовни анђео који је касније постао познат као Сатана Ђаво навео прву жену, Еву, да своје себичне жеље стави испред Јеховине заповести да не једе плод са извесног дрвета (Пост. 2:17; 2. Кор. 11:3). Она је подлегла искушењу и тако показала да не поштује Јехову као Врховног Владара и да јој он није најважнији у животу. Али како је Сатана успео да је заведе?

4 Сатана је прибегао неким лукавим тактикама док је разговарао са Евом. (Прочитати Постанак 3:1-5.) Као прво, није спомињао Јехову по имену, већ је о њему говорио само као о ’Богу‘. За разлику од њега, писац Постанка користи Божје име већ у првом стиху истог поглавља. Као друго, Сатана није говорио о Божјој ’заповести‘, већ ју је питао само шта је Бог „рекао“ (Пост. 2:16). На тај суптилан начин покушао је да умањи важност Божје заповести. Као треће, иако се обраћао само Еви, говорио је у множини. Можда је на тај начин циљао на њен понос, настојећи да је наведе на помисао да је она важна и да може да заступа свог мужа и себе. Шта се затим десило? Ева је очигледно дала себи за право да говори у име њих двоје када је рекла змији: „Смемо да једемо плодове с дрвећа у врту.“

5. (а) На какво је размишљање Сатана навео Еву? (б) Шта је Ева показала тиме што је јела забрањени плод?

5 Поред тога, Сатана је изврнуо чињенице. Сугерисао је да је Бог био и сувише захтеван кад је Адаму и Еви рекао да ’не смеју да једу са сваког дрвета у врту‘. А онда је навео Еву да мисли само на себе и на то како би наводно могла да побољша свој живот тиме што би постала „као Бог“. На крају је Сатана навео Еву да размишља о забрањеном дрвету и његовом плоду уместо о свом односу с Богом од кога је и добила све што је имала. (Прочитати Постанак 3:6.) Нажалост, она је јела плод и тако показала да јој Јехова није најважнији у животу.

Спорно питање у Јововим данима

6. Како је Сатана довео у питање Јовову беспрекорност и какву је прилику Јов добио?

6 Богобојазни човек Јов је вековима касније имао прилику да покаже ко му је најважнији у животу. Када је Јехова указао Сатани на Јовову беспрекорност, Сатана му је одговорио: „Зар се Јов узалуд боји Бога?“ (Прочитати Јова 1:7-10.) Сатана није порекао да је Јов послушан Богу, већ га је оптужио да му служи из користи, а не из љубави. Само је Јов могао да докаже да то није тачно, па му је пружена прилика да то учини.

7, 8. Какве невоље је Јов морао поднети и шта је показао тиме што је остао веран Јехови?

7 Јехова је дозволио Сатани да Јову нанесе низ невоља (Јов 1:12-19). Како је Јов реаговао на тај преокрет у свом животу? Библија каже да „није сагрешио нити је рекао ишта лоше о Богу“ (Јов 1:22). Али Сатану то није зауставило. Наставио је са оптужбама: „Кожу за кожу! Све што човек има даће за душу своју“ a (Јов 2:4). Сатана је тврдио да Јову Јехова више не би био најважнији у животу када би на својој кожи осетио шта је патња.

8 Јовово тело је нагрдила једна ужасна болест, а жена му је рекла да прокуне Бога и умре. Касније су му три лажна тешитеља говорила да је сигурно нешто згрешио (Јов 2:11-13; 8:2-6; 22:2, 3). Али и поред свега тога, Јов је остао беспрекоран. (Прочитати Јова 2:9, 10.) Тиме што је остао веран Јехови показао је да му је он најважнији у животу. Јов је показао и то да несавршен човек може, барем до неке мере, доказати да су Ђаволове оптужбе неосноване. (Упоредити с Пословицама 27:11.)

Исусов савршени одговор

9. (а) Како је Сатана искористио једну Исусову природну потребу да би га искушао? (б) Како је Исус реаговао на то искушење?

9 Убрзо након што се Исус крстио, Сатана је пробао да код њега пробуди себичне жеље како му Јехова више не би био најважнији у животу. Ђаво је три пута искушао Исуса. Прво га је, у покушају да искористи његову потребу за храном, наговарао да камење претвори у хлеб (Мат. 4:2, 3). Исус је постио 40 дана и био је веома гладан. Зато му је Ђаво предложио да злоупотреби своје чудесне моћи и утоли глад. Како је Исус на то реаговао? За разлику од Еве која није била послушна ономе што је Јехова рекао, Исус је усмерио пажњу на Јеховину Реч и одмах је одбио Сатанин предлог. (Прочитати Матеја 4:4.)

10. Зашто је Сатана изазивао Исуса да се баци с врха храмског зида?

10 Сатана је такође покушао да наведе Исуса да поступи себично. Изазивао га је да се баци с врха храмског зида (Мат. 4:5, 6). Шта је тиме желео да постигне? Сатана је тврдио да би Исус доказао да је ’Божји син‘ тиме што би остао неповређен. Ђаво је очигледно желео да се Исус до те мере заокупи својим угледом да пристане на то да на спектакуларан начин привуче пажњу. Сатана је знао да су људи спремни да прихвате неки опасан изазов због поноса и зато што не желе да падну у очима других. Сатана је погрешно применио један стих, али је Исус показао да разуме прави смисао онога што стоји у Јеховиној Речи. (Прочитати Матеја 4:7.) Тиме што није прихватио тај изазов још једном је доказао да му је Јехова најважнији у животу.

11. Зашто Исус није прихватио сва краљевства света која му је Ђаво понудио?

11 Сатана је Исусу у свом трећем, очајничком покушају да га наведе на грех понудио сва краљевства света (Мат. 4:8, 9). Исус је истог трена одбио ту понуду. Знао је да би прихватањем те понуде одбацио Јехову као Свевишњег. (Прочитати Матеја 4:10.) Исус је оба пута одговорио Сатани тако што је цитирао стихове у којима се налази Божје име.

12. Како је Исус поступио у једној веома тешкој ситуацији и шта ми учимо из тога?

12 Исус је пред крај свог живота морао да донесе једну веома тешку одлуку. Током своје земаљске службе показао је да је спреман да жртвује свој живот да би спасао људе (Мат. 20:17-19, 28; Лука 12:50; Јов. 16:28). Али знао је да ће га Јудејци лажно оптужити, неправедно осудити и погубити као хулника. Много га је мучило што ће на тај начин умрети. У молитви Богу је рекао: „Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе ова чаша.“ Међутим, одмах затим је рекао: „Али не како ја хоћу, него како ти хоћеш“ (Мат. 26:39). Исус је остао веран Јехови све до смрти и тако непобитно показао ко му је најважнији у животу.

Како ћеш ти одговорити на спорно питање

13. Шта смо научили од Еве, Јова и Исуса Христа?

13 Шта смо до сада научили? Од Еве смо научили да они који дозвољавају да их воде себичне жеље или понос показују да им Јехова није најважнији у животу. За разлику од тога, од беспрекорног Јова учимо да и несавршени људи могу показати да им је Јехова на првом месту у животу тиме што му остају верни упркос проблемима, чак и онда када не разумеју зашто су их снашли (Јак. 5:11). А од Исуса учимо да треба да будемо спремни да поднесемо срамоту и да не мислимо да смо много важни (Јевр. 12:2). Како све то можемо применити у свом животу?

14, 15. У чему је разлика између Евине и Исусове реакције на искушење и како се можемо угледати на Исуса? (Прокоментариши слику на 18. страни.)

14 Никада немој због кушњи заборавити на Јехову. Ева се усредсредила на искушење које јој је било пред очима. Видела је да је „плод са дрвета добар за јело, да је примамљив за очи и пријатан за гледање“ (Пост. 3:6). Каква разлика у односу на то како је Исус реаговао на три искушења! Сваки пут је гледао иза искушења које је стајало пред њим и није сметнуо с ума последице неисправног поступања. Ослањао се на Божју Реч и користио је Божје име.

15 О чему размишљамо када се нађемо у искушењу да урадимо нешто што се Јехови не би свидело? Што више размишљамо о искушењу, то ће у нама бити јача жеља да поступимо неисправно (Јак. 1:14, 15). Морамо брзо искоренити ту жељу, чак и ако би то значило да морамо предузети мере које би биле драстичне попут одстрањивања неког дела тела (Мат. 5:29, 30). Треба да, попут Исуса, размишљамо о последицама својих поступака — о томе како ће они утицати на наш однос с Јеховом. Тада морамо размишљати о ономе што стоји у Божјој Речи, Библији. Једино тако ћемо доказати да нам је Јехова најважнији у животу.

16-18. (а) Шта нас може обесхрабрити? (б) Шта ће нам помоћи да пребродимо тешке периоде?

16 Никада немој бити огорчен на Јехову ако доживиш неку трагедију (Посл. 19:3). Док смо све ближе крају овог злог света, све више Јеховиних слугу погађају природне катастрофе и трагедије. Данас не очекујемо да ћемо неким чудом бити заштићени. Па ипак, и ми се попут Јова можемо обесхрабрити када нам умре нека драга особа или када имамо неке проблеме.

17 Понекад ни ми, попут Јова, не разумемо зашто нам се нешто лоше дешава. Можда смо чули да су нека наша браћа погинула у земљотресу, као што је то било на Хаитију, или да су страдали услед неке друге природне катастрофе. Или можда знамо за неког нашег брата или сестру који су били жртве напада или су страдали у некој ужасној несрећи. Можда нас муче неке тешке околности или нешто што сматрамо неправдом. Можда у болу вапимо: ’Јехова, зашто баш ја? Шта сам згрешио?‘ (Авак. 1:2, 3). Шта ће нам помоћи да пребродимо такве тренутке?

18 Немојмо мислити да то што нам се нешто лоше дешава значи да нас Јехова не воли. Исус је истакао ту чињеницу када је говорио о два трагична догађаја која су се десила у његово време. (Прочитати Луку 13:1-5.) Многе невоље настају услед ’непредвиђених догађаја‘ (Проп. 9:11). Али ако се за помоћ обратимо ’Богу сваке утехе‘ можемо изаћи на крај с било чим што нас мучи. Он ће нам дати снагу да му и даље верно служимо (2. Кор. 1:3-6).

19, 20. Како је Исус успео да поднесе понижавање и како се ми можемо угледати на њега?

19 Не дозволи да те води понос или страх од понижења. Исус се ’одрекао самог себе и узео обличје роба‘ зато што је био понизан (Фил. 2:5-8). Успео је да поднесе и понижавања зато што се уздао у Јехову (1. Петр. 2:23, 24). Тако је Исус ставио вршење Јеховине воље на прво место и због тога га је Јехова узвисио (Фил. 2:9). Исус је своје ученике учио да развијају исти став (Мат. 23:11, 12; Лука 9:26).

20 Неки испити вере могу бити веома непријатни. Па ипак, треба да размишљамо попут апостола Павла који је рекао: „Због тога и трпим све ово, али се не стидим, јер знам онога коме сам поверовао и уверен сам да он може чувати оно што сам му поверио до оног дана“ (2. Тим. 1:12).

21. Какав желиш да будеш и поред тога што живиш у себичном свету?

21 У Библији је проречено да ће у данашње време ’људи бити себични‘ (2. Тим. 3:2). Зато није чудо што смо окружени људима који мисле само на себе. Никада немојмо бити такви! Без обзира на то да ли нам тренутно нешто представља искушење, да ли смо доживели неку трагедију или неко покушава да нас посрами, добро је да Јехова свакоме од нас буде најважнији у животу!

[Фуснота]

a Неки познаваоци Библије сматрају да израз „кожу за кожу“ може да се односи на то да је Јов био себичан и да не би марио да његова деца и стока изгубе своју кожу, то јест живот, докле год он може да сачува своју кожу, то јест живот. Други мисле да тај израз значи да ће човек жртвовати нешто своје коже да би сачувао живот. На пример, да би избегао ударац у главу, заклониће се руком и тако ће жртвовати део коже да би сачувао своју кожу, то јест живот. Шта год да је тај идиом значио, очигледно се њиме хтело рећи да би Јов радо дао све што има само да би сачувао свој живот.

Шта учимо...

• из начина на који је Сатана завео Еву?

• из Јовове реакције на трагедије које је доживео?

• од Исуса у погледу тога шта му је било најважније у животу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Ева се није усредсредила на свој однос с Јеховом

[Слика на 18. страни]

Исус је одолео Сатаниним искушењима и усредсредио се на вршење Јеховине воље

[Слике на 20. страни]

Сведочење од шатора до шатора после земљотреса на Хаитију

Кад нам је тешко обратимо се за помоћ ’Богу сваке утехе‘