Пређи на садржај

Пређи на садржај

’О дубино Божје мудрости!‘

’О дубино Божје мудрости!‘

’О дубино Божје мудрости!‘

„О дубино богатства, мудрости и знања Божјег! Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (РИМЉ. 11:33)

1. Која је највећа част за крштене Божје слуге?

 КОЈА је највећа част која ти је икада била указана? Можда прво помислиш на неки задатак који ти је био поверен или на неку прилику када су ти други показали колико те цене. Међутим, за крштене Божје слуге највећа част је то што могу бити блиски пријатељи с јединим истинитим Богом, Јеховом. Зато их „Бог познаје“ (1. Кор. 8:3; Гал. 4:9).

2. Зашто је толико велика част да познајемо Јехову и да он познаје нас?

2 Зашто је толико велика част да познајемо Јехову и да он познаје нас? Не само зато што је он најузвишенија особа у читавом свемиру већ и зато што штити оне који га воле. Пророк Наум је под Божјим надахнућем написао: „Јехова је добар, он је тврђава у дан невоље. Пази на оне који код њега траже уточиште“ (Наум 1:7; Пс. 1:6). Да ли ћемо уопште добити вечни живот зависи од тога да ли смо добро упознали јединог истинитог Бога и његовог Сина, Исуса Христа (Јов. 17:3).

3. Шта значи упознати Бога?

3 Упознати Бога не значи само знати како се он зове. Морамо га упознати као пријатеља и знати шта воли, а шта не воли. О томе колико смо добро упознали Бога сведочи и то да ли живимо у складу са оним што смо научили (1. Јов. 2:4). Али од нас се очекује још нешто ако заиста желимо да добро упознамо Јехову. Морамо знати не само шта је учинио већ и зашто је поступио на известан начин. Што боље разумемо Јеховине намере, више ћемо се дивити ’дубини његове мудрости‘ (Римљ. 11:33).

Бог који има и остварује своје намере

4, 5. (а) Шта се у Библији подразумева под изразом „намера“? (б) Објасни како се нека намера може остварити на више начина.

4 Јехова је Бог који има и остварује своје намере. Библија говори о његовој „вечној намери“ (Еф. 3:10, 11). На шта се тај израз односи? Када се у Библији говори о „намери“ онда се под тим изразом подразумева неки конкретан циљ који се може постићи на више начина.

5 Да то прикажемо једним примером: Један човек жели да отпутује на неко место. У том случају то одредиште је његов циљ. Можда су му на располагању различита превозна средства, а има и више путева којима може стићи до тог места. Током путовања време се изненада може погоршати, може доћи до застоја у саобраћају или може наићи на радове на путу због чега мора наставити неким другим путем. Али без обзира на то којим ће путем ићи он ће ипак постићи циљ кад стигне на своје одредиште.

6. Како је Јехова показао флексибилност у остваривању своје намере?

6 Слично томе, Јехова је флексибилан док спроводи своју вечну намеру. Узимајући у обзир слободну вољу својих интелигентних створења, био је спреман да промени начин на који ће остварити своју намеру. Јехова је првом људском пару рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите“ (Пост. 1:28). Да ли је побуна у еденском врту спречила остварење те намере? Ни у ком случају. Јехова је одмах реаговао у тој новонасталој ситуацији тако што је користио алтернативни „пут“ да би остварио своју намеру. Прорекао је да ће се појавити Потомак који ће поправити штету која је настала том побуном (Пост. 3:15; Јевр. 2:14-17; 1. Јов. 3:8).

7. Шта учимо о Јехови на основу онога што је рекао за себе у Изласку 3:14?

7 Јехова је себе описао као особу која је способна да се прилагоди новим околностима док ради на томе да у потпуности оствари своју намеру. Када је Мојсије рекао Јехови на какве би проблеме могао наићи док извршава задатак који му је дао, Јехова му је рекао: „Постаћу што год желим да постанем.“ Још му је рекао: „Овако кажи Израеловим синовима: ’Постаћу послао ме је к вама‘ “ (Изл. 3:14). Јехова може постати шта год је потребно да би у потпуности остварио своју намеру. Апостол Павле је то веома лепо објаснио у 11. поглављу посланице Римљанима. Он ту говори о симболичној маслини. Кад будемо размотрили ово поређење још боље ћемо схватити дубину Јеховине мудрости, било да се надамо животу на небу или вечном животу овде на земљи.

Јеховина намера у вези са обећаним Потомком

8, 9. (а) Које четири чињенице ће нам помоћи да схватимо поређење о маслини? (б) На које питање ћемо добити одговор и шта нам то открива о Јехови?

8 Да бисмо разумели поређење о маслини треба да узмемо у обзир четири чињенице о томе како је Јехова спроводио своју намеру што се тиче прореченог Потомка. Као прво, Јехова је обећао Аврахаму да ће се преко његовог потомства ’благословити сви народи на земљи‘ (Пост. 22:17, 18). Као друго, припадницима израелског народа који потиче од Аврахама пружена је могућност да постану „краљевство свештеника“ (Изл. 19:5, 6). Као треће, када већина Израелаца није прихватила Месију, Јехова је предузео неке друге кораке да би формирао „краљевство свештеника“ (Мат. 21:43; Римљ. 9:27-29). И као четврто, иако је Исус главни Аврахамов Потомак, и другима је пружена могућност да буду део тог ’потомства‘ (Гал. 3:16, 29).

9 Када ове четири чињенице повежемо са оним што стоји у Откривењу долазимо до закључка да ће укупно 144 000 особа владати на небу са Исусом као краљеви и свештеници (Откр. 14:1-4). О њима се говори и као о ’синовима Израеловим‘ (Откр. 7:4-8). Да ли су онда свих 144 000 пореклом Израелци, то јест Јевреји? Одговор на то питање открива колико је Јехова флексибилан док ради на остварењу своје намере. Погледајмо сада како нам посланица апостола Павла упућена Римљанима помаже да дођемо до одговора на то питање.

„Краљевство свештеника“

10. Коју су могућност имали само припадници израелског народа?

10 Као што је већ споменуто, само су припадници израелског народа имали могућност да сачињавају „краљевство свештеника и свети народ“. (Прочитати Римљанима 9:4, 5.) Али шта ће се десити кад дође обећани Потомак? Да ли ће из израелског народа доћи свих 144 000 духовних Израелаца који ће такође бити део обећаног Аврахамовог потомства?

11, 12. (а) Када је почело сакупљање оних који ће с Христом владати на небу и како је на то реаговала већина Израелаца који су живели у то време? (б) Како ће Јехова доћи до ’пуног броја‘ оних који ће сачињавати обећано Аврахамово потомство?

11 Прочитати Римљанима 11:7-10. У целини гледано, Израелци су у првом веку одбацили Исуса. Зато нису више само они имали могућност да сачињавају обећано Аврахамово потомство. Међутим, када је на Педесетницу 33. године н. е. почело сакупљање оних који ће сачињавати небеско „краљевство свештеника“ одазвали су се неки Израелци доброг срца. У поређењу са целим израелским народом тих неколико хиљада људи били су као „остатак“ (Римљ. 11:5).

12 Међутим, како ће Јехова доћи до ’пуног броја‘ оних који ће постати обећано Аврахамово потомство? (Римљ. 11:12, 25). Запази како је апостол Павле то објаснио: „То не значи да је Божја реч затајила. Јер нису [духовни] Израел сви који потичу од Израела. Нити су сви Аврахамова [духовна] деца само зато што су његово потомство... то јест, деца добијена по телу нису уједно и Божја деца, него се деца добијена по обећању рачунају као потомство“ (Римљ. 9:6-8). Дакле, Јехова не захтева да припадници обећаног потомства дословно буду Аврахамови потомци.

Симболична маслина

13. Шта представљају (а) маслина, (б) њен корен, (в) њено стабло и (г) њене гране?

13 Апостол Павле у наставку упоређује оне који су постали део Аврахамовог потомства са гранама симболичне маслине a (Римљ. 11:21). Та питома маслина представља испуњење Божје намере што се тиче савеза са Аврахамом. Корен те маслине је свет и представља Јехову као онога ко даје живот духовном Израелу (Ис. 10:20; Римљ. 11:16). Стабло представља Исуса као главног Аврахамовог Потомка. Гране представљају „пуни број“ оних који такође сачињавају Аврахамово потомство.

14, 15. Кога представљају гране које су биле „одломљене“ са питоме маслине, а кога оне које су накалемљене на њу?

14 У овом поређењу о маслини, Израелци који су одбацили Исуса упоређени су са гранама које су „одломљене“ (Римљ. 11:17). Зато су изгубили могућност да буду део обећаног Аврахамовог потомства. Али ко ће их заменити? Гледано из угла Израелаца, који су били поносни на то што су Аврахамови потомци, било би просто незамисливо да их замене људи из других народа. Али Јован Крститељ их је већ био упозорио на то да Јехова може Аврахаму подићи децу и од камења ако то жели (Лука 3:8).

15 Шта је онда Јехова урадио да би остварио своју намеру? Павле објашњава да су на питому маслину накалемљене гране с дивље маслине да би замениле оне које су одломљене. (Прочитати Римљанима 11:17, 18.) Дакле, духом помазани хришћани из других народа, као што су то били неки у скупштини у Риму, у фигуративном смислу су били накалемљени на симболичну маслину. Тако су они постали део обећаног Аврахамовог потомства. Некада су били попут грана дивље маслине јер нису имали никакве шансе да буду део тог посебног савеза. Али Јехова им је отворио пут да постану духовни Израелци (Римљ. 2:28, 29).

16. Како је апостол Петар објаснио формирање новог духовног народа?

16 Апостол Петар објашњава ту ситуацију на следећи начин: „Вама [духовним Израелцима, укључујући и хришћане нејеврејског порекла] је, дакле, [Исус Христ] драгоцен, јер верујете, али онима који не верују, ’исти онај камен који су градитељи одбацили постао је угаони камен‘, и ’камен спотицања и стена посртања‘... Али ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво, да бисте објављивали врлине‘ онога који вас је из таме позвао у своју чудесну светлост. Јер некад нисте били народ, а сад сте Божји народ. Раније вам није била показана милост, а сада вам је показана милост“ (1. Петр. 2:7-10).

17. Због чега је оно што је Јехова урадио било „противно природи“?

17 Јехова је учинио нешто за шта би многи рекли да је потпуно неочекивано. Павле каже да је то било „противно природи“ (Римљ. 11:24). Због чега? Изгледа чудно, па чак и неприродно, да се на питому маслину накалеми грана дивље маслине, али неки пољопривредници у првом веку су управо то радили. b Јехова је слично томе урадио нешто необично. Гледано из угла Израелаца, неизраелци нису могли да доносе добре плодове. Али Јехова је управо њих уврстио у ’народ‘ који доноси плодове (Мат. 21:43). Од када је Корнелије, први необрезани нејеврејин који је постао хришћанин, помазан светим духом 36. године н. е., необрезаним нејеврејима је пружена прилика да буду накалемљени на симболичну маслину (Дела 10:44-48). c

18. Коју су могућност Израелци имали и након 36. н. е.?

18 Да ли то значи да после 36. н. е. ниједан Израелац више није могао постати део обећаног Аврахамовог потомства? Не. Павле каже: „Они [који су пореклом Израелци] ће, ако не остану у свом неверовању, бити накалемљени, јер их Бог може опет накалемити. Јер ако си ти одсечен од маслине која је по природи дивља и противно природи накалемљен на питому маслину, колико ће лакше ови који су природне гране бити накалемљени на сопствену маслину!“ d (Римљ. 11:23, 24).

’Сав Израел биће спасен‘

19, 20. Шта је Јехова постигао, као што то приказује поређење о симболичној маслини?

19 Јехова Бог на заиста изванредан начин остварује своју намеру са ’Израелом Божјим‘ (Гал. 6:16). Као што је Павле рекао, ’сав Израел биће спасен‘ (Римљ. 11:26). У време које је Јехова одредио, „сав Израел“, то јест сви који сачињавају духовни Израел, служиће као краљеви и свештеници на небу. Ништа не може спречити Јехову да оствари своју намеру!

20 Као што је и проречено, Аврахамово потомство — Исус Христ и 144 000 особа — донеће благослове ’свим народима на земљи‘ (Римљ. 11:12; Пост. 22:18). Од тога ће имати користи све Божје слуге. Док размишљамо о томе како Јехова остварује своју вечну намеру заиста смо одушевљени ’дубином Божјег богатства, мудрости и знања‘ (Римљ. 11:33).

[Фусноте]

a По свему судећи, маслина не представља израелски народ. Иако је међу Израелцима било краљева и свештеника, тај народ није постао краљевство свештеника. Према Мојсијевом закону краљеви у Израелу нису могли бити свештеници. Према томе, маслина не може представљати израелски народ. Павле је овим поређењем показао како је Бог своју намеру да формира „краљевство свештеника“ остварио створивши духовни Израел. Ово објашњење замењује оно које је објављено у Стражарској кули од 1. децембра 1983, на странама 17-20.

c То је било на крају раздобља од три и по године у ком је Израелцима била пружена прилика да постану део новог духовног народа. У пророчанству о 70 годишњих недеља био је проречен такав развој догађаја (Дан. 9:27).

d Грчка реч која је у Римљанима 11:24 преведена као „питома“ потиче од речи која означава нешто што је „добро, одлично“ или што „одговара својој намени“. Она се нарочито користи за ствари које испуњавају сврху за коју су предвиђене.

Да ли се сећаш?

• Шта учимо о Јехови на основу тога како остварује своје намере?

• Шта у 11. поглављу посланице Римљанима представљају:

маслина?

њен корен?

њено стабло?

њене гране?

• Зашто је калемљење о ком смо говорили било „противно природи“?

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слика на 24. страни]

 Зашто су се на питому маслину калемиле гранчице дивље маслине?

▪ Луције Јуније Модерат Колумела био је римски војник и пољопривредник који је живео у првом веку н. е. Познат је по томе што је написао 12 књига о сеоском животу и пољопривреди.

Он у својој петој књизи цитира једну древну пословицу: „Ко окопава маслину, моли је за род; ко је ђубри, преклиње је за род; а ко је орезује, тера је да донесе род.“

Након што описује дрвеће које цвета али ипак не рађа, он препоручује да се уради следеће: „Добро је да се сврдлом избуши рупа, а потом у њу стави и добро причврсти гранчица дивље маслине. Тако ће то дрво боље рађати.“

[Слика на 23. страни]

Да ли разумеш поређење о симболичној маслини?