Пређи на садржај

Пређи на садржај

Породице, ’будите спремне‘!

Породице, ’будите спремне‘!

Породице, ’будите спремне‘!

„Будите спремни, јер Син човечји долази у час кад се не надате“ (ЛУКА 12:40)

1, 2. Зашто треба да озбиљно схватимо Исусов савет да ’будемо спремни‘?

 ШТА ће бити с тобом и твојом породицом „кад Син човечји стигне у својој слави“ и одвоји „људе једне од других“? (Мат. 25:31, 32). Пошто ће се то догодити онда када се томе не будемо надали, веома је важно да озбиљно схватимо Исусов савет да ’будемо спремни‘ (Лука 12:40).

2 У претходном чланку смо видели да тиме што савесно извршавају своје одговорности сви чланови породице могу допринети томе да цела породица остане духовно будна. Погледајмо како још можемо допринети духовној добробити наше породице.

Нека вам око буде „бистро“

3, 4. (а) Чега треба да се чувају хришћанске породице? (б) Шта значи имати „бистро“ око?

3 Да би једна породица била спремна за Христов долазак, сви њени чланови морају пазити да их нешто не одвуче од служења истинитом Богу. Зато се морају чувати свега што им одвлачи пажњу. Материјализам је једна од замки у коју су упале многе породице. Зато запазимо шта је Исус рекао о потреби да имамо „бистро“ око. (Прочитати Матеја 6:22, 23.) Као што нам светиљка осветљава пут да не паднемо док ходамо, тако и оно што улази у нас преко фигуративних ’очију срца‘ може да нас просветли и помогне нам да у духовном смислу не паднемо (Еф. 1:18).

4 Да бисмо добро видели, очи нам морају бити здраве и способне да се усредсреде на оно што гледамо. Тако је и са очима срца. Када се каже да имамо бистро фигуративно око, то значи да смо усредсређени на један циљ. Уместо да се у животу концентришемо само на материјалне ствари и да превише бринемо о томе како ћемо подмирити физичке потребе своје породице, ми се трудимо да останемо усредсређени на духовне ствари (Мат. 6:33). То значи да смо задовољни оним што имамо и да нам је најважније да служимо Богу (Јевр. 13:5).

5. Како је једна тинејџерка показала да јој је „око“ усмерено на служење Богу?

5 Деца која се поучавају да имају бистро око могу донети заиста добре одлуке. Погледајмо шта је урадила једна тинејџерка из Етиопије. Била је толико добра ученица да јој је на крају школовања понуђена стипендија за даљње образовање. Али пошто је имала бистро око, то јест била је усредсређена на служење Јехови, она је то одбила. Убрзо након тога, био јој је понуђен посао на ком би зарађивала 3 000 евра месечно, што је далеко више од просечне плате у тој земљи. Међутим, њој је „око“ било усмерено на пионирску службу. Није морала да се посаветује с родитељима да би одбила тај посао. Како су се они осећали када су сазнали какву је одлуку донела њихова ћерка? Радовали су се заједно с њом и рекли су јој да су поносни на њу.

6, 7. Чега треба да се чувамо?

6 У Исусовим речима које су записане у Матеју 6:22, 23 налази се једно упозорење у вези с похлепом. Исус није рекао да је супротност ’бистром‘ оку „мутно“, већ „зло“ око. ’Зло око‘ је „покварено; завидно“, то јест похлепно или лакомо (Мат. 6:23, фуснота). Како Јехова гледа на похлепу? У Библији пише: „Нека се блуд и свака нечистоћа или похлепа и не спомињу међу вама“ (Еф. 5:3).

7 Можда ћемо похлепу лако приметити код других, али не и код себе. Зато је мудро да послушамо Исусов савет: „Будите опрезни, чувајте се сваког лакомства“ (Лука 12:15). Да бисмо у томе успели, потребно је да се преиспитамо и видимо где нас срце вуче. Хришћанске породице треба да озбиљно размисле о томе колико времена и новца троше на забаву, рекреацију и стицање материјалних ствари.

8. О чему треба да размислимо пре него што нешто купимо?

8 Када желимо да нешто купимо није довољно да само утврдимо да ли то можемо себи приуштити. Размислимо о следећем: ’Да ли ћу ту ствар редовно користити и да ли ћу имати времена да је одржавам? Колико времена ће ми требати да научим да рукујем тиме?‘ Млади, не верујте свакој реклами и немојте због њих куповати нереално скупу гардеробу или неке друге ствари познатих фирми. Не пренагљујте. Размислите и о томе да ли ћете куповином онога што бисте желели да имате олакшати вашој породици да буде спремна за долазак Сина човечјег. Верујте Јехови, који је обећао: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Јевр. 13:5).

Радите на остварењу духовних циљева

9. Како породицама користи то што раде на остварењу духовних циљева?

9 Чланови породице могу ојачати своју веру и допринети духовној добробити целе породице на још један начин — тако што ће постављати духовне циљеве и радити на њиховом остварењу. Тако ће моћи да процене колико добро служе Јехови и шта у животу треба да им буде најважније. (Прочитати Филипљанима 1:10.)

10, 11. На којим духовним циљевима радите као породица и које бисте циљеве још могли да поставите?

10 Чак и постављање мањих реалних циљева који су достижни за скоро сваког члана породице може бити од велике користи. Размисли, рецимо, о циљу да сваког дана разматрате дневни цитат. Коментари чланова породице могу помоћи поглавару да запази каква је њихова духовност. Када породица има циљ да сви заједно редовно читају Библију, деци се пружа одлична прилика да се побољшају у читању, као и да боље разумеју Библију (Пс. 1:1, 2). Било би добро да поставимо себи за циљ да побољшамо квалитет својих молитви. Одличан циљ на ком вреди радити може бити то да у већој мери развијамо плод духа (Гал. 5:22, 23). Могли бисте размишљати и о томе како да показујете саосећање према људима на које наилазите у служби. Ако радите на томе као породица, помажете својој деци да науче да буду саосећајна. Већа је вероватноћа да ће таква деца касније желети да буду општи пионири или мисионари.

11 Зашто не би размислио на којим циљевима можете радити ти и твоја породица? Можете ли поставити циљ да више учествујете у служби? Можете ли радити на савладавању страха од сведочења путем телефона, на улици или на пословном подручју? Да ли сте размишљали о томе да служите негде где постоји већа потреба за објавитељима? Да ли би неко у вашој породици могао да научи неки страни језик како би проповедао људима из других народа?

12. Како поглавари могу помоћи својој породици да духовно напредује?

12 Поглавари, утврдите на којим подручјима би ваша породица могла да напредује. Затим поставите конкретне циљеве који ће вам помоћи да то и остварите. Циљеви које поставите као породица треба да буду реални и да одговарају вашим околностима и способностима (Посл. 13:12). Наравно, потребно је време да би се остварио неки вредан циљ. Можда можете мање гледати телевизију и време које на тај начин искупите искористити за ствари духовне природе (Еф. 5:15, 16). Дајте све од себе да постигнете циљеве које сте поставили као породица (Гал. 6:9). Напредак породице која ради на остваривању духовних циљева ’биће свима очигледан‘ (1. Тим. 4:15).

Не пропуштајте вече за породично проучавање

13. Која је промена уведена у седмичном распореду за скупштинске састанке и о којим питањима треба да размишљамо?

13 Једна значајна промена у одржавању наших састанака која је уведена 1. јануара 2009. умногоме је олакшала породицама да ’буду спремне‘ за долазак Сина човечјег. Отада се више не састајемо једног посебног дана у недељи ради Скупштинског разматрања Библије, јер се тај састанак сада одржава заједно с Теократском школом проповедања и Поучавањем за хришћанску службу. Та промена је уведена да би хришћанске породице лакше издвојиле једно вече у недељи за породично проучавање. Пошто је од тада прошло неко време, добро је да се питамо: ’Да ли то време које смо добили користим за породично или лично проучавање? Да ли то проучавање у мом случају испуњава своју сврху?‘

14. (а) Која је првенствена сврха породичног и личног проучавања? (б) Зашто је веома важно да издвојимо вече за проучавање?

14 Првенствена сврха вечери за породично или лично проучавање јесте да се приближимо Богу (Јак. 4:8). Када редовно издвајамо време да бисмо проучавали Библију и када сазнајемо више о нашем Створитељу, наш однос с њим постаје чвршћи. Што се више приближавамо Јехови, то га више волимо „свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Мар. 12:30). Ми желимо да слушамо Бога и да се угледамо на њега (Еф. 5:1). Дакле, да би сви чланови породице ’били спремни‘ за проречену ’велику невољу‘, преко је потребно да редовно заједно проучавају (Мат. 24:21). То је неопходно за спасење.

15. Како породично проучавање утиче на то шта чланови породице осећају једни према другима?

15 Породично проучавање има још једну сврху — да се чланови породице зближе. Време које чланови породице сваке седмице проведу у разговору о духовним стварима знатно ће утицати на то шта осећају једни према другима. Мужа и жену зближава када виде колико њихов брачни друг цени духовне драгуље које заједно открију. (Прочитати Проповедника 4:12.) Родитељи и деца који заједно проучавају вероватно ће бити уједињени у љубави која „савршено повезује“ (Кол. 3:14).

16. Испричај како су наше три сестре искористиле вече које смо добили за проучавање Библије.

16 Запазимо како су наше три старије сестре које су остале удовице искористиле вече предвиђено за проучавање Библије. Ове три сестре нису у сродству, али живе у истом граду и већ неколико година су добре пријатељице. Пошто су желеле да више буду заједно, а у исто време и да то не буде само обично дружење већ и да се баве духовним стварима, договориле су се да једно вече у недељи заједно проучавају Библију. Тако су почеле да разматрају књигу ’Темељно сведочи‘ о Божјем Краљевству. Једна од њих каже: „Толико уживамо да обично проучавамо и више од сат времена. Покушавамо да замислимо ситуације у којима су била наша браћа у првом веку и разговарамо о томе шта бисмо ми урадиле кад бисмо се нашле у сличној ситуацији. Затим оно што смо научиле покушавамо да применимо у служби. Сада у проповедању и проучавању с другима постижемо боље резултате и уживамо као никада раније.“ Осим што су духовно јаче, оне су сада још боље пријатељице. „Стварно нам је драго што имамо вече за проучавање Библије“, кажу оне.

17. Чему треба поклонити пажњу да би се вече за породично проучавање добро искористило?

17 Како стоје ствари с тобом? Да ли си искористио вече које смо добили за породично или лично проучавање? Ако само понекад проучаваш, нећеш постићи жељене циљеве. Сваки члан породице треба да буде спреман за проучавање у договорено време. Не треба дозволити да неке мање важне ствари поремете план за то вече. Осим тога, за проучавање треба бирати материјал који твоја породица стварно може применити у свакодневном животу. Шта можеш урадити како би сви уживали у проучавању? Примењуј ефикасне методе за поучавање и труди се да атмосфера буде достојанствена и опуштена (Јак. 3:18). a

’Бдите‘ и „будите спремни“

18, 19. Како чињеница да ће Син човечји ускоро доћи треба да утиче на тебе и твоју породицу?

18 С обзиром на све горе стање у свету, нема сумње да су 1914. године започели последњи дани Сатаниног злог света. Нисмо далеко од Армагедона. Ускоро ће доћи време да Син човечји изврши Јеховину пресуду над безбожним људима (Пс. 37:10; Посл. 2:21, 22). Зар то не треба да утиче на тебе и твоју породицу?

19 Да ли имаш „бистро“ око, као што је Исус саветовао? Да ли твоја породица тежи за духовним циљевима, иако људи у свету теже за богатством, славом или моћи? Имаш ли вече за породично или лично проучавање? Јесу ли чланови твоје породице сада ближи Јехови и једни другима? И као што је било споменуто у претходном чланку, да ли прихваташ библијске одговорности које имаш као муж, жена или дете, и тако помажеш целој породици да ’бди‘? (1. Сол. 5:6). Ако је твој одговор потврдан, ’бићеш спреман‘ за долазак Сина човечјег.

[Фуснота]

a Предлози о томе шта се може проучавати и како вече за породично проучавање може бити практично и пријатно налазе се у издању Стражарске куле од 15. октобра 2009, стране 29-31.

Шта си научио?

• Објасни како ће хришћанске породице ’бити спремне‘...

ако имају „бистро“ око,

ако постављају духовне циљеве и раде на њиховом остварењу,

ако не пропуштају вече за породично проучавање.

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Ако имамо ’бистро око‘, одолећемо ономе што нуди овај свет