Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потпуно поуздање у Јехову улива осећај сигурности

Потпуно поуздање у Јехову улива осећај сигурности

Потпуно поуздање у Јехову улива осећај сигурности

„Чуће Јехова кад га призовем“ (ПС. 4:3)

1, 2. (а) У каквој се ситуацији нашао Давид? (б) Које ћемо псалме размотрити?

 КРАЉ ДАВИД је владао Израелом већ неко време када се нашао у једној опасној ситуацији. Његов син Авесалом је био лукав човек и прогласио је себе краљем због чега је Давид био присиљен да напусти Јерусалим. Издао га је и један близак пријатељ. С неколицином оних који су му остали верни, уплакан и босоног ишао је преко Маслинске горе. Симеј, који је био у сродству са Саулом, бацао је камење на Давида и проклињао га (2. Сам. 15:30, 31; 16:5-14).

2 Да ли је због тог искушења Давид умро тужан и посрамљен? Није, јер се уздао у Јехову. То се види из трећег псалма који је написао кад је бежао од Авесалома. Давид је написао и четврти псалам. У њима је изразио своје уверење да Бог чује и услишава молитве (Пс. 3:4; 4:3). Ови псалми нам гарантују да је Јехова дан и ноћ уз своје верне слуге, да их благосиља својом подршком и да им даје мир и осећај сигурности (Пс. 3:5; 4:8). Размотримо сада те псалме и погледајмо како нам уливају сигурност и јачају поуздање у Бога.

Кад ’многи устају на нас‘

3. У каквој је ситуацији био Давид, као што то показује Псалам 3:1, 2?

3 Гласник је јавио Давиду: „Срца Израелаца приклонила су се Авесалому“ (2. Сам. 15:13). Чудећи се што Авесалом има толико присталица, Давид је питао Јехову: „О Јехова, зашто је толико противника мојих? Зашто многи устају на мене? Многи говоре за душу моју: ’Нема за њега спасења од Бога‘ “ (Пс. 3:1, 2). Многи Израелци су мислили да Јехова неће избавити Давида од Авесалома и његових присталица.

4, 5. (а) У шта је Давид био сигуран? (б) Какво значење имају речи „онај који подиже главу моју“?

4 Али Давид је био сигуран да ће му Бог помоћи јер се потпуно уздао у њега. Овако се изразио у стиховима: „Али ти си, Јехова, штит мој, слава моја, онај који подиже главу моју“ (Пс. 3:3). Био је сигуран да ће га Јехова заштитити баш као што и штит пружа заштиту војнику. Остарели краљ је био приморан да бежи, покривене главе и погнут од понижења. Али Свевишњи Бог ће преокренути ту ситуацију и узвисити Давида. Јехова ће му омогућити да се усправи и да поново корача уздигнуте главе. Давид се обраћао Богу уверен да ће га услишити. Да ли и ти имаш такво поуздање у Јехову?

5 Кад Давид каже да је Јехова ’онај који подиже његову главу‘ тим речима изражава уверење да ће му помоћ доћи од Јехове. У једном другом преводу стоји: „Али ти ме, Господе, штитиш од опасности, дајеш ми победу и враћаш ми храброст“ (Today’s English Version). У једном библијском речнику се за израз „онај који подиже главу моју“ каже следеће: „Кад Бог некоме подиже... ’главу‘ то значи да тој особи пружа наду и осећај сигурности.“ Будући да је Давид био свргнут с престола, имао је разлога да буде депримиран. Али када му Бог ’подигне главу‘ добиће нову снагу и имаће још веће поверење у њега.

’Јехова ће нас услишити!‘

6. Зашто је Давид рекао да ће његове молитве бити услишене с Јеховине свете горе?

6 Пошто се Давид узда у Јехову и зна да ће он услишити његове молитве, у наставку каже: „Из свег гласа призваћу Јехову, и он ће ме услишити са свете горе своје“ (Пс. 3:4). Ковчег савеза, који симболизује Божју присутност, по Давидовом наређењу био је враћен на гору Сион. (Прочитати 2. Самуилову 15:23-25.) Зато је сасвим одговарајуће што Давид каже да ће његове молитве бити услишене с Јеховине свете горе.

7. Зашто се Давид није плашио?

7 Давид се није плашио јер је био сигуран да се не моли узалуд. Он је рекао: „Ја ћу лећи и заспати, а онда ћу се пробудити, јер је Јехова мој ослонац“ (Пс. 3:5). Чак ни ноћу, када је опасност од изненадног напада највећа, Давид се није плашио да заспи. Био је сигуран да ће се пробудити јер је из искуства знао да се може потпуно уздати у Божју подршку. Исто можемо и ми ако се увек држимо „путева Јеховиних“. (Прочитати 2. Самуилову 22:21, 22.)

8. Како Псалам 27:1-4 показује да се Давид уздао у Бога?

8 У још једном псалму се може видети да се Давид осећао сигурним и да је имао потпуно поуздање у Бога: „Јехова је светлост моја и спасење моје. Кога да се бојим? Јехова је тврђава живота мога. Пред ким да стрепим?... Да се против мене и војска улогори, срце се моје бојати неће... За једно молим Јехову, само то тражим, да живим у дому Јеховином све дане живота свога, да бих запажао доброту Јеховину, и с цењењем гледао храм његов“ (Пс. 27:1-4). Ако и ти имаш слична осећања и ако ти околности то дозвољавају, редовно ћеш долазити на скупштинске састанке где са суверницима славиш Јехову (Јевр. 10:23-25).

9, 10. Зашто би рекао да Давид ипак није био осветољубив?

9 Иако је Давид доживео да га рођени син изда и да му многи окрену леђа, у псалму је рекао: „Неће ме уплашити десет хиљада људи који су ме са свих страна опколили. Устани, Јехова! Спаси ме, Боже мој! Удари у вилицу све непријатеље моје. Разбиј зубе злима“ (Пс. 3:6, 7).

10 Он није хтео да се свети непријатељима. Ако његове непријатеље треба ’ударити у вилицу‘, то ће урадити Бог. Краљ Давид је лично преписао Мојсијев закон и знао је да је Јехова рекао: „Моја је освета, и моја је одмазда“ (Пон. зак. 17:14, 15, 18; 32:35). На њему је да ’разбије зубе злима‘. Сломити им зубе значи онемогућити им да науде другима. Јехова зна ко је зао јер он „гледа оно што је у срцу“ (1. Сам. 16:7). Заиста смо захвални Богу што нам даје веру и снагу да се супротставимо Зломе, то јест Сатани, који ће ускоро бити бачен у бездан као ричући али безуби лав кога очекује уништење (1. Петр. 5:8, 9; Откр. 20:1, 2, 7-10).

„Спасење долази од Јехове“

11. Зашто треба да се молимо за сувернике?

11 Давид је знао да му само Јехова може пружити избављење које му је очајнички требало. Али није мислио само на себе, већ се питао и шта ће бити с Јеховиним изабраним народом. Зато је Давид у закључку овог псалма написаног под Божјим надахнућем рекао: „Спасење долази од Јехове. Благослов твој почива на народу твоме“ (Пс. 3:8). Иако је имао огромне проблеме, мислио је на своје сународнике и био је сигуран да ће их Јехова благословити. И ми треба да мислимо на наше сувернике. Сетимо их се у нашим молитвама и молимо Јехову да им да свој свети дух како би имали храбрости да с потпуним поуздањем у Бога објављују добру вест (Еф. 6:17-20).

12, 13. Шта се десило са Авесаломом и како је Давид реаговао када је чуо за то?

12 Авесалом је неславно завршио. То је упозорење свима који малтретирају друге, а нарочито Божје помазанике, као што је био Давид. (Прочитати Пословице 3:31-35.) Његова војска је била поражена у бици. Док је бежао јашући на мазги, бујна коса му се заплела у гране једног великог дрвета. Тако је висио, жив али беспомоћан, док му Јоав није одапео три стреле у срце (2. Сам. 18:6-17).

13 Да ли је Давид ликовао кад је сазнао шта му се десило са сином? Није. Дубоко потресен ходао је по соби, плакао и говорио: „Авесаломе, сине мој! Сине мој, сине мој, Авесаломе! Да сам барем ја умро уместо тебе, Авесаломе, сине мој, сине мој!“ (2. Сам. 18:24-33). Тек су га Јоавове речи тргле из туге која га је скоро потпуно сломила. Авесалом је трагично завршио јер га је слепа амбиција нагнала да се бори против рођеног оца, Јеховиног помазаника, и на крају га је довела до пропасти (2. Сам. 19:1-8; Посл. 12:21; 24:21, 22).

Давид поново изражава поуздање у Бога

14. Шта се може рећи о настанку четвртог псалма?

14 И четврти псалам је попут трећег Давидова усрдна молитва из које се види да се он потпуно уздао у Јехову (Пс. 3:4; 4:3). Можда је четврти псалам написао да би изразио захвалност Богу зато што је пропала Авесаломова побуна. Или га је написао за Левите који су служили као певачи. У сваком случају, размишљање о том псалму помоћи ће нам да имамо још веће поуздање у Јехову.

15. Зашто можемо бити сигурни да ће нас Јехова услишити ако му се молимо преко његовог Сина?

15 Давид је поново испољио потпуно поуздање у Бога и показао да је сигуран у то да Бог чује и услишава његове молитве. Рекао је: „Кад те призовем, услиши ме, Боже мој праведни. У тескоби мојој избави ме! Смилуј ми се и чуј молитву моју!“ (Пс. 4:1). И ми можемо бити сигурни у то ако се трудимо да будемо праведни. Пошто знамо да је Јехова ’праведан Бог‘ и да благосиља свој народ који се труди да поступа праведно, можемо му се молити преко његовог Сина изражавајући веру у његову откупну жртву, потпуно сигурни да ће нас услишити (Јов. 3:16, 36). То нам заиста даје унутрашњи мир.

16. Шта је можда био узрок Давидовог обесхрабрења?

16 Понекад се толико обесхрабримо да изгубимо унутрашњи мир. И Давид се једно време тако осећао, што се види из следећих речи: „Синови људски, докле ће се слава моја понижавати? Докле ћете испразне ствари волети? Докле ћете лаж тражити?“ (Пс. 4:2). Овде израз „синови људски“ има негативан призвук. Давидови непријатељи су ’волели испразне ствари‘. У једном другом преводу тај стих гласи овако: „Докле ћете волети заблуде и тражити лажне богове?“ (New International Version). Чак и ако смо обесхрабрени због онога што други раде, и даље се усрдно молимо и имајмо потпуно поуздање у јединог истинитог Бога.

17. Објасни како можемо поступати у складу са Псалмом 4:3.

17 Из следећих речи се види колико се Давид уздао у Бога: „Знајте да ће Јехови посебан бити онај ко му је веран; чуће Јехова кад га призовем“ (Пс. 4:3). Да бисмо остали верни Јехови морамо бити храбри и потпуно се уздати у њега. На пример, то је нарочито потребно хришћанској породици у којој је неко искључен јер се не каје за грех који је починио. Бог благосиља оне који су му верни и који се верно држе његових мерила. Јеховин народ је срећан управо зато што је веран Јехови и што се потпуно узда у њега (Пс. 84:11, 12).

18. Шта у складу са Псалмом 4:4 треба да радимо ако нам неко каже нешто нељубазно или тако поступи?

18 Шта ако неко говори или ради нешто што нас узнемирава? То неће помутити нашу радост ако чинимо оно што је Давид рекао: „Ако се и узнемирите, немојте грешити. Задржите речи у срцу своме, на постељи својој, и ћутите“ (Пс. 4:4). Ако нам је неко рекао нешто нељубазно или је тако поступио, немојмо грешити тако што бисмо му се светили (Римљ. 12:17-19). У молитви „на постељи својој“ рецимо Јехови како се осећамо. Молитва нам може помоћи да сагледамо проблем из другог угла и да из љубави опростимо (1. Петр. 4:8). Вредно је запазити да се и апостол Павле осврнуо на Псалам 4:4 када је дао следећи савет: „Ако се гневите, немојте грешити. Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев. И не дајте Ђаволу прилику да делује“ (Еф. 4:26, 27).

19. Шта учимо из Псалма 4:5 када су у питању жртве које данас приносимо Јехови?

19 Наглашавајући колико је важно уздати се у Бога, Давид је рекао: „Принесите жртве праведне и уздајте се у Јехову“ (Пс. 4:5). Жртве које су Израелци приносили биле су вредне у Божјим очима само ако су они имали исправне мотиве (Ис. 1:11-17). Да би „жртве“ које данас приносимо Богу имале вредност у његовим очима и ми морамо имати исправне мотиве и потпуно се уздати у њега. (Прочитати Пословице 3:5, 6 и Јеврејима 13:15, 16.)

20. Шта значи израз ’светлост Јеховиног лица‘?

20 Давид даље каже: „Многи говоре: ’Ко ће нам показати оно што је добро?‘ Јехова, подигни на нас светлост лица свога“ (Пс. 4:6). ’Светлост Јеховиног лица‘ означава Јеховину наклоност (Пс. 89:15). Дакле, Давид се молио да им Јехова ’покаже наклоност‘. Пошто се уздамо у Јехову, имамо његову наклоност и велику радост док вршимо његову вољу.

21. У шта можемо бити сигурни ако свесрдно учествујемо у данашњој духовној жетви?

21 Јехова нам даје радост која надмашује радост због богате жетве и зато Давид каже: „Ти ћеш срцу моме радост дати већу него што је они имају кад им обилује пшеница и младо вино“ (Пс. 4:7). И ми ћемо бити истински срећни ако свим својим снагама учествујемо у данашњој духовној жетви (Лука 10:2). Заједно с помазаницима који предводе у духовној жетви, радујемо се када видимо како расте број жетелаца (Ис. 9:3). Да ли и ти свесрдно учествујеш у тој жетви?

И даље служи Богу с потпуним поуздањем у њега

22. Како су Израелци пролазили кад су се држали Божјег Закона, као што то показује Псалам 4:8?

22 Давид на крају овог псалма каже: „У миру ћу лећи и спавати, јер ми ти, Јехова, дајеш да живим у спокоју“ (Пс. 4:8). Кад су се Израелци држали Јеховиног Закона били су у миру с њим и осећали су се сигурно. Примера ради, за време Соломонове владавине „Јуда и Израел живели су спокојно“ (1. Краљ. 4:25). Они који су се уздали у Бога имали су мир чак и када су околни народи били непријатељски расположени према њима. Као и Давид некада, и ми данас мирно спавамо јер нам Бог пружа осећај сигурности.

23. Шта ћемо имати ако се потпуно уздамо у Бога?

23 И даље служимо Јехови с потпуним поуздањем у њега. Молимо се с вером и имаћемо „Божји мир који превазилази сваки ум“ (Фил. 4:6, 7). То ће нам донети велику радост. Ако се потпуно уздамо у Јехову можемо с надом гледати у будућност.

Како би одговорио?

• Какве је проблеме Давид имао због Авесалома?

• Како нам трећи псалам улива осећај сигурности?

• Како нам четврти псалам помаже да ојачамо своје поуздање у Јехову?

• Зашто је добро да се потпуно уздамо у Бога?

[Питања за разматрање]

[Слика на 29. страни]

Давид се уздао у Јехову чак и када је бежао од Авесалома

[Слике на 32. страни]

Да ли се у потпуности уздаш у Јехову?