Пређи на садржај

Пређи на садржај

Следимо Христа, савршеног Вођу

Следимо Христа, савршеног Вођу

Следимо Христа, савршеног Вођу

ОНИ који се уздају у људске владаре често се разочарају у њих. Међутим, они који се подлажу Христовом вођству никад се неће разочарати у њега. Исус је рекао: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим“ (Мат. 11:28, 29). Исусово вођство крепи људе и подиже им дух. Он се искрено брине за незнатне и потлачене и позива их да дођу под његов благи јарам. Али шта заправо значи следити Христа?

Апостол Петар је написао: „Христ [је] пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама“ (1. Петр. 2:21). Колико је важно да идемо његовим стопама? Замисли да треба да прођеш преко минског поља с једном групом људи и да само један од вас зна куда можете безбедно проћи. Зар се не би свим силама трудио да га тачно следиш, можда тако што би газио тачно тамо где је и он газио? Слично томе, наша будућност зависи од тога колико се трудимо да живимо по узору на Христа. То значи да треба да га слушамо и будемо му послушни, као и да сарађујемо са онима који га данас заступају.

Слушај и послушај

Исус је при крају своје Проповеди на гори рекао: „Зато ће свако ко чује ове моје речи и извршава их бити као разборит човек који је кућу саградио на стени. И запљуштала је киша, дошле су бујице, дунули су ветрови и ударили су на ту кућу, али она се није срушила, јер јој је темељ био на стени“ (Мат. 7:24, 25).

Дакле, Исус је рекао да је човек који слуша његове речи и извршава их „разборит“. Да ли толико поштујемо и ценимо Христа да га радо слушамо у свему или бирамо само оне заповести које нам одговарају или које је лако испунити? Исус је рекао: „Ја увек чиним оно што је [Богу] угодно“ (Јов. 8:29). Угледајмо се на њега.

Апостоли у првом веку су нам оставили одличан пример што се тиче подложности Христовом вођству. Једном приликом, Петар је рекао Исусу: „Ми смо све оставили и пошли смо за тобом“ (Мар. 10:28). Апостоли су сматрали да је Исусово вођство толико вредно да су одмах оставили по страни све друго да би могли да га следе (Мат. 4:18-22).

Сарађуј са онима који заступају Христа

Нешто пре своје смрти, Исус је рекао како још можемо следити његово вођство. Он је рекао: „Ко прима онога кога ја шаљем, прима и мене“ (Јов. 13:20). Исус је своје помазане заступнике чак назвао својом ’браћом‘ (Мат. 25:40). Након што је Христ узашао на небо, његова ’браћа‘ су била помазана да га „заступају“ као његови посланици тако што ће позивати друге да се помире с Јеховом (2. Кор. 5:18-20). Ако се подлажемо Христовој ’браћи‘ показујемо да признајемо његово вођство.

Добро је да размислимо о томе како реагујемо на правовремене библијске савете које налазимо у нашој литератури. Док проучавамо Библију и пратимо програм на састанцима, подсећамо се на оно што је Христ говорио (2. Петр. 3:1, 2). Када редовно узимамо ту духовну храну показујемо да је заиста ценимо. Како треба да реагујемо када се неки савети повремено понове? Примера ради, Божја Реч саветује хришћане да се венчавају „само у Господу“ (1. Кор. 7:39). Већ више од сто година ова тема се с времена на време обрађује у Стражарској кули. То што Христова браћа објављују чланке на темељу овог и других библијских савета несумњиво показује да они брину за нашу духовну добробит. Обраћање пажње на ове подсетнике је само један начин на који показујемо да следимо нашег савршеног Вођу, Исуса Христа.

„Стаза је праведних као блистава светлост која све јаче светли док не буде потпуни дан“, стоји у Пословицама 4:18. Према томе, Исус је активан, а не пасиван вођа. Ми сарађујемо с Христовом ’браћом‘ и тако што смо спремни да прихватимо било које побољшање у разумевању библијских учења које изађе у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ (Мат. 24:45).

Наша подложност Христовој ’браћи‘ долази до изражаја и када сарађујемо с наименованим надгледницима у хришћанској скупштини. Апостол Павле је записао: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама“ (Јевр. 13:17). На пример, неки старешина би нам могао указати на важност редовног породичног проучавања или би нам могао дати неке предлоге везано за нашу службу проповедања. Путујући надгледник ће нам можда дати неки користан библијски савет у погледу нашег хришћанског живота. Ако радо прихватамо такве савете доказујемо да следимо Исуса, нашег Вођу.

Стање у свету је жалосно, јер људи никако не могу да нађу добро вођство. Али вођство које Христ пружа доноси окрепу свима који га прихвате! Зато дајмо све од себе да будемо послушни нашем Вођи и да сарађујемо са онима који га данас заступају.

[Слике на 27. страни]

Да ли прихваташ библијски савет да се ’не ујармљујеш с неверником‘?