Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да будеш „успешан на свом путу“?

Како да будеш „успешан на свом путу“?

Како да будеш „успешан на свом путу“?

„УСПЕХ“ — реч која никога не оставља равнодушним! Неки су направили сјајну каријеру и успели да се обогате и стекну углед. Други су сањали о таквом успеху али га никада нису постигли.

Успех у великој мери зависи од тога на шта се човек усредсреди у животу. Важно је и то како користи своје време и снагу и да ли је човек од акције.

Многим Јеховиним сведоцима максимално залагање у служби проповедања причињава велико задовољство. Многи објавитељи, како млађи тако и старији, посветили су се служби проповедања и тако учинили свој живот успешним. Па ипак, неки мисле да је служба проповедања досадна и зато јој не придају много важности, већ теже за неким другим циљевима. Зашто се то дешава? Шта треба да радиш да не би изгубио из вида оно што је заиста важно? И како можеш бити „успешан на свом путу“? (Ис. Нав. 1:8).

Ваншколске активности и хобији

Јеховини сведоци који још увек иду у школу морају задржати равнотежу између служења истинитом Богу и других активности. Они који тако раде теже ка успеху у животу и за сваку су похвалу.

Неки млади Сведоци много времена посвећују ваншколским активностима и хобијима. Такве активности можда саме по себи нису лоше. Али добро је да се млади питају: ’Колико ми времена одлази на то? Какво друштво тамо имам? Каквим ставовима сам изложен? Шта би ми могло постати најважније у животу?‘ Вероватно увиђаш да се може десити да неко постане толико обузет таквим активностима да му мало времена и снаге остане за оно што га зближава с Богом. Управо из тог разлога је важно поставити исправне приоритете (Еф. 5:15-17).

Узмимо за пример Виктора. a Он каже: „Кад сам имао 12 година почео сам да тренирам одбојку. С временом сам освојио многе награде. Могао сам постати звезда.“ Међутим, Виктора је бринуло то што је такво бављење спортом лоше утицало на његов однос с Јеховом. Једном је заспао док је читао Библију. Приметио је и то да му служба проповедања не причињава задовољство. „Спорт ми је одузимао сву снагу, а убрзо сам схватио да ми одузима и жељу да служим Богу. Знао сам да му не дајем све што бих могао.“

Високо образовање

Хришћани имају библијску обавезу да брину о члановима своје породице, што значи да треба да удовоље и њиховим материјалним потребама (1. Тим. 5:8). Па ипак, да ли је за то неопходно завршити вишу школу или факултет?

Било би добро да размислиш како би стицање високог образовања могло утицати на твој однос с Јеховом. Погледајмо један библијски пример.

Варух је био писар пророка Јеремије. У једном периоду свог живота изгубио је из вида каква је част служити Јехови и постао је амбициозан. Јехова је то приметио и преко Јеремије га је опоменуо следећим речима: „Тражиш велике ствари за себе. Не тражи их!“ (Јер. 45:5).

Шта су биле „велике ствари“ које је Варух тражио? Можда је желео да стекне углед међу својим сународницима. Или је хтео да постане имућан. Шта год да је било у питању, изгубио је из вида оно што је важније, а то су духовне ствари (Фил. 1:10). Варух је послушао оно што му је Јехова рекао преко Јеремије и тако је преживео уништење Јерусалима (Јер. 43:6).

Какву поуку из овога можемо извући? Чим је Варух добио тај савет значи да код њега нешто није било у реду. Хтео је велике ствари. Ако можеш да се издржаваш, да ли је неопходно да улажеш време, новац и труд у стицање високог образовања само да би остварио личне жеље или жеље својих родитеља и рођака?

Гжегож је програмер и под наговором колега отишао је на даљње усавршавање. Због тога је имао све мање времена за духовне активности. Он каже: „Стално сам се осећао као да ходам по ивици. Пекла ме је савест јер нисам остваривао духовне циљеве које сам поставио.“

Преокупираност послом

Божја Реч подстиче праве хришћане да буду марљиви и одговорни радници и послодавци. Апостол Павле је написао: „Што год радите, чините то целом душом као Јехови, а не као људима“ (Кол. 3:22, 23). Похвално је када неко вредно ради, али потребно је више од тога, наиме да буде у добром односу с Јеховом (Проп. 12:13). Ако хришћанин постане преокупиран својим послом, духовни циљеви му лако могу доћи у други план.

Хришћанин који је претерано заокупљен послом може се толико исцрпсти да више нема снаге за духовне ствари и породицу. Краљ Соломон је запазио да су „две шаке труда“ често пропраћене ’трчањем за ветром‘. Због преокупираности каријером Јеховин слуга може дуго бити изложен великом стресу. Може чак постати роб своје каријере и доћи до тачке изгарања. Да ли би тада могао ’да се радује и да ужива у добру од свег труда свога‘? (Проп. 3:12, 13; 4:6). Што је још важније, да ли би имао довољно снаге и воље да испуњава породичне одговорности и учествује у духовним активностима?

Јануш из Источне Европе се бавио уређивањем вртова и потпуно се заокупио својим послом. Он каже: „Људи у свету су ми се дивили јер сам био веома предузимљив и способан да урадим све што се од мене тражи. Али духовно сам ослабио и престао да идем у службу проповедања. После неког времена сам престао и да долазим на састанке. Постао сам толико поносан да нисам прихватио савет старешина и удаљио сам се од скупштине.“

Можеш бити успешан у животу

Видели смо три подручја живота којима хришћанин може постати толико заокупљен да га то може коштати духовности. Да ли си се пронашао у нечему од тога? Ако је тако, следећа питања, библијски стихови и мисли могу ти помоћи да процениш да ли те твој начин живота заиста води до успеха.

Ваншколске активности и хобији. Колико учествујеш у таквим активностима? Да ли ти на њих одлази време које си раније користио за остваривање својих духовних циљева? Да ли ти се друштво које тамо имаш више свиђа од друштва у скупштини? Ако би потврдно одговорио на ова питања, усрдно се моли Јехови, као и Давид: „Покажи ми пут којим треба да идем“ (Пс. 143:8).

Један путујући надгледник је помогао Виктору кога смо споменули на почетку. Рекао му је: „Баш си одушевљен кад причаш о свом успеху у одбојци.“ „То ме је продрмало“, каже Виктор. „Схватио сам да сам отишао предалеко. Убрзо сам престао да се дружим с момцима из клуба и потражио сам пријатеље међу браћом.“ Данас Виктор ревно служи Јехови у својој скупштини. Он каже: „Питајте пријатеље, родитеље или скупштинске старешине да ли вас по њиховом мишљењу ваншколске активности у којима учествујете приближавају Јехови или удаљавају од њега.“

Зашто не би рекао старешинама у скупштини да би волео да више учиниш у служби за Бога? Да ли би могао повремено посветити пажњу старима који су усамљени или помоћи онима којима је то потребно тако што би рецимо ишао у куповину за њих или им нешто урадио у кући? Без обзира на то колико година имаш, можда можеш почети с пуновременом службом и тако у већој мери преносити добру вест која је тебе учинила срећним.

Високо образовање. Исус нас је упозорио да не ’тражимо своју славу‘ (Јов. 7:18). Шта год да одлучиш што се тиче тога колико ћеш се школовати, питај се да ли си ’просудио шта је најважније‘? (Фил. 1:9, 10).

Гжегож је променио нешто у свом животу. Он каже: „Озбиљно сам схватио савет који су ми дале старешине и поједноставио сам живот. Схватио сам да није неопходно да се даље школујем. То би ми само одузело време и снагу.“ Гжегож се више ангажовао у скупштини. С временом је завршио школу која се данас зове Библијска школа за неожењену браћу. ’Искупио је време‘ за образовање које Бог пружа преко своје организације (Еф. 5:16).

Посао. Да ли си се толико посветио послу да си духовне активности потиснуо у други план? Да ли проводиш довољно времена у разговору с члановима породице? Да ли су твоји говори у скупштини све бољи? Да ли имаш лепу реч за друге у скупштини? „Бој се истинитог Бога и држи се његових заповести“ и Јехова ће те богато благословити и даће ти да ’уживаш у добру од твог труда‘ (Проп. 2:24; 12:13).

Јануш, ког смо раније споменули, није остварио успех у свом послу, већ је банкротирао. Када је остао без прихода и нашао се у великим дуговима, вратио се Јехови. Јануш је средио свој живот и сада служи као општи пионир и скупштински старешина. Он каже: „Када сам задовољан основним стварима и када у исто време своју снагу трошим на духовне активности имам унутрашњи мир“ (Фил. 4:6, 7).

Узми времена да поштено анализираш своје мотиве и приоритете. Служење Јехови доноси трајан успех. Нека ти оно буде најважније у животу.

Да би утврдио „шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“, можда ћеш морати нешто да промениш у свом животу, па чак и да се ослободиш онога што ти није потребно (Римљ. 12:2). Али буди сигуран да ћеш, ако служиш Богу целом душом, бити „успешан на свом путу“.

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Оквир/Слика на 31. страни]

Како да будеш успешан?

Будући да има много тога што одвлачи пажњу, шта ти може помоћи да не изгубиш из вида оно што је заиста важно? Узми времена да анализираш своје мотиве и приоритете тако што ћеш размислити о следећим питањима:

ВАНШКОЛСКЕ АКТИВНОСТИ И ХОБИЈИ

▪ Каквим ставовима си изложен када учествујеш у тим активностима?

▪ Колико ти времена одлази на то?

▪ Да ли би ти то могло постати најважније у животу?

▪ Да ли ти на то одлази време које си раније користио за остваривање својих духовних циљева?

▪ Какво друштво тамо имаш?

▪ Да ли ти се то друштво више свиђа од друштва у скупштини?

ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ

▪ Ако можеш да се издржаваш, да ли је неопходно да улажеш време, новац и труд у стицање високог образовања?

▪ Да ли је неопходно да завршиш вишу школу или факултет да би зарађивао за живот?

▪ Да ли би могао редовно долазити на састанке?

▪ Да ли си ’просудио шта је најважније‘?

▪ Да ли треба да ојачаш своје поуздање у то да ће се Јехова бринути о теби?

ПОСАО

▪ Да ли ти избор запослења омогућује да се ’радујеш и да уживаш у добру од свег труда свог‘?

▪ Да ли имаш довољно снаге и воље да испуњаваш породичне одговорности и учествујеш у духовним активностима?

▪ Да ли проводиш довољно времена у разговору с члановима породице?

▪ Да ли си се толико посветио послу да си духовне активности потиснуо у други план?

▪ Да ли то утиче на квалитет твојих говора у скупштини?

[Слика на 30. страни]

Јехова је опоменуо Варуха да не буде амбициозан