Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си ушао у Божји починак?

Да ли си ушао у Божји починак?

Да ли си ушао у Божји починак?

„Божја реч је жива и делотворна“ (ЈЕВР. 4:12)

1. Како данас можемо ући у Божји починак и зашто то није тако лако?

 У ПРЕТХОДНОМ чланку смо видели да у Божји починак можемо ући ако поступамо у складу с Божјом намером и ако сарађујемо с његовом организацијом. Понекад нам је лакше да то кажемо него да по томе живимо. На пример, можда нам је тешко да престанемо да радимо нешто у чему ми лично уживамо, а што се Јехови не допада. То значи да још увек нисмо сасвим ’спремни да послушамо‘ и да треба да радимо на томе (Јак. 3:17). У овом чланку ћемо говорити о неким ситуацијама у којима може бити испитана наша спремност да од срца будемо послушни Богу.

2, 3. Шта и даље морамо радити да бисмо угодили Јехови?

2 Да ли спремно прихваташ библијске савете? У Библији пише да Бог жели да сакупи себи „драгоцено благо из свих народа“ (Аг. 2:7). Наравно, пре него што смо почели да проучавамо Библију већина од нас пред Богом није била попут блага јер смо радили неке лоше ствари. Међутим, љубав према Богу и његовом Сину подстакла нас је да променимо своје ставове и навике да бисмо потпуно угодили Богу. На крају, после доста молитви и уложеног труда били смо спремни за крштење. (Прочитати Колошанима 1:9, 10.)

3 Међутим, наша борба против несавршености није се завршила крштењем. Она ће трајати све док смо несавршени. Али можемо бити сигурни да ће нам Јехова помагати докле год се трудимо да му угодимо.

Како реагујеш на опомене и упозорења

4. На која три начина нам Јехова скреће пажњу на то где треба да се поправимо?

4 Да бисмо уопште могли да се ухватимо у коштац с нашим слабостима, прво морамо знати које су то слабости. Можда ћемо их препознати док слушамо неки говор у Дворани Краљевства или док читамо неки чланак у нашим публикацијама. Али ако их не препознамо на тај начин, Јехова ће нас можда опоменути преко неког суверника. (Прочитати Галатима 6:1.)

5. Како понекад реагујемо када нас неко за нешто опомене и зашто ће се старешине и даље трудити да нам помажу?

5 Није лако прихватити опомене од неког несавршеног човека, без обзира на то колико је тактичан и љубазан. Међутим, као што пише у Галатима 6:1, Јехова заповеда старешинама да нас ’исправљају у духу благости‘. Ако прихватимо оно што нам кажу, бићемо још драгоценији у Божјим очима. Занимљиво је то што нам у молитви није тешко да признамо да смо несавршени. Али кад нам неко конкретно скрене пажњу на нешто, скоро увек покушавамо да се оправдамо, умањујемо проблем, доводимо у питање мотиве онога ко нам је то рекао или му замерамо због начина на који нам је то рекао (2. Краљ. 5:11). А ако се још ради о нечему на шта смо посебно осетљиви, на пример ако нам неко скрене пажњу на понашање неког члана наше породице, на наше облачење и дотеривање, личну хигијену или неки облик забаве у ком уживамо а који Јехова мрзи, онда би се могло десити да бурно реагујемо, на сопствено изненађење и на запрепашћење онога ко нам је на нешто од тога указао. Али кад се мало смиримо, обично увиђамо да је оно што нам је речено било сасвим на месту.

6. Како Божја реч открива „мисли и намере срца“?

6 Стих на ком се темељи овај чланак каже нам да је Божја реч „делотворна“. Божја реч заиста може помоћи људима да се промене. Као што нам је помогла да се променимо пре крштења тако нам може помоћи и сада. Апостол Павле је у посланици Јеврејима написао и то да Божја реч „продире дотле да раздваја душу и дух, кости и њихову мождину, и може просудити мисли и намере срца“ (Јевр. 4:12). Овде се под ’душом‘ подразумева то како нас други виде, а под ’духом‘ какви смо заиста. Дакле, када из Библије јасно разумемо шта Бог жели од нас, наши поступци ће показати какви смо. Да ли понекад постоји разлика између тога какав утисак остављамо на друге и тога какви смо заиста? (Прочитати Матеја 23:27, 28.) Размисли како би ти реаговао у следећим ситуацијама.

Држи корак с Јеховином организацијом

7, 8. (а) Због чега су се можда неки хришћани јеврејског порекла држали неких одредаба Мојсијевог закона? (б) Зашто се може рећи да они нису поступали у складу с Јеховином намером?

7 Многи од нас напамет знају стих из Пословица 4:18: „Стаза је праведних као блистава светлост која све јаче светли док не буде потпуни дан.“ Овај стих показује да Божје слуге током времена све боље разумеју шта Бог жели од њих и да иду у корак с тим.

8 Као што смо видели у претходном чланку, многим хришћанима јеврејског порекла је након Исусове смрти било тешко да престану да се држе Мојсијевог закона (Дела 21:20). Иако је Павле под Божјим надахнућем навео доказе да хришћани више нису под Законом, некима је било тешко да то прихвате (Кол. 2:13-15). Можда су мислили да их други Јудејци неће прогањати ако се буду држали барем неких одредаба Закона. Шта год да је било у питању, Павле је писао тим хришћанима и објаснио им да не могу ући у Божји починак све док не буду поступали у складу с Божјом намером a (Јевр. 4:1, 2, 6; прочитати Јеврејима 4:11). Да би стекли Јеховину наклоност морали су прихватити чињеницу да Јехова сада води свој народ на другачији начин.

9. Како треба да гледамо на то што верни и разборити роб понекад објави измене у тумачењу Библије?

9 У савремено доба је било неких измена што се тиче тога како смо разумели нека библијска учења. Али то не треба да нас брине већ да ојача наше поуздање у верног и разборитог роба. Када браћа из Водећег тела, које заступа верног и разборитог роба, сматрају да неко библијско учење треба додатно објаснити или да досадашње тумачење треба кориговати, они се не устручавају да то и ураде. Више им је стало до тога да поступају у складу с Божјом вољом него до тога шта ће други мислити о њима због тих измена. Како ти реагујеш када дође до тога? (Прочитати Луку 5:39.)

10, 11. Како су неки Истраживачи Библије реаговали када се почело с проповедањем од куће до куће и шта из тога учимо?

10 Погледајмо још један пример. Крајем 19. и почетком 20. века неки Истраживачи Библије који су били изузетни говорници сматрали су да је најбољи начин на који они могу проповедати управо држање добро припремљених говора пред људима који цене духовне ствари. Уживали су у томе и некима је баш годило дивљење публике. Међутим, касније је постало јасно да Јехова жели да његов народ проповеда на различите начине, укључујући и проповедање од куће до куће. Неки одлични говорници су глатко одбили да проповедају на неки други начин. Док су држали говоре чинило се да воле Јехову и да су му одани. Али када је постало јасно каква је Божја намера што се тиче дела проповедања, испливало је на површину шта стварно мисле и какве су им намере и мотиви. Јехова није био задовољан њиховим поступцима и није их благословио. Напустили су организацију (Мат. 10:1-6; Дела 5:42; 20:20).

11 Не може се рећи да је свима који су остали верни Јеховиној организацији било лако да проповедају од куће до куће. За многе је то био прави изазов, нарочито у почетку. Али они су били послушни. С временом су савладали страх и Јехова их је благословио. Како ти реагујеш када те неко позове да учествујеш у неком виду службе проповедања у ком се не сналазиш баш најбоље? Да ли си спреман да пробаш нешто ново?

Кад неко нама драг напусти Јехову

12, 13. (а) Зашто Јехова каже да преступник који се не каје треба да буде искључен? (б) Која ситуација је прави изазов за неке родитеље?

12 Несумњиво се сви слажемо с тим да уколико желимо угодити Богу морамо бити чисти у физичком, моралном и духовном смислу. (Прочитати Титу 2:14.) Међутим, има ситуација у којима је наша оданост Богу у том погледу стављена на испит. Претпоставимо да син јединац примерних Јеховиних сведока напусти истину. Пошто више воли да „привремено ужива у греху“ него да има добар однос с Јеховом и својим богобојазним родитељима, он бива искључен (Јевр. 11:25).

13 Његови родитељи су очајни. Они наравно знају да Библија каже да треба да ’престану да се друже са сваким ко се зове брат, а који је блудник или похлепан или идолопоклоник или који погрдно говори о другима или је пијаница или изнуђивач, и да с таквим и не једу‘ (1. Кор. 5:11, 13). Знају и да се реч ’сваки‘ у овом стиху односи и на чланове породице који не живе под њиховим кровом. Али они много воле свог сина. Можда се обузети емоцијама питају како ће му помоћи да се врати Јехови ако немају никакав контакт с њим. Зар не би могли више учинити за њега кад би редовно одржавали контакт? b

14, 15. Шта родитељи искључене особе не смеју заборавити?

14 Ми саосећамо с таквим родитељима. Њихов син је могао да бира, и изабрао је нехришћански начин живота уместо доброг односа с родитељима и другим суверницима. Родитељи ту нису могли ништа. Није чудо што се осећају беспомоћно.

15 Али шта ће они урадити? Да ли ће поштовати Јеховине јасне смернице? Или ће сматрати да могу редовно контактирати са својим искљученим сином и то назвати „решавањем неопходних породичних ствари“? У таквим ситуацијама не смеју заборавити шта Јехова очекује од њих. Он жели да његова организација остане чиста и да подстакне преступнике да се промене и врате у скупштину. Како родитељи могу показати да желе исто што и Јехова?

16, 17. Шта можемо научити размишљајући о ономе што се догодило Арону?

16 Мојсијев брат Арон се нашао у тешкој ситуацији због своја два сина Надава и Авијуда. Замисли само како се осећао када су они принели пред Јеховом „недозвољену ватру“, због чега их је Јехова казнио смрћу. Арон више никада није могао да разговара с њима. Али то није било све. Јехова је Арону и његовим осталим синовима рекао: „Не идите рашчупане косе и не раздирите своје хаљине [као знак жалости], да не умрете и да се [Јехова] не разгневи на цео збор“ (Лев. 10:1-6). Порука је јасна. Наша љубав према Јехови мора бити јача од љубави према члану породице који је напустио Јехову.

17 Јехова данас неће одмах уништити оне који крше његове законе. Он им пружа прилику да се покају. Али како би се Јехова осећао ако би га родитељи искушавали тиме што би непотребно контактирали са својим искљученим сином или ћерком?

18, 19. Које благослове могу доживети чланови породице искључене особе ако поступају у складу с Јеховиним смерницама?

18 Многи који су некада били искључени сада отворено кажу да им је чврст став њихових пријатеља и чланова породице помогао да се врате Јехови. На пример, једна млада жена је рекла старешинама да је управо то што се њен брат чврсто држао библијских смерница што се тиче искључених особа била једна од ствари због којих је пожелела да се врати Јехови.

19 Који закључак из свега овога можемо извући? Морамо се борити против склоности нашег несавршеног срца да се буни против библијских смерница. Будимо апсолутно сигурни у то да је оно што Бог очекује од нас увек оно што је најбоље за нас.

„Божја реч је жива“

20. На које две ствари се може односити стих из Јеврејима 4:12? (Видети фусноту.)

20 Када је Павле написао да је ’Божја реч жива‘, није говорио о Божјој писаној Речи, Библији. c Из контекста се види да је говорио о Божјим обећањима. Суштина је у томе да Бог не заборавља шта је обећао. Јехова је то потврдио преко пророка Исаије када је рекао: ’Реч која излази из мојих уста неће се вратити к мени празна, него ће извршити оно због чега сам је послао‘ (Ис. 55:11). Зато не треба да будемо нестрпљиви када се ситуација не поправља тако брзо како бисмо ми желели. Јехова и даље ради на томе да своју намеру оствари до краја (Јов. 5:17).

21. Какво охрабрење старији чланови ’великог мноштва‘ могу наћи у Јеврејима 4:12?

21 Старији припадници ’великог мноштва‘ верно служе Јехови већ деценијама (Откр. 7:9). Многи нису очекивали да ће у овом свету остарити. Али ипак нису обесхрабрени (Пс. 92:14). Они знају да Божја обећања нису мртво слово на папиру, већ да Јехова ради на томе да их испуни. Јехова је срећан кад види да су његова обећања и нама важна као што су важна и њему. Јехова током седмог дана почива, сигуран да ће се његова намера остварити и да ће његов народ као целина поступати у складу с њом. А ти? Да ли си ти ушао у Божји починак?

[Фусноте]

a Многе јудејске верске вође савесно су се држале Мојсијевог закона, али нису прихватиле Месију када је дошао. Нису се прилагодили ономе што је Бог тада желео од њих.

c Бог нам се данас обраћа преко своје писане Речи која може имати велики утицај у нашем животу. Зато се Павлове речи забележене у Јеврејима 4:12 с правом могу применити на целокупну Библију.

Да ли се сећаш?

• Како данас можемо ући у Божји починак?

• Кад из Библије јасно разумемо шта Бог жели од нас, на основу чега ће се видети да ли заиста желимо да му угодимо?

• У којим ситуацијама је можда тешко поступати у складу с библијским смерницама и зашто је ипак важно да их следимо?

• На које две ствари се може односити стих из Јеврејима 4:12?

[Питања за разматрање]

[Слика на 31. страни]

Родитељи су очајни