Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоћеш ли послушати Јеховина јасна упозорења?

Хоћеш ли послушати Јеховина јасна упозорења?

Хоћеш ли послушати Јеховина јасна упозорења?

„То је пут, идите њим“ (ИС. 30:21)

1, 2. Шта Сатана жели да постигне и како нам Божја Реч помаже?

 ЗНАК поред пута који усмерава у погрешном правцу не само што нас може заварати већ нас може и довести у опасност. Замисли да те је пријатељ упозорио да је неки зао човек намерно променио знак како би наудио неопрезним путницима. Да ли би обратио пажњу на то упозорење?

2 Сатана је управо један такав зао непријатељ који жели да нас усмери у погрешном правцу (Откр. 12:9). Сви лоши утицаји о којима смо говорили у прошлом чланку потичу од њега и он их користи да би нас навео да скренемо с пута који води у вечни живот (Мат. 7:13, 14). Ипак, наш добри Бог нас упозорава на те замке. Размотримо сада још три негативна утицаја које Сатана може искористити. Док будемо разматрали како нам Божја Реч помаже да не будемо заведени можда ћемо моћи да замислимо како Јехова иде иза нас, показује нам којим путем треба да идемо и каже: „То је пут, идите њим“ (Ис. 30:21). Док будемо размишљали о Јеховиним јасним упозорењима бићемо још одлучнији да их послушамо.

Не поводи се за ’лажним учитељима‘

3, 4. (а) У ком смислу су лажни учитељи попут извора који су пресушили? (б) Одакле лажни учитељи углавном долазе и шта желе?

3 Замисли да путујеш кроз пустињу и да си жедан. У даљини видиш извор и крећеш ка њему надајући се да ћеш наћи воду и угасити жеђ. Међутим, када дођеш до извора, видиш да је пресушио. Какво разочарање! Лажни учитељи су попут таквих извора. Свако ко очекује да ће од њих добити воду истине, горко ће се разочарати. Јехова нас преко апостола Павла и Петра упозорава на лажне учитеље. (Прочитати Дела апостолска 20:29, 30 и 2. Петрову 2:1-3.) Ко су ти учитељи? Оно што су ова два апостола рекла под Божјим надахнућем помаже нам да разумемо одакле лажни учитељи долазе и како делују.

4 Павле је старешинама у ефешкој скупштини рекао: „Између вас самих дићи ће се људи који ће износити искривљена учења.“ А Петар је сухришћанима написао: „И међу вама [ће] бити лажних учитеља.“ Дакле, лажни учитељи се могу појавити у самој скупштини. Такве особе су отпадници. a Шта они желе? Њима није довољно што су напустили организацију коју су некада можда волели. Како је Павле објаснио, њихов циљ је ’да одвуку ученике за собом‘. Павле говори о ученицима Исуса Христа. Дакле, отпадници не стварају своје ученике, него покушавају да за собом одвуку Христове ученике. Попут ’грабљивих вукова‘ лажни учитељи желе да прождеру чланове скупштине тако што подривају њихову веру и одвлаче их од истине (Мат. 7:15; 2. Тим. 2:18).

5. Којим се методама служе лажни учитељи?

5 Како лажни учитељи делују? Методе којима прибегавају показују да су лукави. Отпадници ’неприметно уводе‘ своје идеје. Они прикривено делују тако што суптилно износе отпадничка гледишта. Баш као што спретни фалсификатор покушава да подметне лажна документа, тако се отпадници служе „лажљивим речима“, то јест лажним аргументима, и покушавају да представе своја гледишта као тачна. Они шире ’преварна учења‘ тако што „изврћу... Писма“ да би поткрепили своја гледишта (2. Петр. 2:1, 3, 13; 3:16). Јасно је да нам отпадници не желе добро. Ако бисмо их следили, скренули бисмо с пута који води у вечни живот.

6. Који нам савет Библија пружа у вези с лажним учитељима?

6 Како се можемо заштитити од лажних учитеља? Библија нам јасно каже како треба да се поставимо према њима. (Прочитати Римљанима 16:17 и 2. Јованову 9-11.) „Клоните их се“, каже Божја Реч. У неким преводима ова фраза гласи „оставите их“, „држите се подаље од њих“ и „не будите с њима“. Овај савет који је написан под Божјим надахнућем сасвим је јасан. Замисли да ти доктор каже да не смеш да будеш у контакту с неким ко је оболео од неке заразне, смртоносне болести. Знао би шта он под тим подразумева и сигурно би га послушао. Отпадници такође ’болују‘ и покушавају да заразе друге својим учењима (1. Тим. 6:3 4). Јехова, као највећи лекар, каже нам да не смемо имати контакт с њима. Знамо шта он под тим подразумева, само је питање да ли ћемо га послушати.

7, 8. (а) Како се клонимо лажних учитеља? (б) Зашто имамо тако чврст став?

7 Како се клонимо лажних учитеља? Не примамо их у свој дом нити их поздрављамо. Поред тога, не читамо њихову литературу, не гледамо телевизијске емисије у којима се појављују, не посећујемо њихове вебсајтове, нити стављамо своје коментаре на њихове блогове. Зашто имамо тако чврст став? Зато што волимо ’Бога истине‘. Због тога нас не интересују искривљена учења која су противречна његовој Речи истине (Пс. 31:5; Јов. 17:17). Волимо и Јеховину организацију, преко које смо сазнали дивну библијску истину, на пример да је Божје име Јехова и да оно има одређено значење, затим каква је Божја намера са земљом, у каквом су стању мртви и има ли наде за њих. Да ли се сећаш како си се осећао када си први пут сазнао те и друге драгоцене истине? Зашто би онда дозволио да те затрује неко ко ниподаштава организацију преко које си сазнао библијску истину? (Јов. 6:66-69).

8 Шта год да лажни учитељи кажу ми се нећемо повести за њима. Нема разлога да слушаш људе који су попут извора који су пресушили. Они који их слушају само ће се разочарати. Зато остани веран Јехови и његовој организацији, која већ дуго пружа чисту и освежавајућу воду истине из Божје надахнуте Речи (Ис. 55:1-3; Мат. 24:45-47).

Не обраћај пажњу на ’измишљене приче‘

9, 10. Које упозорење је Павле дао Тимотеју у вези са „измишљеним причама“ и шта је можда имао на уму? (Видети и фусноту.)

9 Понекад се лако може приметити да је неко дирао знак поред пута и окренуо га да показује погрешан правац. А понекад није лако открити да је реч о превари. Слично је и с лажима које долазе од Сатане. Неке и није тако лако препознати. Апостол Павле нас упозорава на једну од Сатаниних подмуклих тактика — на ’измишљене приче‘. (Прочитати 1. Тимотеју 1:3, 4.) Да не бисмо скренули с пута који води у живот треба да знамо које су то измишљене приче и шта морамо радити да не бисмо били заведени њима.

10 Павлово упозорење у вези са измишљеним причама налази се у првој посланици коју је упутио Тимотеју, хришћанском надгледнику ком је било поверено да чува чистоћу скупштине и да помаже суверницима да остану верни Богу (1. Тим. 1:18, 19). Павле користи једну грчку реч која може означавати бајку, мит или лаж. Према једној енциклопедији ова реч указује на „причу (религиозног садржаја) која нема никакве везе са реалношћу“ (The International Standard Bible Encyclopaedia). Павле је можда имао на уму лажи религиозне природе које су се заснивале на сензационалним причама или легендама. b Такве приче ’погодују стварању беспотребних питања‘ која воде до бесмисленог истраживања. Измишљене приче су смицалица највећег варалице, Сатане, који користи нетачна верска учења и митове да би завео неопрезне. Павлов савет је јасан: Не обраћај пажњу на измишљене приче.

11. Како Сатана употребљава криву религију да би завео људе и које упозорење треба да послушамо да не бисмо били заведени?

11 Које су неке измишљене приче које би могле завести неопрезне? Израз ’измишљене приче‘ између осталог се односи и на митове или нетачна верска учења која би нас могла ’одвратити од истине‘ (2. Тим. 4:3, 4). Сатана, који се претвара да је „анђео светлости“, лукаво користи криву религију да би завео људе (2. Кор. 11:14). Под велом хришћанства, у црквама се научавају доктрине, као што су Тројство, пакао и бесмртност душе, које су преплављене митовима и лажима. Такође се ставља нагласак на празнике, као што су Божић и Ускрс, чији наизглед безазлени обичаји заправо потичу из митологије и паганских религија. Ако слушамо Божје упозорење да се држимо подаље од криве религије и да ’не дотичемо ништа нечисто‘, нећемо бити заведени измишљеним причама (2. Кор. 6:14-17).

12, 13. (а) Које лажи Сатана шири и шта је права истина? (б) Шта морамо радити да не бисмо били заведени Сатаниним измишљеним причама?

12 Сатана шири и друге лажи којима нас може завести ако нисмо опрезни. Наведимо само неке од њих. Ради шта хоћеш. Ти одлучујеш шта је добро, а шта лоше. Тај став се често провлачи на телевизији, у филмовима, часописима, новинама и на интернету. Пошто смо окружени таквим искривљеним гледиштем, у опасности смо да и ми почнемо тако да размишљамо. Али чињеница је да нам је потребно вођство које нам само Бог може пружити (Јер. 10:23). Бог се неће умешати у догађаје на земљи. Зато многи живе само за данас. Ако бисмо дозволили да такав став утиче на нас могли бисмо постати ’беспослени или бесплодни‘ (2. Петр. 1:8). Међутим, чињеница је да се Јеховин дан брзо приближава и да у духовном смислу морамо остати будни (Мат. 24:44). Бог није заинтересован за нас лично. Ако бисмо поверовали у ту Сатанину лаж могли бисмо се предати мислећи да никада нећемо бити достојни Божје љубави. Ипак, чињеница је да Јехова воли и цени сваког свог слугу (Мат. 10:29-31).

13 Морамо се чувати јер размишљање и ставови Сатаниног света на први поглед могу деловати сасвим логично. Међутим, не заборави да је Сатана мајстор преваре. Морамо слушати савете и опомене из Божје Речи ако не желимо да будемо заведени Сатаниним „подмукло измишљеним причама“ (2. Петр. 1:16).

Немој ’поћи за Сатаном‘

14. На шта је Павле упозорио неке млађе удовице и зашто сви треба да обратимо пажњу на то?

14 Замисли да на неком знаку поред пута пише: „Овим путем следите Сатану.“ Ко би од нас кренуо тим путем? Међутим, Павле нам говори како би се могло десити да Божје слуге ’застране и пођу за Сатаном‘. (Прочитати 1. Тимотеју 5:11-15.) Павле је имао на уму извесне „млађе удовице“, али начела о којима говори могу се применити на све нас. Те хришћанке из првог века можда нису мислиле да су пошле за Сатаном, али оно што су радиле показивало је да јесу. Шта можемо урадити да се не би десило да чак и несвесно пођемо за Сатаном? Погледајмо шта је Павле рекао о оговарању.

15. Који је Сатанин циљ и шта он користи да би га постигао?

15 Сатанин циљ је да нас ућутка. Он би хтео да више не проповедамо добру вест (Откр. 12:17). Зато покушава да нас наведе да радимо нешто што нам одузима време или што води до подела међу нама. Павле је споменуо неке ствари које Сатана користи да би нас навео да радимо оно што он жели. На пример, за неке удовице је рекао да су биле ’беспослене‘ и да су ’скитале‘. У ово доба савремене технологије лако можемо протраћити своје и туђе време слањем мејлова с небитним или чак нетачним информацијама. Павле је још рекао да су неке удовице ’оговарале‘. Оговарање може водити до клевете, због чега често настају свађе (Посл. 26:20). Без обзира на то да ли су клеветници свесни тога или не, они опонашају Сатану Ђавола. c Неке удовице су се ’мешале у туђе ствари‘. Немамо право да одређујемо другима како да живе. Све ово што је Павле навео може нам одвући пажњу од важног задатка који нам је Бог поверио, то јест од службе проповедања. Ако бисмо престали да проповедамо пошли бисмо за Сатаном. Ту не постоји златна средина (Мат. 12:30).

16. Које савете треба да послушамо да не бисмо ’пошли за Сатаном‘?

16 Ако слушамо библијске савете нећемо ’поћи за Сатаном‘. Погледајмо неке Павлове мудре савете. Будимо ’увек заокупљени Господовим делом‘ (1. Кор. 15:58). Ако смо запослени служењем Јехови нећемо бити беспослени нити ћемо се бавити нечим што нам краде време (Мат. 6:33). Говоримо оно што „изграђује друге“ (Еф. 4:29). Не слушајмо оговарање и не ширимо га. d Верујмо својој браћи и поштујмо их. Тако ће нам бити лакше да говоримо оно што изграђује друге, а не оно што их руши. ’Бавимо се својим послом‘ (1. Сол. 4:11). Покажимо другима да нам је стало до њих, али при том поштујмо њихову приватност и њихово достојанство. Не заборавимо да не смемо наметати другима своје гледиште када је реч о одлукама које морају сами донети (Гал. 6:5).

17. (а) Зашто нам Јехова говори за чим не треба да идемо? (б) У чему треба да будемо чврсти?

17 Веома смо захвални што нам Јехова отворено каже за чим не треба да идемо. Међутим, никада немојмо заборавити да нам Јехова сва упозорења која смо осмотрили у овом и претходном чланку пружа зато што нас воли. Он жели да нас поштеди бола и патње које бисмо доживели ако бисмо следили Сатанине знакове који нас усмеравају у погрешном правцу. Пут којим Јехова жели да идемо можда јесте тесан, али води до најбољег могућег одредишта — вечног живота (Мат. 7:14). Увек будимо чврсти у одлуци да слушамо Јеховин савет: „То је пут, идите њим“ (Ис. 30:21).

[Фусноте]

a „Отпадништво“ је напуштање обожавања истинитог Бога, застрањивање, издаја, побуна.

b На пример, апокрифна Књига о Тобији, која је написана отприлике у трећем веку пре н. е., што значи да је постојала у Павлово време, пуна је празноверја и невероватних прича о магији и врачању које су приказане као нешто истинито. (Видети Стражарску кулу од 1. априла 1994, 29. страна; Insight on the Scriptures, 1. том, 122. страна.)

c Грчка реч преведена као „ђаво“ гласи дијаболо и значи „клеветник“. Том речју се означава Сатана, највећи клеветник (Јов. 8:44; Откр. 12:9, 10).

Како би одговорио?

Како можеш послушати упозорења која се налазе у следећим библијским стиховима?

2. Петрова 2:1-3

1. Тимотеју 1:3, 4

1. Тимотеју 5:11-15

[Питања за разматрање]

[Оквир/Слике на 19. страни]

 Расипање перја на ветру

Једна стара јеврејска прича показује до чега може довести оговарање. Постоји у различитим верзијама, а једна од њих гласи овако:

Један човек је оклеветао најмудријег човека у свом граду. Након неког времена схватио је да је погрешио, па је отишао код њега да га замоли за опроштај. Рекао му је да ће урадити све што треба да би се искупио. Мудри човек је затражио само једно: Рекао му је да узме перјани јастук, расече га и пусти да ветар разнесе перје. Иако је био збуњен, урадио је то што му је рекао, а онда је поново дошао код њега.

„Јеси ли ми сада опростио?“, упитао га је.

„Најпре иди и сакупи све перје“, рекао му је мудри човек.

„Али како? Ветар га је расуо.“

„Као што је тешко сакупити расуто перје, тако је тешко и поправити штету коју су направиле твоје речи.“

Поука је јасна. Једном изговорене речи више се не могу повући и можда је немогуће поправити штету коју су проузроковале. Зато пре него што почнемо да причамо нешто лоше о некоме, сетимо се да је то исто што и расипање перја на ветру.

[Слика на 16. страни]

Како би неки могли позвати отпаднике у свој дом?