Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоћеш ли следити Јеховино вођство?

Хоћеш ли следити Јеховино вођство?

Хоћеш ли следити Јеховино вођство?

„Мрзим сваки криви пут“ (ПС. 119:128)

1, 2. (а) Које би упозорење ценио када би путовао на неко непознато место и зашто? (б) Каква упозорења Јехова пружа својим слугама и зашто?

 ЗАМИСЛИ да треба негде да отпутујеш. Питаш пријатеља који зна пут да ти објасни како да тамо стигнеш. Он ти даје детаљна упутства и затим ти каже: „Пази на ово скретање. Ту се налази један знак који показује погрешан правац. Многи га следе и на крају се изгубе.“ Да ли би био захвалан за то упозорење и да ли би га послушао? У извесном смислу, Јехова је попут тог пријатеља. Он нам пружа детаљне смернице које нам помажу да добијемо вечни живот, али нас и упозорава на опасности због којих бисмо могли поћи погрешним путем (Пон. зак. 5:32; Ис. 30:21).

2 У овом и следећем чланку говорићемо о неким опасностима на које Јехова Бог упозорава. Не заборавимо да он то чини зато што нас воли. Он жели да стигнемо до нашег циља. Њему је жао када види да се људи препуштају лошим утицајима и на крају се изгубе (Језек. 33:11). У овом чланку ћемо говорити о три опасности. Прва долази од других људи, друга потиче од нас самих, а трећа представља нереално размишљање, које је и те како опасно. Треба да знамо које су то опасности и како нам наш небески Отац помаже да их избегнемо. Један псалмиста је рекао Јехови: „Мрзим сваки криви пут“ (Пс. 119:128). Да ли и ти имаш такав став? Погледајмо како можемо бити још чвршћи у томе и у складу с тим и поступати.

„Не поводи се за мноштвом“

3. (а) Зашто би било опасно да следимо друге путнике ако нисмо сигурни којим путем треба да идемо? (б) Које важно начело налазимо у Изласку 23:2?

3 Шта би урадио да си кренуо на неко дуго путовање и да у једном тренутку ниси сигуран у ком правцу треба даље да идеш? Можда би ти било најлакше да следиш друге путнике, посебно ако видиш да многи иду истим путем. То је опасно, јер они можда нису кренули куда и ти или су се можда и они изгубили. Имајући у виду овај пример, размотримо начело које стоји иза једног закона датог древном Израелу. Они који су били судије или сведоци на суду били су упозорени да се ’не поводе за мноштвом‘. (Прочитати Излазак 23:2.) Пошто су људи несавршени, лако могу потпасти под утицај других и изврнути правду. Међутим, да ли је начело да се не следи мноштво ограничено само на судске случајеве? Далеко од тога.

4, 5. Под каквим су се притиском нашли Исус Навин и Халев и шта им је помогло да се томе одупру?

4 Практично у свакој ситуацији можемо бити у опасности да се ’поведемо за мноштвом‘. Такве ситуације могу настати потпуно неочекивано и може нам бити врло тешко да не радимо оно што други раде. Размисли, рецимо, под каквим су се притиском нашли Исус Навин и Халев. Они су били у групи од 12 људи који су били послати да извиде Обећану земљу. По повратку, десеторица од њих су били веома негативни и обесхрабрили су народ. Чак су тврдили да су неки људи у тој земљи дивови који су потицали од нефилима, потомака бунтовних анђела и жена (Пост. 6:4). Међутим, то није било могуће, јер су нефилими вековима раније страдали у Потопу и нису имали потомство. Али чак и најбесмисленије идеје могу утицати на оне који су слаби у вери. Због негативног извештаја десеторице ухода, међу Израелцима су брзо завладали страх и паника. Убрзо је већина њих била уверена у то да не би било добро послушати Јехову и ући у Обећану земљу. Шта су Исус Навин и Халев урадили у тој тешкој ситуацији? (Бр. 13:25-33).

5 Они се нису повели за мноштвом. Иако народ није хтео да их слуша, њих двојица су рекла како заиста стоје ствари и остала при томе, чак и када су им запретили да ће их каменовати. Одакле им таква храброст? Имали су веру у Јехову. Они који верују у Јехову Бога јасно виде разлику између људских идеја и онога што он обећава. Касније су и Исус Навин и Халев рекли да се испунило све што је Јехова обећао. (Прочитати Исуса Навина 14:6, 8; 23:2, 14.) Исус Навин и Халев су волели Бога и уздали су се у њега. Било им је незамисливо да га повреде само да би се уклопили с људима који нису верни Богу. Зато су били непоколебљиви у свом ставу и тако нам оставили изузетан пример (Бр. 14:1-10).

6. Када би могао доћи у искушење да се ’поведеш за мноштвом‘?

6 Да ли си некада дошао у искушење да се поведеш за мноштвом? Данас већина људи не поштује Јехову и његова морална мерила им делују смешно. Они имају своје гледиште о томе шта је исправно а шта неисправно и желели би да и ми тако размишљамо. На пример, можда кажу да су неморал, насиље и спиритизам који су веома заступљени у телевизијским емисијама, филмовима и видео-игрицама потпуно безопасни (2. Тим. 3:1-5). Када бираш забаву и рекреацију за себе и своју породицу, да ли дозвољаваш да ниска мерила других утичу на твоје одлуке и обликују твоју савест? Ако би тако радио, повео би се за мноштвом.

7, 8. (а) Како увежбавамо своју „моћ запажања“ и зашто је боље то радити него следити гомилу крутих правила? (б) За шта би похвалио многе младе у скупштини?

7 Јехова нам је подарио нешто веома вредно што нам може помоћи када доносимо одлуке, а то је „моћ запажања“. Међутим, она се мора ’искуством увежбавати‘ (Јевр. 5:14). Ако бисмо следили мноштво, не бисмо увежбавали своју моћ запажања. Не бисмо је увежбавали ни ако бисмо поставили гомилу крутих правила када се ради о стварима које су питање савести. Из тог разлога Јеховин народ нема неки списак филмова, књига и вебсајтова које треба избегавати. Пошто се овај свет веома брзо мења, такав списак би врло брзо застарео (1. Кор. 7:31). Што је још горе, престали бисмо да радимо нешто што је веома важно, наиме да пажљиво размишљамо о библијским начелима, да се молимо и у складу с тим доносимо одлуке (Еф. 5:10).

8 Наравно, понекад се људима не свиђа оно што одлучимо на темељу своје библијски обликоване савести. Наша деца се у школи налазе под притиском да гледају и раде исто што и њихови вршњаци (1. Петр. 4:4). Зато је дивно што се многи млади и стари чланови скупштине не поводе за мноштвом и тако показују веру какву су имали Исус Навин и Халев.

Не поводи се „за својим срцем и својим очима“

9. (а) Зашто је опасно изабрати неки пут само зато што нам се највише свиђа? (б) Зашто је Божјем древном народу био потребан закон који се налази у Бројевима 15:37-39?

9 Друга опасност о којој ћемо говорити потиче од нас самих. То бисмо могли приказати на следећи начин: Да си кренуо на неко одређено место, да ли би бацио карту и ишао путем који ти се највише свиђа, можда оним који води кроз лепе пределе? Ако би тако урадио, никада не би стигао тамо куда си пошао. Имајући то на уму, размисли о још једном закону који је Јехова дао древним Израелцима. Можда је данас многима тешко да разумеју закон по ком су Израелци морали да на хаљине стављају ресе и плаву траку. (Прочитати Бројеве 15:37-39.) Међутим, да ли схваташ зашто је то било важно? Захваљујући том закону, Божји народ се разликовао од околних паганских народа и није се стопио с њима. То је био један од услова да стекну и сачувају Јеховину наклоност (Лев. 18:24, 25). Међутим, тај закон открива да у нама самима постоји нешто што би нас могло спречити да дођемо до нашег циља, вечног живота. О чему се ради?

10. Како је Јехова показао да добро познаје људе?

10 Запази како је Јехова објаснио зашто је дао тај закон: „Да се не поводите за својим срцем и својим очима, што вас наводе да будете неверни [„да се одајете блуду“, фуснота].“ Јехова добро познаје људе. Он зна колико је лако да нам срце, наша унутрашња особа, буде заведено оним што видимо. Зато у Библији налазимо упозорење: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно. Ко може проникнути у њега?“ (Јер. 17:9). Да ли сада разумеш зашто је било добро што је Јехова пружио упозорење Израелцима? Он је знао да ће они пожелети да се угледају на околне паганске народе и да ће бити заведени оним што виде. Могли би пожелети да изгледају попут тих пагана и затим почети да размишљају и поступају попут њих (Посл. 13:20).

11. Како нас чула могу завести?

11 Данас је још лакше да нам срце заведу чула. Живимо у свету у ком се нагласак ставља на удовољавање телесним жељама. Како онда можемо применити начело које стоји иза закона забележеног у Бројевима 15:39? Размисли о следећем: Ако се особе у твом окружењу, у школи или на послу све провокативније облаче, да ли би то могло и на тебе да утиче? Да ли би био у искушењу да се ’поводиш за својим срцем и својим очима‘ и будеш заведен оним што видиш? Да ли би био у искушењу да снизиш своја мерила што се тиче облачења? (Ри 12:1, 2).

12, 13. (а) Шта треба да радимо ако понекад гледамо где не би требало? (б) Шта нас може подстаћи да својим понашањем не искушавамо друге?

12 Веома је важно да показујемо самосавладавање. Ако нам очи лутају тамо где не би требало, сетимо се богобојазног Јова који је склопио савез са својим очима, то јест чврсто решио да не поклања пажњу ниједној другој жени осим својој (Јов 31:1). Краљ Давид је донео сличну одлуку. Он је рекао: „Пред очи своје нећу стављати ништа што је безвредно“ (Пс 101:3, фуснота). Безвредно је све што би могло упрљати нашу савест и угрозити добар однос с Јеховом. У то би спадало све што би могло пробудити неисправну жељу у нашем срцу и навести нас да урадимо нешто лоше.

13 С друге стране, сигурно никада не бисмо желели да, симболично речено, постанемо нешто „безвредно“ за друге, тако што бисмо их наводили да размишљају о нечему што је неисправно. Зато ми озбиљно схватамо библијски савет да се облачимо пристојно и са укусом (1. Тим. 2:9). Шта је пристојно не зависи од онога што нама одговара. Треба да узмемо у обзир савест и мишљење других и да њихово добро ставимо испред својих жеља (Римљ. 15:1, 2). У Јеховиној организацији се налазе хиљаде младих који пружају одличан пример у томе. Заиста смо поносни када видимо да се ’не поводе за својим срцем и својим очима‘, већ да у свему угађају Јехови, чак и у начину на који се облаче.

Не иди за оним што је ’ништавно‘

14. На шта је Самуило упозорио Израелце?

14 Замисли да те пут води кроз неку огромну пустињу. Шта би се десило ако би скренуо с пута и пошао ка нечему што у ствари не постоји јер је реч о фатаморгани? То би те могло коштати живота. Јехова добро зна за ту опасност. Ево једног примера. Израелци су желели да буду попут околних народа над којима су владали краљеви. Њихова жеља је заправо била озбиљан грех, јер су на тај начин одбацили Јехову као свог Краља. Иако им је Јехова дозволио да имају краља, преко свог пророка Самуила упозорио их је да не теже за оним што је ’ништавно‘ (Прочитати 1. Самуилову 12:21.)

15. Како су Израелци ишли за оним што је ништавно?

15 Да ли су Израелци мислили да ће моћи више да се ослоне на краља него на Јехову? Ако јесу, онда су стварно тежили за нечим што је ’ништавно‘! Постојала је опасност и да теже за многим другим испразним стварима којима нас Сатана мами. Краљеви би лако могли да их наведу на идолопоклонство. Идолопоклоници су у заблуди јер мисле да су опипљиви предмети, богови направљени од дрвета или камена, некако стварнији и поузданији од невидљивог Бога, Јехове, који је све створио. Али као што је апостол Павле рекао, идоли ’нису ништа‘ (1. Кор. 8:4). Они не виде, не чују, не говоре, нити било шта могу да ураде. Можеш да их видиш и додирнеш, али ако би им се клањао ишао би за нечим што је ништавно, ослањао би се на пуку илузију која би те одвела у пропаст (Пс. 115:4-8).

16. (а) Како Сатана успева да многе наведе да иду за оним што је ништавно? (б) Зашто можемо рећи да је за разлику од Јехове богатство ништавно?

16 Сатана мајсторски успева да наведе људе да иду за оним што је ништавно. На пример, безброј њих је навео да верују у то да ће им материјалне ствари пружити сигурност. Многи сматрају да им новац, лепе ствари и добро плаћен посао гарантују срећу и сигурност. Међутим, шта им све то вреди кад се разболе, кад наступи економска криза или се деси нека природна катастрофа? Шта може попунити празнину коју људи осећају јер не знају шта је сврха живота, немају никакво вођство нити одговоре на важна животна питања? Шта их може утешити када се суочавају са смрћу? Ако очекујемо да нам богатство задовољи духовне потребе, бићемо разочарани. Оно нам не може донети срећу и сигурност јер је ништавно. Гледано на дуге стазе, не може нам продужити живот нити нас спасти од болести и смрти (Посл. 23:4, 5). Међутим, наш Бог Јехова све то може. Праву сигурност можемо осећати једино ако смо у пријатељству с Јеховом. Заиста смо срећни што смо његови пријатељи. Никада га немојмо оставити због нечега што је ништавно.

17. Како ћеш реаговати на упозорења која смо размотрили у овом чланку?

17 Заиста смо радосни што је Јехова наш пријатељ и што нам помаже да дођемо до циља, вечног живота. Ако и даље слушамо упозорења која нам указују на три опасности — утицај мноштва, нашег срца и онога што је ништавно — вероватно ћемо стићи до нашег циља. У следећем чланку ћемо говорити о додатне три опасности на које Јехова указује како би нам помогао да мрзимо и избегавамо путеве на које су многи залутали (Пс. 119:128).

Шта мислиш?

Како можеш применити начела из следећих библијских стихова?

Излазак 23:2

Бројеви 15:37-39

1. Самуилова 12:21

Псалам 119:128

[Питања за разматрање]

[Слика на 11. страни]

Да ли си некад у искушењу да се поведеш за мноштвом?

[Слика на 13. страни]

Зашто је опасно поводити се за срцем и очима?

[Слика на 14. страни]

Да ли идеш за оним што је ништавно?