Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова је „Бог који даје мир“

Јехова је „Бог који даје мир“

Јехова је „Бог који даје мир“

„Нека Бог који даје мир буде са свима вама“ (РИМЉ. 15:33)

1, 2. Која ситуација је описана у 32. и 33. поглављу Постанка и како се све на крају завршило?

 РАДЊА се одвија недалеко од Фануила, у близини Јавока, речне долине источно од Јордана. Исав је чуо да се Јаков, његов брат близанац, враћа кући. Иако је прошло 20 година откад је Исав продао свом брату право првенаштва, Јаков се плашио да је његов брат још увек киван на њега и да жели да га убије. Исав је са још 400 људи пошао у сусрет свом брату. Пошто је Јаков био убеђен да га брат још увек мрзи, слао је пред собом слуге са даровима за Исава. Сваки пут када би слуге са стадом стигле до Исава говориле су му да је то дар од његовог брата. Тако му је Јаков даровао више од 550 домаћих животиња.

2 Шта се догодило када су на крају угледали један другог? Док је Јаков прилазио свом брату поклонио му се, и то седам пута. Али он је још пре тога урадио оно што је најважније. Молио се Јехови да га заштити од Исава. Да ли му је Јехова услишио молитву? Јесте. У Библији пише: „Исав му је потрчао у сусрет, загрлио га, пао му око врата и пољубио га“ (Пост. 32:11-20; 33:1-4).

3. Шта можемо научити из онога што се десило између Јакова и Исава?

3 Ова ситуација нам показује да треба да предузмемо све што стоји до нас да бисмо решили проблеме који могу угрозити мир у хришћанској скупштини. Јаков ништа није скривио свом брату и није морао да му се извињава. Исав је био тај који није ценио право првенаштва већ га је продао Јакову за једно јело. Али Јаков је ипак учинио све што је могао да би се помирио са својим братом (Пост. 25:31-34; Јевр. 12:16). Начин на који је Јаков пришао Исаву показује до које мере треба да будемо спремни да сачувамо добре односе са суверницима. Тај пример нам показује да ће нас Јехова услишити кад се молимо за то да будемо у миру с другима. У Библији ћемо наћи још много сличних примера. Сада ћемо говорити о некима од њих.

Најбољи пример

4. Шта је Бог учинио да би спасао човечанство од греха и смрти?

4 Највећи миротворац је Јехова, „Бог који даје мир“ (Римљ. 15:33). Размисли о томе шта је све Јехова предузео да би нам омогућио да будемо у добром односу с њим. Као потомци Адама и Еве наследили смо грех и зато заслужујемо ’плату за грех‘, то јест смрт (Римљ. 6:23). Али Јехова је из велике љубави према људима послао свог вољеног Сина на земљу где се родио као савршен човек. Исус је спремно пристао на то и дозволио је да га Божји непријатељи убију (Јов. 10:17, 18). Бог је ускрснуо свог вољеног Сина који му је након тога понудио да живот који је жртвовао прихвати као откупнину за људски род. Тако сви они који се покају за своје грехе могу бити избављени од вечне смрти. (Прочитати Јеврејима 9:14, 24.)

5, 6. На који начин Исусова откупна жртва помаже људима да буду у добром односу с Богом?

5 Људи су због греха постали Божји непријатељи. Како им онда користи Исусова откупна жртва? „На њему је била казна ради нашег мира“, пише у Исаији 53:5, „и због рана његових нама је излечење дошло.“ Исусова откупна жртва омогућује људима да буду у добром односу с Богом. „Преко њега [Исуса], његовом крвљу, ослобођени смо откупнином, опроштени су нам преступи“ (Еф. 1:7).

6 У Библији пише: „Божја воља [је] била да сва пунина пребива у њему [Христу].“ То значи да је Христ био кључна личност у испуњењу Божје намере. А која је његова намера? Да ’проливеном крвљу [Исуса Христа] помири са собом све, било на земљи било на небесима‘. На шта се то односи? (Прочитати Колошанима 1:19, 20.)

7. На шта се односе изрази „на небесима“ и „на земљи“?

7 На основу Исусове откупне жртве помазани хришћани су „проглашени праведнима“ као Божји синови и имају ’мир с Богом‘. (Прочитати Римљанима 5:1.) Они спадају у оно што је „на небесима“ јер имају наду да ће заједно са Исусом „краљевати над земљом“ и да ће бити свештеници (Откр. 5:10). А оно што је „на земљи“ односи се на људе који су се покајали за своје грехе и који ће заувек живети на земљи (Пс. 37:29).

8. Како ти Јеховин пример помаже кад настану проблеми у скупштини?

8 Речи које је апостол Павле упутио помазаним хришћанима у Ефесу показују колико је био захвалан за откупну жртву. Он је рекао да нас је „Бог који је богат милосрђем... оживео и ујединио с Христом, још док смо били мртви због преступа.“ Још је рекао да смо спасени „незаслуженом добротом“ (Еф. 2:4, 5). Сви ми, без обзира на то да ли имамо небеску или земаљску наду, неизмерно смо захвални Богу због његовог милосрђа и незаслужене доброте. Захвални смо за све што је Јехова учинио да би нам омогућио да будемо у добром односу с њим. Понекад настану проблеми који угрожавају јединство скупштине. У таквим ситуацијама треба да размишљамо о примеру који нам је Јехова пружио и да сачувамо мир с браћом и сестрама.

Пример Аврахама и Исака

9, 10. Како је Аврахам показао да жели да буде у добром односу са Лотом?

9 У Библији се за патријарха Аврахама каже следеће: „ ’Аврахам је веровао Јехови, и он га је због тога сматрао праведним‘, и био је назван ’Јеховиним пријатељем‘ “ (Јак. 2:23). Аврахамова вера у Јехову видела се у томе што се увек трудио да буде у миру с другим људима. На пример, како су Аврахамова стада постајала све већа тако је расла нетрпељивост између Аврахамових пастира и пастира његовог братанца Лота (Пост. 12:5; 13:7). Решење је било да се њих двојица раздвоје. Како ће се Аврахам поставити у тој деликатној ситуацији? Он није сматрао да због својих година и положаја пред Богом има право да донесе коначну одлуку. Показао је да жели да остане у добрим односима са својим братанцем.

10 Аврахам је рекао Лоту: „Молим те, немој да више буде свађе између мене и тебе, између мојих пастира и твојих пастира, јер смо браћа. Зар није цела земља пред тобом? Молим те, одвоји се од мене. Ако ћеш ти лево, ја ћу десно, а ако ћеш ти десно, ја ћу лево.“ Лот је изабрао најплоднији део земље, али Аврахам се није љутио на њега (Пост. 13:8-11). Када је касније Лот био заробљен, Аврахам је без оклевања пошао да избави свог братанца (Пост. 14:14-16).

11. Како је Аврахам одржавао мир са својим суседима Филистејима?

11 Размисли и о томе како је Аврахам одржавао мир са својим суседима Филистејима у хананској земљи. Филистеји су ’на силу присвојили‘ бунар који су Аврахамове слуге ископале у Вирсавеји. Како ће у овој ситуацији реаговати човек који је избавио свог братанца из руку четири краља? Аврахам је овог пута одлучио да ништа не предузме. После неког времена филистејски краљ је дошао код Аврахама да с њим склопи савез. Тек након што се Аврахам заклео да ће чинити добро потомству тог филистејског краља, рекао му је за бунар који су присвојиле слуге филистејског краља. Краљ је био изненађен оним што је чуо и бунар је поново био у Аврахамовом власништву. Аврахам је наставио да живи као странац у филистејској земљи (Пост. 21:22-31, 34).

12, 13. (а) Како је Исак следио пример свог оца? (б) Како је Јехова благословио Исака зато што је био мирољубив?

12 Аврахамов син Исак је био мирољубив баш као и његов отац. То се види на основу тога како је поступао са Филистејима. Пошто је у земљи завладала глад, Исак је са својом породицом отишао из подручја око Вир-Лаи-Роија у неплодној области Негева и преселио се на плодније подручје Герара у филистејској земљи. Тамо је Јехова благословио Исака обилном жетвом и великим стадима. Филистеји су почели да му завиде. Пошто нису желели да он и даље напредује, затрпали су бунаре које су на том подручју ископале слуге његовог оца Аврахама. На крају је краљ Филистеја рекао Исаку да се одсели од њих. Исак је тако и урадио, јер је желео да сачува мир са Филистејима (Пост. 24:62; 26:1, 12-17).

13 Кад се Исак са свим својим домаћинством опет преселио, његови пастири су ископали други бунар. Филистејски пастири су тврдили да је то њихова вода. Ни Исак се као ни његов отац Аврахам није упуштао у расправу око тога, већ су његови људи опет ископали нов бунар. Филистеји су тврдили да и тај бунар припада њима. Зарад мира, Исак се с породицом и свим што је имао преселио на друго место. Тамо су његове слуге ископале бунар који је Исак назвао Ровот. Касније се преселио на плодније подручје Вирсавеје где га је Јехова благословио и рекао му: „Не бој се, ја сам с тобом, и благословићу те и умножићу твоје потомство због мог слуге Аврахама“ (Пост. 26:17-25).

14. Како је Исак показао да је миротворац када је филистејски краљ хтео да склопи савез с њим?

14 Исак је сигурно знао како да се избори за своје право да користи све те бунаре које су његове слуге ископале. Филистејски краљ је схватио да је Јехова благословио Исака у свему што је радио. Када је са својим људима дошао код Исака у Вирсавеју да склопи савез с њим рекао му је: „Заиста смо видели да је Јехова с тобом.“ Па ипак, Исак је ради мира већ више пута одлучио да се пресели уместо да се упушта у сукобе. И овог пута је доказао да је миротворац. У Библији пише: „Тада им је Исак приредио гозбу и они су јели и пили. Следећег јутра су рано устали и заклели се један другом. Затим их је Исак отпустио и они су отишли у миру“ (Пост. 26:26-31).

Јосифов пример

15. Зашто Јосифова браћа нису могла мирно да разговарају с њим?

15 Исаков син Јаков је израстао у ’беспрекорног човека‘ (Пост. 25:27). Као што смо видели на почетку овог чланка, Јаков је желео да се помири са својим братом Исавом. Сигурно је добар пример његовог оца, Исака, утицао на њега. А шта се може рећи за Јаковљеве синове? Јаков је од својих 12 синова највише волео Јосифа. Јосиф му је био послушан и поштовао га је тако да је могао да се ослони на њега (Пост. 37:2, 14). Међутим, Јосифова старија браћа су била толико љубоморна на њега да нису могла чак ни мирно да разговарају с њим. Толико су га мрзели да су га продали као роба, а оца су навели на помисао да га је растргла дивља звер (Пост. 37:4, 28, 31-33).

16, 17. Како је Јосиф показао да жели да буде у добрим односима са својом браћом?

16 Јехова је благословио Јосифа. Он је с временом постао моћан човек у Египту, први до фараона. Када је у хананској земљи настала велика глад, Јосифова браћа су дошла у Египат да купе храну. Међутим, нису препознали Јосифа, вероватно зато што је носио одећу карактеристичну за Египћане (Пост. 42:5-7). То је била одлична прилика да им се освети! Али Јосиф то није желео већ је покушао да успостави добре односе с њима. Када је постало очигледно да су се његова браћа покајала, открио им је ко је и рекао им: „Сада немојте бити жалосни и немојте се љутити на себе што сте ме продали овамо, јер ме је Бог послао пред вама да би вам сачувао живот.“ Тада се расплакао и изљубио своју браћу (Пост. 45:1, 5, 15).

17 После Јаковљеве смрти Јосифова браћа су помислила да би Јосиф сада могао да им се освети. Када је схватио чега се плаше, „бризнуо [је] у плач“ и рекао: „Не бојте се... Ја ћу снабдевати храном вас и вашу децу.“ Он је и у овој ситуацији показао да је мирољубив јер их је „утешио охрабрујућим речима“ (Пост. 50:15-21).

’Написано нама за поуку‘

18, 19. (а) Шта смо научили из примера које смо разматрали? (б) О чему ћемо говорити у следећем чланку?

18 Апостол Павле је написао: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду“ (Римљ. 15:4). Шта смо научили од Јехове, који нам је пружио најбољи пример, као и од Аврахама, Исака, Јакова и Јосифа?

19 Ако размишљамо о свему што је Јехова учинио да би нам омогућио да будемо у добром односу с њим, сигурно ћемо учинити све што можемо да бисмо били у миру с другима. Оно што су учинили Аврахам, Исак, Јаков и Јосиф показује да родитељи могу бити добар пример својој деци и научити их да буду мирољубива. Видели смо и да Јехова благосиља оне који се труде да сачувају мир с другима. Зато је Павле с добрим разлогом рекао да је Јехова „Бог који даје мир“ (Прочитати Римљанима 15:33; 16:20.) У следећем чланку ћемо видети зашто је Павле нагласио да треба да будемо миротворци и како то можемо чинити.

Шта си научио?

• Шта је Јаков у циљу помирења са својим братом урадио непосредно пре него што су се срели?

• Како на тебе утиче пример Јехове, који је учинио толико тога да би омогућио људима да буду у добром односу с њим?

• Шта си научио од Аврахама, Исака, Јакова и Јосифа?

[Питања за разматрање]

[Слике на 23. страни]

Шта је било најважније од онога што је Јаков предузео да би се помирио са Исавом?