Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Како се можемо одупирати искушењима да поступамо непоштено?

Као прво, треба да имамо здрав страх од Бога (1. Петр. 3:12). Као друго, наша савест треба да буде обликована по библијским мерилима. И као треће, треба да будемо задовољни оним што имамо (15. 4, стране 6-7).

• Како знамо да служити Богу са озбиљношћу не значи да треба да делујемо строго нити да избегавамо рекреацију?

Можемо анализирати Исусов пример. Он је уживао у заједничким оброцима са својим пријатељима. Знамо да није био превише озбиљан нити строг. Свима, па чак и деци, било је пријатно у његовом друштву (15. 4, страна 10).

• Шта брачни парови могу предузети ако изгледа да је након рођења детета њихова веза ослабила?

Треба увек изнова да показују да воле једно друго. Муж треба да пружи подршку својој жени како се она не би осећала несигурно. Обоје треба да раде на томе да побољшају своју комуникацију како би могли слободно говорити о својим осећањима и потребама (1. 5, стране 12-13).

• Шта представља маслина из 11. поглавља Посланице Римљанима?

Маслина представља оне који су, поред Исуса, Аврахамово потомство, то јест духовни Израел. Корен овог симболичног дрвета представља Јехову, а стабло Исуса. Када је већина Израелаца одбацила Исуса, нејевреји који су постали хришћани могли су, симболично речено, бити накалемљени на ту маслину и тако употпунити број Аврахамовог потомства (15. 5, стране 22-25).

• Коју добру вест имамо за сиромашне?

Добра вест је да је Бог поставио Исуса за Краља свог Краљевства. Он је идеалан Владар који може окончати сиромаштво. Зашто то може учинити? Зато што ће владати над целим човечанством, зато што има моћ да нешто промени, милосрдан је према сиромашнима и може уклонити узрок сиромаштва — нашу урођену склоност ка себичности (1. 6, страна 7).

• Шта је Исус мислио када је рекао Кајафи: „Сам си то рекао“? (Матеј 26:63, 64).

Изгледа да је израз „сам си то рекао“ био уобичајен међу Јудејцима и да се њиме потврђивала тачност неке изјаве. Првосвештеник Кајафа је питао Исуса да ли је он Христ, Божји син. Исусове речи: „Сам си то рекао“ биле су потврдан одговор на његово питање (1. 6, страна 18).

• Да ли је потенцијално потомство Исуса као савршеног човека могло постати део откупнине?

Не. Премда је Исус могао имати милијарде савршених потомака, они нису део откупнине. Једино живот који је Исус имао као савршен човек има исту вредност какву је имао Адамов живот (1. Тим. 2:6; 15. 6, страна 13).

• Како ће хришћани показати да озбиљно схватају упозорење из Дела апостолских 20:29, 30 да се клоне лажних учитеља?

Неће их примати у свој дом нити ће их поздрављати (Римљ. 16:17; 2. Јов. 9-11). Неће читати њихову литературу, неће гледати емисије у којима се појављују нити ће посећивати њихове вебсајтове (15. 7, стране 15-16).

• Ко треба да поучава децу о Богу?

Према ономе што Библија саветује, децу треба да поучавају отац и мајка (Посл. 1:8; Еф. 6:4). Истраживања показују да је за децу боље да оба родитеља учествују у њиховом васпитавању (1. 8, стране 6-7).