Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ишчекивали су Месију

Ишчекивали су Месију

Ишчекивали су Месију

„Народ је био у ишчекивању и сви су се у свом срцу питали за Јована: ’Да није можда он Месија?‘ “ (ЛУКА 3:15, фуснота)

1. Шта је анђео рекао пастирима?

 ПАЛА је ноћ. Пастири су напољу и чувају стражу код својих стада. Како су се само уплашили када је Јеховин анђео стао поред њих и када је око њих заблистала Божја слава. Али анђео им је рекао: „Не бојте се! Ево, објављујем вам добру вест о великој радости за све људе, јер вам се данас у Давидовом граду родио Спаситељ — Христ, Господ“, онај који ће постати Месија. Пастири су у оближњем градићу могли наћи новорођенче положено у јасле. „Одједном се уз анђела појавила силна небеска војска, која је хвалила Бога и говорила: ’Слава Богу на висинама, а на земљи мир међу људима који су му по вољи‘ “ (Лука 2:8-14).

2. (а) Шта значи реч „Месија“? (б) Како су људи могли утврдити ко је Месија?

2 Наравно, ти пастири су знали да је „Месија“, то јест „Христ“, Божји „Помазаник“ (Изл. 29:5-7). Али како су могли утврдити да ће дете на које су их анђели упутили заиста бити Месија ког је Јехова послао и како су могли друге уверити у то? Морали су да проучавају пророчанства из хебрејског дела Светог писма и да виде да ли се она испуњавају на том детету.

Зашто је народ био у ишчекивању?

3, 4. Како разумемо стихове из Данила 9:24, 25?

3 Када се годинама касније појавио Јован Крститељ, његове речи и дела су навели неке да се питају да ли је он Месија. (Прочитати Луку 3:15.) Могуће је да су неки исправно разумели пророчанство о ’седамдесет недеља‘. Ако је тако, могли су одредити када ће се појавити Месија. У том пророчанству се између осталог каже: „Од часа кад изађе реч да се Јерусалим обнови и поново сагради па до Месије, Вође, биће седам недеља, и још шездесет и две недеље“ (Дан. 9:24, 25). Изучаваоци Библије се слажу с тим да је реч о годишњим недељама. На пример, један превод каже: „Одређено је седамдесет годишњих недеља“ (Revised Standard Version).

4 Јеховине слуге данас знају да 69 недеља које се спомињу у Данилу 9:25 износе 483 године и да почињу да теку од 455. пре н. е. када је Артаксеркс, краљ Персије, овластио Немију да обнови и поново сагради Јерусалим (Дан. 9:25; Нем. 2:1-8). Тај период се завршио 483 године касније, то јест 29. године н. е., када се Исус из Назарета крстио. Јехова га је тада помазао светим духом и он је постао Месија (Мат. 3:13-17). a

5. Која пророчанства ћемо сада размотрити?

5 Погледајмо сада само нека од многобројних пророчанстава о Месији, као што су на пример она о његовом рођењу, детињству и служби. То ће сигурно ојачати нашу веру у Божју пророчанску реч и пружити доказе да је Исус заиста био Месија ког су људи дуго очекивали.

Пророчанства која се односе на његово детињство

6. Објасни како се испунило пророчанство из Постанка 49:10.

6 Месија ће бити из Јудиног племена. Патријарх Јаков је на самрти благословио своје синове и прорекао следеће: „Жезло се неће одмаћи од Јуде, ни заповедничка палица од његових ногу, док не дође Шило, и њему ће се покоравати народи“ (Пост. 49:10). Многи јудејски учитељи старог доба су сматрали да се ове речи односе на Месију. Шта су значиле те Јаковљеве речи? Знамо да је говорио о краљу зато што је само краљ имао жезло и заповедничку палицу, што је био симбол краљевске власти. Дакле, краљеви су морали бити из Јудиног племена. „Шило“ значи „онај коме то припада“. Први краљ из Јудиног племена био је Давид, а последњи који је владао на земљи био је Седекија. Међутим, Јудина краљевска лоза завршиће се са ’Шилом‘, који ће заувек владати јер је Бог рекао Седекији да ће краљевска власт припасти ономе ко има законско право да влада (Језек. 21:26, 27). Исус је био једини Давидов потомак после Седекије ком је обећано краљевство. Пре него што се Исус родио, анђео Гаврило је рекао Марији: „Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:32, 33). Исус је био из Јудиног племена и из Давидове лозе. Према томе, сигурно је он Шило (Мат. 1:1-3, 6; Лука 3:23, 31-34).

7. Где се родио Месија и зашто је то значајно?

7 Родиће се у Витлејему. „А ти, Витлејеме Ефрато, који си премален да будеш међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи онај који ће бити владар у Израелу, чије је порекло од давнина, од исконских дана“ (Мих. 5:2). Требало је да се Месија роди у јудејском градићу Витлејему, који се некада вероватно звао Ефрата. Иако су Исусова мајка Марија и његов поочим Јосиф живели у Назарету, отишли су у Витлејем јер је римски цар наредио да се због пописа сви врате у место где су рођени. Зато се Исус родио у Витлејему 2. године пре н. е. (Мат. 2:1, 5, 6). Тако се Исус родио управо тамо где је било проречено.

8, 9. Шта је било проречено што се тиче рођења Месије и догађаја који су након тога уследили?

8 Родиће га девица. (Прочитати Исаију 7:14.) У овом стиху се каже да ће девојка родити сина. Хебрејска реч за девицу је бетула, а у овом стиху се користи реч алма, што значи „девојка“. Међутим, знамо да реч алма може значити и „девица“ јер се за Ребеку каже да је била девојка (алма) пре него што се удала (Пост. 24:16, 43). Матеј је под Божјим надахнућем употребио грчку реч за „девицу“ (партенос) када је рекао да се у вези са Исусовим рођењем испунио стих из Исаије 7:14. И Матеј и Лука у својим јеванђељима кажу да је Марија била девица која је затруднела посредством Божјег духа (Мат. 1:18-25; Лука 1:26-35).

9 Мала деца ће бити побијена после Месијиног рођења. Нешто слично се десило вековима раније када је фараон, краљ Египта, наредио да се мушка новорођенчад Јевреја бацају у Нил (Изл. 1:22). Али нарочито су значајни стихови из Јеремије 31:15, 16 где се каже да Рахела плаче за својим синовима који су одведени у ’непријатељску земљу‘. Њен плач се чуо у Рами, на подручју Венијаминовог племена северно од Јерусалима. Матеј каже да су се Јеремијине речи испуниле када је краљ Ирод наредио да се у Витлејему и околини погубе сва мала мушка деца. (Прочитати Матеја 2:16-18.) Замисли само каква је то била жалост.

10. Како се испунило пророчанство из Осије 11:1?

10 Месија ће бити позван из Египта (Ос. 11:1). Пре него што је Ирод наредио погубљење деце, један анђео је рекао Јосифу и Марији да напусте Израел и оду са Исусом у Египат. Тамо су остали „до Иродове смрти, да би се испунило оно што је Јехова рекао преко свог пророка [Осије]: ’Из Египта сам позвао свог сина‘ “ (Мат. 2:13-15). Наравно, Исус није могао утицати ни на један од тих проречених догађаја који су се односили на његово рођење и детињство.

Месија започиње своју службу

11. Ко је Месији припремио пут?

11 Један гласник ће Месији припремити пут. Малахија је прорекао да ће неко доћи пре Месије да би му припремио пут, то јест да би помогао људима да прихвате Месију кад се појави. Малахија је тог претечу назвао ’пророком Илијом‘. (Прочитати Малахију 4:5, 6.) Сам Исус је рекао да је Јован Крститељ тај „Илија“ (Мат. 11:12-14). Марко је рекао да је служба коју је обављао Јован Крститељ заправо била испуњење пророчанских речи из Исаије (Ис. 40:3; Мар. 1:1-4). Није Исус рекао Јовану да му припреми пут, већ га је Бог изабрао да изврши службу прореченог ’Илије‘ и да припреми људе за долазак Месије.

12. Који је посебан задатак Бог дао Месији?

12 Бог ће Месији поверити један важан задатак. Исус је у синагоги у Назарету, градићу у ком је одрастао, читао из свитка пророка Исаије и применио на себе следеће речи: „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, да проповедам Јеховину годину милости.“ Исус је заиста био Месија и зато је рекао: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули“ (Лука 4:16-21).

13. Које пророчанство показује да ће Месија обављати своју службу у Галилеји?

13 Проречено је да ће Месија обављати своју службу у Галилеји. Пророк Исаија је за ’Завулонову и Нефталимову земљу, Галилеју незнабожачку‘ написао следеће: „Народ који је ходио у тами видео је велику светлост. Онима који су живели у земљи густе таме засјала је светлост“ (Ис. 9:1, 2). Исус је започео службу у Галилеји, настанивши се у Капернауму, где су многи становници Завулонове и Нефталимове земље уживали док их је Исус поучавао истини која је засјала попут светлости (Мат. 4:12-16). Он је у Галилеји одржао чувену Проповед на гори, изабрао апостоле, учинио прво чудо и вероватно се ту након ускрсења појавио пред око 500 ученика (Мат. 5:1–7:27; 28:16-20; Мар. 3:13, 14; Јов. 2:8-11; 1. Кор. 15:6). Тако је Исус проповедајући у ’Завулоновој и Нефталимовој земљи‘ испунио Исаијино пророчанство. Наравно, Исус је проповедао добру вест о Краљевству и у другим местима у Израелу.

Још нека пророчанства о Месији

14. Како су се испуниле речи из Псалма 78:2?

14 Месија ће говорити у поређењима. Псалмиста Асаф је рекао: „У изрекама ћу отварати уста своја“ (Пс. 78:2). На основу чега знамо да се ове пророчанске речи односе на Исуса? Матеј нам то открива. Исус је често користио поређења. Матеј је забележио да је Исус рекао да је с Божјим Краљевством као са зрном горушице и као са квасцем, а затим је додао: „Увек им је говорио у поређењима, да би се испунило оно што је било речено преко пророка: ’Отвараћу своја уста у поређењима, објављиваћу оно што је сакривено од постанка света‘ “ (Мат. 13:31-35). Поређења која је Исус користио помогла су многим људима да разумеју истину о Јехови.

15. Како се испунило пророчанство из Исаије 53:4?

15 Лечиће болесне. Исаија је прорекао: „Он је понео наше болести и на себе је узео наш бол“ (Ис. 53:4). Када је Исус излечио Петрову ташту многи људи су дошли у Петрову кућу да Исус и њих излечи. Матеј је рекао да се тако „испунило оно што је речено преко пророка Исаије: ’Он је узео наше немоћи и понео је наше болести‘ “ (Мат. 8:14-17). У Библији се говори и о многим другим приликама у којима је Исус лечио болесне.

16. Које речи апостола Јована доказују да је стих из Исаије 53:1 говорио о Исусу?

16 Многи неће поверовати у Месију иако ће он чинити добра дела. (Прочитати Исаију 53:1.) Апостол Јован је указујући на испуњење овог пророчанства написао: „Иако је [Исус] пред њима учинио толика чуда, они нису поверовали у њега, тако да су се испуниле речи које је рекао пророк Исаија: ’Јехова, ко је поверовао у оно што смо чули? Коме се открила Јеховина мишица?‘ “ (Јов. 12:37, 38). Ни годинама касније, када је апостол Павле проповедао добру вест, многи нису веровали да је Исус био Месија (Римљ. 10:16, 17).

17. Како се испунило пророчанство из Псалма 69:4?

17 Мрзеће га без разлога (Пс. 69:4). Апостол Јован је цитирао Исуса како каже: „Да нисам међу њима чинио дела која нико други није чинио, не би имали греха, али сада су их видели па су замрзели и мене и мог Оца. Али то је зато да би се испуниле речи написане у њиховом Закону: ’Мрзели су ме без разлога‘ “ (Јов. 15:24, 25). „Закон“ који се овде спомиње односи се на све делове Светог писма који су до тада били написани (Јов. 10:34; 12:34). Јеванђеља потврђују да су Исуса многи мрзели, а нарочито верске вође. Осим тога, Христ је рекао: „Свет нема разлога да мрзи вас, али мрзи мене, јер ја сведочим о њему да су његова дела зла“ (Јов. 7:7).

18. О чему ћемо говорити у следећем чланку?

18 Исусови следбеници у првом веку су били сигурни да је Исус Месија, јер су се на њему заиста испунила пророчанства о Месији забележена у хебрејском делу Светог писма (Мат. 16:16). Као што смо видели, нека од њих су се испунила током Исусовог детињства и његове службе. У следећем чланку размотрићемо још нека пророчанства о Месији. Ако будемо дубоко размишљали о тим пророчанствима никада нећемо посумњати у то да је Исус онај кога је Јехова изабрао да буде Месија.

[Фуснота]

a Ово пророчанство је детаљно размотрено у 11. поглављу књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!

Како би одговорио?

• Која су нека од пророчанстава која се односе на Исусово рођење?

• Ко је Месији припремио пут?

• Како су се испунила пророчанства из 53. поглавља Исаије?

[Питања за разматрање]