Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца (1)

Питања читалаца (1)

Питања читалаца (1)

Да ли је могуће прецизно рећи колико се пророчанстава о Месији налази у хебрејском делу Светог писма?

Ако пажљиво проучавамо хебрејски део Светог писма открићемо многобројна пророчанства која су се испунила на Исусу Христу. Ова пророчанства садрже детаље о пореклу Месије, времену када је требало да се појави, његовим делима, о томе како ће се људи опходити према њему и о његовој улози у остварењу Јеховине намере. Сва та пророчанства стварају целокупну слику која нам помаже да препознамо Исуса као Месију. Међутим, треба да будемо опрезни ако покушавамо да прецизно утврдимо колико се пророчанстава о Месији налази у хебрејском делу Светог писма.

Не слажу се сви око тога шта јесте, а шта није пророчанство о Месији. Алфред Едершајм је у својој књизи The Life and Times of Jesus the Messiah написао да се према древним рабинским записима 456 одломака из хебрејског дела Светог писма односи на Месију, премда се у многима од њих он не помиње. Када се тих 456 одломака детаљније анализира, јавља се питање да ли се неки од њих уопште и односе на Исуса Христа? Примера ради, Едершајм каже да Јевреји сматрају да стих из Постанка 8:11 указује на Месију. Они верују да је „маслинов лист који је донела голубица откинут с Месијине горе“. Едершајм помиње и Излазак 12:42. Објашњавајући како Јевреји погрешно примењују овај стих, он је написао: „Као што је Мојсије дошао из пустиње, тако ће и Месија доћи из Рима.“ Нема сумње да је многим изучаваоцима и другим људима тешко да ова два стиха и њихова погрешна тумачења повежу са Исусом Христом.

Чак и ако се усредсредимо само на пророчанства која су се заиста испунила на Исусу Христу, тешко ћемо се сложити око тога колико их тачно има. Узмимо као пример 53. поглавље Исаије у ком се наводи неколико пророчанских детаља о Месији. У Исаији 53:2-7 пише: „Нема достојанствен лик... Био је презрен и људи су га избегавали... Он је понео наше болести... Он је био прободен за наше преступе... Одвели су га као јагње на клање.“ Да ли је цео овај одломак једно пророчанство о Месији или је сваки наведени детаљ засебно пророчанство?

Погледајмо и стих из Исаије 11:1, где стоји: „Младица ће изникнути из Јесејевог пања, изданак из његовог корена доносиће плод.“ Ово пророчанство се понавља у 10. стиху, али мало другачијим речима. Да ли су ова два стиха два засебна пророчанства или је то једно пророчанство које се понавља? Колики ће бити укупан број пророчанстава о Месији зависи од тога како гледамо на пророчанства из 53. и 11. поглавља Исаије.

Према томе, нема потребе да знамо колики је укупан број пророчанстава о Месији. У неким публикацијама које је издала Јеховина организација наводе се десетине таквих пророчанстава и њихова испуњења на Исусу. a То нам може бити од помоћи у нашем личном и породичном проучавању Библије, као и у служби проповедања. Бројна пророчанства о Месији, без обзира на то који је њихов тачан број, пружају нам чврст доказ да је Исус заиста Христ, то јест Месија.

[Фуснота]

a Insight on the Scriptures, 1. том, 1223. страна; 2. том, 387. страна, „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“, стране 343-344; Шта Библија заиста научава?, 200. страна.