Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца (2)

Питања читалаца (2)

Питања читалаца (2)

Како треба да разумемо бројке у годишњем извештају службе проповедања?

Сваке године жељно ишчекујемо извештај службе проповедања који излази у Годишњаку. Задивљујуће је видети шта Јеховин народ широм света постиже у делу проповедања и поучавања. Међутим, да бисмо исправно разумели тај извештај, треба да знамо шта значе наведене колоне и да имамо реално гледиште о наведеним бројкама. Сада ћемо анализирати неколико примера.

Службена година. Она се рачуна од септембра једне године до августа следеће. У Годишњаку се налази извештај за протеклу службену годину. Према томе, у Годишњаку за 2011. налази се извештај за 2010. службену годину, која се рачуна од 1. септембра 2009. до 31. августа 2010.

Највећи број објавитеља и просек броја објавитеља. Под „објавитељима“ се подразумевају крштени Јеховини сведоци, као и некрштени објавитељи, који испуњавају услове да буду проповедници. „Највећи број објавитеља“ јесте број објавитеља у оном месецу у ком их је највише предало извештај те године и може обухватати закаснеле извештаје од претходног месеца. Тако се може десити да неки објавитељи буду двапут убројани. Међутим, ту нису убројани они који су тог месеца проповедали, али нису предали свој извештај. Зато је важно да сви објавитељи редовно предају свој извештај. „Просек броја објавитеља“ јесте просечан број оних који су те године предавали извештај.

Укупан број сати. У Годишњаку за 2011. стоји да су Јеховини сведоци у протеклој години провели преко 1,6 милијарди сати у служби проповедања. Међутим, ту нису убројани сви сати које смо провели у служби Богу, будући да се ту не рачуна време које старешине проводе у пастирској служби, затим време које утрошимо на састанке, лично проучавање Библије и дубоко размишљање.

Утрошени новац. Током службене 2010. године, Јеховини сведоци су потрошили више од 155 милиона америчких долара за подупирање специјалних пионира, мисионара и путујућих надгледника на њиховим доделама. Међутим, у овај број нису урачунати трошкови штампања библијских публикација, нити новац који је потрошен за потребе више од 20 000 бетелских радника у подружницама широм света.

Број оних који су узели симболе. То је број крштених објавитеља који су узели симболе на Спомен-свечаности. Да ли је то уједно и број помазаника који су још увек на земљи? Не мора да значи. Многи фактори, као што су некадашња верска убеђења, па чак и психичка нестабилност, могу некога навести на погрешан закључак да има небески позив. Према томе, не постоји начин да сазнамо тачан број помазаника на земљи, нити је потребно да то знамо. Водеће тело не прави списак оних који узимају симболе. a

Оно што знамо јесте то да ће на земљи још увек бити ’робова нашег Бога‘ када буду ослобођени разорни ветрови велике невоље (Откр. 7:1-3). Док се то не деси, помазаници ће предводити у највећем делу у историји — делу проповедања и поучавања, о ком се детаљно извештава у нашем годишњем извештају.

[Фуснота]

a Видети чланак „Верни настојник и његово Водеће тело“ у Стражарској кули од 15. јуна 2009, 24. страна.