Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пронашли су Месију!

Пронашли су Месију!

Пронашли су Месију!

„Нашли смо Месију“ (ЈОВ. 1:41)

1. Шта је навело Андрију да каже: „Нашли смо Месију“?

 ЈОВАН КРСТИТЕЉ је стајао са двојицом својих ученика. Кад је видео Исуса, узвикнуо је: „Ево Јагњета Божјег!“ Та двојица ученика, од којих је један био Андрија, одмах су пошли за Исусом и провели су дан с њим. Андрија је касније потражио свог брата, Симона Петра, а затим га одвео код Исуса и рекао му: „Нашли смо Месију!“ (Јов. 1:35-41).

2. Како ће нам користити разматрање још неких пророчанстава о Месији?

2 Како је време пролазило, Андрија, Петар и други имали су много прилика да оно што је писало у Светим списима упореде са оним што је Исус говорио и радио, и тако су се уверили да је Исус из Назарета обећани Месија. Сада ћемо размотрити још нека библијска пророчанства о Месији. То ће ојачати нашу веру у Божју Реч и у онога кога је Јехова изабрао да буде Месија.

„Ево, долази ти твој Краљ“

3. Која су се пророчанства испунила када је Исус ушао у Јерусалим као краљ?

3 Месија ће ући у Јерусалим као краљ. Пророк Захарија је рекао: „Радуј се много, кћери сионска! Кличи победнички, кћери јерусалимска! Ево, долази ти твој краљ! Он је праведан и спасен, понизан је и јаше на магарцу, на магарету, младунчету магарице“ (Зах. 9:9). Псалмиста је написао: „Благословљен онај који долази у име Јеховино“ (Пс. 118:26). Исус није рекао том мноштву људи шта треба да раде. Они су спонтано клицали од радости, чиме се испунило пророчанство. Док читаш тај извештај покушај да замислиш ту сцену и да чујеш те радосне поклике. (Прочитати Матеја 21:4-9.)

4. Како су се испунили стихови из Псалма 118:22, 23?

4 Иако многи неће прихватити Исуса као Месију, он је драгоцен у Божјим очима. Као што је проречено, Исус је био ’презрен‘ и они који и поред доказа нису веровали да је он Месија ’сматрали су га безвредним‘ (Ис. 53:3; Мар. 9:12). Међутим, псалмиста је под Божјим надахнућем написао: „Камен који су градитељи одбацили постао је камен угаони. Јеховино је то дело“ (Пс. 118:22, 23). Исус је у једном разговору са својим непријатељима споменуо овај стих, а Петар је касније рекао да се тај стих испунио на Христу (Мар. 12:10, 11; Дела 4:8-11). Исус је заиста постао „угаони темељац“ хришћанске скупштине. Иако су га безбожни људи одбацили, он је „у Божјим очима изабран и драгоцен“ (1. Петр. 2:4-6).

Издат и напуштен

5, 6. Шта је било проречено о издаји Месије и како се то испунило?

5 Проречено је да ће Месију издати неко ко му је био пријатељ. Давид је прорекао: „Човек који је у миру са мном био, у ког сам се поуздао, који је хлеб мој јео, подигао се на мене“ (Пс. 41:9). У библијска времена се сматрало да онај ко с неким једе хлеб јесте његов пријатељ (Пост. 31:54). Зато је то што је Јуда Искариотски урадио била издаја најгоре врсте. Исус је скренуо пажњу на испуњење Давидових пророчанских речи када је указао на то да ће га неко издати и када је својим апостолима рекао: „Не говорим о свима вама. Ја знам оне које сам изабрао. Али нека се испуне речи из Писма: ’Онај који је јео мој хлеб, подигао се на мене‘ “ (Јов. 13:18).

6 Онај који ће издати Месију добиће 30 сребрника — колико се плаћало за роба! Матеј је рекао да је Јуда издао Исуса за тако малу своту новца. Али зашто је он рекао да је то било проречено „преко пророка Јеремије“ када се то пророчанство налази у Захарији 11:12, 13? Можда је у његово време Јеремијина књига била прва у низу библијских књига међу којима се налазила и књига пророка Захарије. (Упоредити с Луком 24:44.) Јуда никада није потрошио тај нечасно стечени новац, јер га је бацио у храм, отишао и обесио се (Мат. 26:14-16; 27:3-10).

7. Како су се испуниле речи из Захарије 13:7?

7 Чак ће се и Месијини ученици разбежати. „Удари пастира“, написао је Захарија, „и нека се овце разбеже“ (Зах. 13:7). Четрнаестог нисана 33. н. е. Исус је рекао својим ученицима: „Сви ћете се ви ове ноћи поколебати у вери због онога што ће ми се догодити, јер је писано: ’Ударићу пастира и овце из стада ће се разбежати.‘ “ Управо то се и догодило, јер Матеј каже да су „сви ученици оставили [Исуса] и побегли“ (Мат. 26:31, 56).

Оптужен и претучен

8. У којим околностима су се испуниле речи из Исаије 53:8?

8 Месија ће бити изведен пред суд и осуђен на смрт. (Прочитати Исаију 53:8.) У зору 14. нисана састао се цео Синедрион, свезали су Исуса и предали га римском намеснику Понтију Пилату. Он је испитивао Исуса и утврдио да ни за шта није крив. Међутим, када је питао окупљени народ да ли желе да им пусти Исуса, они су узвикивали: „На стуб с њим!“ и тражили су да им пусти разбојника Вараву. Пилат је у жељи да им угоди пустио Вараву, а Исуса је предао да га избичују и да га прибију на стуб (Мар. 15:1-15).

9. Шта се у Исусово време догодило као испуњење Псалма 35:11?

9 Лажни сведоци ће говорити против Месије. „Устају сведоци насилни“, рекао је псалмиста Давид. „Питају ме оно што не знам“ (Пс. 35:11). Као што је и проречено, „свештенички главари и цели Синедрион тражили су лажно сведочанство против Исуса да би га убили“ (Мат. 26:59). У ствари, „многи су лажно сведочили против њега, али им се сведочанства нису слагала“ (Мар. 14:56). Међутим, Исусовим фанатичним непријатељима који су по сваку цену желели његову смрт уопште није сметало то што ти сведоци лажу.

10. Како су се испуниле речи из Исаије 53:7?

10 Месија ће ћутати пред онима који га оптужују. Исаија је прорекао: „Тлачили су га, а он је дозвољавао да га муче и није отворио своја уста. Одвели су га као јагње на клање. Као нема овца пред онима који је стрижу, није отворио своја уста“ (Ис. 53:7). Док су га ’свештенички главари и старешине оптуживали, није одговарао‘. Пилат га је упитао: „Зар не чујеш какве све оптужбе износе против тебе?“ Али Исус му „није одговорио, ниједну реч, тако да се намесник јако зачудио“ (Мат. 27:12-14). Исус није вређао своје непријатеље (Римљ. 12:17-21; 1. Петр. 2:23).

11. Шта се догодило као испуњење Исаије 50:6 и Михеја 5:1?

11 Исаија је прорекао да ће Месија бити претучен. „Леђа сам подметнуо онима који су ме ударали и образе онима који су ми чупали браду“, написао је пророк. „Лице своје нисам заклонио од увреда и пљувања“ (Ис. 50:6). Михеј је прорекао: „Прутом ће по образу ударати Израеловог судију“ (Мих. 5:1). Потврђујући испуњење ових пророчанстава, Марко је у свом јеванђељу записао: „Неки су почели да га пљују, да му покривају лице и да га ударају песницама говорећи му: ’Ако си пророк, реци ко те је ударио!‘ И шамарајући га, стражари су га одвели.“ Марко каже да су га стражари ’ударали трском по глави, пљували га и клањали му се [подругљиво] савијајући колена‘ (Мар. 14:65; 15:19). Наравно, Исус није учинио ништа лоше да би га тако малтретирали.

Веран до смрти

12. Како су се на Исусу испуниле речи из Псалма 22:16 и Исаије 53:12?

12 Месија ће умрети на стубу. „Гомила зликоваца окружила ме је“, рекао је псалмиста Давид. „Као лав навалили су на руке моје и ноге моје“ (Пс. 22:16). Пишући о догађају који је читаоцима Библије добро познат, Марко је у свом јеванђељу забележио: „Био је трећи сат [око девет сати ујутру] кад су га прибили на стуб“ (Мар. 15:25). Проречено је и да ће Месија бити убројан у грешнике. „Своју душу [је] предао смрти“, написао је Исаија, „и био је убројан међу преступнике“ (Ис. 53:12). То се испунило када су са Исусом „ставили на стуб двојицу разбојника, једног њему здесна, а другог слева“ (Мат. 27:38).

13. Како се Псалам 22:7, 8 испунио на Исусу?

13 Давид је прорекао да ће људи вређати Месију. (Прочитати Псалам 22:7, 8.) Знамо да су људи вређали Исуса док је висио на мученичком стубу, јер Матеј каже: „Пролазници су га вређали, подругљиво одмахујући главом и говорећи: ’Ти што разваљујеш храм и градиш га за три дана, спаси самог себе! Ако си син Божји, сиђи са стуба!‘ “ Исто тако, свештенички главари, писмозналци и старешине, ругали су му се и говорили: „Друге је спасао, а себе не може спасти! Он је краљ Израела. Нека сада сиђе са стуба и повероваћемо у њега. Уздао се у Бога, па нека га он сада избави ако му је драг. Јер је рекао: ’Ја сам Божји Син‘ “ (Мат. 27:39-43). Али Исус је све то достојанствено поднео. Оставио нам је заиста изванредан пример.

14, 15. Како су се испунила конкретна пророчанства што се тиче Месијине одеће и тога да ће му дати да пије сирће?

14 Бацаће коцку за Месијину одећу. „Хаљине моје деле међу собом“, написао је псалмиста, „и за одећу моју жреб бацају“ (Пс. 22:18). Управо то се и догодило. У Библији пише: „Кад су [римски војници] прибили [Исуса] на стуб, разделили су његове хаљине бацајући жреб“ (Мат. 27:35; прочитати Јована 19:23, 24).

15 Даваће му да пије сирће и жуч. „За јело су ми отровну биљку дали“, рекао је псалмиста и додао: „Кад сам жедан био, хтели су ме сирћетом напојити“ (Пс. 69:21). Матеј је забележио: „Тамо су [Исусу] дали вино помешано са жучи. Али кад је окусио, није хтео да пије.“ Касније је „један од њих отрчао и узео сунђер и натопио га ускислим вином, натакао на трску и давао му да пије“ (Мат. 27:34, 48).

16. Како су се испуниле пророчанске речи из Псалма 22:1.

16 Чиниће се као да га је Бог напустио. (Прочитати Псалам 22:1.) У складу са пророчанством, „у девети сат [око три сата по подне] Исус је повикао на сав глас: ’Ели, Ели, лама савахтани?‘, што значи: ’Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?‘“ (Мар. 15:34). Исус није изгубио веру у свог небеског Оца. Бог је препустио Исуса његовим непријатељима тиме што му је ускратио заштиту како би његова беспрекорност била испитана до краја. Оно што је Исус рекао било је испуњење Псалма 22:1.

17. Како су се испуниле речи из Захарије 12:10 и Псалма 34:20?

17 Месија ће бити прободен, али му ниједна кост неће бити сломљена. Становници Јерусалима ће ’гледати у онога кога су проболи‘ (Зах. 12:10). У Псалму 34:20 пише: „[Бог] чува све кости његове, ниједна од њих неће се сломити.“ Потврђујући те речи, апостол Јован је написао: „Један од војника зарио [је Исусу] копље у бок, и одмах је изашла крв и вода. Онај који је то видео [Јован] сведочи и његово сведочанство је истинито... То се догодило да се испуне речи из Писма: ’Ниједна кост неће му бити сломљена.‘ А на другом месту у Писму стоји: ’Гледаће у онога кога су проболи‘ “ (Јов. 19:33-37).

18. Како је дошло до тога да Исус буде сахрањен међу богатима?

18 Месија ће бити сахрањен међу богатима. (Прочитати Исаију 53:5, 8, 9.) Током поподнева 14. нисана, „један богат човек из Ариматеје“ тражио је од Пилата да узме Исусово тело, и он му је то дозволио. Матеј каже: „Јосиф је узео тело, умотао га у чисто платно и положио га у свој нови гроб, који је исклесао у стени. Затим је наваљао велики камен на улаз у гроб и отишао“ (Мат. 27:57-60).

Славимо Месију, нашег Краља!

19. Шта се догодило у складу са пророчанским речима из Псалма 16:10?

19 Јехова ће ускрснути Месију. Давид је написао: „Нећеш душу моју оставити у гробу“ (Пс. 16:10). Шеснаестог нисана су неке жене дошле до гроба где је Исус био сахрањен. Замисли само колико су биле изненађене када су код гроба виделе анђела који им је рекао: „Не плашите се. Ви тражите Исуса Назарећанина, који је био прибијен на стуб. Ускрснуо је, није овде. Ево места где су га положили“ (Мар. 16:6). Апостол Петар је пред мноштвом људи које се окупило у Јерусалиму на Педесетницу 33. н. е. рекао: „[Давид је] унапред видео и наговестио Христово ускрсење, да он неће бити остављен у гробу нити ће његово тело видети распадање“ (Дела 2:29-31). Бог није дозволио да се физичко тело његовог вољеног Сина распадне. Осим тога, Јехова је ускрснуо Исуса као духовно биће (1. Петр. 3:18).

20. Шта пророчанства кажу о Месијиној владавини?

20 Као што је проречено, Бог је објавио да је Исус његов Син. (Прочитати Псалам 2:7 и Матеја 3:17.) Мноштво људи је поздравило Исуса када је ушао у Јерусалим и били су срећни због Краљевства које ће доћи. И ми данас са одушевљењем говоримо о њему и његовој владавини (Мар. 11:7-10). Христ ће ускоро уништити своје непријатеље док ’јаше заступајући истину, понизност и праведност‘ (Пс. 2:8, 9; 45:1-6). Његово краљевство ће затим донети мир и благостање читавом свету (Пс. 72:1, 3, 12, 16; Ис. 9:6, 7). Имамо велику част да објављујемо ту истину као Сведоци Јехове, чији вољени Син већ влада на небу као Месијански Краљ!

Како би одговорио?

• Како је Исус био издат и напуштен?

• Како су се испунила пророчанства о Исусовој смрти?

• Шта тебе уверава да је Исус обећани Месија?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Која су се пророчанства испунила када је Исус ушао у Јерусалим као краљ?

[Слике на 15. страни]

Исус је умро за наше грехе, а сада влада као Месијански краљ