Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Трчите тако да освојите награду‘

’Трчите тако да освојите награду‘

’Трчите тако да освојите награду‘

„Трчите тако да је освојите!“ (1. КОР. 9:24)

1, 2. (а) Којим је поређењем апостол Павле подстакао хришћане да не одустају у трци за живот? (б) Који је савет Павле дао?

 АПОСТОЛ Павле је у Посланици Јеврејима користио поређење о трци да би подстакао сухришћане да се не предају. Подсетио их је на то да нису сами у трци за живот. Многе Божје слуге које је Павле описао као велики ’облак сведока‘ већ су истрчале ту трку до краја. Размишљање о томе колико су се верне Божје слуге из прошлости напрезале у тој трци, мотивисало би хришћане којима је Павле писао да одлучно наставе и не одустану од трке.

2 У претходном чланку смо видели неколико примера верних Божјих слугу. Непоколебљива вера им је помогла да остану одани Богу, то јест да доврше своју трку. Како да и ми успешно истрчимо трку до краја? Павле је рекао: „Скинимо и ми сваки терет и грех који нас лако може намамити у замку [„који нас лако заплиће“, Емилијан Чарнић] и истрајно трчимо трку која је пред нама“ (Јевр. 12:1).

3. Шта је била суштина Павловог савета да ’скинемо сваки терет‘?

3 Зашто је Павле рекао да ’скинемо сваки терет‘? У једној књизи о првим хришћанима каже се да су „Грци били наги док су вежбали и такмичили се“ (Backgrounds of Early Christianity). a Данас би се то сматрало непристојним, али они су то радили јер нису желели да им ишта смета док трче. Суштина Павлових речи је у томе да уколико желимо да освојимо награду у трци за живот морамо се решити свега што нас у тој трци омета. То је био одличан савет како за ондашње хришћане, тако и за нас данас. Какав би нас то ’терет‘ могао спречити да освојимо награду у трци за живот?

’Скинимо сваки терет‘

4. Чиме су људи у Нојево време били заокупљени?

4 Павле је саветовао хришћане да ’скину сваки терет‘. Тај терет представља све што нам одвлачи пажњу и што нас спречава да у трци за живот дамо све од себе. Шта би то могло бити? Исус је осврћући се на Ноја, кога је и Павле поменуо, рекао: „Као што је било у Нојевим данима, тако ће бити и у данима Сина човечјега“ (Лука 17:26). Исус овде није првенствено говорио о уништењу, већ о томе како је живела већина људи. (Прочитати Матеја 24:37-39.) Већина у Нојево време није уопште размишљала о Богу, а камоли о томе да му угоди. Шта им је било најважније? Ништа неуобичајено. Јело, пиће и ступање у брак, што је све саставни део живота. Проблем је био у томе што „нису обраћали пажњу“, као што је Исус рекао.

5. Шта је потребно да бисмо трку истрчали до краја?

5 Попут Ноја и његове породице, и ми имамо много свакодневних обавеза. Морамо зарадити за живот и старати се о себи и својој породици. На то нам може отићи доста времена, снаге и средстава. Лако се може десити да постанемо претерано забринути за то како да обезбедимо оно што нам је потребно за живот, нарочито када имамо финансијских проблема. Као Божје слуге имамо и друге важне одговорности. Идемо у службу проповедања, припремамо се за хришћанске састанке и редовно им присуствујемо и проучавамо Библију лично, као и са својом породицом. И Ноје је имао много обавеза, али је учинио „управо тако“ како му је Бог рекао (Пост. 6:22). Да бисмо хришћанску трку истрчали до краја, веома је важно да терет који морамо да носимо сведемо на минимум и да не преузимамо на себе непотребан терет.

6, 7. Које Исусове речи не смемо заборавити?

6 На шта је Павле мислио кад је рекао да скинемо „сваки терет“? Наравно да се не можемо решити свих обавеза. Али имајмо на уму Исусове речи: „Не брините се и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или ’Шта ћемо пити?‘ или ’Шта ћемо обући?‘ Јер су свим тим заокупљени незнабошци. А ваш небески Отац зна да вам је све то потребно“ (Мат. 6:31, 32). Исусове речи указују на то да чак и оно што је неопходно за живот, као што је храна и одећа, може постати терет или камен спотицања ако се томе придаје превелика важност.

7 Не заборавимо Исусове речи: „Ваш небески Отац зна да вам је све то потребно.“ То значи да ће наш небески Отац Јехова учинити свој део да наше потребе буду подмирене. Наравно, „све то“ се можда разликује од онога што се нама лично свиђа или што желимо. Па ипак, Исус нам каже да не будемо претерано забринути око ствари којима су „заокупљени незнабошци“. Зашто? Исус је рекао: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено прекомерним јелом и опијањем и животним бригама, и да вас тај дан не затекне и изненади као замка“ (Лука 21:34, 35).

8. Зашто је сада нарочито важно да ’скинемо сваки терет‘?

8 Ближи се крај трци у којој хришћани учествују. Надомак смо циља. Каква би штета била да дозволимо да нас омете непотребан терет сада када је крај толико близу! Заиста је мудро послушати апостола Павла који је рекао: „Оданост Богу и јесте извор великог добитка кад је човек задовољан оним што има“ (1. Тим. 6:6). Ако послушамо овај Павлов савет имаћемо веће шансе да истрчимо трку до краја и освојимо награду.

„Грех који нас лако заплиће“

9, 10. (а) На шта се односи израз „грех који нас лако заплиће“? (б) Како бисмо се могли ’заплести‘?

9 Павле је рекао да још нешто морамо скинути, а то је „грех који нас лако заплиће“. Грчка реч преведена са ’лако заплиће‘ у Библији се појављује само на овом месту. Изучавалац Библије Алберт Барнс је рекао: „Као што је тркач гледао да не носи одећу која би му сметала јер би му се заплитала око ногу, тако и хришћанин мора оставити по страни све што га омета.“ Хришћанин ничему не сме дозволити да му се, симболично говорећи, заплете око ногу, то јест да га ослаби у вери или га чак доведе до тога да изгуби веру. Како хришћанин губи веру?

10 Вера се не губи преко ноћи. То се дешава постепено, па чак и неприметно. Павле је у истом писму упозорио хришћане да би им се могло десити да буду „одвучени од вере“ и да се у њима „развије зло срце које нема вере“ (Јевр. 2:1; 3:12). Када се тркачу одећа заплете око ногу, скоро је сигурно да ће пасти. Зато тркач мора бити свестан тога да би ако изабере неадекватну одећу могао пасти. Зашто би изабрао такву одећу? Можда је немаран, самоуверен или заокупљен другим стварима. Коју поуку извлачимо из Павловог савета?

11. Како би нам се могло десити да изгубимо веру?

11 Треба да имамо на уму да је губитак вере само крајњи резултат онога што смо радили током извесног периода. Што се тиче израза „грех који нас лако заплиће“ један изучавалац Библије је рекао да околности у којима се налазимо, људи с којима се дружимо и неисправне жеље могу снажно утицати на нас и довести нас до тога да ослабимо у вери или је изгубимо (Мат. 13:3-9).

12. Која упозорења треба озбиљно да схватимо да не бисмо изгубили веру?

12 Верни и разборити роб нас свих ових година подсећа на то да пазимо шта гледамо и слушамо јер то утиче на наш начин размишљања и на наше жеље. Упозорава нас и на то колико је опасно упустити се у трку за новцем и стварима. Ако највеће задовољство налазимо у забави коју пружа овај свет или желимо да увек имамо најновије електронске уређаје можемо се толико заокупити тиме да изгубимо из вида оно што је важније. Велика је грешка мислити да су ти савети престроги или да се односе само на друге, а да смо ми јаки и да нам се ништа не може десити. Сатана користи ставове и жеље овог света како би нас навео да се оглушимо о таква упозорења. Неки су изгубили веру јер су постали немарни, самоуверени или заокупљени стварима овог света. Ако и ми постанемо такви бићемо у опасности да изгубимо награду вечног живота (1. Јов. 2:15-17).

13. Како да се заштитимо од штетних утицаја овог света?

13 Сваки дан смо изложени утицају људи који размишљају на начин карактеристичан за овај свет. (Прочитати Ефешанима 2:1, 2.) Али од нас зависи да ли ћемо потпасти под њихов утицај. ’Ваздух‘ о ком је Павле говорио је смртоносан. Ако бисмо га удисали могли бисмо се угушити, а тада не бисмо трку истрчали до краја. Шта нам може помоћи да останемо у трци? Исусов пример. Он је најбољи пример особе која је истрчала трку до краја, и зато је добро да се угледамо на њега (Јевр. 12:2). Имамо и Павлов пример јер је он себе убројао међу тркаче у хришћанској трци и подстакао сувернике да се угледају на њега (1. Кор. 11:1; Фил. 3:14).

Како да ’освојимо награду‘?

14. Колико је апостолу Павлу било важно да трку истрчи до краја?

14 Колико је апостолу Павлу било важно да трку истрчи до краја? Када се последњи пут обраћао старешинама у Ефесу, рекао им је: „Ни најмање не марим за свој живот, само желим да довршим своју трку и службу коју сам примио од Господа Исуса“ (Дела 20:24). Био је спреман да жртвује све, па и свој живот, само да би довршио своју трку. Сав његов дотадашњи труд што се тиче проповедања добре вести био би узалудан ако из неког разлога не би успешно завршио трку. Он није био самоуверен сматрајући да је већ освојио награду. Знао је да се мора трудити све до самог краја. (Прочитати Филипљанима 3:12, 13.) Тек пред крај свог живота са извесном мером сигурности могао је рећи: „Добро сам се борио, трку сам до краја истрчао, веру сам сачувао“ (2. Тим. 4:7).

15. На шта је Павле подстакао своју браћу?

15 Павле је жарко желео да његова браћа успешно доврше своју трку. На пример, браћу у Филипима је подстакао да напорно раде на свом спасењу. Рекао им је да се ’чврсто држе речи живота‘. Рекао им је и зашто је њему лично то било важно: „Да бих се могао радовати у Христов дан што нисам узалуд трчао нити се узалуд трудио“ (Фил. 2:16). Слично томе, хришћанима у Коринту је рекао: „Трчите тако да је освојите [награду]!“ (1. Кор. 9:24).

16. Зашто треба да будемо усредсређени на циљ, то јест награду?

16 У тркама на дуге стазе циљна линија није одмах на видику. Па ипак, током целе трке тркачи су усредсређени на циљ. Што му се више приближавају то су одлучнији да до њега стигну. Исто је и с нама. Циљ, то јест награда мора нам бити стварна. То ће нам помоћи да је освојимо.

17. Шта нам помаже да будемо усредсређени на награду?

17 Павле је написао: „Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо, доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јевр. 11:1). Аврахам и Сара су били вољни да оставе удобности свог дома и да на другом подручју живе као „странци и привремени становници“. Захваљујући чему су то успели? ’Видели су издалека‘ испуњење Божјих обећања. Мојсије није желео да „привремено ужива у греху“ и у ’египатском благу‘. Одакле му вера и снага за тако нешто? „Усмерио [је] поглед на награду коју ће добити“ (Јевр. 11:8-13, 24-26). Сасвим је логично што је Павле за сваког од њих рекао: „Вером је...“ Захваљујући вери могли су гледати иза тренутних искушења и невоља и видети шта Бог чини за њих и шта ће тек учинити.

18. Шта треба да радимо да бисмо скинули „грех који нас лако заплиће“?

18 Када размишљамо о верним Божјим слугама споменутим у 11. поглављу Посланице Јеврејима и када следимо њихов пример, ми развијамо веру и скидамо „грех који нас лако заплиће“ (Јевр. 12:1Ча). Поред тога, ми „пазимо на то да један другога подстичемо на љубав и добра дела“ тако што се састајемо са сухришћанима који се такође труде да буду верни Богу (Јевр. 10:24).

19. Зашто је важно да останемо усредсређени на награду?

19 Трка се ближи крају и циљ је већ на видику. Уз снажну веру и помоћ коју нам Јехова пружа можемо скинути „сваки терет и грех који нас лако заплиће“. Ми можемо истрчати трку до краја и освојити награду коју нам је обећао наш Бог и Отац, Јехова.

[Фуснота]

a За древне Јевреје то је било саблажњавајуће. Према Другој књизи о Макабејцима, која спада у апокрифе, међу Јудејцима је било доста полемике око тога што је првосвештеник Јасон хтео да у Јерусалиму подигне гимнастичку дворану налик онима какве су имали Грци (2. Мак. 4:7-17).

Да ли се сећаш?

• Шта значи ’скинути сваки терет‘?

• Како се хришћанину може десити да изгуби веру?

• Зашто морамо остати усредсређени на награду?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Шта је „грех који нас лако заплиће“ и како се можемо ’заплести‘?