Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мудри савети о самаштву и браку

Мудри савети о самаштву и браку

Мудри савети о самаштву и браку

„Ово говорим... да вас подстакнем да ваше понашање буде долично и да непрестано и несметано служите Господу“ (1. КОР. 7:35)

1, 2. Зашто треба поклонити пажњу библијским саветима о самаштву и браку?

 МАЛО тога у животу нам може донети више усхићења, разочарања или бриге колико наш однос са супротним полом. Пошто доживљавамо много различитих емоција, потребно нам је Божје вођство. Али постоје и други разлози зашто нам је потребно његово вођство. Хришћанина који је задовољан својим животом иако није у браку можда рођаци или пријатељи покушавају да наговоре да ступи у брак. Неко други можда жели да се венча али још није нашао одговарајућу особу. Некима су потребне смернице како би се припремили за одговорности које ће имати у браку. А поврх свега, и они који јесу и они који нису у браку морају се чувати полног неморала.

2 Све то је повезано с нашом срећом, али што је још важније повезано је и с нашим односом с Богом. Павле је у седмом поглављу своје прве посланице упућене Коринћанима пружио савете што се тиче самаштва и брака. Желео је да их подстакне да њихово ’понашање буде долично и да непрестано и несметано служе Господу‘ (1. Кор. 7:35). Док будемо разматрали његове савете о овим важним питањима, настој да на своје околности, било да јеси или ниси у браку, гледаш као на прилику да потпуније служиш Јехови.

Озбиљна одлука

3, 4. (а) Шта се може десити када се неко превише брине због пријатеља или рођака који није у браку? (б) Како Павлов савет треба да помогне особи да има уравнотежено гледиште о браку?

3 Као и међу Јудејцима у првом веку, и данас се у многим културама сматра да је најважније бити у браку. Ако младић или девојка дочекају одређене године а нису ступили у брак, забринути пријатељи и рођаци могу сматрати да треба да им дају неки савет. Можда ће им у разговору предложити да се мало више потруде како би нашли брачног друга. Можда ће споменути некога за кога мисле да би био добар супруг или супруга. Можда ће чак и посредовати како би се двоје невенчаних упознали. То понекад може водити до непријатних ситуација, прекида пријатељства или повређених осећања.

4 Павле никада није вршио притисак на друге нити да ступе у брак нити да остану сами (1. Кор. 7:7). Није му сметало што је служио Јехови без супруге, али је поштовао право других да се венчају. И данас свако има право да одлучи да ли ће се венчати или ће остати сам. Нико не треба да врши притисак на друге да поступе на један или други начин.

Искористи самаштво на најбољи начин

5, 6. Зашто је Павле давао предност самаштву?

5 Вредно је запазити да је Павле у посланици Коринћанима позитивно говорио о самаштву. (Прочитати 1. Коринћанима 7:8.) Иако је био сам, није сматрао да је бољи од оних који су у браку, као што то чине свештеници хришћанских цркава који држе целибат. Истакао је које су предности тога када неко служи Богу као самац. О чему је реч?

6 Хришћанин који није у браку често може прихватити доделе у служби за Јехову које особа у браку можда не може да прихвати. Павле је имао посебну част да буде „апостол послат другим народима“ (Римљ. 11:13). У Делима апостолским од 13. до 20. поглавља можеш читати о томе како су он и други мисионари проповедали на новим подручјима и оснивали многе нове скупштине. Павле је током своје службе истрајао под тешкоћама које би данас ретко ко доживео (2. Кор. 11:23-27, 32, 33). Али радост коју је имао помажући многима да постану ученици засенила је све тешкоће (1. Сол. 1:2-7, 9; 2:19). Да ли би он све то постигао да је био у браку или да је имао породицу? Вероватно не би.

7. Како су две неудате сестре искористиле своје околности да би проповедале о Краљевству?

7 Многи хришћани који нису у браку користе своје околности како би више проповедали. Сара и Лимбанија, две неудате пионирке из Боливије, преселиле су се у једно село у ком нико годинама није проповедао. Да ли им је представљало проблем то што тамо нема струје? Оне су рекле: „Тамо нема радија ни телевизије, тако да људима ништа не одвраћа пажњу од њихове главне разоноде — читања.“ Неки сељани су показали пиониркама публикације Јеховиних сведока које су још увек читали, иако се већ годинама не штампају. Пошто су сестре скоро на сваким вратима нашле некога ко је био заинтересован, није им било лако да обраде цело подручје. Једна старија жена им је рекла: „Крај мора да је близу јер су Јеховини сведоци коначно дошли и код нас.“ Неки из тог села су ускоро почели да присуствују састанцима.

8, 9. (а) Шта је Павле имао на уму када је рекао да је добро служити Јехови као самац? (б) Које се прилике пружају хришћанима који нису у браку?

8 Наравно, и хришћани који су у браку постижу добре резултате у проповедању добре вести на тежим подручјима. Али неке доделе које би пионири који нису у браку могли прихватити биле би тешке за оне који су у браку или имају децу. Када је Павле писао скупштинама, знао је да још увек има пуно посла у служби проповедања. Желео је да сви попут њега доживе радост. Зато је рекао да је добро служити Јехови као самац.

9 Једна неудата пионирка из Сједињених Држава је написала: „Неки мисле да не можеш бити срећан ако ниси у браку. Али увидела сам да права срећа зависи од пријатељства с Јеховом. Самаштво, иако јесте жртва, представља диван дар ако га добро користиш.“ Када је у питању постизање среће, она је написала: „Самаштво може бити пут до среће, а не препрека. Знам да Јехова никоме не ускраћује своју наклоност, било да јесте или да није у браку.“ Она сада служи у једној земљи где је велика потреба за објавитељима добре вести. Ако ниси у браку, можеш ли више учествовати у поучавању других истини? Самаштво и за тебе може бити изузетно вредан дар од Јехове.

Они који желе да ступе у брак

10, 11. Како Јехова помаже онима који још нису нашли праву особу с којом би ступили у брак?

10 Многе Јеховине верне слуге одлуче да после неког времена потраже брачног друга. Пошто су свесни да им је потребно вођство, они траже од Јехове да им помогне да пронађу одговарајућу особу за брак. (Прочитати 1. Коринћанима 7:36.)

11 Ако желиш да ступиш у брак с неким ко попут тебе целом душом служи Јехови, настави да се молиш Јехови у вези с тим (Фил. 4:6, 7). Чак и ако изгледа да дуго чекаш, немој пасти у очај. Јехова зна шта ти је потребно и ако се уздаш у њега, он ће ти помоћи да се избориш са својом ситуацијом (Јевр. 13:6).

12. Зашто хришћанин треба да добро размисли када добије понуду за брак?

12 Хришћанин који жели да се венча може добити понуду за брак од некога ко није духовно јак или чак није Јеховин сведок. Ако би се то теби десило, имај на уму да би бол који би доживео због лошег избора брачног друга био гори од усамљености коју осећаш док си сам. Једном када ступиш у брак с неком особом, добром или лошом, везао си се за њу до краја живота (1. Кор. 7:27). Немој ступати у брак само зато што мислиш да не постоји друга прилика. Касније можеш горко жалити због такве одлуке. (Прочитати 1. Коринћанима 7:39.)

Припреми се за брак

13-15. О којим могућим проблемима у браку пар треба да разговара током забављања?

13 Премда је Павле рекао да је добро служити Јехови као самац, није сматрао да је бољи од оних који су одлучили да се венчају. Напротив, савети које га је Бог надахнуо да напише помажу брачним паровима да успешно изађу на крај са ситуацијама које представљају део брачног живота и да остану у браку.

14 Неки парови треба да промене своју представу о томе како ће изгледати њихов брак. Особе које се забављају могу мислити да је њихова љубав посебна и да ће бити савршена. Они улазе у брак с бајковитим представама и верују да никада ништа неће нарушити њихову срећу. Такво размишљање није реално. Дивно је када постоји романса, али она није довољна да би се младенци припремили за проблеме који се појаве у сваком браку. (Прочитати 1. Коринћанима 7:28.) a

15 Многи се изненаде или чак разочарају када се њихов брачни друг не слаже с њима у неким важним стварима. Можда се не слажу око тога како треба да троше новац или проводе слободно време, где ће живети и колико често ће посећивати рођаке. Такође, свако има мане које могу сметати оном другом. Лако се може десити да се током забављања не поклања пажња таквим стварима, али касније оне могу бити извор велике напетости у браку. Добро је да пар реши таква питања пре него што се венча.

16. Зашто пар треба да се договори како ће се суочавати са изазовима у браку?

16 Да би био успешан и срећан, пар мора да се заједнички суочава са изазовима. Они треба да се договоре како ће васпитавати децу и како ће бринути за остареле родитеље. Брачни пар не треба да се раздвоји због притиска који осећа услед породичних проблема. Библијски савети ће им помоћи да реше многе проблеме, да истрају у околностима које се не могу променити, да буду срећни и да остану заједно (1. Кор. 7:10, 11).

17. Које ће бриге „за световно“ брачни пар сигурно имати?

17 Павле у 1. Коринћанима 7:32-34 наводи још нешто везано за брак. (Прочитати.) Они који су у браку ’брину се за световно‘, као што су храна, одећа, кров над главом и друге потребе. Због чега је то тако? Неожењени брат може много времена и снаге трошити у служби. Али као муж, део тог времена и снаге мора одвојити да би бринуо о својој жени. Исто важи и за жену. Јехова разуме њихове потребе. Он зна да је за успешан брак често потребно издвојити део времена и снаге које су муж и жена раније користили у служби.

18. Које навике што се тиче дружења неки морају променити када се венчају?

18 Из ових стихова учимо још нешто. Ако муж и жена морају део времена и снаге коју су трошили у светој служби издвојити да би се бринули једно за друго, зар не би исто требало да ураде и с временом и снагом коју су пре брака користили за дружење? Како би се жена осећала ако би муж и даље често учествовао у спортским активностима са својим пријатељима? Или како би се муж осећао ако би жена проводила много времена са својим пријатељицама? Запостављени брачни друг би се ускоро осећао усамљено, несрећно и невољено. То се може избећи ако брачни парови чине све што могу како би ојачали свој брак (Еф. 5:31).

Јехова захтева да будемо морално чисти

19, 20. (а) Зашто су и особе у браку у опасности да почине неморал? (б) Шта ризикују муж и жена ако дозволе да на дуже време буду одвојени једно од другог?

19 Јеховине слуге дају све од себе како би остале честите. Неки су управо зато одлучили да ступе у брак. Међутим, брак нас не штити аутоматски од полног неморала. У библијска времена, утврђени град је штитио људе само ако би остали унутар зидина. Ако би неко изашао ван зидина када су у близини били разбојници, могао би бити опљачкан и убијен. Слично томе, они који су у браку биће заштићени од неморала само ако не прелазе границе које је Оснивач брачне заједнице поставио за њих.

20 Павле говори о томе у 1. Коринћанима 7:2-5. Само супруга сме да има интимне односе са својим мужем, а исто тако и он с њом. Свако од њих треба да извршава брачну „дужност“, то јест да има интимне односе са својим брачним другом, јер он има право на то. Међутим, неки мужеви и жене су на дуже време одвојени — свако за себе иде на одмор или су раздвојени због посла, због чега не извршавају своју „дужност“. Замисли само колико би било трагично ако неко од њих ’не може да се суздржи‘, па попусти под Сатаниним притиском и почини прељубу. Јехова благосиља поглаваре породица који брину о својој породици али при том не доводе брак у опасност (Пс. 37:25).

Добро је слушати библијске савете

21. (а) Зашто је тешко доносити одлуке у вези с браком и самаштвом? (б) Зашто су корисни савети из седмог поглавља Прве посланице Коринћанима?

21 Одлуке у вези с браком и самаштвом спадају у најтеже одлуке које ће особа икада доносити у свом животу. Будући да смо несавршени, увек ћемо наилазити на проблеме, било да смо сами или у браку. И премда Јехова благосиља свој народ, понекад ћемо бити разочарани због онога што нам се дешава у животу. Али ако примењујемо мудре савете који се налазе у седмом поглављу Прве посланице Коринћанима, можемо избећи многе проблеме које смо споменули. Било да смо сами или да смо у браку, можемо чинити оно што је добро у Јеховиним очима. (Прочитати 1. Коринћанима 7:37, 38.) Најважније што можемо имати у животу јесте Божје одобравање. Ако имамо његову наклоност, можемо очекивати да ћемо вечно живети у новом свету који је он обећао. Тамо мушкарци и жене неће бити под притиском под којим се данас налазе.

[Фуснота]

a Видети књигу Тајна породичне среће, 2. поглавље, одломци 16-19.

Можеш ли одговорити?

• Зашто никога не треба наговарати да ступи у брак?

• Како ћеш на најбољи начин искористити време које имаш као Јеховин слуга који није у браку?

• Како се пар који се забавља може припремити за изазове који их очекују у браку?

• Зашто брак не штити аутоматски од полног неморала?

[Питања за разматрање]

[Слике на 14. страни]

Хришћани који нису у браку радосни су када троше своје време да би више проповедали

[Слика на 16. страни]

Које навике неки морају променити када се венчају?