Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Утешите све који тугују‘

’Утешите све који тугују‘

’Утешите све који тугују‘

’Јехова ме је помазао да утешим све који тугују‘ (ИС. 61:1, 2)

1. Како је Исус поступао према онима који су туговали и зашто?

 ИСУС ХРИСТ је рекао: „Моја је храна да вршим вољу онога који ме је послао и да довршим његово дело“ (Јов. 4:34). Извршавајући задатак који му је Јехова поверио, Исус је одражавао дивну личност свог Оца. Између осталог, одражавао је Јеховину велику љубав према људима (1. Јов. 4:7-10). Апостол Павле је указао на један израз такве љубави када је за Јехову рекао да је „Бог сваке утехе“ (2. Кор. 1:3). У складу са Исаијиним пророчанством, Исус је показао такву љубав док је проповедао на земљи. (Прочитати Исаију 61:1, 2.) То пророчанство је прочитао у синагоги у Назарету и применио на себе (Лука 4:16-21). Током читаве своје службе, с љубављу је тешио оне који су туговали, пружајући им охрабрење и унутрашњи мир.

2, 3. Зашто Исусови следбеници треба по угледу на њега да теше друге?

2 Сви Исусови следбеници треба да теше оне који тугују (1. Кор. 11:1). Павле је рекао: „Тешите једни друге и изграђујте једни друге“ (1. Сол. 5:11). Будући да живимо у ’нарочито тешким временима‘, посебно је важно да тешимо једни друге (2. Тим. 3:1). Добри људи широм света све чешће наилазе на људе који им својим речима и поступцима задају бол у срцу, патњу и тугу.

3 Као што је Библија прорекла, у последњим данима овог злог света многи ће бити „себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога“. Данас су такви ставови израженији него икада раније, јер ’зли људи и варалице напредују од зла на горе‘ (2. Тим. 3:2-4, 13).

4. Какво је данас стање у свету?

4 Ништа од тога не треба да нас изненади, јер Божја Реч јасно каже да је ’цео свет у власти Злога‘ (1. Јов. 5:19). Израз „цео свет“ односи се на политички, религиозни и трговачки систем, као и на пропаганду коју Сатана користи за своје сврхе. Без сумње, за Сатану Ђавола се с добрим разлогом каже да је „владар света“ и „бог овог света“ (Јов. 14:30; 2. Кор. 4:4). Стање у свету се све више погоршава зато што је Сатана сада веома гневан, знајући да има мало времена пре него што га Јехова уништи (Откр. 12:12). Заиста је утешно знати да Бог неће још дуго трпети Сатану и његов зао свет и да ће питање Божјег права да влада бити решено! (Постанак, 3. поглавље; Јов, 2. поглавље).

Добра вест се проповеда широм света

5. Како се пророчанство о проповедању испуњава у последњим данима?

5 Током овог тешког периода људске историје испуњавају се Исусове пророчанске речи: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14). Заиста се проповеда широм света, и то у све већим размерама. Данас преко 7 500 000 Јеховиних сведока у више од 107 000 скупштина проповеда и поучава о Божјем Краљевству, баш као што је то и Исус чинио (Мат. 4:17). Захваљујући нашем проповедању, они који тугују примају велику утеху. Само током задње две године крстила се 570 601 особа!

6. Шта мислиш о обиму у ком се данас проповеда?

6 У којим размерама се проповеда најбоље се види по томе што Јеховини сведоци тренутно преводе и дистрибуишу библијску литературу на преко 500 језика. Ништа слично никада није виђено у целој људској историји! Постојање, активност и напредак Јеховине земаљске организације заиста је нешто изузетно. Без вођства и помоћи Божјег моћног светог духа, то не би било могуће постићи у свету којим влада Сатана. Захваљујући томе што се добра вест проповеда по целом свету, утеху из Светог писма добија не само Јеховин народ већ и сви они који прихвате поруку о Краљевству.

Утеха коју добијамо у скупштини

7. (а) Зашто не можемо очекивати да ће Јехова сада уклонити све узроке патње? (б) Како знамо да можемо истрајати упркос прогонству и невољама?

7 У свету пуном зла и патње, сигурно ћемо доживети неке ситуације које ће нам нанети бол. Не можемо очекивати да ће нас Бог заштитити од свих узрока несреће и жалости пре него што уништи овај поредак. У међувремену, проречено прогонство ће показати да ли смо верни Јехови и да ли подржавамо његову врховну власт (2. Тим. 3:12). Међутим, уз помоћ и утеху нашег небеског Оца можемо бити попут помазаних хришћана из древног Солуна који су са истрајношћу и вером поднели прогонство и невоље. (Прочитати 2. Солуњанима 1:3-5.)

8. Како Библија показује да Јехова теши своје слуге?

8 Нема сумње да Јехова теши своје слуге. На пример, када је зла краљица Језавеља хтела да убије пророка Илију, он се уплашио и побегао, и чак пожелео да умре. Међутим, уместо да га прекори, Јехова га је утешио и охрабрио да настави да пророкује (1. Краљ. 19:1-21). Да Јехова теши своје слуге потврђују и догађаји из хришћанске скупштине првог века. На пример, у Библији читамо о времену када је „за скупштину по целој Јудеји, Галилеји и Самарији наступило раздобље мира у ком се она изграђивала“. Штавише, „док је ходила у страху од Јехове и у утехи светог духа, стално је расла“ (Дела 9:31). Заиста смо захвални што и данас имамо ’утеху светог духа‘!

9. Како нам то што учимо о Исусу може пружити утеху?

9 Као хришћани, утеху примамо када учимо о Исусу Христу и следимо његов пример. Он је рекао: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Мат. 11:28-30). Када учимо о томе како се Исус на брижан начин опходио према људима и када га опонашамо у томе, то нам помаже да ублажимо стрес који осећамо.

10, 11. Ко све може пружити утеху у скупштини?

10 Утеху можемо примити и од чланова скупштине. На пример, размислимо о томе како скупштинске старешине помажу онима који пролазе кроз неку невољу. Ученик Јаков је написао: „Болује ли ко међу вама [духовно]? Нека позове старешине из скупштине, па нека се они моле за њега.“ До чега то води? „Молитва упућена с вером оздравиће болеснога, и Јехова ће га подићи. И ако је починио грехе, биће му опроштено“ (Јак. 5:14, 15). Други чланови скупштине такође могу пружити утеху.

11 Женама је обично лакше да о својим проблемима разговарају с другим женама. Посебно старије, искусније сестре могу дати веома добре савете млађим сестрама. Можда су те зреле хришћанке и саме нешто слично доживеле. Као саосећајне и брижне особе могу бити од велике помоћи. (Прочитати Титу 2:3-5.) Наравно, старешине и други објавитељи могу и треба да ’теше потиштене душе‘ (1. Сол. 5:14, 15). И добро је да задржимо на уму да нас Бог „теши у свакој нашој невољи, да бисмо ми могли да тешимо оне који су у било каквој невољи“ (2. Кор. 1:4).

12. Зашто је важно да будемо на хришћанским састанцима?

12 Веома важан извор утехе јесу хришћански састанци на којима нас храбри оно што чујемо из Библије. У њој пише да су Јуда и Сила ’охрабрили браћу многим речима и ојачали их‘ (Дела 15:32). Пре и после састанка, чланови скупштине воде изграђујуће разговоре. Стога, чак и ако нам је тешко због неке невоље, немојмо се изоловати, јер нам тада неће бити лакше (Посл. 18:1). Добро ћемо поступити ако следимо савет апостола Павла: „Размишљајмо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела, и не пропуштајмо своје састанке, као што неки имају обичај, него храбримо једни друге, тим више што видите да се приближава дан“ (Јевр. 10:24, 25).

Пронађи утеху у Божјој Речи

13, 14. Објасни како нас Свето писмо може утешити.

13 Било да смо крштени Сведоци или тек почињемо да учимо о Богу и његовој намери, можемо пронаћи велику утеху у Божјој Речи. Павле је написао: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду“ (Римљ. 15:4). Свето писмо нас може утешити и помоћи нам да будемо ’сасвим способни и потпуно опремљени за свако добро дело‘ (2. Тим. 3:16, 17). Када знамо истину о Божјој намери и имамо праву наду у будућност, то сигурно пружа велику утеху. Зато у потпуности користимо Божју Реч и библијске публикације које нас могу утешити и помоћи нам на многе начине.

14 Исус је користио Свето писмо да би поучио и утешио друге и тако нам је оставио добар пример. Рецимо, током једног појављивања након ускрсења, он је ’тумачио Писма‘ двојици својих ученика. Оно што им је говорио дубоко их је дирнуло (Лука 24:32). По угледу на Исусов одличан пример, апостол Павле је ’резоновао на темељу Писама‘. Они који су га слушали у Верији „свим срцем [су] примили реч и сваки дан истраживали Писма“ (Дела 17:2, 10, 11). Заиста је веома важно да свакодневно читамо Библију и извлачимо корист из ње и хришћанских публикација чија је сврха да нам пруже утеху и наду у овим тешким временима.

Још неки извори утехе

15, 16. На које начине можемо пружити помоћ и утеху сухришћанима?

15 Постоји више практичних начина на које можемо пружити помоћ и утеху сухришћанима. На пример, можемо отићи у куповину за старије или болесне сувернике. Можемо им помоћи око кућних послова и тако показати да нам је стало до њих (Фил. 2:4). Можемо им рећи колико их ценимо због њихових лепих особина, рецимо зато што показују љубав или зато што су сналажљиви или храбри, или имају снажну веру.

16 Старије можемо утешити и тако што ћемо их посетити и пажљиво слушати док нам причају како су некада служили Јехови и које су благослове доживели. Они заправо могу нас охрабрити и утешити! Можемо читати Библију или наше публикацији са онима које посетимо. Можда можемо осмотрити текући чланак за Разматрање Стражарске куле или материјал који ће се обрађивати на наредном Скупштинском разматрању Библије. Могли бисмо заједно погледати неки наш DVD. Такође им можемо прочитати или испричати нешто охрабрујуће из наших публикација.

17, 18. Зашто можемо бити сигурни да ће Јехова подржати и утешити своје верне слуге?

17 Ако приметимо да је неком од наше браће потребна утеха, можемо га поменути у личним молитвама (Римљ. 15:30; Кол. 4:12). Док се боримо са својим проблемима и искрено настојимо да утешимо друге, имајмо поуздање попут псалмисте који је рекао: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Пс. 55:22). Јехова ће увек бити ту да утеши и подржи своје верне слуге.

18 Бог је својим древним слугама рекао: „Ја, ја сам онај који вас теши“ (Ис. 51:12). Јехова ће исто учинити и за нас и благословиће добре речи и дела којима тешимо оне који тугују. Било да је наша нада небеска или земаљска, свако од нас може пронаћи утеху у Павловим речима упућеним помазаним сухришћанима: „Нека сам наш Господ Исус Христ и Бог, наш Отац, који нас је волео и дао нам по својој незаслуженој доброти вечну утеху и дивну наду, утеше ваше срце и учврсте вас у сваком добром делу и речи“ (2. Сол. 2:16, 17).

Да ли се сећаш?

• У којим се размерама данас проповеда?

• На које начине можемо тешити друге?

• Како Библија показује да Јехова теши свој народ?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Да ли тешиш оне који тугују?

[Слика на 30. страни]

И млади и стари могу бити извор охрабрења