Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се радујеш што ти је ’омогућено да приложиш свој великодушни дар‘?

Да ли се радујеш што ти је ’омогућено да приложиш свој великодушни дар‘?

Да ли се радујеш што ти је ’омогућено да приложиш свој великодушни дар‘?

ПРВИ хришћани у Филипима били су познати по великодушним прилозима којима су подупирали обожавање истинитог Бога. У надахнутој посланици коју им је упутио, апостол Павле је написао: „Кад год вас се сетим, захваљујем свом Богу у свакој својој усрдној молитви за све вас. Радосно упућујем своје усрдне молитве за вас због вашег доприноса ширењу добре вести од првог дана па све до сада“ (Фил. 1:3-5). Павле није заборавио како је Лидија, када су се она и њен дом крстили, инсистирала да он и његови сарадници буду њени гости (Дела 16:14, 15).

Недуго после тога, новооснована скупштина у Филипима је два пута послала Павлу оно што му је било потребно када је неколико седмица боравио код суверника у Солуну, који је одатле удаљен око 160 километара (Фил. 4:15, 16). Неколико година касније, Филипљани и друга браћа у Македонији који су били у невољи и ’крајњем сиромаштву‘ чули су за потребе хришћана у Јерусалиму који су били прогоњени и желели су да им помогну. Павле је посведочио да су они заиста приложили „преко својих могућности“. Међутим, написао је: „Они су нас сами усрдно молили и преклињали да им омогућимо да приложе свој великодушни дар“ (2. Кор. 8:1-4; Римљ. 15:26).

Филипљани су показивали исту великодушност и око десет година након што су постали хришћани. Када су чули да је Павле затворен у Риму, послали су Епафродита на пут преко копна и мора од око 1 300 километара како би однео апостолу оно што му је било потребно. Филипљани су сасвим сигурно желели да помогну Павлу како би и даље могао да јача браћу и да проповеда, чак и када је био затворен (Фил. 1:12-14; 2:25-30; 4:18).

Данас је правим хришћанима част што могу подупирати проповедање о Краљевству и стварање ученика (Мат. 28:19, 20). Они подупиру Краљевство тако што дају своје време, снагу и новац. У пропратном оквиру се наводе неки начини на које можеш подупрети то дело које нам је Бог поверио.

[Оквир на странама 22, 23]

НАЧИНИ НА КОЈЕ СЕ МОГУ ДАТИ ПРИЛОЗИ

ПРИЛОЗИ ЗА МЕЂУНАРОДНО ДЕЛО ПРОПОВЕДАЊА

Многи одвоје на страну, то јест одреде извесну суму новца коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Међународно дело проповедања“.

Сваког месеца скупштине прослеђују тај новац локалној подружници. Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно локалној подружници или подружници која је надлежна за вашу земљу. Такође се могу поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници на коришћење за светско дело. Међутим, на захтев донатора, новац се може вратити. За даљње информације, молимо вас да ступите у везу с подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ ЗА ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу постоје и други начини за подупирање нашег светског дела. У њих спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензионог осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани поверити Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или уз задржавање права власништва донатора, који може доживотно да их користи. Контактирај с подружницом у својој земљи пре него што извршиш пренос власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

За више информација о било ком начину давања у добротворне сврхе можете ступити у везу с локалном подружницом или с подружницом која је надлежна за вашу земљу.

Јеховини сведоци хришћанска верска заједница

П. фах 173,

11080 Београд

Телефон (011) 2196-224 и 2197-109