Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помозимо другима да служе у скупштини

Помозимо другима да служе у скупштини

Помозимо другима да служе у скупштини

’Свако ко је потпуно поучен биће попут свог учитеља‘ (ЛУКА 6:40)

1. Како је Исус током своје службе на земљи положио темељ хришћанске скупштине?

 АПОСТОЛ Јован је своје јеванђеље закључио речима: „Има још много тога што је Исус учинио и кад би се све појединости записале, мислим да свици који би били написани не би могли стати ни у цели свет“ (Јов. 21:25). Исус је много тога постигао током своје кратке и динамичне службе. Између осталог, пронашао је људе које је организовао и поучио како да наставе његово дело након што он оде са земље. Када се 33. н. е. вратио на небо, иза себе је оставио групу која је представљала темељ задивљујуће хришћанске скупштине која ће убрзо имати на хиљаде чланова (Дела 2:41, 42; 4:4; 6:7).

2, 3. (а) Зашто постоји велика потреба за браћом која би служила у скупштинама? (б) О чему ћемо говорити у овом чланку?

2 Данас добру вест проповеда више од седам милиона објавитеља који су повезани са преко 100 000 скупштина широм света и још увек постоји потреба за браћом која би предводила у духовним активностима. На пример, постоји велика потреба за старешинама. За сваку су похвалу браћа која желе да преузму одговорности у скупштини, јер они ’хвале вредну службу желе‘ (1. Тим. 3:1).

3 Међутим, браћа не добијају аутоматски скупштинска задужења. То не зависи од њиховог образовања нити животног искуства. Да би служио у скупштини, брат мора испуњавати библијске услове. Важније је да буде духовно настројена особа него да има способности и да је успешан у животу. Како можемо помоћи браћи да духовно напредују и добију веће одговорности? Исус је рекао да ће „свако ко је потпуно поучен бити попут свог учитеља“ (Лука 6:40). У овом чланку ћемо говорити о неким начинима на које је Велики Учитељ, Исус Христ, помогао својим ученицима да могу преузети веће одговорности и видећемо шта можемо научити из онога што је он радио.

„Називам вас пријатељима“

4. Како је Исус показао да је прави пријатељ својим ученицима?

4 Исус није сматрао да је бољи од својих ученика већ се према њима поставио као према пријатељима. Проводио је време с њима и имао је поверење у њих. Рекао им је: „Обзнанио [сам вам] све што сам чуо од свог Оца.“ (Прочитати Јована 15:15.) Замисли само колико су били усхићени када им је одговорио на питање: „Шта ће бити знак твоје присутности и свршетка овог поретка?“ (Мат. 24:3, 4). Такође им је говорио шта мисли и како се осећа. На пример, оне ноћи када је био издат, повео је Петра, Јакова и Јована у гетсимански врт, где се горљиво молио. Он од те тројице апостола није крио како се осећао. Они су сигурно видели да му је веома тешко (Мар. 14:33-38). Размисли и о томе колико је на њих сигурно утицало то што се Исус раније „преобразио пред њима“ (Мар. 9:2-8; 2. Петр. 1:16-18). Чврсто пријатељство које је Исус склопио са својим ученицима био је извор снаге која им је била потребна да би наставили с важним делом које су морали да обаве.

5. Како старешине помажу другима?

5 Попут Исуса, и скупштинске старешине данас помажу својој браћи и сестрама и желе да им буду пријатељи. Они их воле и показују да су искрено заинтересовани за њих. Иако знају колико је важно да буду поверљиви, они нису тајанствени. Имају поверење у своју браћу и разговарају с њима о ономе што су научили из Божје Речи. Старешине никада не мисле да су бољи од неког слуге помоћника који је млађи од њих. На њега гледају као на духовно настројену особу која може напредовати и која већ обавља важне ствари за добробит скупштине.

„Дао сам вам пример“

6, 7. Какав је пример Исус пружио својим ученицима и како је то утицало на њих?

6 Иако су Исусови ученици волели Божју Реч, понекад су на њихово размишљање утицали њихово порекло и култура (Мат. 19:9, 10; Лука 9:46-48; Јов. 4:27). Међутим, Исус им није држао придике нити се љутио на њих. Није тражио ништа што би им било претешко нити нешто што ни сам није радио. Поучавао их је личним примером. (Прочитати Јована 13:15.)

7 Какав је пример Исус оставио својим ученицима? (1. Петр. 2:21). Водио је једноставан живот како би могао да се посвети служењу другима (Лука 9:58). Био је понизан и своја учења је увек темељио на ономе што стоји у Писму (Јов. 5:19; 17:14, 17). Био је приступачан и љубазан. Све је радио из љубави према другима (Мат. 19:13-15; Јов. 15:12). Исусов пример је добро утицао на апостоле. Рецимо, Јаков је био храбар иако му је био угрожен живот и све до смрти је верно служио Богу (Дела 12:1, 2). Јован је преко 60 година верно следио Исусове стопе (Откр. 1:1, 2, 9).

8. Како старешине пружају пример млађој браћи и другима?

8 Старешине које су самопожртвоване, понизне и брижне пружају добар пример млађој браћи (1. Петр. 5:2, 3). Они су срећни што могу бити добар пример браћи и у погледу снажне вере, начина на који поучавају, на који живе као хришћани и на који проповедају (Јевр. 13:7).

Исус је дао заповести ученицима и послао их да проповедају

9. Како знамо да је Исус обучио своје ученике за дело проповедања?

9 Након што је око две године ревно извршавао своју службу, Исус је послао 12 апостола да проповедају. Међутим, прво им је пружио неке смернице (Мат. 10:5-14). Када је требало да чудом нахрани мноштво од неколико хиљада људи, рекао је ученицима како да их распореде да би сви могли добити храну (Лука 9:12-17). Дакле, Исус је обучавао своје ученике дајући им јасне и конкретне смернице. Захваљујући таквој обуци, као и помоћи светог духа, апостоли су могли организовати велико дело проповедања које је почело да се обавља од 33. године н. е.

10, 11. Како старешине и други могу постепено обучавати нове да служе у скупштини?

10 Обука за мушкарце почиње када прихвате да проучавају Библију. Можда морамо да им помогнемо да науче да добро читају. Како студиј напредује, тако се наставља и наше пружање помоћи. Када почну да редовно долазе на састанке, научиће оно што им је потребно да би учествовали у Теократској школи проповедања, постали некрштени објавитељи и даље напредовали. Након крштења им се може показати како могу да помогну у одржавању Дворане Краљевства. С временом, тој браћи се може помоћи да виде шта треба да раде да би постали слуге помоћници.

11 Када старешине дају крштеном брату неко задужење у скупштини, они му радо објасне како га браћа обављају и јасно му покажу шта он треба да ради. Ако му понекад није лако да изврши поверени задатак, старешине неће одмах закључити да он не може да га обавља. Уместо тога, љубазно ће му објаснити на шта треба да посебно обрати пажњу и поново ће осмотрити шта и како треба урадити. Старешине радо помажу браћи да обављају скупштинска задужења јер знају да ће они бити срећни због тога што служе другима у скупштини (Дела 20:35).

„Ко слуша савет, мудар је“

12. Зашто су Исусови савети били ефикасни?

12 Исус је обучавао ученике и тако што им је давао савете који су им били потребни у датом тренутку. На пример, укорио је Јакова и Јована што су хтели да призову ватру с неба да уништи неке Самарићане (Лука 9:52-55). Када је Јаковљева и Јованова мајка пришла Исусу и затражила да им да посебан положај на небу, Исус се обратио директно тој двојици браће и рекао: „Да седите с моје десне и с моје леве стране, то не могу ја дати, него то припада онима којима је припремио мој Отац“ (Мат. 20:20-23). Исус је увек давао савете који су били јасни, практични и утемељени на Божјим начелима. Поучио је своје ученике да размишљају и поступају у складу с њима (Мат. 17:24-27). Такође је знао да је било ствари које нису могли урадити и није очекивао да буду савршени. Сваки његов савет био је прожет искреном љубављу (Јов. 13:1).

13, 14. (а) Коме су потребни савети? (б) Које би савете старешине могле дати некоме ко духовно не напредује?

13 Сваком брату који жели да служи у хришћанској скупштини понекад су потребни савети или библијске смернице. У Пословицама 12:15 пише: „Ко слуша савет, мудар је.“ Један млади брат каже: „Највећи проблем с којим сам се борио био је начин на који сам гледао на своје слабости. Савет једног старешине помогао ми је да имам уравнотежено гледиште о томе.“

14 Ако старешине примете да неког брата његово понашање кочи да би напредовао, одмах ће покушати да му помогну „у духу благости“ (Гал. 6:1). Некад је некоме потребан савет како би променио неки став. На пример, ако изгледа као да неки брат понекад штеди себе, можда ће му старешина указати на то да је Исус био реван објавитељ Краљевства који је заповедио својим следбеницима да стварају ученике (Мат. 28:19, 20; Лука 8:1). Ако неки брат жели да буде важнији од других, старешина ће му можда испричати како је Исус помогао својим ученицима да увиде зашто је опасно да теже за истакнутошћу (Лука 22:24-27). Шта ако је неком брату тешко да опрашта другима? Можда ће му помоћи поређење о робу који није хтео да опрости мали дуг иако је њему самоме много више опроштено (Мат. 18:21-35). Када је потребан савет, добро је да га старешине што пре пруже. (Прочитати Пословице 27:9.)

„Вежбај се“

15. Како породица може помоћи брату да служи другима?

15 Старешине настоје да обуче браћу, али и други могу помоћи у томе. На пример, породица неког брата може да му помогне да служи у скупштини. А ако је он већ старешина, значиће му подршка његове супруге и деце. Да би могао да извршава све одговорности, неопходно је да они имају разумевање за време и снагу коју он издваја за скупштину. Он је срећан када је његова породица спремна на такву самопожртвованост, а и скупштина им је веома захвална за то (Посл. 15:20; 31:10, 23).

16. (а) Ко првенствено треба да покаже да жели да служи другима? (б) Шта брат треба да ради ако жели да буде слуга помоћник или старешина?

16 Иако му други могу помоћи и подржати га, сам брат мора показати да жели да служи другима. (Прочитати Галатима 6:5.) Наравно, он не мора бити слуга помоћник или старешина да би помагао другима и ревно учествовао у служби. Међутим, ако жели да више служи у скупштини, мора најпре испуњавати библијске услове за то (1. Тим. 3:1-13; Титу 1:5-9; 1. Петр. 5:1-3). Стога, ако неко жели да буде слуга помоћник или старешина али још није наименован, треба да поклони пажњу неким стварима које може учинити како би духовно напредовао. Потребно је да редовно чита и проучава Библију, да дубоко размишља о ономе што је сазнао из ње, да се моли и да буде реван у проповедању. На тај начин он примењује савет који је Павле дао Тимотеју: „Вежбај се у оданости Богу“ (1. Тим. 4:7).

17, 18. Шта може урадити брат који мисли да није довољно добар или који нема жељу да служи другима?

17 Али шта ако брат мисли да није довољно добар да би био слуга помоћник или старешина? Добро је да се сети колико нам Јехова Бог и Исус Христ помажу. Јехова „сваки дан терет наш носи“ (Пс. 68:19). Дакле, наш небески Отац може помоћи брату да прихвати скупштинске одговорности. Добро је да брат који није слуга помоћник или старешина узме у обзир и чињеницу да постоји велика потреба за зрелом браћом која би прихватила одговорности у Божјој организацији. Размишљање о томе може подстаћи брата да се потруди да савлада било које негативне емоције. Може се молити за свети дух, јер ће му он помоћи да има мир и показује самосавладавање, што је потребно како би одагнао бригу или осећај недораслости (Лука 11:13; Гал. 5:22, 23). Можемо бити потпуно сигурни у то да ће Јехова благословити све који желе да несебично служе другима.

18 Можда неки брат нема жељу да служи. Шта би њему могло помоћи? Апостол Павле је написао: „Бог, зато што то хоће, делује у вама да бисте и желели и поступали“ (Фил. 2:13). Жеља да се служи другима долази од Бога и његов дух може дати снагу особи да служи другима и да врши Божју вољу (Фил. 4:13). Брат се такође може молити Јехови да му помогне да ради оно што је исправно (Пс. 25:4, 5).

19. На шта се мисли када се каже да ће Јехова подићи „седам пастира, осам кнезова“?

19 Јехова благосиља труд који старешине улажу док обучавају друге. Његов благослов осећају и они који теже за скупштинским одговорностима. Писмо нас уверава да ће у Божјем народу бити „седам пастира, осам кнезова“, то јест оних који ће бринути о скупштинама (Мих. 5:5). Данас има много понизне браће која желе да служе другима и која се обучавају за скупштинске одговорности. То доноси хвалу Јехови, а и веома је корисно за све нас.

Како би одговорио?

• Како је Исус помогао ученицима да буду спремни за веће одговорности?

• Како старешине по угледу на Исуса могу помоћи браћи да служе другима у скупштини?

• Како породица може помоћи брату да служи у скупштини?

• Шта сам брат може учинити ако жели да буде слуга помоћник или старешина?

[Питања за разматрање]

[Слике на 31. страни]

Какву обуку можеш пружити новима који желе да напредују?

[Слика на 32. страни]

Како браћа могу показати да желе да служе у скупштини?