Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помозимо мушкарцима да духовно напредују

Помозимо мушкарцима да духовно напредују

Помозимо мушкарцима да духовно напредују

„Од сада ћеш ловити људе“ (ЛУКА 5:10)

1, 2. (а) Како су мушкарци реаговали на Исусово проповедање? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

 ДОК су проповедали по Галилеји, Исус и његови ученици су ушли у чамац како би се склонили на једно осамљено место. Али људи су пешице кренули за њима. Тог дана је дошло „око пет хиљада мушкараца, не рачунајући жене и децу“ (Матеј 14:21). Једном другом приликом, код Исуса су дошли многи у жељи да буду излечени и да чују његове поуке. Било их је „четири хиљаде мушкараца, не рачунајући жене и децу“ (Матеј 15:38). На основу овога видимо да је међу људима који су долазили код Исуса и показивали занимање за оно о чему је говорио било и много мушкараца. Ипак, он је очекивао да ће се одазвати много више људи, јер је једном приликом, након што су његови ученици чудом уловили много рибе, рекао Симону: „Од сада ћеш ловити људе“ (Лука 5:10). Требало је да ученици спусте мреже у море човечанства и могли су очекивати да ће уловити много људи, међу којима ће бити и мушкарци.

2 Данас такође многи мушкарци показују занимање за библијску поруку коју проповедамо и одазивају се на њу (Мат. 5:3). Међутим, многи од њих не напредују духовно. Како им можемо помоћи? Иако Исус није на неки посебан начин проповедао мушкарцима, говорио је о проблемима који су мучили мушкарце његовог времена. Осмотримо како по угледу на њега можемо помоћи мушкарцима да се изборе с три ствари које их данас обично муче. То су: (1) брига око новца, (2) страх од тога шта ће други мислити и (3) осећај недораслости.

Брига око новца

3, 4. (а) Шта је многим мушкарцима данас веома важно? (б) Зашто неки стављају новац и посао испред духовности?

3 „Учитељу“, рекао је један писмозналац Исусу, „ићи ћу за тобом куд год пођеш“. Међутим, када му је Исус рекао да „Син човечји нема где да спусти главу“, он се предомислио. Изгледа да се забринуо да ли ће имати шта да једе или где да спава, јер се нигде не каже да је постао Христов следбеник (Мат. 8:19, 20).

4 Мушкарци често придају већи значај материјалној сигурности него духовности. Многима је најважније да стекну високо образовање и да имају добро плаћен посао. Они мисле да је зарађивање новца важније и корисније од било чега што би могло донети проучавање Библије и пријатељство с Богом. Можда им се допада оно што Библија научава, али ’бриге овог света и преварно богатство‘ угуше њихово занимање (Мар. 4:18, 19). Погледајмо како је Исус помогао својим ученицима да увиде шта је најважније.

5, 6. Шта је Андрији, Петру, Јакову и Јовану помогло да виде шта је најважније да раде?

5 Андрија и његов брат Симон Петар били су рибари. Радили су заједно с Јованом, његовим братом Јаковом и њиховим оцем Зеведејем. Посао им је добро ишао, јер су имали и најамнике (Мар. 1:16-20). Када су Андрија и Јован први пут чули за Исуса од Јована Крститеља, били су уверени да су пронашли Месију. Андрија је пренео ту новост свом брату Симону Петру, а можда је и Јован то јавио свом брату Јакову (Јов. 1:29, 35-41). Током наредних месеци, сва четворица су била са Исусом док је проповедао по Галилеји, Јудеји и Самарији. Затим су се вратили свом послу, рибарењу. Њих су занимале духовне ствари, али им у то време служба није била најважнија.

6 После неког времена, Исус је позвао Петра и Андрију да пођу за њим и постану ’рибари људи‘. Како су њих двојица реаговала? „Они су одмах оставили мреже и пошли за њим.“ Исто је било и с Јаковом и Јованом. „Одмах [су] оставили чамац и свог оца, и пошли за њим“ (Мат. 4:18-22). Шта је тим мушкарцима помогло да свој живот посвете служби? Да ли је њихова одлука била тренутна, под налетом емоција? Не. Они су током претходних месеци слушали Исуса, видели су како чини чуда, запазили су колико је волео праведност и колико се много људи одазвало на његово проповедање. Захваљујући томе, њихова вера и поуздање у Јехову постали су јачи.

7. Како особама с којима проучавамо Библију можемо помоћи да науче да се уздају у Јехову?

7 Како и ми можемо попут Исуса помоћи особама с којима проучавамо Библију да развију поуздање у Јехову? (Посл. 3:5, 6). То ће доста зависити од начина на који поучавамо. Могли бисмо истаћи да је Бог обећао да ће нас благословити ако на прво место стављамо Краљевство. (Прочитати Малахију 3:10 и Матеја 6:33.) Иако помоћу многих библијских стихова можемо истаћи да Јехова брине о свом народу, не треба превидети колики утицај има пример који ми сами пружамо. Ако им говоримо о ономе што смо лично доживели, биће им лакше да развију поверење у Јехову. Такође им можемо испричати охрабрујуће животне приче које смо прочитали у нашој литератури. a

8. (а) Зашто је важно да особа која проучава Библију ’испита и види да је Јехова добар‘? (б) Како некоме с ким проучавамо Библију можемо помоћи да лично осети Јеховину доброту?

8 Да би неко развио снажну веру није довољно само да чита и слуша о томе како је Јехова благословио друге. Особа која проучава Библију треба лично да се увери да је Јехова добар. Псалмиста је певао: „Испитајте и видите да је Јехова добар; срећан је човек коме је он уточиште“ (Пс. 34:8). Како можемо помоћи некоме да види да је Јехова добар? Претпоставимо да та особа брине због своје тешке економске ситуације и такође покушава да савлада неку лошу навику, као што је пушење, коцкање или опијање (Посл. 23:20, 21; 2. Кор. 7:1; 1. Тим. 6:10). Ако бисмо је научили да се моли Јехови да јој помогне да савлада лошу навику, зар јој не би било лакше да осети Јеховину доброту? Размисли такође о томе шта се може десити ако подстакнемо некога да придаје већу важност духовним стварима тако што ће издвајати време како би се припремао за библијски студиј и долазио на скупштинске састанке. Када сам буде видео како Јехова благосиља његов труд то ће му ојачати веру.

Страх од тога шта ће други мислити

9, 10. (а) Зашто су Никодим и Јосиф из Ариматеје крили да су Исусови ученици? (б) Зашто се данас неки мушкарци плаше да следе Христа?

9 Неки мушкарци не следе Христа у потпуности због страха од тога шта ће други мислити о њима. Никодим и Јосиф из Ариматеје су крили да су Исусови ученици јер су се бојали шта би други Јудејци могли да кажу или ураде ако сазнају за то (Јов. 3:1, 2; 19:38). Њихов страх није био неоснован. Верске вође су толико мрзеле Исуса да су свакога ко би рекао да верује у њега искључили из синагоге (Јов. 9:22).

10 Неко ко се данас интересује за Бога, Библију или религију може доживети да га нападају колеге на послу, пријатељи или рођаци. У неким срединама чак може бити опасно да особа спомене да жели прећи у другу религију. Великом притиску могу бити изложени и мушкарци који су активни у војсци, политици или локалној заједници. Тако је један човек у Немачкој рекао: „То што ви Сведоци проповедате о Библији јесте истина. Али ако бих ја данас постао Сведок, већ сутра би сви знали за то. Шта би помислиле колеге на послу, комшије и пријатељи? То не бих могао поднети.“

11. Како је Исус помогао својим ученицима да савладају страх од човека?

11 Иако нико од Исусових апостола није био кукавица, сви су се они борили против страха од човека (Мар. 14:50, 66-72). Како им је Исус помогао да напредују упркос великом притиску других? Припремио их је за противљење на које ће касније наићи. Рекао им је: „Срећни сте кад вас људи мрзе и кад вас одбацују и вређају и кад ваше име сматрају злим због Сина човечјег“ (Лука 6:22). Исус је упозорио своје следбенике да треба да очекују противљење. Оно је било „због Сина човечјег“. Такође их је подсетио на то да ће Бог бринути о њима докле год се на Њега буду ослањали за помоћ и снагу (Лука 12:4-12). Поред тога, Исус је позвао нове следбенике да се придруже његовим ученицима и да се спријатеље с њима (Мар. 10:29, 30).

12. Како можемо помоћи новима да савладају страх од човека?

12 И ми треба да помогнемо новима да савладају страх од човека. Обично нам је лакше да се суочимо са изазовом који већ очекујемо (Јов. 15:19). На пример, зашто не би помогао новом ученику да из Библије припреми једноставне и логичне одговоре на питања и приговоре које могу имати његове колеге или неко други? Осим што ћемо им ми сами бити пријатељи, можемо их упознати са осталима у скупштини, посебно са онима с којима можда имају нешто заједничко. Поврх свега, треба да их поучимо да се моле редовно и из срца. То ће им помоћи да се приближе Јехови и да га учине својом Стеном и Уточиштем. (Прочитати Псалам 94:21-23 и Јаковљеву 4:8.)

Осећај недораслости

13. Зашто неки оклевају да се укључе у скупштинске активности?

13 Неки мушкарци оклевају да се укључе у скупштинске активности зато што не знају добро да читају или да се изражавају, или једноставно зато што су стидљиви. Другима је тешко да говоре о својим веровањима пред великом групом људи. Због тога мисле да не могу да проучавају, дају коментаре на скупштинским састанцима или проповедају. Један брат каже: „Кад сам био мали, брзо бих дошао до врата, правио се да звоним и онда бих тихо отишао надајући се да ме нико неће ни чути ни видети... Разболео бих се при помисли да треба да идем од врата до врата.“

14. Зашто Исусови ученици нису могли да излече демонизираног дечака?

14 Замисли само како су се осећали Исусови ученици када нису могли да излече дечака који је био опседнут демоном. Његов отац је дошао код Исуса и рекао: „[Мој син] има епилепсију и тешко је болестан. Често пада у ватру и често у воду. Довео сам га твојим ученицима, али нису могли да га излече.“ Исус је истерао демона и тако излечио дечака. Касније су ученици пришли Исусу и питали га: „Зашто ми нисмо могли да га истерамо?“ Он им је одговорио: „Због своје маловерности. Јер заиста, кажем вам, ако је ваша вера велика само као зрно горушице, рећи ћете овој гори: ’Премести се одавде тамо‘, и преместиће се. И ништа вам неће бити немогуће“ (Мат. 17:14-20). Особа која има веру у Јехову моћи ће да уради и оно што изгледа немогуће. Али шта се дешава ако неко изгуби то из вида и почне да се ослања на сопствене способности? Ако доживи неуспех изгубиће самопоуздање.

15, 16. Како особи с којом проучавамо Библију можемо помоћи да савлада осећај недораслости?

15 Некога ко се бори са осећајем недораслости могли бисмо подстаћи да се ослања на Јехову, а не на себе. Петар је написао: „Понизите се... под моћну Божју руку, да би вас узвисио кад буде време, и све своје бриге баците на њега“ (1. Петр. 5:6, 7). Зато је потребно да особи с којом проучавамо Библију помогнемо да развије духовност. Духовно настројена особа цени духовне ствари. Она воли Божју Реч и показује „плод духа“ у свом животу (Гал. 5:22, 23). Она придаје велики значај молитви (Фил. 4:6, 7). Такође зна да ће јој Бог дати храброст и снагу који су јој потребни да би успела да уради оно што он очекује од ње. (Прочитати 2. Тимотеју 1:7, 8.)

16 Неким особама које проучавају Библију можда треба помоћи како би се побољшале у читању и изражавању. Други можда мисле да нису довољно добри да би служили Јехови зато што су урадили нешто лоше пре него што су га упознали. И у једном и у другом случају, потребно је да таквим особама покажемо да нам је стало до њих и да будемо стрпљиви с њима. Исус је рекао: „Не треба лекар здравима, него болеснима“ (Мат. 9:12).

Пронађимо више мушкараца

17, 18. (а) Како бисмо могли наћи више мушкараца у служби? (б) О чему ћемо разговарати у следећем чланку?

17 Само се у Библији може наћи порука која људе чини истински срећнима и зато желимо да помогнемо што већем броју људи да је прихвати (2. Тим. 3:16, 17). Како можемо наћи више мушкараца у служби? Тако што ћемо више проповедати у вечерњим сатима, суботом и недељом после подне или током празника када је више мушкараца код куће. Када је изводљиво, можемо замолити да разговарамо с поглаваром породице. Неформално сведочимо колегама на послу и поклонимо пажњу мужевима наших сестара који нису у истини.

18 Желимо свакоме да проповедамо. Особе које траже истину сигурно ће повољно реаговати. Зато будимо стрпљиви са свима који се искрено занимају за истину. Међутим, како можемо помоћи крштеним члановима скупштине да развију жељу да преузму одговорности у Божјој организацији? Одговор ћемо наћи у следећем чланку.

[Фуснота]

a Видети Годишњаке Јеховиних сведока, као и животне приче објављене у Стражарској кули и Пробудите се!

Како би одговорио?

• Како можемо помоћи мушкарцима да виде шта им је најважније у животу?

• Како можемо помоћи новима који имају страх од човека?

• Шта особи може помоћи да савлада осећај недораслости?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Да ли користиш прилике да сведочиш?

[Слика на 26. страни]

Како особи с којом проучаваш Библију можеш помоћи да се припреми за кушње?