Пређи на садржај

Пређи на садржај

Задржи осећај хитности

Задржи осећај хитности

Задржи осећај хитности

„Проповедај реч Божју и чини то са осећајем хитности“ (2. ТИМ. 4:2)

МОЖЕШ ЛИ ОБЈАСНИТИ?

Зашто су хришћани из првог века проповедали са осећајем хитности?

Како можемо задржати осећај хитности?

Зашто је проповедање о Краљевству сада важније него икада раније?

1, 2. Која се питања постављају у вези са заповешћу да ’проповедамо са осећајем хитности‘?

 ЉУДИ чији је посао да спасавају животе обично то чине са осећајем хитности. Примера ради, ватрогасци не губе време када добију хитан позив, јер знају да је можда некоме живот у опасности.

2 Као Јеховини сведоци, желимо помоћи људима да се спасу. Због тога озбиљно схватамо наш задатак да проповедамо добру вест о Краљевству. Наравно, ми не јуримо унаоколо у паници. Шта је онда апостол Павле мислио када је рекао: „Проповедај реч Божју и чини то са осећајем хитности“? (2. Тим. 4:2). Како можемо проповедати са осећајем хитности? И зашто је наш задатак тако хитан?

ЗАШТО ЈЕ ПРОПОВЕДАЊЕ ХИТНО?

3. Шта зависи од начина на који људи реагују на поруку о Краљевству?

3 Када размишљаш о томе шта се може добити или изгубити у зависности од тога да ли проповедаш, вероватно увиђаш да је веома важно да другима преносиш добру вест (Римљ. 10:13, 14). У Божјој Речи пише: „Кад оном ко је зао кажем: ’Умрећеш‘, а он се одврати од свог греха и почне поступати по правди и праведности, [...] остаће жив. Неће умрети. Сви греси које је починио биће заборављени“ (Језек. 33:14-16). Зато онима који преносе поруку о Краљевству Библија каже: „Спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тим. 4:16; Језек. 3:17-21).

4. Зашто је Тимотеј морао да задржи осећај хитности?

4 Да бисмо разумели зашто је Павле подстицао Тимотеја да задржи осећај хитности, осмотримо контекст стиха на ком се темељи овај чланак. Ту стоји: „Проповедај реч Божју и чини то са осећајем хитности — у повољно време и у тешко време — укори, прекори, опомени, а при том буди врло стрпљив и вешт у поучавању. Јер ће доћи време кад људи неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље који ће им говорити оно што годи њиховим ушима. И одвратиће уши од истине“ (2. Тим. 4:2-4). Исус је прорекао да ће се појавити отпад (Мат. 13:24, 25, 38). Како се то време ближило, Тимотеј је чак и у скупштини морао да с хитношћу ’проповеда реч Божју‘ како хришћани не би били заведени лажним учењима. У питању су били животи. Како је данас?

5, 6. Која су учења популарна међу људима које срећемо у служби?

5 Данас је отпад веома раширен (2. Сол. 2:3, 8). Која учења годе људима? У многим местима се теорија еволуције заговара са истим жаром као религија. Иако се обично износи као научна чињеница, теорија еволуције је постала скоро попут религије, само без Бога. Она утиче на гледиште људи о Богу и другим људима. Још једно популарно учење јесте да Бог није заинтересован за нас, тако да ни ми не морамо бити заинтересовани за њега. Зашто су баш та учења толико привлачна да су због њих милиони уљуљкани у духовни сан? Оба учења преносе исту поруку: ’Можеш радити шта год желиш јер те нико неће позвати на одговорност.‘ То је заиста порука која годи многима. (Прочитати Псалам 10:4.)

6 Али постоје и друге ствари које годе људима. Неки који још увек иду у цркву желе да имају учитеље који ће им рећи: ’Шта год да радиш, Бог те воли.‘ Свештеници говоре оно што годи другима тако што их уверавају да церемоније, прославе и иконе доносе Божји благослов. Веома мало верника види опасност у томе (Пс. 115:4-8). Ипак, ако успемо да их пробудимо из духовног сна тако да разумеју истину из Библије, они могу доживети благослове Божјег Краљевства.

ШТА ДАНАС ЗНАЧИ ПРОПОВЕДАТИ С ХИТНОШЋУ?

7. Како можемо показати да разумемо колико је важна наша служба?

7 Савестан хирург мора посветити потпуну пажњу свом послу, јер нечији живот зависи од њега. Да смо разумели колико је наша служба важна показујемо тиме што смо усредсређени на наш задатак, на пример тако што размишљамо о проблемима, питањима или информацијама које могу занимати људе на подручју. Ако имамо осећај хитности, то ће нас такође навести да прилагодимо свој распоред како бисмо могли посетити људе у време које њима више одговара (Римљ. 1:15, 16; 1. Тим. 4:16).

8. Шта обично значи поступати са осећајем хитности?

8 Осећај хитности такође подразумева исправно постављене приоритете. (Прочитати Постанак 19:15.) На пример, замисли да те доктор након што добијеш резултате позове у своју ординацију и искрено ти каже: „Видите, ваше стање је озбиљно и морате брзо реаговати. Имате највише месец дана да нешто предузмете.“ Вероватно нећеш изјурити из његове ординације попут ватрогасца који је добио хитан позив. Али сигурно ћеш узети у обзир оно што ти је рекао, отићи кући и озбиљно размислити чему ћеш сада поклонити највећу пажњу.

9. Зашто можемо рећи да је Павле у Ефесу проповедао са осећајем хитности?

9 Да бисмо разумели какав је осећај хитности имао апостол Павле, можемо погледати шта је рекао старешинама из Ефеса о томе како је проповедао добру вест у Азији. (Прочитати Дела апостолска 20:18-21.) Очигледно је од првог дана био веома активан у проповедању добре вести од куће до куће. Осим тога, две године је „свакодневно држао говоре у Тирановој школи“ (Дела 19:1, 8-10). Јасно је да је његов осећај хитности утицао на начин на који је организовао свој живот. Позив да ’проповедамо са осећајем хитности‘ не значи да тиме треба да будемо преоптерећени. Ипак, проповедање треба да нам буде међу најважнијим стварима у животу.

10. Зашто можемо бити срећни што су хришћани пре неких сто година имали осећај хитности?

10 Пример мале групе Истраживача Библије који су пре 1914. почели да проповедају добру вест показује шта значи имати осећај хитности. Иако их је било само неколико хиљада, разумели су да немају пуно времена и почели су да ревно проповедају о Краљевству. Објављивали су проповеди у преко 2 000 новина и приказивали слајдове у боји и филм под називом „Фото-драма стварања“. Тако су милиони људи чули за добру вест. Да ти Истраживачи Библије нису имали осећај хитности, колико нас би чуло поруку о Краљевству? (Прочитати Псалам 119:60.)

ПАЗИ ДА НЕ ИЗГУБИШ ОСЕЋАЈ ХИТНОСТИ

11. Зашто су неки изгубили осећај хитности?

11 Много тога може навести особу да не размишља о томе колико је важно проповедати. Сатанин систем је обликован тако да нас заокупи личним тежњама и споредним стварима (1. Петр. 5:8; 1. Јов. 2:15-17). Неки који су некад ревно служили Јехови изгубили су осећај хитности. На пример, хришћанин из првог века по имену Димас био је Павлов ’сарадник‘, али га је одвукао безбожни свет. Уместо да и даље јача Павла у време невоље, Димас га је напустио (Филим. 23, 24; 2. Тим. 4:10).

12. Која нам се прилика сада пружа, а које ћемо могућности имати у сву вечност?

12 Ако желимо да задржимо осећај хитности, морамо се борити против искушења да што више искористимо оно што нуди овај свет. Морамо се трудити да ’освојимо прави живот‘ (1. Тим. 6:18, 19). Вероватно не сумњаш у то да ће вечни живот на земљи под Божјим Краљевством пружити безброј могућности да радиш оно што је занимљиво. Али никада више нећемо имати прилику да помажемо другима да преживе Армагедон.

13. Како као хришћани можемо задржати осећај хитности?

13 Будући да већина људи око нас спава у духовном смислу, шта нам може помоћи да не изгубимо осећај хитности? Можемо се присетити да смо некада и сами такорећи били у духовној тами. Али пробудили смо се и Христ нас је обасјао, као што Павле истиче. Сада имамо част да носимо светло. (Прочитати Ефешанима 5:14.) Након што је то поменуо, Павле је написао: „Добро пазите како живите — не као немудри, него као мудри. Искупљујте време, јер су дани зли“ (Еф. 5:15, 16). Пошто живимо у злом свету, ’искупљујмо време‘ да бисмо радили оно што ће нам помоћи да останемо духовно будни.

ЖИВИМО У ПРЕСУДНИМ ВРЕМЕНИМА

14-16. Зашто је проповедање о Краљевству сада важније него икада раније?

14 Служба проповедања је увек била важна, али је сада важнија него икада раније. Од 1914. испуњава се сложени знак који је описан у Божјој Речи (Мат. 24:3-51). Опстанак човечанства је доведен у питање као никада до сада. Упркос недавним мировним споразумима, светске силе још увек имају око 2 000 нуклеарних бојевих глава које су спремне за употребу. Владе извештавају о стотинама случајева „нестанка“ нуклеарног материјала. Да ли терористи имају нешто од тога? Неки људи кажу да би човечанство лако могло бити уништено у рату који би започео неки терориста. Међутим, рат није једина претња људском опстанку.

15 „Климатске промене су највећа светска претња по здравље људи у 21. веку“, наводи се у извештају Универзитетског колеџа у Лондону и медицинског часописа The Lancet. У том извештају из 2009. се каже: „Климатске промене утицаће на здравље већине становништва у наредним деценијама, због чега ће живот и добробит милијарди људи бити још више угрожени.“ Многа места би могла бити уништена услед пораста нивоа мора, суша, поплава, епидемија, урагана и ратова који би се водили због све мањих залиха природних богатстава. Ратови и несреће заиста представљају велику претњу за опстанак човечанства.

16 Неки људи мисле да би опасност од нуклеарног рата могла водити до догађаја који ће представљати испуњење „знака“. Међутим, већина не разуме његово право значење. Тај знак је видљив већ деценијама, што значи да је Христова присутност нешто стварно и да се крај овог света брзо приближава (Мат. 24:3). Никада до сада није било јасно видљиво толико обележја знака. Време је да се људи пробуде из духовног сна. Наша служба је начин да се то постигне.

17, 18. (а) Како то што ’знамо које је време‘ утиче на нас? (б) Шта би могло подстаћи људе да промене своје мишљење о доброј вести?

17 Остало је још само мало времена да докажемо своју љубав према Јехови и да довршимо проповедање које нам је поверено у последњим данима. Оно што је Павле у првом веку рекао хришћанима у Риму данас је још значајније: „Чините то тим више што знате које је време, да вам је већ дошао час да се пробудите, јер нам је сада спасење ближе него кад смо постали верници“ (Римљ. 13:11).

18 Догађаји који су проречени за последње дане могу помоћи особама да постану свесне својих духовних потреба. Други су увидели да је човечанству потребна помоћ, јер су схватили да су људске власти немоћне да се изборе са економским невољама, нуклеарном претњом, криминалом или уништавањем животне средине. Други су пак постали свесни својих духовних потреба због онога што се дешава у њиховој породици, на пример здравствених тегоба, развода или смрти вољене особе. Када смо у служби, можемо помоћи таквим људима.

ПОДСТАКНУТИ ОСЕЋАЈЕМ ХИТНОСТИ

19, 20. Како је осећај хитности подстакао многе хришћане да промене свој начин живота?

19 Свесност у каквим временима живимо подстакла је многе хришћане да више учествују у служби. На пример, један млади брачни пар из Еквадора одлучио је да поједностави свој живот након што је чуо програм једнодневног покрајинског састанка 2006. под називом „Имајте једноставно око“. Саставили су списак ствари које им нису потребне и за мање од три месеца преселили су се из стана са три спаваће собе у стан са једном спаваћом собом, продали су неке ствари и отплатили све дугове. Убрзо су почели да служе као помоћни пионири и послушали су предлог покрајинског надгледника да се преселе у скупштину где је постојала већа потреба.

20 Један брат из Северне Америке пише: „Када смо моја жена и ја присуствовали дводневном покрајинском састанку 2006, били смо крштени већ 30 година. На путу до куће разговарали смо о томе како можемо применити савет да поједноставимо свој живот (Мат. 6:19-22). Имали смо три куће, грађевинско земљиште, луксузне аутомобиле, чамац и кампинг возило. Имали смо утисак да изгледамо као немудри хришћани, па смо одлучили да нам пуновремена служба буде циљ. Године 2008. придружили смо се нашој ћерки у општој пионирској служби. Заиста је дивно блиско сарађивати с браћом! Имамо прилику да служимо тамо где постоји већа потреба. Осим тога, то што чинимо више за Јехову још више нас је приближило њему. Посебно је диван осећај видети како људима засијају очи када чују и разумеју истину из Божје Речи.“

21. Како нас оно што знамо подстиче да проповедамо са осећајем хитности?

21 Ми знамо шта ће ускоро задесити овај зли свет — ’дан суда и уништења безбожника‘ (2. Петр. 3:7). То што знамо шта пише у Божјој Речи подстиче нас да ревно објављујемо долазак велике невоље и новог света. И даље осећамо да је хитно потребно да говоримо људима о јединој реалној нади за будућност. Својим потпуним учешћем у том важном делу показујемо да стварно волимо Бога и људе.

[Питања за разматрање]