Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како дајеш савет?

Како дајеш савет?

Како дајеш савет?

Да ли те је неко некада замолио да му даш савет? На пример, да ли ти је поставио оваква питања: ’Шта да радим? Да ли да идем на ово дружење? да се посветим каријери? да започнем озбиљну везу с том особом?‘

Искрене особе те могу замолити за помоћ при доношењу неких одлука — одлука које могу утицати на њихов однос с пријатељима, породицом или чак Јеховом. На чему ће се темељити твој одговор? Како обично дајеш савете другима? Било да је тема наизглед безначајна или је озбиљна, „срце праведника размишља шта ће одговорити“, како стоји у Пословицама 15:28. Осмотри како ти наредних пет библијских начела могу помоћи у давању савета.

1 Стекни праву слику

„Ко одговара пре него што саслуша, то му је лудост и срамота“ (ПОСЛ. 18:13)

Да бисмо дали добар савет, морамо разумети околности и гледиште особе која тражи помоћ. На пример, ако те неко позове и пита којим путем је најбоље да дође до твоје куће, шта треба да знаш како би му помогао? Да ли би могао да му кажеш куда да иде ако не знаш где се тренутно налази? Наравно да не би! Исто тако, да би пружио одговарајућ савет особи која ти се обрати, најпре мораш да знаш њену тренутну ситуацију — њене околности и гледиште. Да ли постоје неке посебне околности које могу утицати на наш одговор? Ако нисмо добро упознати са ситуацијом, може се десити да дамо савет који ће ту особу још више збунити (Лука 6:39).

Провери шта је особа до сада истражила. Било би такође мудро да ономе ко ти се обрати за савет поставиш питања попут ових: „Шта ти мислиш, која библијска начела се могу применити?“, „Које су очигледне предности и недостаци избора који стоје пред тобом?“, „Шта си до сада истражио о тој теми?“, „На који начин су ти други помогли, на пример скупштинске старешине, родитељи или особа која с тобом проучава Библију?“

Одговори на ова питања могу нам помоћи да проценимо колико се особа потрудила да пронађе решење. Исто тако, свој савет можемо обликовати на основу онога што су јој други већ рекли. Поред тога, можемо видети да ли особа заправо тражи некога ко ће јој ’говорити оно што годи њеним ушима‘ (2. Тим. 4:3).

2 Немој журити са одговором

„Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори“ (ЈАК. 1:19)

Понекад се може десити да из најбољих намера брзоплето одговоримо. Али да ли би то увек било мудро, посебно ако разговарамо о теми коју нисмо детаљно истражили? Пословице 29:20 кажу: „Јеси ли видео човека који је брзоплет у речима? Више има наде за безумника него за њега.“

Издвој време да би проверио да ли је твој савет потпуно у складу с Божјом мудрошћу. Питај се: ’Да ли гледиште људи у свету и „дух света“ утичу на мој начин размишљања?‘ (1. Кор. 2:12, 13). Не заборави да није довољно само имати добре намере. Након што је сазнао шта ће Исус ускоро доживети, апостол Петар га је саветовао: „Буди добар према себи, Господе. Не, теби се то неће догодити.“ Шта можемо научити из Петрове реакције? Чак и искрена особа, ако није пажљива, може износити „мисли [које] нису Божје, него људске“ (Мат. 16:21-23). Колико је само важно да размислимо пре него што нешто кажемо! На крају крајева, није ли наше искуство неупоредиво мање у односу на Божју мудрост? (Јов 38:1-4; Посл. 11:2).

3 Буди понизан и примени Божју Реч

„Ништа не чиним сам од себе, него говорим онако како ме је Отац научио“ (ЈОВ. 8:28)

Да ли ћеш рећи: „Да сам на твом месту, ја бих...“? Чак и када изгледа да је одговор на питање очигледан, добро је да следиш Исусов пример понизности и скромности. Он је био далеко мудрији и искуснији од било ког човека, а ипак је рекао: „Ја нисам говорио сам од себе, него ми је сам Отац [...] дао заповест шта да кажем и шта да говорим“ (Јов. 12:49, 50). Исусова учења и савети увек су били у складу с вољом његовог Оца.

На пример, из Луке 22:49 сазнајемо да су ученици питали Исуса да ли да се супротставе када непријатељи дођу да га ухапсе. Један ученик је употребио мач. Из паралелног записа у Матеју 26:52-54 видимо да је Исус чак и у таквим околностима одвојио време да ученицима објасни шта је Јеховина воља. Знајући за начела која се налазе у Постанку 9:6 и пророчанства из 22. псалма и 53. поглавља књиге пророка Исаије, Исус је могао да пружи мудре смернице које су без сумње сачувале животе и биле по Јеховиној вољи.

4 Користи теократску библиотеку

„Ко је дакле верни и разборити роб кога је његов господар поставио над својим слугама, да им даје храну у право време?“ (МАТ. 24:45)

Исус је поставио верног роба да дели неопходну духовну храну. Када дајеш савет или смернице о нечему што је важно, да ли издвајаш време да то темељно истражиш у библијским публикацијама?

Захваљујући Индексу публикација и библиотеци публикација на CD-у (Watchtower Library) a имамо обиље јасних информација као на длану. Каква би грешка била да занемаримо ту ризницу информација! Обрађено је на хиљаде тема и има много чланака који могу помоћи онима који траже савет. Колико си вешт у помагању другима да пронађу библијско начело у Божјој Речи и изведу логичан закључак? Као што уређај за навигацију може помоћи особи да утврди где се налази и како да дође до жељеног места, тако јој и помоћна средства за истраживање Библије могу помоћи да види којим путем иде и како може да остане на путу живота.

Многе старешине поучавају објавитеље како да пронађу чланке користећи Индекс или библиотеку публикација на CD-у, и тако помажу својој браћи и сестрама да примене савете из Писма. То објавитељима помаже не само да пронађу одговор или решење за оно што их тренутно брине већ и да развију навику да истражују и да се ослањају на духовну помоћ коју Јехова пружа. На тај начин стичу ’моћ запажања искуством увежбану за разликовање добра од зла‘ (Јевр. 5:14).

5 Немој доносити одлуке за друге

„Свако ће носити свој терет“ (ГАЛ. 6:5)

На крају, свако за себе треба да изабере који ће савет применити. Јехова свима нама даје слободу да одлучимо да ли ћемо следити његова начела или не (Пон. зак. 30:19, 20). У неким ситуацијама може се применити неколико библијских начела, а особа која је тражила савет на крају треба сама да донесе одлуку. У зависности од тога о чему је реч или од старости особе која нам се обратила за савет, добро је и да се питамо: ’Да ли стварно треба да се мешам у то?‘ За неке ствари најбоље је да особу упутимо на скупштинске старешине или, ако је у питању млада особа, на њене родитеље.

[Фуснота]

a Библиотека публикација на CD-у тренутно је на располагању на 39 језика, а Индекс публикација на преко 45 језика.

[Оквир/Слика на 8. страни]

Материјал за породично проучавање

Зашто не би као материјал за проучавање изабрао да истражиш одговоре на питања која су ти недавно постављена? Које чланке и библијска начела можеш пронаћи како би помогао ономе ко је поставио таква питања? На пример, претпостави да те неки брат или сестра питају да ли да започну везу с неком особом с циљем да ступе у брак. Када користиш Индекс или библиотеку публикација на CD-у, најпре потражи главне одреднице које се директно односе на ту тему. На пример, у Индексу можеш потражити одредницу „Забављање“ или „Брак“. Затим погледај поднаслове како би нашао одговарајуће чланке. Када осматраш главни наслов, запази да ли постоји указивање „Види такође“, које те може упутити на одредницу која је још више повезана с темом коју истражујеш.

[Оквир на 9. страни]

Захваљујући свему што нам Јехова пружа преко своје организације, можемо и примати и давати најбоље савете. Проповедник 12:11 каже: „Речи су мудрих људи као бодила, и они који се баве сакупљеним изрекама налик су клиновима забијеним. Такве речи потичу од једног пастира.“ Попут „бодила“ — зашиљених штапова који су се користили за усмеравање теглећих животиња — здрави савети мотивисани љубављу воде искрене особе у исправном смеру. ’Забијени клинови‘ омогућавају стабилност грађевине. Слично томе, добри савети могу водити до трајно добрих резултата. Мудре особе се „баве сакупљеним изрекама“, то јест с великим ужитком размишљају о изрекама у којима се огледа мудрост њиховог „једног пастира“, Јехове.

Одражавај мудрост нашег Пастира када дајеш савет. Заиста је част што можемо саслушати друге и пружити им савет кад год смо у могућности. Ако се темеље на библијским начелима, наши савети ће бити корисни и могу допринети трајној добробити онога ко их прима.