Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова зна како да избави свој народ

Јехова зна како да избави свој народ

Јехова зна како да избави свој народ

„Јехова зна како да људе који су му одани избави из кушње“ (2. ПЕТР. 2:9)

ЗАШТО МОЖЕМО БИТИ УВЕРЕНИ...

да Јехова контролише време и след догађаја да би испунио своју намеру?

да ће Јехова употребити своју моћ да би помогао свом народу?

да Јехова тачно зна како ће се одвијати догађаји током велике невоље?

1. Какво ће стање бити у време „велике невоље“?

 ИЗВРШЕЊЕ Божје пресуде над Сатаниним светом наступиће одједном (1. Сол. 5:2, 3). Током ’великог Јеховиног дана‘, људско друштво ће утонути у потпуни хаос (Соф. 1:14-17). Биће толико патњи и недаћа да Библија тај период описује као време ’велике невоље какве није било од почетка света до сада‘. (Прочитати Матеја 24:21, 22.)

2, 3. (а) С чиме ће се Божји народ суочити током „велике невоље“? (б) Шта ће нас ојачати за оно што нас очекује у будућности?

2 Кад „велика невоља“ буде близу свог врхунца, Божји народ ће бити мета свеопштег напада ’Гога из земље Магог‘. Током тог напада, „силна војска“ ће поћи на Божји народ „као кад облаци прекрију земљу“ (Језек. 38:2, 14-16). Ниједна људска организација неће стати у одбрану Јеховиних слугу. Њихово спасење ће зависити искључиво од Бога. Како ће они реаговати када се буду нашли пред самим уништењем?

3 Ако служиш Јехови, да ли верујеш да он може и хоће да спасе свој народ током велике невоље? Апостол Петар је написао: „Јехова зна како да људе који су му одани избави из кушње, а неправедне да сачува за дан суда да буду кажњени“ (2. Петр. 2:9). Ако размишљамо о примерима из прошлости када је Јехова избавио своје слуге, то ће нас ојачати за оно што нас очекује у будућности. Осмотримо три примера који ће нам улити поверење у то да Јехова може избавити свој народ.

ОНИ СУ ПРЕЖИВЕЛИ ПОТОП

4. Шта је морало да се уради пре него што је почео Потоп?

4 Осмотримо најпре запис о Потопу који је био у Нојево време. Да би се извршила Јеховина воља, било је важно да се неке ствари обаве на време. Пре него што је почео Потоп, морао је бити довршен колосални пројекат изградње арке и у њу су се морале укрцати животиње. Запис из Постанка показује да Јехова није чекао да арка буде направљена па да онда одлучи када ће бити Потоп, као да је то зависило од тога како напредује градња арке. Уместо тога, Бог је тачно одредио када ће почети Потоп доста пре него што је ишта рекао Ноју о градњи арке. Како то знамо?

5. Шта је Јехова објавио према Постанку 6:3 и када је та одлука била донета?

5 Библија нам говори да је Јехова објавио једну одлуку на небу. Према Постанку 6:3, он је рекао: „Неће мој дух довека трпети човека, јер је он само тело. Нека му још сто двадесет година.“ Ова изјава се није односила на просечни људски век. Била је то пресуда којом је Јехова објавио када ће очистити планету од безбожности. a Пошто је Потоп почео 2370. пре н. е., долазимо до закључка да је Бог ово рекао 2490. пре н. е. Ноје је тада имао 480 година (Пост. 7:6). Око 20 година касније, 2470. пре н. е., Ноју се родио први од синова (Пост. 5:32). До почетка Потопа је остало још отприлике сто година, али Јехова још увек није рекао Ноју да ће имати посебну улогу у очувању људске породице. Колико ће времена још проћи пре него што Бог то буде открио Ноју?

6. Када је Јехова заповедио Ноју да изгради арку?

6 Јехова је очигледно чекао да прођу деценије пре него што је открио Ноју шта треба да уради. На основу чега то можемо закључити? Библијски запис показује да су Нојеви синови већ били одрасли и ожењени у време када је Бог заповедио Ноју да изгради арку. Јехова му је рекао: „С тобом склапам савез. Уђи у арку, и с тобом твоји синови и твоја жена и жене твојих синова“ (Пост. 6:9-18). Зато је врло вероватно да је у време када је Ноје добио задатак да изгради арку до Потопа преостало још само 40 или 50 година.

7. (а) Како су Ноје и његова породица показали веру? (б) Када је Бог рекао Ноју када ће почети Потоп?

7 Како је градња арке напредовала, мора да су се Ноје и његова породица питали како ће Бог остварити своју намеру и када ће почети Потоп. Па ипак, иако нису знали те детаље, нису престали да граде арку. У Писму стоји: „Ноје је учинио све онако како му је Бог заповедио. Учинио је управо тако“ (Пост. 6:22). Седам дана пре него што је почео Потоп — таман колико је Ноју и његовој породици требало да укрцају животиње у арку — Јехова је коначно рекао Ноју када ће Потоп тачно почети. Према томе, све је било спремно у време када су се бране на небесима отвориле „другог месеца, седамнаестог дана у месецу“. Ноје је тада има шестсто година (Пост. 7:1-5, 11).

8. Како нас запис о Потопу уверава да Јехова зна када је време да избави свој народ?

8 Запис о Потопу потврђује да Јехова увек зна и када и како је најбоље да спасе свој народ. Како се приближавамо крају садашњег поретка, можемо бити сигурни да ће се све што Јехова намерава десити у време које је за то предвидео, у тачно одређени ’дан и час‘ (Мат. 24:36; прочитати Авакума 2:3).

ИЗБАВЉЕНИ КОД ЦРВЕНОГ МОРА

9, 10. Како је Јехова употребио свој народ да би намамио египатску војску у замку?

9 До сада смо видели да Јехова у потпуности контролише време и след догађаја да би испунио своју намеру. Други пример који ћемо осмотрити показује због чега још можемо имати поверење у Јехову да ће избавити свој народ: он ће употребити неограничену моћ којом располаже да би извршио своју вољу. Јехова је толико сигуран да може избавити своје слуге да их понекад користи да би намамио своје непријатеље у замку. Тако је било када је ослободио Израелце од ропства у Египту.

10 Из Египта је по свему судећи кренуло око три милиона Израелаца. Начин на који је Мојсије по Јеховином упутству водио Израелце навео је фараона да помисли да су се загубили. (Прочитати Излазак 14:1-4.) Фараон је загризао тај мамац и кренуо с војском у потеру за својим некадашњим робовима, сустигавши их на обали Црвеног мора. Изгледало је као да Израелци немају куда да побегну (Изл. 14:5-10). Међутим, они нису били ни у каквој опасности. Како то? Јехова се спремао да им помогне.

11, 12. (а) Како је Јехова помогао свом народу? (б) Какав је био исход Божје интервенције и шта из тог догађаја учимо о њему?

11 „Стуб од облака“ који је водио Израелце померио се и стао им иза леђа, обавивши фараонову војску тамом што ју је спречило у даљњем напредовању. Међутим, Израелцима је тај исти стуб чудом обасјавао ноћ. (Прочитати Излазак 14:19, 20.) Затим је Јехова почео да раздваја море помоћу јаког источног ветра и да ’претвара морско дно у суво тло‘. За то је несумњиво било потребно доста времена, јер Писмо каже: „На крају су Израелови синови кренули посред мора по сувом.“ У поређењу с фараоновом војском у бојним колима, Израелци су се споро кретали. Ипак, Египћани их никако нису могли сустићи, јер се Јехова борио за њих. „[Јехова је] погледао на египатски логор и у њему створио пометњу. Поскидао је точкове с њихових кола, тако да су их једва покретали“ (Изл. 14:21-25).

12 Када су сви Израелци безбедно стигли на другу обалу, Јехова је рекао Мојсију: „Испружи руку над морем да се воде врате на Египћане, на њихова бојна кола и на њихове коњанике.“ Док су војници покушавали да побегну од воде која се обрушавала, „Јехова их је побацао усред мора“. Нису имали где да побегну. „Није остао ниједан од њих“ (Изл. 14:26-28). Тако је Јехова показао да има моћ да избави свој народ из било које ситуације.

НЕКИ СУ ПРЕЖИВЕЛИ УНИШТЕЊЕ ЈЕРУСАЛИМА

13. Које смернице је Исус дао и шта су се његови следбеници можда питали?

13 Јехова тачно зна како ће се одигравати догађаји који ће довести до испуњења његове намере. Колико је то важно види се из трећег примера који ћемо осмотрити: опсаде Јерусалима у првом веку. Јехова је преко свог Сина хришћанима који су живели у Јерусалиму и Јудеји указао на то како могу да преживе уништење тог града које је уследило 70. н. е. Исус је рекао: „Кад видите да гадост која пустоши, о којој је говорио пророк Данило, стоји на светом месту [...], тада они који буду у Јудеји нека беже у горе“ (Мат. 24:15, 16). Али како ће Исусови следбеници препознати испуњење овог пророчанства?

14. Како је развој догађаја помогао хришћанима да разумеју значење Исусових смерница?

14 Како су се догађаји низали, значење Исусових речи постало је јасно. Римска војска је под вођством Цестија Гала дошла 66. н. е. у Јерусалим да би угушила побуну Јудејаца. Када су се јудејски побуњеници, познати као зелоти, склонили у тврђаву поред храмског зида, римски војници су почели да га поткопавају. Хришћани који су били духовно будни јасно су разумели шта то значи: паганска војска са својим идолопоклоничким заставама („гадост“) дошла је до храмских зидина (’светог места‘). То је за Исусове следбенике било време да „беже у горе“. Али како ће успети да изађу из града који је под опсадом? Доћи ће до изненађујућег преокрета.

15, 16. (а) Које је конкретне смернице Исус дао и зашто је било веома важно да их његови следбеници послушају? (б) Од чега ће зависити наше избављење?

15 Из неког непознатог разлога, Цестије Гал и његове трупе су напустили Јерусалим и почели да се повлаче. Зелоти су кренули у потеру. Пошто су обе војске отишле, Исусовим следбеницима се одједном пружила прилика да побегну. Исус им је јасно рекао да оставе за собом своју имовину и да оду без одлагања. (Прочитати Матеја 24:17, 18.) Да ли је стварно било неопходно да тако брзо реагују? Одговор је убрзо постао очигледан. Зелоти су се после неколико дана вратили и почели да присиљавају становнике Јерусалима и Јудеје да им се прикључе у побуни. Ситуација у граду се брзо погоршала јер су се јудејске супарничке фракције бориле за превласт. Било је све теже да се оде из града, а када су се Римљани вратили 70. н. е., то више није ни било могуће (Лука 19:43). Свако ко је оклевао био је ухваћен у замку! За хришћане који су побегли у горе, послушност Исусовим смерницама значила је живот. Они су из прве руке видели да Јехова зна како да избави свој народ. Коју поуку ми можемо извући из овога?

16 Током велике невоље, мораћемо да следимо смернице које добијамо преко Божје Речи и Божје организације. На пример, Исусова заповест да се ’бежи у горе‘ има савремену примену. Остаје да видимо у ком смислу ћемо бежати. b Међутим, можемо бити сигурни да ће Јехова јасно показати шта значе ове смернице када буде дошло време да их послушамо. Пошто ће наше избављење зависити од послушности, добро је да се питамо: ’Како реагујем на смернице које Јехова данас пружа свом народу? Да ли их одмах послушам или оклевам да то учиним?‘ (Јак. 3:17).

ОЈАЧАНИ ЗА ОНО ШТО ЈЕ ПРЕД НАМА

17. Шта Авакумово пророчанство открива о предстојећем нападу на Божји народ?

17 Вратимо се сада на Гогов свеопшти напад који смо споменули на почетку. О том времену је говорио и Авакум, који је написао: „Чуо сам то и моја се утроба узнемирила, на тај звук уздрхтале су моје усне, трулеж је ушла у моје кости, и све ме је то узнемирило. Ја ћу ипак мирно чекати дан невоље, кад он [Бог] дође на народ [непријатељске војске] да га нападне“ (Авак. 3:16). Већ само то што је чуо да ће Божји народ бити нападнут било је довољно да се пророку узнемири утроба, да му усне задрхте и да га изда снага. Авакумова реакција показује колико ће озбиљно изгледати наша ситуација када се Гогове хорде обруше на нас. Па ипак, пророк је био спреман да мирно чека на Јеховин велики дан, уздајући се у њега да ће избавити свој народ. И ми можемо бити уверени у исто (Авак. 3:18, 19).

18. (а) Зашто немамо разлога да се плашимо предстојећег напада? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

18 Три примера која смо осмотрили на упечатљив начин показују да Јехова зна како да избави свој народ. Немогуће је да се његова намера не оствари; победа је загарантована. Међутим, да бисмо дочекали да видимо Јеховину славну победу, морамо остати верни до краја. Како нам Јехова помаже да сада останемо беспрекорни? О томе се говори у следећем чланку.

[Фусноте]

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Да ли су Израелци стварно били у опасности од фараонове војске?