Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова нас чува за спасење

Јехова нас чува за спасење

Јехова нас чува за спасење

’Божја сила вас вером чува за спасење, које је спремно да се објави у последње време‘ (1. ПЕТР. 1:4, 5)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

Како нас је Јехова привукао себи?

Како можемо дозволити Јехови да нас води својим саветима?

Како нам Јехова пружа охрабрење?

1, 2. (а) Зашто смо сигурни да ће нам Бог помоћи да му останемо верни? (б) Колико нас добро Јехова познаје?

 „КО ИСТРАЈЕ до краја, тај ће бити спасен“ (Мат. 24:13). Исус је овим речима јасно ставио до знања да морамо до краја остати верни Богу ако желимо да преживимо уништење Сатаниног света. Али то не значи да Јехова очекује да истрајемо ослањајући се на сопствену мудрост или снагу. У Библији налазимо следеће обећање: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Кор. 10:13). Шта значе ове речи?

2 Да би Јехова био сигуран да нисмо искушани више него што можемо поднети, он мора знати све о нама — проблеме које имамо, какви смо као особе и колико можемо издржати. Да ли нас Бог стварно толико добро познаје? Да. Писмо открива да Јехова зна сваки детаљ о сваком од нас. Он зна какве су наше дневне обавезе и навике. Он чак може запазити о чему размишљамо и за чим тежимо. (Прочитати Псалам 139:1-6.)

3, 4. (а) Како из Давидовог примера видимо да Јехова обраћа пажњу на појединце? (б) Како Јехова данас обраћа пажњу на нас?

3 Да ли изгледа нереално да се Бог на такав начин занима за нас незнатне људе? Псалмиста Давид је размишљао о том питању и рекао Јехови: „Када гледам небеса твоја, дело прста твојих, месец и звезде које си начинио, шта је смртни човек да на њега мислиш, човек земаљски да се о њему бринеш?“ (Пс. 8:3, 4). Можда је Давид био подстакнут да постави то питање због онога што је лично доживео. Јехова је у њему, најмлађем Јесејевом сину, нашао ’човека који је по његовом срцу‘ и узео га је ’од стада које је чувао, да буде вођа‘ Израелцима (1. Сам. 13:14; 2. Сам. 7:8). Замисли како се Давид осећао када је схватио да је Створитељ свемира обратио пажњу на његова размишљања и осећања, иако је био само дечак који чува стада.

4 Задивљујућа је и помисао на то да је Јехова лично заинтересован за нас данас. Он сакупља „драгоцено благо из свих народа“, људе који ће га обожавати, и помаже им да му остану верни (Аг. 2:7). Да бисмо боље разумели како нам Јехова помаже да бисмо му остали верни, хајде да најпре размислимо о томе како он привлачи људе истини.

БОГ НАС ЈЕ ПРИВУКАО

5. Како Јехова привлачи људе свом Сину? Наведи пример.

5 Исус је рекао: „Нико не може доћи к мени ако га не привуче Отац, који ме је послао“ (Јов. 6:44). Ове речи показују да једино уз Божју помоћ можемо постати Христови ученици. Како Јехова привлачи кротке особе свом Сину? Путем проповедања добре вести и деловања светог духа. На пример, када су Павле и други мисионари били у Филипима, упознали су жену по имену Лидија и пренели јој добру вест. У Библији пише: „Јехова је отворио њено срце да прихвати оно што је Павле говорио.“ Дакле, Бог јој је путем свог духа помогао да разуме смисао онога што је чула, и на крају су се она и њен дом крстили (Дела 16:13-15).

6. Како је све нас Бог привукао себи?

6 Да ли је то само Лидија доживела? Далеко од тога. Ако служиш Јехови, то значи да је он и тебе привукао. Као што је наш небески Отац видео нешто вредно код Лидије, тако је и код тебе видео нешто добро. Када си чуо добру вест, Јехова ти је помогао да је разумеш тако што ти је дао свети дух (1. Кор. 2:11, 12). Када си се потрудио да примениш оно што си научио, благословио је твоје настојање да вршиш његову вољу. Када си му предао свој живот, радовао се томе. Практично од тренутка када си крочио на пут живота, Јехова је с тобом да би ти помагао.

7. Како знамо да ће нам Бог помоћи да му останемо верни?

7 Пошто смо Јехови почели да служимо уз његову помоћ, онда ни у настојању да му останемо верни нисмо препуштени сами себи. Он зна да као што нисмо без ичије помоћи дошли у истину, тако без ичије помоћи не можемо ни остати у истини. Апостол Петар је помазаним хришћанима написао следеће: ’Божја сила вас вером чува за спасење, које је спремно да се објави у последње време‘ (1. Петр. 1:4, 5). У основи, ове речи се примењују на све Божје слуге и зато и нас то треба да занима. Зашто? Зато што је свима нама потребна Божја помоћ да бисмо му остали верни.

БОГ НАС МОЖЕ СПРЕЧИТИ ДА НАЧИНИМО ПОГРЕШАН КОРАК

8. Зашто треба да пазимо да не начинимо неки погрешан корак?

8 Животни притисци и наша несавршеност могу нас спречити да на ствари гледамо попут Јехове и довести у опасност да начинимо неки погрешан корак а да тога нисмо ни свесни. (Прочитати Галатима 6:1.) То потврђује оно што се десило Давиду.

9, 10. Како је Јехова спречио Давида да начини погрешан корак и шта Он данас чини за нас?

9 Док га је прогонио краљ Саул, Давид је показао задивљујуће самосавладавање јер није хтео да се освети љубоморном краљу (1. Сам. 24:2-7). Али убрзо након тога, његова несавршеност га је навела да изгуби самосавладавање. Била му је потребна храна за његове људе и с поштовањем се обратио за помоћ Израелцу Навалу. Када је Навал увредљиво одговорио, Давид се разгневио и пошао да се освети њему и свим мушкарцима у његовом дому. Није размишљао о томе да ће због убиства недужних људи бити крив пред Богом за крвопролиће. Авигеја је на време реаговала и спречила је Давида да направи страшну грешку. Схвативши да ју је Јехова употребио, Давид јој је рекао: „Нека је благословљен Јехова, Израелов Бог, који те је данас послао мени у сусрет! Да је благословљена твоја разумност и да си благословљена ти која си ме данас спречила да будем крив за крв и да својом руком прибавим себи освету!“ (1. Сам. 25:9-13, 21, 22, 32, 33).

10 Шта можемо научити из овог догађаја? Јехова је употребио Авигеју да спречи Давида да начини погрешан корак. Он то исто и данас ради за нас. Наравно, не треба да очекујемо да ће Бог послати некога да нас заустави кад год смо у опасности да погрешимо. Поред тога, не знамо тачно како ће Бог поступити у некој ситуацији или шта ће дозволити да се догоди да би се испунила његова намера (Проп. 11:5). Међутим, можемо бити уверени у то да је Јехова увек свестан у каквој се ситуацији налазимо и да ће нам помоћи да му останемо верни. Он нам пружа следеће засигурање: „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш. Саветоваћу те, око ће моје бити на теби“ (Пс. 32:8). Како нас Јехова саветује? Како можемо извући корист из његових савета? И зашто можемо бити сигурни да Јехова данас води свој народ? Запази како се у Откривењу одговара на ова питања.

САВЕТИ КОЈИ НАС ШТИТЕ

11. До које мере је Јехова упознат са оним што се догађа у скупштинама његовог народа?

11 У визији забележеној у 2. и 3. поглављу Откривења, прослављени Исус Христ обраћа пажњу на седам скупштина у Малој Азији. Визија показује да Христ не види само ситуацију у целини већ и специфичне детаље. Он у неким скупштинама чак указује на појединце, а свакој од њих даје одговарајућу похвалу или савет. Шта нам то говори? У испуњењу ове визије, седам скупштина представља помазане Јеховине слуге после 1914, а савети који су дати тим скупштинама у начелу се примењују на све данашње скупштине Божјег народа. Зато слободно можемо рећи да Јехова преко свог Сина данас води свој народ. На које начине ми дозвољавамо да нас Јехова води?

12. Како можемо дозволити Јехови да управља нашим корацима?

12 Лично проучавање представља један начин на који дозвољавамо Јехови да нас води. Путем публикација верног и разборитог роба, Јехова пружа много библијских савета (Мат. 24:45). Међутим, да би нам то користило, морамо издвојити време да бисмо проучавали Библију и применили оно што смо научили. Лично проучавање представља један од начина на који нас Јехова може „сачувати од пада“ (Јуд. 24). Да ли си некада проучавао нешто из наше литературе што је изгледало као да је написано баш за тебе? Прихвати то као исправку од Јехове. Баш као што би те пријатељ могао додирнути по рамену како би ти скренуо пажњу на нешто, тако Јехова може употребити свој дух да би ти скренуо пажњу на неки аспект твог понашања или твоје личности који ти — као и многи други, наравно — треба да поправиш. Када прихватамо вођство духа, ми дозвољавамо Јехови да управља нашим корацима. (Прочитати Псалам 139:23, 24.) Хајде зато да осмотримо какве су наше навике проучавања.

13. Зашто би било мудро да анализирамо своје навике проучавања?

13 Ако превише времена трошимо на забаву, неће нам остати много времена за лично проучавање. Један брат каже: „Време за лично проучавање тако лако измакне. Данас је забава приступачнија и јефтинија него што је икад била. Има је на телевизији, на компјутеру и на телефону. Окружени смо њом.“ Уколико нисмо обазриви, време које је потребно за темељно лично проучавање може постепено да нам измиче и да на крају ништа и не преостане (Еф. 5:15-17). Сви треба да се питамо: ’Колико често издвајам време да бих проучавао дубље ствари које се налазе у Божјој Речи? Да ли то чиним само када треба да припремим говор или неку тачку на састанку?‘ Ако је то случај с нама, можда бисмо могли боље искористити вече за породично или лично проучавање како бисмо сакупили мудрост коју Јехова пружа да би нас сачувао за спасење (Посл. 2:1-5).

ОХРАБРЕЊЕ НАМ ПОМАЖЕ ДА ИСТРАЈЕМО

14. Како Писмо показује да Јехова обраћа пажњу на наша осећања?

14 Давид је доживео многе тешке ситуације (1. Сам. 30:3-6). Библија показује да је Јехова разумео како се он тада осећао. (Прочитати Псалам 34:18; 56:8.) Бог такође разуме како се ми осећамо. Он зна када смо „сломљеног срца“ или „скрханог духа“. Већ нас то само по себи може утешити, као што је утешило Давида, који је рекао: „Веселићу се и радовати милости твојој, јер си ти погледао на невољу моју; ти познајеш тескобу душе моје“ (Пс. 31:7). Али Јехова чини и више од тога да само запажа када смо у тескоби. Он нам помаже да истрајемо тако што нам пружа утеху и охрабрење. Између осталог, то чини путем наших састанака.

15. Које поуке можемо извући из онога што је Асаф доживео?

15 Оно што је Асаф доживео помаже нам да разумемо зашто је добро да будемо на састанцима. Асаф је размишљао о неправдама и због тога се питао да ли вреди служити Богу. На крају се обесхрабрио. То је овако описао: „У срцу [ми је] била горчина, оштар бол пробадао је бубреге моје.“ Због тога је умало престао да служи Јехови. Шта је помогло Асафу да исправи своје размишљање? Он је рекао: „Отишао [сам] у величанствено светилиште Божје.“ Могао је да исправи свој став зато што је био међу људима који служе Јехови. Видео је да су зли само привремено били успешни, да ће Јехова сигурно све поставити на своје место (Пс. 73:2, 13-22). Слично је и с нама. Можда смо обесхрабрени због неправди које постоје у Сатанином свету. Али када смо с нашом браћом и сестрама на састанцима, то нас крепи и помаже нам да поново осетимо радост као Јеховине слуге.

16. Како нам може помоћи Анин пример?

16 Међутим, шта ако ти је због неке ситуације у скупштини тешко да долазиш на састанке? Можда си морао да вратиш одговорности које си имао и сада ти је непријатно, или си имао неспоразум с неким братом или сестром. У том случају ти може помоћи Анин пример. (Прочитати 1. Самуилову 1:4-8.) Сети се да јој је Фенина, која је такође била жена њеног мужа, задавала велике муке. Ситуација је сваке године била посебно тешка у време када је породица ишла у Силом да принесе жртве Јехови. Тада је Ани било толико тешко да је „плакала и није ништа јела“. Ипак, она није због тога престала да иде у Јеховин дом. Јехова је запазио њену верност и благословио ју је (1. Сам. 1:11, 20).

17, 18. (а) На које начине добијамо охрабрење на скупштинским састанцима? (б) Шта мислиш о бризи коју Јехова показује како би нам помогао да будемо спасени?

17 Данашње Божје слуге треба да се угледају на Ану тако што ће бити редовни на састанцима. Као што смо се сви у то већ уверили, састанци су извор великог охрабрења (Јевр. 10:24, 25). Извлачимо утеху из срдачности наших суверника. Може нас дирнути нешто што чујемо у говору или нечијем коментару. Док разговарамо с браћом и сестрама пре или после састанка, неко од њих ће нас пажљиво саслушати или ће нам рећи нешто утешно (Посл. 15:23; 17:17). Боље се осећамо када отпевамо наше теократске песме. Охрабрење које добијамо на састанцима, на којима нас Јехова подржава својим ’утехама‘ и помаже нам да истрајемо и останемо му верни, посебно нам је потребно када нас притисну „мисли неспокојне“ (Пс. 94:18, 19).

18 Брига коју Јехова с толико љубави показује улива нам осећај сигурности какав је имао и псалмиста Асаф, који је певао Јехови: „Ти прихваташ десницу моју. Саветом својим водићеш ме“ (Пс. 73:23, 24). Веома смо захвални што нас Јехова чува за спасење.

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Јехова је и тебе привукао

[Слика на 30. страни]

Заштићени смо када примењујемо савете од Бога

[Слика на 31. страни]

Охрабрење нам помаже да истрајемо