Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

У ком смислу Соломон може бити упозоравајућ пример за нас?

Бог је благословио и користио краља Соломона. Међутим, он је током своје владавине престао да слуша Божје законе. Оженио се фараоновом ћерком која је била паганка, као и многим другим паганкама, и дозволио је да га оне постепено наведу на идолопоклонство. Морамо пазити да постепено не развијемо погрешне ставове и склоности (Пон. зак. 7:1-4; 17:17; 1. Краљ. 11:4-8; 15. 12, стране 10-12).

Зашто можемо рећи да је Сара била богобојазна жена и дивна супруга?

Када је Бог заповедио Аврахаму да напусти Ур, то је значило да треба да остави породицу, пријатеље и дотадашњи начин живота и крене у непознато. Ипак, Сара га је подржала у томе, верујући да ће је Јехова благословити. Поштовала је Аврахама и показивала је дивне особине (1. 1, страна 8).

Зашто је Јехова тражио од Аврахама да жртвује свог драгог сина?

Важно је задржати на уму да Бог није дозволио Аврахаму да жртвује Исака. Тиме је дочарано да ће Бог, иако ће то бити болно за њега, жртвовати свог Сина, Исуса (1. 1, страна 23).

Шта показује да је од првог века па надаље увек било помазаних хришћана на земљи?

У Исусовом поређењу о „пшеници“ и „кукољу“, „добро семе“ представља „синове краљевства“ (Мат. 13:24-30, 38). Коров ће расти са пшеницом све до жетве. Према томе, сигурно је све до нашег времена увек било људи који представљају пшеницу иако не можемо тачно рећи ко су они (15. 1, страна 7).

Који догађаји ће водити директно до Армагедона?

Народи ће дати значајну објаву о ’миру и сигурности‘ (1. Сол. 5:3). Политичке силе ће се окренути против криве религије (Откр. 17:15-18). Биће нападнути они који служе истинитом Богу. Тада ће доћи крај (1. 2, страна 9).

Како можемо савладати склоност ка зависти?

Могу помоћи следећи кораци: Настој да развијеш љубав и братску наклоност, дружи се с богобојазним особама, тежи да чиниш добро, ’радуј се с онима који се радују‘ (Римљ. 12:15; 15. 2, стране 16-17).

Ко говори језик нахуатл и шта се чини за те људе?

То је био језик древних Астека, којим још увек говори милион и по људи у Мексику. Сведоци проповедају на том језику, а на њему имамо и неку нашу литературу (1. 3, стране 13-14).

Која начела треба да имамо на уму када дајемо савет?

Стекни праву слику о тренутној ситуацији. Немој журити са одговором. Буди понизан и примени Божју Реч. Ако је могуће, користи теократску библиотеку. Немој доносити одлуке за друге (15. 3, стране 7-9).

Исус је рекао својим ученицима да иду две миље (Мат. 5:41). Шта је тиме желео да каже?

У то време, Римљани који су окупирали Израел могли су присилити особу да обави неки посао. Подстичући ученике да иду две миље, Исус је желео да каже да они треба спремно да обаве оно што би власти по закону могле захтевати од њих (1. 4, страна 9).