Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наставимо да целим срцем служимо Јехови

Наставимо да целим срцем служимо Јехови

Наставимо да целим срцем служимо Јехови

„Сине мој [...], упознај Бога свог оца и служи му целим срцем“ (1. ЛЕТ. 28:9)

ПОТРАЖИ ОДГОВОРЕ НА СЛЕДЕЋА ПИТАЊА:

Шта представља фигуративно срце?

На који начин можемо испитати своје срце?

Како можемо наставити да целим срцем служимо Јехови?

1, 2. (а) Који део тела се чешће него други спомиње у Божјој Речи у фигуративном смислу? (б) Зашто је важно да разумемо значење фигуративног срца?

 У БОЖЈОЈ РЕЧИ се често у фигуративном смислу спомињу делови људског тела. На пример, патријарх Јов је рекао: „Нема зла у рукама мојим.“ Краљ Соломон је приметио: „Добра вест крепи кости.“ Јехова је рекао Језекиљу: „Дајем ти чело [...] тврђе од кремена.“ А апостолу Павлу су рекли: „Пуниш нам уши неким чудним тврдњама“ (Јов 16:17; Посл. 15:30; Језек. 3:9; Дела 17:20).

2 Међутим, у Библији се на један део тела у фигуративном смислу указује много чешће од осталих. Њега је богобојазна Ана споменула у молитви: „Срце моје кличе због Јехове“ (1. Сам. 2:1). Заправо, писци Библије скоро хиљаду пута спомињу срце, и то готово увек у фигуративном смислу. Веома је важно да разумемо шта представља „срце“ јер Библија каже да треба да га чувамо. (Прочитати Пословице 4:23.)

ШТА ПРЕДСТАВЉА ФИГУРАТИВНО СРЦЕ?

3. Како можемо разумети на шта се односи „срце“ о ком се говори у Библији? Наведи пример.

3 Иако Божја Реч не пружа дефиницију за реч „срце“ попут неког речника, ипак можемо разумети њено значење. Како? Замисли прелеп зидни мозаик који се састоји од хиљаду каменчића сложених један до другог. Када се особа удаљи неколико корака и погледа цео мозаик, може видети да сви ти пажљиво поређани каменчићи формирају једну целину, то јест слику. Слично томе, ако бисмо се и ми такорећи измакли и обратили пажњу на многа места у Библији на којима се указује на „срце“, приметили бисмо да она заједно чине једну целину, то јест слику. Коју слику?

4. (а) Шта представља „срце“? (б) Шта значе Исусове речи из Матеја 22:37?

4 Библијски писци су користили „срце“ да би описали целокупну унутрашњу личност. Оно обухвата наше жеље, мисли, склоности, ставове, способности, мотиве и циљеве. (Прочитати Поновљене законе 15:7; Пословице 16:9 и Дела апостолска 2:26.) Као што се каже у једној књизи, оно представља „све што чини унутрашњег човека“. У неким случајевима, „срце“ има уже значење. На пример, Исус је рекао: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Мат. 22:37). У овом случају, „срце“ се односи на жеље, тренутне емоције и дубока осећања. Споменувши и срце, и душу, и ум, Исус је нагласио да љубав према Богу морамо изразити својим осећањима, као и начином на који водимо свој живот и користимо своје менталне способности (Јов. 17:3; Еф. 6:6). Међутим, када се спомиње само „срце“, онда оно представља целокупну унутрашњу личност.

ЗАШТО ТРЕБА ДА ЧУВАМО СВОЈЕ СРЦЕ

5. Зашто је веома важно да дамо све од себе како бисмо целим срцем служили Јехови?

5 Што се тиче срца, краљ Давид је рекао свом сину Соломону: „Упознај Бога свог оца и служи му целим срцем и радосном душом, јер Јехова испитује сва срца и сваку помисао и жељу разабире“ (1. Лет. 28:9). Јехова испитује сва срца, па и наше (Посл. 17:3; 21:2). Оно што налази у њему снажно утиче на наш однос с њим и на нашу будућност. Зато је веома важно да послушамо Давидов надахнут савет тако што ћемо дати све од себе како бисмо целим срцем служили Јехови.

6. Шта треба да имамо на уму када је реч о нашој одлучности да служимо Јехови?

6 Ревност с којом служимо Јехови као његов народ показује да стварно имамо снажну жељу да му служимо целим срцем. Ипак, знамо да притисци Сатаниног злог света и грешне склоности нашег тела могу снажно утицати на нас и ослабити нашу одлучност да свим срцем служимо Богу (Јер. 17:9; Еф. 2:2). Да бисмо били сигурни да до тако нечег није већ дошло, морамо редовно проверавати у каквом је стању наше срце. Како то можемо радити?

7. По чему се види у каквом је стању наше срце?

7 Нико не може видети какви смо изнутра, као што нико не може видети срж стабла неког дрвета. Међутим, према Исусовим речима из Проповеди на гори, као што се по плодовима види у каквом је стању дрво, тако се и по нашим поступцима види право стање нашег срца (Мат. 7:17-20). Погледајмо један пример.

ЈЕДАН НАЧИН НА КОЈИ МОЖЕМО ИСПИТАТИ СВОЈЕ СРЦЕ

8. Према Исусовим речима из Матеја 6:33, како показујемо шта нам је у срцу?

8 Исус је раније у истој проповеди казао својим слушаоцима шта конкретно треба да раде да би показали да свим срцем желе да служе Јехови. Рекао је: „Тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово додати“ (Мат. 6:33). Оним што стављамо на прво место у животу показујемо шта желимо, о чему размишљамо и шта планирамо у свом срцу. Дакле, пажљивим анализирањем онога што нам је на првом месту у животу можемо знати да ли целим срцем служимо Богу.

9. Који је позив Исус упутио некима и шта су откриле њихове реакције?

9 Недуго након што је Исус подстакао своје следбенике да ’траже најпре краљевство‘, догодило се нешто што показује како се по ономе што особа ставља на прво место у животу види у каквом је стању њено срце. Јеванђелиста Лука прича да је Исус „одлучно кренуо у Јерусалим“ иако је знао шта ће на крају тамо бити с њим. Док су он и апостоли „ишли путем“, наишли су на неке људе које је Исус позвао да постану његови следбеници. Ти људи су били спремни да прихвате његов позив, али под одређеним условима. Један од њих је рекао: „Дозволи ми да прво одем и сахраним свог оца.“ Други је рекао: „Ићи ћу за тобом, Господе, али прво ми дозволи да се поздравим са својим укућанима“ (Лука 9:51, 57-61). Сигурно можемо запазити колико се Исусова одлучност да врши Божју вољу разликовала од слабог одзива тих људи. Тиме што су на прво место ставили своје жеље, показали су да нису били спремни да целим срцем служе Богу.

10. (а) Како данас многи реагују на Исусов позив? (б) Које је једноставно поређење Исус навео?

10 За разлику од ових назовиученика, ми смо прихватили Исусов позив да будемо његови следбеници и сада из дана у дан служимо Јехови. Тако показујемо шта у срцу осећамо према њему. Међутим, иако смо активни у скупштини, још увек треба да будемо свесни да нашем срцу прети једна опасност. Која? На крају разговора с тим назовиученицима, Исус је указао на њу када је рекао: „Нико ко стави руку на плуг па се осврће на оно што је иза, није прикладан за Божје краљевство“ (Лука 9:62). Шта можемо научити из овог поређења?

ДА ЛИ СЕ ’ДРЖИМО ДОБРА‘?

11. Шта је било с послом радника из Исусовог поређења и зашто?

11 Да бисмо боље разумели поуку из овог Исусовог поређења, обогатимо га неким детаљима. Радник у пољу оре. Међутим, док то ради, он не може престати да размишља о дому где су му породица, пријатељи, храна, музика, смех и хлад. Он чезне за свим тим. Након што изоре добар део њиве, његова жеља за тим лепим стварима постаје толико снажна да се осврће како би погледао на „оно што је иза“. Иако има још пуно да се ради док њива не буде спремна за сетву, радник више није усредсређен на оно што ради и посао трпи. Наравно, господар је разочаран што радник није био истрајан.

12. Како се радник из Исусове приче може упоредити с неким данашњим Божјим слугама?

12 Упоредимо то с једном сличном данашњом ситуацијом. Земљорадник би могао представљати било ког Јеховиног слугу код кога је наизглед све у реду, али се заправо налази у духовној опасности. Примера ради, замислимо једног брата који је духовно активан. Он долази на састанке и иде у службу, али му се ипак допадају неке ствари које су типичне за начин живота у овом свету и не може престати да размишља о њима. Негде дубоко у свом срцу он чезне за њима. На крају, након што неколико година служи Богу, његова жеља за неким стварима из овог света постаје толико снажна да се он осврће и гледа на „оно што је иза“. Премда још увек има много тога да се уради у служби, он се не ’држи чврсто речи живота‘ и више не служи Богу као некада (Фил. 2:16). Јехова, ’Господар жетве‘, жалостан је кад год неки његов слуга не истраје (Лука 10:2).

13. Шта значи служити Јехови целим срцем?

13 Поука је јасна. Похвално је ако редовно учествујемо у корисним активностима као што су присуствовање састанцима и учествовање у служби проповедања. Али служити Јехови целим срцем значи више од тога (2. Лет. 25:1, 2, 27). Ако Јеховин слуга дубоко у свом срцу и даље воли „оно што је иза“, то јест нешто од онога што је карактеристично за начин живота у овом свету, он доводи себе у опасност да изгуби добар однос с Богом (Лука 17:32). Само ако стварно ’мрзимо зло и држимо се добра‘, бићемо ’прикладни за Божје краљевство‘ (Римљ. 12:9; Лука 9:62). Због тога сви морамо да будемо сигурни да нас ништа из Сатаниног света, ма колико да изгледа корисно или лепо, не спречава да свим срцем служимо Богу (2. Кор. 11:14; прочитати Филипљанима 3:13, 14).

ОСТАНИ БУДАН!

14, 15. (а) Како Сатана покушава да утиче на стање нашег срца? (б) Објасни зашто је споменута Сатанина метода толико опасна.

14 Љубав према Јехови подстакла нас је да му предамо свој живот. Од тада многи од нас годинама пружају доказ да смо одлучни да целим срцем служимо Јехови. Међутим, Сатана и даље покушава да утиче на нас. Наше срце је и даље његова мета (Еф. 6:12). Наравно, он је свестан да нећемо одједном тек тако напустити Јехову. Зато лукаво користи ’овај свет‘ како би постепено ослабио нашу ревност за Бога. (Прочитати Марка 4:18, 19.) Зашто је та Сатанина метода толико успешна?

15 Да би добио одговор, замисли да читаш књигу под светлом сијалице од 100 вати, али она у једном тренутку прегори. Пошто остајеш у мраку, одмах примећујеш шта се десило и стављаш нову сијалицу. У соби поново има светлости. Следеће вече палиш исту лампу да би читао књигу. Међутим, не знаш да је неко нову сијалицу од 100 вати заменио сијалицом од 95 вати. Да ли би приметио разлику? Вероватно не би. А шта ако би следећег дана неко ставио сијалицу од 90 вати? Вероватно ни то не би приметио. Зашто? Зато што је разлика у јачини светлости толико мала да тога ниси ни свестан. Слично томе, утицај Сатаниног света може проузроковати да наша ревност у служењу Јехови постепено ослаби. Ако дође до тога, то је као да је Сатана успео да ослаби нашу ревност која је некад била јачине 100 вати. Ако није будан, хришћанин чак неће ни приметити ту постепену промену (Мат. 24:42; 1. Петр. 5:8).

МОРАМО СЕ МОЛИТИ

16. Како се можемо заштитити од Сатаниних махинација?

16 Како се можемо заштитити од таквих Сатаниних махинација и наставити да целим срцем служимо Јехови? (2. Кор. 2:11). Морамо се молити. Павле је подстакао сувернике да се ’одупру Ђаволовим сплеткама‘. Затим им је рекао да се моле „сваким обликом молитве и усрдног мољења у свакој прилици“ (Еф. 6:11, 18; 1. Петр. 4:7).

17. Чему нас уче Исусове молитве?

17 Да бисмо се одупрли Сатани, потребно је да се угледамо на Исуса, који је показао да има снажну жељу да настави да целим срцем служи Јехови. Запази, рецимо, шта је Лука записао о томе како се Исус молио у ноћи пре своје смрти: „Кад се нашао у тешкој душевној патњи, молио се још усрдније“ (Лука 22:44). Исус се и раније усрдно молио, али овог пута се налазио пред најозбиљнијом кушњом коју је имао на земљи и зато се молио „још усрдније“ — и молитва му је била услишена. Исусов пример показује да молитве могу бити различитог интензитета. Стога, што су озбиљније наше кушње и што су лукавије Сатанине махинације, то „усрдније“ треба да се молимо за Јеховину заштиту.

18. (а) Шта треба да се питамо када је реч о молитви и зашто? (б) Који фактори утичу на наше срце и како? (Види  оквир на 16. страни.)

18 Како ће такве молитве утицати на нас? Павле је рекао: „У свему молитвом и усрдним мољењем са захваљивањем изнесите своје молбе Богу. И Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца“ (Фил. 4:6, 7). Да бисмо целим срцем служили Јехови, морамо се горљиво и често молити (Лука 6:12). Зато се питај: ’Колико су усрдне моје молитве и колико често се молим?‘ (Мат. 7:7; Римљ. 12:12). Твој одговор пуно говори о томе колико је снажна твоја жеља да служиш Богу.

19. Шта ћеш урадити како би наставио да целим срцем служиш Јехови?

19 Као што смо видели, оно што стављамо на прво место у животу доста говори о стању нашег срца. Желимо бити сигурни да ни оно што смо оставили за собом, ни Сатанине зле махинације неће ослабити нашу чврсту одлуку да целим срцем служимо Јехови. (Прочитати Луку 21:19, 34-36.) Зато и ми попут Давида наставимо да молимо Јехову: „Дај ми срце неподељено“ (Пс. 86:11).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 16. страни]

ТРИ ФАКТОРА КОЈА УТИЧУ НА НАШЕ СРЦЕ

Као што можемо предузети мере захваљујући којима ће наше дословно срце бити у добром стању, тако можемо предузети кораке који ће нам помоћи да очувамо здравље фигуративног срца. Размисли о следећа три важна фактора:

1. Исхрана. Дословном срцу је потребна довољна количина хранљивих материја. Слично томе, треба да се побринемо да уносимо довољну количину здраве духовне хране путем редовног личног проучавања, дубоког размишљања и присуствовања састанцима (Пс. 1:1, 2; Посл. 15:28; Јевр. 10:24, 25).

 2. Вежбање. Да би било здраво, дословно срце треба повремено да снажно куца. Слично томе, ревним учешћем у служби — можда тако што ћемо бити још активнији — одржавамо своје фигуративно срце у добром стању (Лука 13:24; Фил. 3:12).

3. Окружење. Због окружења у ком морамо да живимо и радимо, наше дословно и фигуративно срце може бити изложено великом стресу. Међутим, тај стрес можемо ублажити тако што ћемо се, колико год је то могуће, дружити са суверницима, којима је истински стало до нас и који целим срцем служе Богу (Пс. 119:63; Посл. 13:20).