Пређи на садржај

Пређи на садржај

Син нам открива истину о Оцу

Син нам открива истину о Оцу

Син нам открива истину о Оцу

„Нико не зна ко је Отац, осим Сина и онога коме Син хоће да га открије“ (ЛУКА 10:22)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

Зашто је Исус био у јединственом положају да открије истину о Оцу?

Како је Исус открио другима истину о Оцу?

На које начине по угледу на Исуса можеш другима открити истину о Оцу?

1, 2. На које питање многи немају одговор и зашто?

 ’КО ЈЕ Бог?‘ Многи не знају како би одговорили на то питање. На пример, иако већина оних који се изјашњавају као хришћани верује да је Бог Тројство, многи ће признати да је ту доктрину немогуће разумети. Један писац који је свештено лице признаје: „Та доктрина је ван домашаја ограниченог људског ума. Она излази из оквира здравог расуђивања или људске логике.“ С друге стране, већина оних који прихватају теорију еволуције верује да Бог не постоји. Сва чуда стварања приписују пукој случајности. Ипак, Чарлс Дарвин није порекао постојање Бога, већ је рекао: „Чини ми се да је најбезбеднији закључак тај да је читава ова тема недокучива за људски ум.“

2 Већина људи, без обзира на то у шта верује, размишља о питањима у вези с Божјим постојањем. Међутим, када не успеју да дођу до задовољавајућег закључка, многи одустају од своје потраге за Богом. Сатана је заиста „заслепио невернички ум“ (2. Кор. 4:4). Зато не чуди што већина људи живи у незнању и забуни што се тиче истине о Оцу, Створитељу читавог свемира (Ис. 45:18).

3. (а) Ко нам је открио Створитеља? (б) Која ћемо питања осмотрити?

3 Ипак је веома важно да људи сазнају истину о Богу. Зашто? Зато што ће само они који призову „Јеховино име“ бити спасени (Римљ. 10:13). Да бисмо призвали Божје име, потребно је да познајемо онога ко носи то име. Исус Христ је својим ученицима пренео то важно знање. Он им је открио истину о Оцу. (Прочитати Луку 10:22.) Зашто је Исус то могао да уради боље него било ко други? Како је то учинио? Како се у томе можемо угледати на Исуса? Осмотримо та питања.

ЈЕДИНСТВЕН ПОЛОЖАЈ ИСУСА ХРИСТА

4, 5. Зашто је Исус био у јединственом положају да открије свог Оца?

4 Исус је био у најбољем положају да открије свог Оца. Зашто? Зато што је, пре него што су створени сви други облици живота, као духовна особа већ постојао на небу као ’јединорођени Син Божји‘ (Јов. 1:14; 3:18). Какав јединствен положај! Док још није постојало ниједно друго створење, Син је имао потпуну пажњу свог Оца и учио је о њему и његовим особинама. Отац и Син су вероватно доста комуницирали и развили дубоку наклоност један према другом током бескрајно дугог периода (Јов. 5:20; 14:31). Син је заиста добро упознао личност свог Оца! (Прочитати Колошанима 1:15-17.)

5 Отац је поставио Сина да буде његов Заступник, то јест да говори у његово име као „Реч Божја“ (Откр. 19:13). Зато је Исус био у јединственом положају да открије Оца другима. Сходно томе, јеванђелиста Јован описује Исуса као „Реч“ која је „у Очевом наручју“ (Јов. 1:1, 18, фуснота). Тим изразом Јован указује на обичај који се у то време често практиковао приликом обедовања. На истој простирци гост би лежао тик испред неког другог. Пошто су били близу један другог, могли су несметано да комуницирају. Тако је и Син, пошто је био „у Очевом наручју“, могао о многим темама да разговара са својим Оцем.

6, 7. Како је однос између Оца и Сина постајао све приснији?

6 Однос између Оца и Сина постајао је све приснији. Син му је ’дан за даном био нарочита радост‘. (Прочитати Пословице 8:22, 23, 30, 31.) Зато је логично да је однос између њих био све јачи док су заједно радили и док је Син учио како да опонаша Очеве особине. Док су стварали друга разумом обдарена створења, Син је видео како Јехова поступа са сваким од њих и сигурно је још више ценио његову личност.

7 Чак и када је касније Сатана оспорио Јеховино право да влада, Син је имао прилику да посматра како његов Отац показује љубав, правду, мудрост и моћ у тешкој ситуацији. То је без сумње припремило Исуса за тешкоће које је касније и сам доживео док је служио на земљи (Јов. 5:19).

8. Како нам записи из јеванђеља помажу да научимо доста тога о Очевим особинама?

8 Због блиског односа с Јеховом, Син је открио Оца на детаљнији начин него што би то ико други икада могао. Да ли постоји бољи начин да упознамо Оца од тога да осмотримо поуке и поступке његовог јединорођеног Сина? На пример, замисли колико би нам тешко било да у потпуности разумемо шта значи реч „љубав“ ако бисмо само прочитали дефиницију из речника. Међутим, ако осмотримо живописне записе јеванђелиста о Исусовој служби и начину на који се опходио према другима, можемо много боље разумети изјаву „Бог је љубав“ (1. Јов. 4:8, 16). Исто се може рећи и за друге Божје особине које је Исус открио својим ученицима док је био на земљи.

КАКО ЈЕ ИСУС ОТКРИО ИСТИНУ О СВОМ ОЦУ

9. (а) На која је два основна начина Исус открио истину о Оцу? (б) Наведи пример који показује како је Исус својим поукама открио Оца.

9 Како је Исус открио истину о Оцу својим ученицима, као и онима који су касније постали његови следбеници? На два основна начина: својим поукама и својим поступцима. Осмотримо најпре Исусове поуке. Из поука које је Исус пружио својим следбеницима ми учимо о Очевом начину размишљања, његовим осећањима и поступцима. На пример, Исус је упоредио свог Оца с брижним власником стада који одлази да потражи једну залуталу овцу. Исус каже да се власник, када пронађе изгубљену овцу, ’више радује због ње него због оних деведесет и девет које нису залутале‘. Која је порука овог поређења? Исус је објаснио: „Тако ни мој Отац који је на небу не жели да погине ниједан од ових малих“ (Мат. 18:12-14). Шта можеш научити о Јехови из овог поређења? Чак и ако понекад имаш осећај да не вредиш много и да си заборављен, твој небески Отац је заинтересован за тебе и стало му је до тебе. У његовим очима, ти си један „од ових малих“.

10. Како је Исус својим поступцима открио Оца?

10 Други начин на који је Исус ученицима открио Оца јесу његови поступци. Стога, када је апостол Филип затражио од Исуса: „Покажи нам Оца“, он му је с правом могао рећи: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:8, 9). Осмотримо неке примере који показују како је Исус испољавао Очеве особине. Када је један губавац молио Исуса да га излечи, Исус је дотакао тог човека који је био „пун губе“ и рекао му: „Хоћу. Очисти се.“ Пошто је био излечен, губавац је знао да је Јехова дао Исусу моћ да га излечи (Лука 5:12, 13). Такође, када је Лазар умро, ученици су сигурно могли осетити колико је Отац саосећајан када су видели да је Исус био „дубоко дирнут и потресен“ и да је „заплакао“. Иако је знао да ће Лазар бити ускрснут, Исус је осетио бол који су осећали Лазарева породица и пријатељи (Јов. 11:32-35, 40-43). Сигурно имаш омиљене библијске записе из којих можеш на основу Исусових поступака видети колико је Отац милосрдан.

11. (а) Шта је Исусова снажна реакција у храму открила о његовом Оцу ? (б) Зашто је тај догађај охрабрујућ за нас?

11 Међутим, шта можеш закључити из догађаја када је Исус очистио храм? Замисли следећу сцену: Исус је направио бич од конопаца и истерао оне који су продавали говеда и овце. Разбацао је новац мењачима новца и испревртао им столове (Јов. 2:13-17). Та одлучна акција навела је ученике да се присете пророчанских речи краља Давида: „Ревност [ме] за дом твој изједа“ (Пс. 69:9). Исус је тим храбрим чином показао снажну жељу да брани обожавање истинитог Бога. Да ли у том догађају препознајеш Очеве особине? Он нас подсећа да Бог има не само неограничену моћ да очисти зло са земље већ и горљиву жељу да то учини. Овај опис Исусове снажне реакције на неисправно поступање показује како се Отац осећа док посматра зло које је данас раширено у свету. Колико је то охрабрујуће за нас када се суочавамо с неправдом!

12, 13. Шта можеш научити о Јехови из начина на који се Исус опходио према ученицима?

12 Осмотримо још један пример — Исусов однос према ученицима. Они су се стално расправљали о томе ко је већи (Мар. 9:33-35; 10:43; Лука 9:46). Пошто је провео доста времена уз Оца, Исус је знао шта Јехова мисли о поносу (2. Сам. 22:28; Пс. 138:6). Осим тога, Исус је сличне тежње видео и код Сатане Ђавола. Том егоцентричном створењу истакнутост и положај били су веома важни. Исус је сигурно био жалостан када је видео да ученици које је он поучавао и даље испољавају такав амбициозан став. Чак и они које је изабрао као апостоле нису били другачији! Задржали су такав став све до последњег дана Исусовог живота на земљи (Лука 22:24-27). Па ипак, Исус их је љубазно исправљао, никад не губећи наду да ће на крају научити да буду понизни попут њега (Фил. 2:5-8).

13 Да ли у начину на који је Исус стрпљиво исправљао погрешне тежње својих ученика можеш видети какав је Отац? Да ли у Исусовим поступцима и речима видиш Оца који не напушта свој народ упркос томе што увек изнова греши? Знајући да је Бог такав, зар нисмо подстакнути да у молитви изразимо своје кајање када погрешимо?

СИН ЈЕ ХТЕО ДА ОТКРИЈЕ ИСТИНУ О ОЦУ

14. Како је Исус показао да је хтео да открије истину о свом Оцу?

14 Многи диктатори покушавају да држе људе у подложности и незнању тако што им ускраћују неке информације. Насупрот томе, Исус је хтео да подели с другима оно што зна о Оцу и открио им је све што је требало да знају о њему. (Прочитати Матеја 11:27.) Поред тога, својим ученицима је дао ’разум да могу упознати истинитог Бога‘, Јехову (1. Јов. 5:20). Шта то значи? Исус им је помогао да разумеју учења о Оцу. Он није крио свог Оца под велом тајне, научавајући да је Бог део неког мистериозног Тројства.

15. Зашто Исус није открио неке информације о Оцу?

15 Да ли је Исус открио све што је знао о свом Оцу? Није, и то је било мудро. (Прочитати Јована 16:12.) Зашто? Зато што његови ученици тада ’нису могли носити‘ све то знање. Међутим, као што је Исус објаснио, доста тога ће бити откривено када дође „помоћник“, то јест свети дух, који ће их упутити „у сву истину“ (Јов. 16:7, 13). Баш као што мудри родитељи не откривају деци неке информације док не буду довољно велика да их разумеју, тако је и Исус чекао да ученици постану зрели и способни да разумеју неке чињенице о Оцу. Исус је узео у обзир њихове границе.

ПО УГЛЕДУ НА ИСУСА ПОМОЗИ ДРУГИМА ДА УПОЗНАЈУ ЈЕХОВУ

16, 17. Зашто си у могућности да другима откријеш истину о Оцу?

16 Када неког добро познајеш и цениш његове особине, зар ниси подстакнут да другима говориш о њему? Док је био на земљи, Исус је говорио о свом Оцу (Јов. 17:25, 26). Да ли се можемо угледати на њега и другима открити истину о Јехови?

17 Као што смо видели, Исус је о свом Оцу знао далеко више него други. Али је нешто од тога што је знао хтео да подели с другима и чак је помогао својим следбеницима да разумеју дубље истине о Божјој личности. Захваљујући њему познајемо Оца онако како га већина данашњих људи не познаје. Заиста смо захвални Исусу што је хтео да нам путем својих поука и поступака открије Оца! Заправо, можемо бити поносни што познајемо Оца (Јер. 9:24; 1. Кор. 1:31). Док настојимо да се приближимо Јехови, он ће се приближити нама (Јак. 4:8). Зато смо сада у могућности да другима преносимо оно што знамо. Како то можемо чинити?

18, 19. На које начине можемо другима открити истину о Оцу? Објасни.

18 По угледу на Исуса, и ми треба својим речима и делима да откривамо другима истину о Оцу. Не заборави да многи које срећемо у служби не знају ко је Бог. Можда је њихово поимање Бога замагљено лажним учењима. Можемо им пренети оно што знамо о Божјем имену, његовој намери за људе и његовој личности коју смо упознали преко Библије. Осим тога, с браћом и сестрама можемо разговарати о неким библијским записима који откривају Божје особине на начин који раније нисмо разумели. Тако и они могу бити охрабрени.

19 Како би попут Исуса могао да откријеш Оца својим понашањем? Када људи у нашим поступцима виде Христову љубав, биће привучени Оцу, а исто тако и Исусу (Еф. 5:1, 2). Апостол Павле нас је позвао да се ’угледамо на њега, као што се и он угледао на Христа‘ (1. Кор. 11:1). Заиста је част што својим поступцима можемо помоћи људима да виде какав је Јехова! И даље опонашајмо Исуса тако што ћемо другима откривати истину о Оцу.

[Питања за разматрање]