Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли заиста цениш брак као дар од Бога?

Да ли заиста цениш брак као дар од Бога?

Да ли заиста цениш брак као дар од Бога?

„Нека вас Јехова обдари тиме да нађете мир, свака у дому свог мужа“ (РУТА 1:9)

ПРОНАЂИ ОДГОВОРЕ:

На основу чега знамо да су Божје слуге из прошлости цениле брак као дар од Бога?

Како знамо да је Јехови важно кога ћемо изабрати за брачног друга?

Који библијски савет о браку намераваш да примениш?

1. Опиши како је Адам реаговао када је добио жену.

 „ЕВО напокон кости од мојих костију и меса од мог меса. Нека се зове жена, јер је узета од човека“ (Пост. 2:23). Први човек Адам је заиста био срећан када је добио жену. Није чудо што се поетски изразио! Након што је проузроковао да Адам утоне у дубок сан, Јехова је створио прелепу жену од његовог ребра. Адам јој је касније дао име Ева. Бог их је ујединио у срећан брак. Пошто је Ева створена од Адамовог ребра, они су били ближи од било ког данашњег брачног пара.

2. Зашто се мушкарци и жене међусобно привлаче?

2 Будући да је неупоредиво мудар, Јехова је људима усадио способност да воле — захваљујући чему се мушкарци и жене међусобно привлаче. У једном делу се наводи: „Мушкарац и жена који ступе у брак очекују да ће делити интиму и да ће између њих трајно постојати романтична осећања“ (The World Book Encyclopedia). Тако је и међу Јеховиним слугама.

ОНИ СУ ЦЕНИЛИ БРАК КАО ДАР

3. Како је Исак добио жену?

3 Божји слуга Аврахам је веома ценио брачно уређење. Зато је послао свог најстаријег слугу у Месопотамију да пронађе жену за Исака. Молитва коју је тај слуга упутио донела је добре резултате. Богобојазна Ребека је постала Исакова вољена жена и имала је удео у испуњењу Јеховине намере да сачува Аврахамово потомство (Пост. 22:18; 24:12-14, 67). Из овога не треба да закључимо да неко — колико год да је добронамеран — треба да буде посредник између две особе, осим ако није замољен да помогне. У савременом друштву многи сами бирају свог брачног друга. Наравно, Бог не бира особу с којом ћемо ступити у брак, али нам пружа вођство у том и другим аспектима живота ако га за то молимо и ако нас води његов дух (Гал. 5:18, 25).

4, 5. Како знамо да су Суламка и пастир гајили посебна осећања једно према другом?

4 Лепа Суламка из древног Израела није желела да је другарице наговарају да постане једна од многих жена краља Соломона. Она је рекла: „Заклињем вас, кћери јерусалимске, не будите љубав у мени, не будите је кад се сама није пробудила“ (Песма 8:4). Суламка и један пастир су гајили посебна осећања једно према другом. Она је понизно рекла: „Ја сам шафран с равнице приобалне, љиљан из долине.“ Али он је одговорио: „Што је љиљан међу коровом трновитим, то је вољена моја међу девојкама“ (Песма 2:1, 2). Они су се заиста волели.

5 Пошто су Суламка и пастир пре свега волели Бога, њихова брачна веза би почивала на чврстом темељу. Заправо, Суламка је свом вољеном пастиру рекла: „Стави ме као печат на срце своје, као печат на руку своју, јер је љубав јака као смрт, непопустљива као гроб кад верност тражи. Жар је њен жар ватре, пламен који долази од Јах. Ни многе воде не могу угасити љубав нити је реке могу однети. Кад би човек и све благо дома свога за љубав дао, људи би то благо презирали“ (Песма 8:6, 7). Зашто би један Јеховин слуга кад размишља о браку очекивао ишта мање од тога?

ОДЛУКА КОЈА ЈЕ БОГУ ВАЖНА

6, 7. Како знамо да је Богу важно кога ћемо изабрати за брачног друга?

6 Јехови је важно кога ћеш изабрати за брачног друга. С обзиром на становнике Ханана, Израелцима је било заповеђено: „Не склапај бракове с њима. Своју кћер немој дати њиховом сину, и њихову кћер немој узети за свог сина. Јер би они одвратили твог сина од мене, па би он служио другим боговима. И Јехова би се жестоко разгневио на тебе и брзо би те истребио“ (Пон. зак. 7:3, 4). Вековима касније, свештеник Јездра је рекао: „Ви сте поступали неверно узимајући себи жене туђинке, и тако сте умножили Израелову кривицу“ (Језд. 10:10). А апостол Павле је рекао сухришћанима: „Жена је везана све док јој је муж жив. Али ако јој муж умре, слободна је да се уда за кога хоће, али само у Господу“ (1. Кор. 7:39).

7 Ако би један предани Јеховин слуга ступио у брак с неверником, био би непослушан Богу. То што су Израелци из Јездриног времена ’узели себи жене туђинке‘ представљало је непослушност Богу и зато би било погрешно ако бисмо покушавали да разводнимо јасне смернице из Светог писма (Језд. 10:10; 2. Кор. 6:14, 15). Хришћанин који ступи у брак с неверником није примеран и нема искрено цењење према браку као Божјем дару. Ако неко након крштења ступи у такву заједницу, он више не би могао да учествује у посебним видовима службе. Такође, било би нелогично да очекујемо благослов, а да при том у молитви признамо: ’Јехова, свесно сам изабрао да те не послушам, али ме ипак благослови, молим те.‘

НАШ НЕБЕСКИ ОТАЦ ЗНА НАЈБОЉЕ

8. Објасни зашто треба да примењујемо Божје смернице о браку.

8 Конструктор неке машине најбоље зна како она функционише. Ако би било потребно да се машина састави, он би могао да пружи неопходне детаље о томе. Шта ако игноришемо упутства и саставимо делове како ми желимо? Исход би вероватно био катастрофалан — ако би машина уопште и радила. Исто тако, ако желимо да имамо срећан брак, морамо применити смернице које нам пружа Јехова, Оснивач брака.

9. Зашто можемо рећи да Јехова разуме оне који су усамљени, као и то колику радост брак може донети људима?

9 Јехова зна све што се може знати о људима и браку. Он је створио људе са сексуалним потребама како би могли да се ’рађају и множе‘ (Пост. 1:28). Бог добро разуме оне који су усамљени, јер је пре него што је створио прву жену рекао: „Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује“ (Пост. 2:18). Јехова је такође свестан радости коју могу доживети они који су у браку. (Прочитати Пословице 5:15-18.)

10. Чиме Јеховине слуге треба да се воде када је реч о интимним односима?

10 Због греха и несавршености коју су људи наследили од Адама, данас ниједан брак није савршен. Међутим, Јеховине слуге могу имати срећан брак ако следе савете из Божје Речи. На пример, размислимо о Павловом јасном савету о интимним односима у браку. (Прочитати 1. Коринћанима 7:1-5.) Свето писмо не каже да је стварање потомства једини разлог да брачни пар има полне односе. То је природан начин да се задовоље емоционалне и физичке потребе. Али изопачени поступци свакако нису по Божјој вољи. И у овом важном аспекту живота, Јеховине слуге ће сигурно показивати нежност и искрену љубав једно према другом. И наравно, они ће избегавати све поступке који нису по Јеховиној вољи.

11. Како је Рута била благословљена због тога што је поступала по Јеховиној вољи?

11 Брак треба да буде извор радости и среће. Хришћански дом посебно треба да буде место одмора и мира. Осмотримо шта се догодило пре око 3 000 година када је остарела удовица Нојемина са своје две снахе Орфом и Рутом, које су такође биле удовице, кренула из Моава у Јуду. Нојемина је саветовала ове младе жене да се врате свом народу. Моавка Рута је остала с Нојемином, била верна истинитом Богу и добила ’потпуну плату од Јехове, под чијим је крилима дошла да потражи уточиште‘ (Рута 1:9; 2:12). Пошто је веома ценила брак као дар од Бога, Рута је била спремна да се уда за доста старијег Воза, верног Јеховиног слугу. Када Рута ускрсне у Божјем новом свету, биће веома срећна када буде сазнала да је постала преткиња Исуса Христа (Мат. 1:1, 5, 6; Лука 3:23, 32). Она је заиста била благословљена због тога што је поступала по Јеховиној вољи!

ДОБРИ САВЕТИ ЗА УСПЕШАН БРАК

12. Где се могу пронаћи добри савети о браку?

12 Оснивач брака нам говори све што је потребно да знамо о успешном браку. Ниједан човек не зна толико. Библија је увек у праву, и једини начин да неко пружи добре савете о браку јесте да их темељи на библијским мерилима. На пример, Бог је надахнуо апостола Павла да запише: „Нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа“ (Еф. 5:33). У овом библијском савету не постоји ништа што зрели хришћани не могу разумети. Питање је: Да ли ће применити Јеховину Реч? Хоће, ако заиста цене брак као дар. a

13. До чега може доћи ако се не примењује савет из 1. Петрове 3:7?

13 Хришћански мужеви треба да се с љубављу опходе према својим женама. Апостол Петар је написао: „Мужеви, живите са својим женама у складу са оним што сте научили, поштујући их као слабије посуде, јер су и оне с вама наследнице незаслуженог дара живота, иначе ће ваше молитве наићи на препреку“ (1. Петр. 3:7). Молитве које упућује муж могу наићи на препреку ако он не примењује Јеховине савете. То ће се вероватно лоше одразити на духовно стање и њега и његове жене, што може водити до још већих стресова, расправа и грубости.

14. Како жена пуна љубави може утицати на породични живот?

14 Жена која следи вођство Јеховине Речи и светог духа може учинити много како би њен дом био место мира и среће. Нормално је да богобојазни супруг воли своју жену и штити је у физичком и духовном погледу. Она жели да буде вољена и зато треба да испољава особине које помажу њеном мужу да је још више воли. „Жена која је заиста мудра кућу своју гради“, стоји у Пословицама 14:1, „а луда је својим рукама руши.“ Мудра и срдачна жена умногоме доприноси успеху и срећи своје породице. Такође показује да заиста цени брак као дар од Бога.

15. Који савет налазимо у Ефешанима 5:22-25?

15 Мужеви и жене који се међусобно опходе онако како се Исус опходио према скупштини показују да цене брак као дар од Бога. (Прочитати Ефешанима 5:22-25.) Јехова заиста благосиља брачне парове који се искрено воле и никада не дозвољавају да понос, детињасто игнорисање и друге лоше особине кваре њихов брак.

НЕКА ИХ НИКО НЕ РАСТАВИ

16. Зашто неки хришћани остају сами?

16 Иако већина људи планира да се једног дана венча, неке Јеховине слуге остају саме јер не могу пронаћи одговарајућег брачног друга међу суверницима. Други имају дар самаштва. Хришћани који нису у браку могу више да служе Јехови и да воде испуњен живот (Мат. 19:10-12; 1. Кор. 7:1, 6, 7, 17).

17. (а) Које Исусове речи у вези с браком треба да задржимо на уму? (б) Шта одмах треба да предузме неко ко чак и почне да размишља о нечијем брачном другу?

17 Било да смо у браку или не, сви треба да задржимо на уму Исусове речи: „Зар нисте читали да их је њихов створитељ у почетку начинио као мушкарца и жену и да је рекао: ’Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело‘? Тако нису више двоје, него једно тело. Дакле, што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Мат. 19:4-6). Ако неко прижељкује нечијег брачног друга, то је грех (Пон. зак. 5:21). Ако неки хришћанин почне да осећа такву неисправну жељу, он треба да је што пре искорени, чак и ако ће због тога што је дозволио да се у њему развију себичне жеље доживети велики емоционални бол (Мат. 5:27-30). Веома је важно да се исправи такво размишљање и потисну грешне жеље варљивог срца (Јер. 17:9).

18. Како треба да гледамо на брак?

18 Чак и многи људи који не знају готово ништа о Јехови Богу и о томе да је брак дар од њега показују барем извесно цењење према брачном уређењу. Колико више ми који смо предани ’срећном Богу‘, Јехови, треба да се радујемо свему што нам он пружа и да покажемо да заиста ценимо брак као његов дар! (1. Тим. 1:11).

[Фуснота]

a Више информација о овој теми може се наћи у 10. и 11. поглављу књиге „Одржите се у Божјој љубави“.

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 6. страни]

Добар брак прославља Јехову и може бити извор велике радости свим члановима породице

[Слика на 5. страни]

Рута је ценила брак као дар од Бога

[Слика на 7. страни]

Да ли показујеш да заиста цениш брак као дар од Јехове?