Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли одражаваш Јеховину славу?

Да ли одражаваш Јеховину славу?

Да ли одражаваш Јеховину славу?

„Попут огледала одражавамо Јеховину славу“ (2. КОР. 3:18)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

Зашто можемо одражавати Јеховину славу иако смо несавршени?

Како нам молитве и састанци помажу да одражавамо Божју славу?

Шта ће нам помоћи да и даље одражавамо Јеховину славу?

1, 2. Зашто је разумно очекивати да можемо опонашати Јеховине особине?

 СВИ мање-више личимо на своје родитеље. Зато није ништа чудно када чујемо да неко каже неком дечаку: ’Исти си отац.‘ Девојчици можда кажу: ’Подсећаш ме на твоју мајку.‘ И сама деца често опонашају оно што виде од родитеља. Али како је с нама? Да ли се ми можемо угледати на нашег небеског Оца, Јехову? Иако га не видимо, можемо запазити његове дивне особине ако проучавамо његову Реч, посматрамо оно што је створио и размишљамо о ономе што смо прочитали у Библији, посебно о речима и делима Божјег Сина, Исуса Христа (Јов. 1:18; Римљ. 1:20). Дакле, можемо одражавати Јеховину славу.

2 Пре него што су Адам и Ева били створени, Бог је знао да ће људи моћи да врше његову вољу, одражавају његове особине и доносе му славу. (Прочитати Постанак 1:26, 27.) Као Божје слуге, ми треба да показујемо особине нашег Створитеља. Ако тако радимо, имамо част да одражавамо Божју славу без обзира на то из које културе или нације потичемо или које образовање поседујемо. Зашто? Зато што „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела 10:34, 35).

3. Шта осећамо док служимо Јехови?

3 Помазани хришћани одражавају Јеховину славу. Апостол Павле, који је био један од њих, написао је: „Док откривених лица попут огледала одражавамо Јеховину славу, сви се ми преображавамо у исти лик, одражавајући све већу славу“ (2. Кор. 3:18). Када је пророк Мојсије сишао с горе Синај носећи плоче с Десет заповести, лице му је зрачило светлошћу јер је Јехова разговарао с њим (Изл. 34:29, 30). Иако хришћани нису доживели тако нешто и лице им не зрачи светлошћу, на њима се види да су радосни када говоре о Јехови, његовим особинама и његовој дивној намери за људе. Попут углачаних металних огледала из древног доба, помазаници и друге овце одражавају Јеховину славу у свом животу и у служби (2. Кор. 4:1). Да ли ти одражаваш Јеховину славу својим добрим понашањем и редовним учествовањем у служби?

ЖЕЛИМО ДА ОДРАЖАВАМО ЈЕХОВИНУ СЛАВУ

4, 5. (а) Попут Павла, коју борбу и ми водимо? (б) Како грех утиче на нас?

4 Као Јеховине слуге сигурно желимо да свиме што радимо доносимо част и славу нашем Створитељу. Међутим, често не успевамо да радимо оно што желимо. И Павле је морао да води ту борбу. (Прочитати Римљанима 7:21-25.) Објаснио је зашто водимо ту борбу када је написао: „Сви су сагрешили и не одражавају Божју славу“ (Римљ. 3:23). Пошто смо наследили несавршеност од Адама, сви смо робови греха, окрутног господара који краљује над људима (Римљ. 5:12; 6:12).

5 Шта је грех? То је све оно што је супротно Јеховиним особинама и мерилима и његовој вољи. Грех нарушава наш однос с Богом. Због греха промашујемо циљ, као што стрелац који одапиње стрелу промашује мету. Грех можемо починити намерно или нехотице (Бр. 15:27-31). Он веома снажно утиче на нас и удаљава нас од Створитеља (Пс. 51:5; Ис. 59:2; Кол. 1:21). Зато је већина људи потпуно отуђена од Јехове и пропушта дивну прилику да одражава његову славу. Грех је несумњиво најгора пошаст која погађа човечанство.

6. Зашто можемо одражавати Јеховину славу иако смо несавршени?

6 Иако смо несавршени, Јехова нам пружа наду (Римљ. 15:13). Он је омогућио да нам буду поништени греси путем откупне жртве Исуса Христа. Пошто исказујемо веру у његову жртву, „више не робујемо греху“ већ можемо одражавати Јеховину славу (Римљ. 5:19; 6:6; Јов. 3:16). Ако останемо Божји пријатељи, можемо бити сигурни да ће нас Јехова данас благословити, а у будућности нам пружити савршенство и вечни живот. Иако смо још увек несавршени, заиста је велика част што нас Бог види као особе које могу одражавати његову славу.

ШТА НАМ ПОМАЖЕ ДА ОДРАЖАВАМО БОЖЈУ СЛАВУ?

7. Шта морамо признати себи како бисмо одражавали Божју славу?

7 Да бисмо могли да одражавамо Божју славу, морамо прихватити чињеницу да смо несавршени (2. Лет. 6:36). Потребно је да признамо себи да смо склони да чинимо грех и затим да се трудимо да ту склоност контролишемо до те мере да стварно можемо славити Бога. На пример, ако чинимо грех тако што гледамо порнографију, морамо признати да нам је потребна помоћ старешина и затим им се обратити за помоћ (Јак. 5:14, 15). То би био први корак који треба да предузмемо ако стварно желимо да славимо Бога. Као Јеховине слуге, морамо се стално преиспитивати да бисмо видели да ли живимо у складу с његовим праведним мерилима (Посл. 28:18; 1. Кор. 10:12). Које год слабости да имамо, морамо наставити да се боримо против њих како бисмо могли одражавати Божју славу.

8. Шта треба да радимо без обзира на то што смо несавршени?

8 Исус је био једини човек који је увек радио оно што Бог одобрава. Иако нисмо савршени као што је Исус био, треба да се потрудимо да опонашамо његов пример (1. Петр. 2:21). Јехова запажа не само наш напредак већ и труд који улажемо да бисмо га славили, и он благосиља тај труд.

9. Како нам Библија помаже да још боље одражавамо Божју славу?

9 Јеховина писана Реч нам може помоћи да разумемо како можемо на бољи начин одражавати Божју славу. Неопходно је да темељно проучавамо Писмо и да размишљамо о ономе што смо прочитали (Пс. 1:1-3). Ако свакодневно читамо Писмо, то ће нам помоћи да напредујемо. (Прочитати Јаковљеву 1:22-25.) Оно што учимо из Библије јача нашу веру и одлучност да избегавамо озбиљне грехе и радимо оно што радује Јехову (Пс. 119:11, 47, 48).

10. Како нам молитва може помоћи да још боље служимо Јехови?

10 Да бисмо одражавали Божју славу, потребно је и да ’устрајемо у молитви‘ (Римљ. 12:12). Треба да се молимо Јехови да нам помогне да му служимо на прихватљив начин. Можемо га молити за свети дух, више вере, снагу да се одупремо искушењима и да умемо да се ’исправно служимо речју истине‘ (2. Тим. 2:15; Мат. 6:13; Лука 11:13; 17:5). Као што дете зависи од свог оца, тако и ми зависимо од нашег небеског Оца, Јехове. Ако га молимо да нам помогне да му још боље служимо, можемо бити сигурни да ће то и учинити. Никада немојмо мислити да му досађујемо. Уместо тога, дајмо хвалу Јехови у молитви, захваљујмо му, тражимо његово вођство, посебно када доживљавамо неку кушњу, и молимо га да нам помогне да својом службом прославимо његово свето име (Пс. 86:12; Јак. 1:5-7).

11. Како нам скупштински састанци помажу да одражавамо Божју славу?

11 Бригу за своје драгоцене овце Бог је поверио члановима „верног и разборитог роба“ (Мат. 24:45-47; Пс. 100:3). Они желе да помогну свим својим суверницима да одражавају Јеховину славу. Један начин на који то чине јесу наши састанци. Они нам помажу да се мењамо и побољшамо као Божје слуге, баш као што би нам кројач дотерао одело како бисмо лепше изгледали (Јевр. 10:24, 25). Зато на састанке треба да долазимо на време, јер ако по навици каснимо, нећемо извући потпуну корист из помоћи која се тамо пружа.

УГЛЕДАЈМО СЕ НА БОГА

12. Како се можемо угледати на Бога?

12 Ако желимо да одражавамо Јеховину славу, морамо се ’угледати на Бога‘ (Еф. 5:1). На Јехову се, између осталог, можемо угледати када усвајамо његов начин размишљања. Када покушавамо да живимо по својим мерилима, ми не доносимо част Јехови, а и себи наносимо штету. Пошто је свет којим смо окружени под утицајем злога, Сатане Ђавола, морамо дати све од себе да бисмо мрзели оно што Јехова мрзи и волели оно што он воли (Пс. 97:10; 1. Јов. 5:19). У нашем срцу не сме постојати ни најмања сумња у то да Богу исправно служимо само онда када све чинимо на његову славу. (Прочитати 1. Коринћанима 10:31.)

13. Зашто морамо мрзети грех и на шта ће нас то подстаћи?

13 Морамо мрзети грех зато што га Јехова мрзи. Треба да се држимо што даље од лоших ствари и не треба да испитујемо колико далеко можемо отићи а да не починимо грех. На пример, треба да се чувамо отпадништва, што је грех због ког више не бисмо могли да одражавамо Божју славу (Пон. зак. 13:6-9). Зато немојмо имати никакав контакт са отпадницима нити било ким ко тврди да је брат али срамоти Бога. То се односи и на чланове породице (1. Кор. 5:11). Ништа нам не користи ако покушавамо да оповргнемо тврдње отпадника или оних који критикују Јеховину организацију. Заправо, доводимо у опасност свој однос с Богом ако испитујемо шта они то говоре, било у њиховој литератури или на интернету. (Прочитати Исаију 5:20 и Матеја 7:6.)

14. Који је један од најважнијих начина на који се можемо угледати на Јехову и зашто?

14 Показивање љубави је један од најважнијих начина на који се можемо угледати на нашег небеског Оца. Попут њега, треба да показујемо љубав према другима (1. Јов. 4:16-19). Заправо, љубав која влада међу нама потврђује да смо Исусови ученици и Јеховине слуге (Јов. 13:34, 35). Иако нам због наслеђене несавршености понекад може бити тешко да показујемо љубав, морамо се борити против несавршености и трудити да увек показујемо љубав. Ако развијамо љубав и друге хришћанске особине, то ће нам помоћи да се не опходимо лоше према другима и да не чинимо грех (2. Петр. 1:5-7).

15. Како љубав утиче на наш однос према другима?

15 Љубав нас подстиче да чинимо добро другима (Римљ. 13:8-10). Примера ради, ако волимо свог брачног друга, увек ћемо му бити верни. Ако волимо старешине и ценимо оно што раде, бићемо им послушни и подложни. Деца која воле родитеље слушају их и поштују и не говоре негативно о њима. Ако волимо ближње, нећемо сматрати да смо важнији од њих нити ћемо им се обраћати без поштовања (Јак. 3:9). Старешине које воле Божје овце биће обзирне према њима (Дела 20:28, 29).

16. Како ће нам показивање љубави помоћи у служби?

16 Љубав треба да долази до изражаја и у нашој служби. Пошто много волимо Јехову, нећемо се обесхрабрити када људи не желе да нас слушају или нису заинтересовани. Уместо тога, наставићемо да проповедамо добру вест. Љубав ће нас подстаћи да се добро припремамо за службу и да се трудимо да будемо ефикасни у њој. Ако стварно волимо Бога и ближње, нећемо на проповедање гледати као на неку обавезу, већ ће нам бити част што проповедамо и то ћемо радо чинити (Мат. 10:7).

И ДАЉЕ ОДРАЖАВАЈ ЈЕХОВИНУ СЛАВУ

17. Шта треба да радимо пошто знамо да нас грех спречава у томе да одражавамо Божју славу?

17 Већина људи у свету не схвата да је грех нешто веома озбиљно. Али ми смо свесни тога. Зато знамо да се морамо борити против наше склоности ка греху. Знамо да је потребно да изграђујемо своју савест како би нас навела да радимо оно што је исправно чим нам се појави жеља да урадимо нешто што Бог не одобрава (Римљ. 7:22, 23). Као људи, ми смо слаби, али Бог нам може дати снагу да у свакој ситуацији исправно поступимо (2. Кор. 12:10).

18, 19. (а) Шта нам помаже да се успешно боримо против Сатане и његових демона? (б) Шта треба да будемо одлучни да радимо?

18 Ако желимо да одражавамо Јеховину славу, морамо се такође борити против Сатане и његових демона. Божја ратна опрема нам помаже да успемо у томе (Еф. 6:11-13). Сатана чини све што може како Јехова не би примио славу која му с правом припада. Ђаво и даље свим силама покушава да уништи наше пријатељство с Јеховом. Зато је за Сатану велики ударац то што смо ми и милиони других несавршених мушкараца, жена и деце верни Богу и што одражавамо његову славу. Стога наставимо да хвалимо Јехову, попут небеских створења која кажу: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је“ (Откр. 4:11).

19 Останимо чврсти у одлуци да и даље одражавамо Јеховину славу. Он се сигурно радује што многе његове верне слуге дају све од себе како би се угледали на њега и одражавали његову славу (Посл. 27:11). Будимо попут Давида, који је у песми рекао: „О Јехова, Боже мој, хвалићу те свим срцем својим, славићу име твоје довека“ (Пс. 86:12). Једва чекамо време када ћемо моћи да савршено одражавамо Јеховину славу и вечно га хвалимо. Људи који су послушни Богу доживеће то. Да ли и ти одражаваш Јеховину славу и имаш наду да ћеш то чинити у сву вечност?

[Питања за разматрање]

[Слике на 27. страни]

Да ли одражаваш Јеховину славу на ове начине?