Пређи на садржај

Пређи на садржај

Задржи позитиван став у браку у ком постоји напетост

Задржи позитиван став у браку у ком постоји напетост

Задржи позитиван став у браку у ком постоји напетост

„Онима који су  у браку заповедам, али не ја, него Господ“ (1. КОР. 7:10)

МОЖЕШ ЛИ ОБЈАСНИТИ?

У ком смислу Бог ставља у исти јарам оне који ступају у брак?

Како старешине могу помоћи хришћанима који имају проблеме у браку?

Како треба да гледамо на брак?

1. Како хришћани треба да гледају на брак и зашто?

 КАДА хришћани ступе у брак, они дају завет пред Богом. То је озбиљна одговорност (Проп. 5:4-6). Пошто је Јехова Оснивач брачног уређења, може се рећи да је он „ставио у исти јарам“ оне који су у браку (Мар. 10:9, фуснота). У Божјим очима тај „јарам“ постоји без обзира на државне законе којима се регулишу односи у браку. Јеховине слуге треба да гледају на брак као на заједницу на коју су се обавезали без обзира на то да ли јесу или нису били крштени у време венчања.

2. Која ћемо питања осмотрити у овом чланку?

2 Успешан брак може бити извор велике радости. Али шта се може учинити ако у браку постоји напетост? Да ли се ослабљена брачна веза може ојачати? Шта може помоћи онима чији је брак у опасности?

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ИЗВОР РАДОСТИ ИЛИ БОЛА?

3, 4. Шта се може десити ако неко донесе немудру одлуку при избору брачног друга?

3 Када је хришћански брак успешан, то брачним друговима доноси радост а Јехови част. У супротном, најмање што брак може донети јесте бол у срцу. Хришћанин који планира да ступи у брак може имати добар почетак ако следи Божје вођство. С друге стране, неко ко донесе немудру одлуку при избору брачног друга може доживети разочарање и жалост. На пример, неки млади започну везу пре него што су спремни за одговорности брачног живота. Неки проналазе будућег брачног друга преко интернета и брзоплето улазе у брак који се након неког времена покаже као веома несрећан. Други почине озбиљан грех док се забављају и касније се венчају, али брачни живот започну с нарушеним поштовањем једног према другом.

4 Неки хришћани се нису венчали „у Господу“ и зато често трпе болне последице живота у религиозно раздељеном дому (1. Кор. 7:39). Ако је то случај и с тобом, у молитви тражи од Бога да ти опрости и помогне. Он не уклања последице грешака из прошлости, али онима који се кају помаже да се изборе с кушњама (Пс. 130:1-4). Дај све од себе како би угодио Богу и ’радост Јеховина биће твоја тврђава‘ (Нем. 8:10).

КАДА ЈЕ БРАК У ОПАСНОСТИ

5. Какво размишљање треба да избегавамо ако нисмо срећни у браку?

5 Они који нису срећни у браку можда се питају: ’Да ли заиста вреди да спасем свој брак? Када бих само могао да вратим време и поново почнем живот с неким другим!‘ Можда маштају о томе да прекину везу — ’Ох, бити поново слободан! Зашто се не бих развео? Чак и ако немам библијски разлог за то, зашто се не бих раздвојио и поново уживао у животу?‘ Уместо да размишљају на такав начин или да маштају о томе шта би све могло да буде, хришћани треба да учине све што могу у тренутној ситуацији тако што ће тражити и следити Божје вођство.

6. Објасни шта је Исус рекао према Матеју 19:9.

6 Ако се хришћанин разведе, то не значи обавезно да је и библијски слободан да поново ступи у брак. Исус је рекао: „Ко се разведе од своје жене, осим због блуда, и ожени се другом, чини прељубу“ (Мат. 19:9). Овде се „блуд“ односи на прељубу и друге озбиљне облике неисправног сексуалног понашања. Веома је важно да се под молитвом преиспита свака помисао на развод када ниједан од брачних другова није крив за полни неморал.

7. Шта други могу помислити ако хришћански брак није успешан?

7 Када неки брак није успешан, то може бити показатељ да особа нема добар однос с Богом. Апостол Павле је поставио следеће озбиљно питање: „Ако неко не зна да управља својим домом, како ће се бринути за Божју скупштину?“ (1. Тим. 3:5). Заправо, када оба брачна друга кажу да су хришћани а њихов брак ипак није успешан, други могу помислити да њих двоје у ствари не живе по ономе што проповедају (Римљ. 2:21-24).

8. У чему је сигурно проблем када муж и жена који су Јеховине слуге желе да се раздвоје или разведу?

8 Када муж и жена који су крштене Јеховине слуге планирају да се раздвоје или разведу без библијског темеља, сигурно постоји неки проблем у њиховом односу с Богом. Очигледно је да један или оба брачна партнера не примењују библијска начела. Ако се истински ’уздају у Јехову свим срцем својим‘, нема разлога да мисле да не могу спасти брак. (Прочитати Пословице 3:5, 6.)

9. Како су неки хришћани били награђени због своје стрпљивости?

9 Многи бракови који у почетку нису много обећавали с временом су постали веома успешни. Хришћани који не одустану одмах када наступи криза у браку често буду награђени за свој труд. Осмотримо шта се може десити у религиозно раздељеном дому. Апостол Петар је написао: „Жене, будите подложне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без речи својим понашањем, кад виде ваше чисто понашање и дубоко поштовање“ (1. Петр. 3:1, 2). Особа која не служи Јехови може због доброг понашања свог брачног друга прихватити истину! Тако сачуван брак слави Бога и може бити велики благослов за мужа, жену и њихову децу.

10, 11. Који се неочекивани проблеми могу појавити у браку и какву помоћ хришћани могу добити?

10 У жељи да угоди Јехови, већина хришћана одлучи да ступи у брак с другим преданим хришћанином. Међутим, околности се чак и тада могу променити на неочекиван начин. На пример, понекад се код брачног друга могу појавити озбиљни психички проблеми. Или се може десити да брачни друг постане неактиван неко време после венчања. На пример, Линда, a која је ревна хришћанка и брижна мајка, беспомоћно је посматрала како њен муж који је крштени Сведок полако напушта хришћански пут. Пошто се није покајао за оно што је учинио, био је искључен. Хришћанин који се нађе у таквој ситуацији може помислити да за његов брак нема будућности. Шта тада треба да уради?

11 Можда се питаш: ’Да ли и даље треба да се трудим да спасем брак без обзира на то шта се дешава?‘ Нико не може да донесе ту одлуку уместо тебе. Ипак, постоје добри разлози због којих не треба да одустанеш од брака који је у кризи. Бог веома цени богобојазне мушкарце и жене који ради чисте савести подносе кушње у лошем браку. (Прочитати 1. Петрову 2:19, 20.) Путем своје Речи и духа, Јехова ће помоћи свакоме ко се искрено труди да учврсти брак.

ОНИ СУ СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ

12. Како ће старешине гледати на нас ако им се обратимо за помоћ?

12 Ако имаш проблеме у браку, не оклевај да потражиш духовну помоћ од зрелих хришћана. Старешине служе као пастири стада и радо ће ти указати на надахнуте савете из Светог писма (Дела 20:28; Јак. 5:14, 15). Немој мислити да ћете ти и твој брачни друг изгубити поштовање старешина ако им се обратите за духовну помоћ и поразговарате с њима о озбиљном проблему који имате у браку. Они ће вас још више волети и поштовати када буду видели да искрено желите да угодите Богу.

13. Који се савет налази у 1. Коринћанима 7:10-16?

13 Када их хришћани који живе у религиозно раздељеном дому замоле за помоћ, старешине указују на следећи Павлов савет: „Онима који су у браку заповедам, али не ја, него Господ, да жена не одлази од мужа — ако ипак оде, нека остане неудата или нека се помири с мужем — и да муж не оставља жену [...] Јер откуд знаш, жено, да нећеш спасти мужа? Или откуд знаш, мужу, да нећеш спасти жену?“ (1. Кор. 7:10-16). Заиста је дивно када брачни друг који није верник постане Јеховин слуга!

14, 15. Када би хришћанка могла одлучити да ипак оде и зашто је важно да се моли у вези с тим и да поштено преиспита своја осећања?

14 Под којим околностима хришћанка може одлучити да „ипак оде“? Неке су одлучиле да се раздвоје од мужа због тога што је намерно запостављао материјалне потребе своје породице. Друге су то учиниле због екстремног физичког злостављања или зато што су биле потпуно спречене да служе Богу.

15 Свако за себе одлучује да ли ће се раздвојити од свог брачног друга. Међутим, особа која служи Јехови треба да се моли у вези с тим и да поштено преиспита своја осећања. На пример, да ли је брачни друг који није Сведок једини разлог због ког она не може служити Јехови или је и сама донекле одговорна јер је немарна у проучавању Библије и нередовна на састанцима и у служби?

16. Шта ће спречити хришћанина да донесе исхитрену одлуку у вези с разводом?

16 То што веома ценимо свој однос с Богом и брак као дар од њега треба да нас спречи да донесемо исхитрену одлуку у вези с разводом. Као прави хришћани, ми желимо да се Божје име свети. Зато никада нећемо ковати план да окончамо један брак док у срцу намеравамо да ступимо у други (Јер. 17:9; Мал. 2:13-16).

17. Када се може рећи да је Бог позвао хришћане да живе у миру?

17 Хришћанин који је у браку с неверником треба да учини све што може како би брачна веза остала јака. Ипак, он не треба да осећа кривицу ако, упркос његовим искреним настојањима да сачува брак, брачни друг који није Сведок одлучи да оде. „Ако онај ко није верник жели да оде, нека оде“, написао је Павле. „Брат или сестра у том случају нису везани, јер вас је Бог позвао да живите у миру“ (1. Кор. 7:15). b

УЗДАЈ СЕ У ЈЕХОВУ

18. Чак и ако није могуће сачувати брак, до којих добрих резултата може доћи ако се трудимо да га спасемо?

18 Када се суочаваш с било којим проблемом у браку, обрати се Јехови за храброст и увек се уздај у њега. (Прочитати Псалам 27:14.) Погледајмо шта се десило с Линдом, коју смо раније споменули. Њен брак се на крају завршио разводом иако се годинама трудила да га спасе. Да ли сматра да је то било губљење времена? „Ни у ком случају“, каже она. „Мој труд је био добро сведочанство за друге. Имам чисту савест. И што је најважније, те године су помогле нашој ћерки да остане јака у истини. Постала је реван и предан Јеховин сведок.“

19. Шта се може десити ако се потрудимо да спасемо брак?

19 Хришћанка по имену Мерилин срећна је што се уздала у Бога и уложила огроман труд да спасе свој брак. „Била сам у искушењу да се раздвојим од мужа јер није бринуо о мојим материјалним потребама и угрожавао је моју духовност“, каже она. „Мој муж је служио као старешина пре него што се упустио у неке немудре пословне подухвате. Почео је да изостаје са састанака и једноставно смо престали да комуницирамо. Након терористичког напада у нашем граду била сам толико уплашена да сам се потпуно повукла у себе. Тада сам схватила да и ја грешим. Поново смо почели да разговарамо, обновили смо породично проучавање и постали смо редовни на састанцима. Старешине су биле веома љубазне и сусретљиве. Наш брак је процветао. С временом је мој муж поново испуњавао услове да добије скупштинске одговорности. Било је то болно искуство, али са срећним завршетком.“

20, 21. На шта треба да будемо одлучни када је реч о нашем браку?

20 Било да смо сами или у браку, увек поступајмо храбро и уздајмо се у Јехову. Ако се суочимо с проблемима у браку, искрено се потрудимо да их решимо, имајући на уму да они који су ушли у брак „нису више двоје, него једно тело“ (Мат. 19:6). И не заборавимо да уколико истрајемо у раздељеном дому и поред тешкоћа, можемо доживети радост да наш супружник постане Јеховин слуга.

21 Без обзира на наше околности, трудимо се да увек поступамо на начин који ће представљати добро сведочанство за оне који нису део скупштине. Ако је наш брак у опасности, усрдно се молимо, искрено преиспитајмо своје мотиве, пажљиво осмотримо библијске стихове и потражимо духовну помоћ од старешина. Изнад свега, будимо одлучни да у свему угодимо Јехови Богу и искрено ценимо брак као диван дар од њега.

[Фусноте]

a Имена су промењена.

b Видети књигу „Одржите се у Божјој љубави“, стране 219-221; Стражарску кулу од 1. јуна 1989, стране 6-7 и од 1. августа 1976, страна 256.

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 10. страни]

Хришћани који не одустану одмах када наступи криза у браку често буду награђени за свој труд

[Истакнути текст на 12. страни]

Увек се уздај у Јехову и обрати му се за храброст

[Слика на 9. страни]

Јехова благосиља хришћане који се труде да учврсте брак

[Слика на 11. страни]

Хришћанска скупштина може бити извор утехе и духовне помоћи