Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уздај се у Јехову — Бога у чијој су власти „времена и раздобља“

Уздај се у Јехову — Бога у чијој су власти „времена и раздобља“

Уздај се у Јехову — Бога у чијој су власти „времена и раздобља“

„Он мења времена и раздобља, обара и поставља краљеве“ (ДАН. 2:21)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

Како оно што је створено, као и испуњена пророчанства, показују да је Јехова Господар времена?

На шта смо подстакнути зато што знамо да је Јехова Бог у чијој су власти „времена и раздобља“?

Зашто на Јеховину одлуку када ће извршити своју намеру не утичу догађаји у свету ни планови које људи имају?

1, 2. Шта показује да Јехова у потпуности зна шта је време?

 ЈЕХОВА БОГ је омогућио мерење времена још много пре него што је створио човека. Четвртог дана стварања, Бог је рекао: „Нека на небеском своду буду извори светлости да деле дан од ноћи, и да служе као знакови за доба, дане и године“ (Пост. 1:14, 19, 26). У складу с Јеховином вољом, тако је и било.

2 Међутим, научници још увек не могу да дефинишу појам времена. „Време је једна од највећих мистерија“, стоји у једној енциклопедији. „Нико не може тачно рећи шта је то.“ Ипак, Јехова у потпуности зна шта је време. На крају крајева, он је „Створитељ небеса [...] онај који је обликовао и начинио земљу“. Он такође ’од почетка јавља шта ће на крају бити, од давнина јавља оно што још није било‘ (Ис. 45:18; 46:10). Осмотримо сада како оно што је Јехова створио, као и испуњена пророчанства, показују да је он Господар времена. То ће нам ојачати веру у њега и његову Реч, Библију.

ОНО ШТО ЈЕ ЈЕХОВА СТВОРИО ЈАЧА НАШУ ВЕРУ

3. Који примери показују да много тога у неживом свету прецизно функционише?

3 Сви механизми у неживом свету, било да су мали или велики, веома прецизно функционишу. Атоми трепере у једнаким временским интервалима. Атомски сатови за мерење међународног стандардног времена до те мере су тачни да одступају 1 секунду у 80 милиона година. Кретање планета и звезда је толико прецизно да се унапред може знати њихов тачан положај, који се користи за одређивање годишњих доба и за навигацију. Јехова, који је створио те поуздане „инструменте“ за мерење времена, заиста поседује ’велику силу‘ и достојан је наше хвале. (Прочитати Исаију 40:26.)

4. Како прецизност у живом свету потврђује Јеховину мудрост?

4 И живи свет функционише веома прецизно. Животни циклуси многих биљака и животиња регулисани су унутрашњим сатовима. Многе птице инстинктивно знају када је време за миграцију (Јер. 8:7). И људи поседују унутрашњи сат, који је углавном прилагођен 24-часовном циклусу смене дана и ноћи. Када путник пређе авионом неколико временских зона, обично је потребно више дана како би му се тело прилагодило новој сатници. Многи примери у природи показују да је Јехова Бог у чијој су власти „времена и раздобља“ и да је веома моћан и мудар. (Прочитати Псалам 104:24.) Пошто је бескрајно мудар и свемоћан, имамо сваки разлог да верујемо да може испунити своју вољу.

ПРОРОЧАНСТВА ИСПУЊЕНА НА ВРЕМЕ ЈАЧАЈУ НАШУ ВЕРУ

5. (а) Како једино можемо знати каква будућност очекује човечанство? (б) Зашто Јехова може прорећи не само шта ће се десити већ и када ће то бити?

5 Из онога што је Јехова створио учимо много о његовим ’невидљивим својствима‘, али не добијамо одговоре на важна питања као што је: Каква будућност очекује човечанство? (Римљ. 1:20). Да бисмо добили те одговоре, морамо поклонити пажњу ономе што је Бог открио у својој Речи, Библији. У њој налазимо многа пророчанства која су се без изузетка испунила тачно на време. Јехова може открити оно што ће се догодити јер може тачно предвидети будућност. Такође, оно што је проречено у Писму испуњава се на време зато што Јехова Бог може проузроковати да се догађаји одиграју у складу с његовом намером и у време које је за то одредио.

6. Шта показује да Јехова жели да разумемо испуњење библијских пророчанстава?

6 Јехова жели да разумемо библијска пророчанства и да нам она користе. Иако он не гледа на време као људи, када прориче у које време ће се нешто одиграти, користи изразе које ми можемо разумети. (Прочитати Псалам 90:4.) На пример, у библијској књизи Откривење указује се на „четири анђела“ која су „спремна за одређени сат и дан и месец и годину“ — што су јединице за мерење времена које су нам добро познате (Откр. 9:14, 15). Када видимо да су се пророчанства испунила тачно када је било и проречено, то нам јача веру у Бога у чијој су власти „времена и раздобља“ и у његову Реч. Осмотримо неколико примера.

7. Како испуњење Јеремијиног пророчанства у вези с Јерусалимом и Јудом показује да је Јехова Господар времена?

7 Вратимо се најпре у седми век пре наше ере. „Четврте године Јоакима, сина Јосије, Јудиног краља“, Јехова се обратио „Јеремији за цео Јудин народ“ (Јер. 25:1). Јехова је прорекао да ће Јерусалим бити разорен, а Јудејци прогнани у Вавилон. У тој земљи „служиће краљу Вавилона седамдесет година“. Вавилонска војска је разорила Јерусалим 607. пре н. е. и Јудејци су заиста били прогнани у Вавилон. Али шта ће бити кад се наврши 70 година? Јеремија је прорекао: „Овако каже Јехова: ’Кад се наврши седамдесет година у Вавилону, погледаћу на вас и испунићу вам своју добру реч, и вратићу вас на ово место‘ “ (Јер. 25:11, 12; 29:10). Ово пророчанство се испунило у тачно одређено време — 537. пре н. е., када су Међани и Персијанци ослободили Јудејце из Вавилона.

8, 9. Како Данилова пророчанства о доласку Месије и успостављању небеског Краљевства показују да је Јехова Бог у чијој су власти „времена и раздобља“?

8 Осмотримо још једно пророчанство које се односило на Божји древни народ. Око две године пре него што су се Јудејци вратили из Вавилона, Бог је преко пророка Данила прорекао да ће се Месија појавити 483 године након што се изда наредба да се обнови Јерусалим. Ту наредбу је издао медо-персијски краљ 455. пре н. е. После тачно 483 године — 29. године н. е. — Исус из Назарета је приликом свог крштења био помазан светим духом и тако је постао Месија a (Нем. 2:1, 5-8; Дан. 9:24, 25; Лука 3:1, 2, 21, 22).

9 Погледајмо сада шта је у Писму проречено о Месијанском Краљевству. Према библијским пророчанствима, оно је требало да буде успостављено на небу 1914. године. На пример, у Библији је пружен „знак“ Исусове присутности, којим је указано на време када ће Сатана бити збачен с неба, што ће довести до великих невоља на земљи (Мат. 24:3-14; Откр. 12:9, 12). У Библији се такође указује на 1914. годину, то јест на одређено време када треба да се „заврше времена незнабожаца“ и да Христ постане Краљ на небу (Лука 21:24; Дан. 4:10-17). b

10. Шта ће се у будућности сигурно одиграти у тачно одређено време?

10 Ускоро ће наступити „велика невоља“ коју је Исус прорекао. Након ње ће уследити Хиљадугодишње Краљевство. Нема сумње да ће се све одиграти у време које је за то одређено. Јехова је још у време Исусове службе на земљи имао одређен ’дан и час‘ када ће се све то догодити (Мат. 24:21, 36; Откр. 20:6).

„ИСКУПЉУЈТЕ ВРЕМЕ“

11. Како на нас треба да утиче то што знамо да живимо у времену краја?

11 Како на нас треба да утиче то што знамо да је Краљевство почело да влада и да живимо у ’времену краја‘? (Дан. 12:4). Иако виде да је стање у свету све горе, многи не разумеју да је то испуњење библијског пророчанства о последњим данима. Неки можда сматрају да ће се ситуација у свету потпуно отети контроли, док други мисле да ће људи на неки начин остварити „мир и сигурност“ (1. Сол. 5:3). Али како је с нама? Ако верујемо да се налазимо веома близу краја Сатаниног света, зар не би требало да дамо све од себе да преостало време служимо Богу у чијој су власти „времена и раздобља“ и помажемо другима да га упознају? (2. Тим. 3:1). Морамо донети мудре одлуке о томе како ћемо користити своје време. (Прочитати Ефешанима 5:15-17.)

12. Шта можемо научити из онога што је Исус рекао о Нојевим данима?

12 У свету који нам на разне начине одвлачи пажњу није лако „искупити време“. Исус је упозорио: „Као што је било у Нојевим данима, таква ће бити присутност Сина човечјег.“ А како је било у Нојевим данима? Било је проречено да ће тај свет доћи свом крају. Тада су зли људи били уништени у Потопу. Као ’проповедник праведности‘, Ноје је верно објављивао поруку коју је Бог упутио људима тог времена (Мат. 24:37; 2. Петр. 2:5). Али они су „јели и пили, женили се и удавали [...] и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео“. Зато је Исус упозорио своје следбенике: „Будите спремни, јер Син човечји долази у час када се не надате“ (Мат. 24:38, 39, 44). Морамо бити попут Ноја, а не попут осталих који су тада живели. Шта ће нам помоћи да будемо спремни?

13, 14. Шта треба да задржимо на уму о Јехови што ће нам помоћи да му и даље верно служимо док чекамо долазак Сина човечјег?

13 Премда не знамо када можемо очекивати долазак Сина човечјег, треба да задржимо на уму да Јехова своју намеру увек испуњава у тачно одређено време. Без обзира на догађаје у свету или на планове које људи имају, Јехова одлучује када ће се нешто догодити и какав ће бити исход тога. (Прочитати Данила 2:21.) У Пословицама 21:1 нам се каже: „Срце краља слично је потоцима воде у руци Јеховиној. Усмерава га куд год жели.“

14 Јехова може утицати на догађаје како би извршио своју намеру у време које је утврдио. Многе велике промене у свету представљају испуњење пророчанстава, посебно пророчанстава у вези с проповедањем добре вести о Божјем Краљевству. Размисли о распаду Совјетског Савеза и до чега је то довело. Мало ко је могао претпоставити да ће толико брзо доћи до тако великих политичких промена. Међутим, сада се захваљујући тим променама добра вест проповеда у многим земљама у којима је раније била забрањена. Зато, мудро искористимо расположиво време како бисмо верно служили Богу у чијој су власти „времена и раздобља“.

ВЕРУЈ ДА ЈЕХОВА У ПРАВО ВРЕМЕ ИСПУЊАВА СВОЈУ НАМЕРУ

15. Како можемо показати веру када дође до промена у Јеховиној организацији?

15 Да бисмо наставили с проповедањем добре вести о Краљевству у овим последњим данима, потребно је да верујемо да Јехова у право време испуњава своју намеру. Пошто се стање у свету мења, понекад и ми можда треба да мењамо начин на који проповедамо. Јеховина организација понекад уводи неке промене како би објавитељи Краљевства сведочили на ефикаснији начин. Своју веру у Бога у чијој су власти „времена и раздобља“ показујемо тако што у потпуности прихватамо те измене и верно служимо Богу под вођством његовог Сина, ’поглавара скупштине‘ (Еф. 5:23).

16. Зашто можемо веровати да ће нам Јехова помоћи у право време?

16 Јехова жели да му се молимо у свакој прилици и с потпуним уверењем да ће нам он пружити потребну ’помоћ кад нам затреба‘ (Јевр. 4:16). Зар то не показује да му је стало до сваког од нас? (Мат. 6:8; 10:29-31). Своју веру у Јехову Бога показујемо тако што се редовно молимо за помоћ и затим поступамо у складу са својим молитвама и његовим смерницама. При том немојмо заборавити да се молимо за нашу браћу и сестре.

17, 18. (а) Шта ће Јехова ускоро учинити са својим непријатељима? (б) Коју опасност треба да избегавамо?

17 Сада није време да ослабимо у вери. Потребно је да имамо снажну веру која ће нам помоћи да храбро вршимо Божју вољу (Римљ. 4:20). Божји непријатељи — Сатана и они који су под његовим утицајем — покушавају да зауставе дело које је Исус поверио својим следбеницима, међу које и ми спадамо (Мат. 28:19, 20). Упркос Ђаволовим нападима, знамо да је Јехова ’живи Бог, који је Спаситељ свих врста људи, посебно оних који су верни‘. Он „зна како да људе који су му одани избави из кушње“ (1. Тим. 4:10; 2. Петр. 2:9).

18 Јехова ће ускоро уништити овај зли свет. Иако не знамо све детаље нити када ће се то тачно догодити, знамо да ће Христ у тачно одређено време уништити Божје непријатеље. Тада ће сви знати да Јехова има право да влада над свим што постоји. Зато би било веома опасно ако бисмо сметнули са ума у којим ’временима и раздобљима‘ живимо. Никада немојмо помислити да „све стоји као што је било од почетка стварања“ (1. Сол. 5:1; 2. Петр. 3:3, 4).

„СПРЕМНО ЋУ ЧЕКАТИ“

19, 20. Зашто треба спремно да чекамо Јехову?

19 Јеховина намера је да људи вечно живе како би могли да уче о њему и свему лепом што је створио. У Проповеднику 3:11 пише: „Све је учинио да је лепо у своје време. Чак је и вечност ставио људима у срце, али они не могу у потпуности докучити дела која истинити Бог чини.“

20 Веома смо радосни што Јехова никада није променио своју намеру у вези с људима (Мал. 3:6). Бог се „не мења, није попут несталне сенке“ (Јак. 1:17). Сенке се померају зато што се наша планета окреће око своје осе, али на Јехову не утиче пролазак времена. Он је ’Краљ вечности‘ (1. Тим. 1:17). Зато, ’спремно чекајмо Бога свог спасења‘ (Мих. 7:7). И као што Библија каже, „будите храбри, и нека је јако срце ваше, сви ви који Јехову чекате“ (Пс. 31:24).

[Фусноте]

a Видети књигу Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, стране 186-195.

b Видети књигу Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, стране 94-97.

[Питања за разматрање]

[Слика на 19. страни]

Данило је веровао да ће се испунити пророчанства која је Бог дао

[Слика на 21. страни]

Да ли мудро користиш време како би вршио Јеховину вољу?