Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова открива „оно што ће се ускоро догодити“

Јехова открива „оно што ће се ускоро догодити“

Јехова открива „оно што ће се ускоро догодити“

„Откривење Исуса Христа, које му је дао Бог, да покаже својим робовима оно што ће се ускоро догодити“ (ОТКР. 1:1)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

Који део огромног кипа представља англо-америчку светску силу?

Који део Јованове визије показује да Уједињене нације добијају власт од англо-америчке светске силе?

Како су Данило и Јован описали крај људских власти?

1, 2. (а) Шта можемо разумети када упоредимо пророчанства која су записали Данило и Јован? (б) Кога представљају шест глава звери?

 ПРОРОЧАНСТВА која су забележили Данило и Јован међусобно се преклапају и помажу нам да разумемо значење многих догађаја у свету, како садашњих тако и будућих. Шта можемо сазнати ако упоредимо Јованову визију о звери, Данилов опис страшне звери са десет рогова и његово објашњење о значењу огромног кипа? На шта треба да нас подстакне то што јасно разумемо значење тих пророчанстава?

2 Размотримо Јованову визију о звери (Откр., 13. погл.). Као што смо видели у претходном чланку, шест глава те звери представљају Египат, Асирију, Вавилон, Медо-Персију, Грчку и Рим. Све су оне показале мржњу према женином потомству (Пост. 3:15). Рим, шеста глава, био је водећа политичка сила вековима након што је Јован забележио визију коју је добио. На крају је требало да седма глава звери замени Рим. Која је то светска сила и како ће се она опходити према женином потомству?

УСПОН ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА

3. Кога представља страшна звер са десет рогова и шта представљају ти рогови?

3 Кога представља седма глава звери из 13. поглавља Откривења можемо утврдити ако упоредимо Јованову визију са Даниловом визијом о застрашујућој звери са десет рогова. a (Прочитати Данила 7:7, 8, 23, 24.) Звер коју је Данило видео представља Рим као светску силу. (Видети табелу на 12. и 13. страни.) Римско царство је почело да се распада у петом веку нове ере. Десет рогова на глави страшне звери представљају краљевства која су проистекла из тог царства.

4, 5. (а) Шта је урадио мали рог? (б) Кога представља седма глава звери?

4 У Даниловом пророчанству о звери са десет рогова појављује се један други, „мали рог“, пред којим су ишчупана претходна три рога. Како се то испунило? То се испунило када је Велика Британија, некадашња провинција Римског царства, постала моћна. Све до 17. века, утицај Велике Британије на светској сцени био је релативно занемарљив. Шпанија, Холандија и Француска, које су такође биле део некадашњег Римског царства, биле су много утицајније. Велика Британија је пред собом уклањала те силе, једну за другом. До средине 18. века, Велика Британија је била на путу да преузме водећу улогу на светској политичкој сцени. Међутим, она тада још увек није постала седма глава звери.

5 Иако је Велика Британија почела да стиче превласт, њене колоније у Северној Америци прогласиле су независност. Упркос томе, Велика Британија није спречавала развој Сједињених Држава, већ их је штитила својом морнарицом. Када је 1914. започео Господов дан, Британско царство је било највеће царство у историји, а Сједињене Државе су постале највећа индустријска сила на свету. b Током Првог светског рата Сједињене Државе су склопиле посебан савез са Великом Британијом. Тако је настала англо-америчка светска сила, представљена седмом главом звери. Како се та сила опходила према потомству жене?

6. Како се седма глава звери опходила према Божјим слугама?

6 Убрзо након што је почео Господов дан, седма глава звери је кренула у напад на Божји народ, то јест на преосталу Христову браћу на земљи (Мат. 25:40). Исус је рекао да ће током његове присутности неки који припадају потомству жене бити на земљи и да ће обављати задатак који им је он поверио (Мат. 24:45-47; Гал. 3:26-29). Англо-америчка светска сила је водила рат против њих (Откр. 13:3, 7). Током Првог светског рата она се противила Божјим слугама, забранила је неке њихове публикације, а представнике верног роба осудила на дуге затворске казне. Седма глава звери је једно време скоро зауставила дело проповедања. Јехова је предвидео такав развој догађаја и то је открио апостолу Јовану. Рекао му је да ће припадници обећаног потомства у симболичном смислу оживети, то јест поново почети да проповедају (Откр. 11:3, 7-11). Савремена историја Јеховиних слугу показује да се то заиста десило.

АНГЛО-АМЕРИЧКА СВЕТСКА СИЛА И СТОПАЛА ОД ГВОЖЂА И ГЛИНЕ

7. Који део огромног кипа представља исто што и седма глава звери?

7 Стопала огромног кипа представљају исто што и седма глава звери, то јест англо-америчку светску силу. Велика Британија, а на неки начин и Сједињене Државе, потичу од Римског царства. Међутим, шта се може рећи о стопалима огромног кипа? У Даниловом пророчанству су описана као мешавина гвожђа и глине. (Прочитати Данила 2:41-43.) Тај опис одговара времену када седма глава звери, то јест англо-америчка светска сила, почиње да доминира светском сценом. Као што је мешавина гвожђа и глине слабија од чистог гвожђа, тако је и англо-америчка светска сила слабија од силе од које је настала. Зашто то кажемо?

8, 9. (а) Како је седма светска сила показала да је јака попут гвожђа? (б) Шта представља глина у стопалима огромног кипа?

8 Седма глава звери је више пута показала да је снажна попут гвожђа. На пример, то се видело када је победила у Првом светском рату. Та њена карактеристика је дошла до изражаја и у Другом светском рату. c После тог рата у неколико наврата је показала да је и даље снажна попут гвожђа. Међутим, од самог почетка то гвожђе се мешало са глином.

9 Јеховине слуге већ дуго настоје да разумеју шта представљају стопала тог кипа. Према речима из Данила 2:41, мешавина гвожђа и глине представља једно „краљевство“, а не више њих. Дакле, глина представља елементе на подручју утицаја англо-америчке светске силе, а они је чине слабијом од Римског царства, које је представљено чистим гвожђем. За глину се каже да представља ’људско потомство‘, то јест обичан народ (Дан. 2:43). На подручју владања англо-америчке светске силе људи се боре за своја права путем разних кампања, синдиката и покрета за стицање независности. Све то онемогућава англо-америчкој светској сили да буде јака попут гвожђа. Поред тога, због различитих политичких идеја и неубедљивих победа на изборима чак и омиљене политичке вође немају довољно подршке да спроведу своју политику. Данило је прорекао: „Краљевство [ће] делом бити јако, а делом крхко“ (Дан. 2:42; 2. Тим. 3:1-3).

10, 11. (а) Шта ће се десити са стопалима кипа? (б) Шта можемо закључити у вези с бројем прстију на стопалима кипа?

10 Велика Британија и Сједињене Државе су и у 21. веку још увек у посебном партнерству и често заједнички наступају на светској сцени. Пророчанства о огромном кипу и звери потврђују да англо-америчку светску силу неће заменити нека друга светска сила. Ова последња светска сила је слабија од претходне коју представљају гвоздене ноге кипа, али она се неће распасти сама од себе.

11 Да ли број прстију на стопалима кипа има неко посебно значење? Узмимо у обзир то да је у другим визијама Данило указао на конкретне бројеве — на пример на број рогова на главама разних звери. Ти бројеви имају одређено значење. Међутим, када је говорио о кипу, Данило није споменуо број прстију на стопалима. Дакле, изгледа да тај број нема неко посебно значење, као што нема значење ни то што кип има десет прстију на рукама, две руке, две ноге и два стопала. Али Данило је конкретно рекао да ће прсти на стопалима бити и од гвожђа и од глине. На основу тога, можемо закључити да ће англо-америчка светска сила водити главну реч на политичкој сцени када „камен“ који представља Божје Краљевство буде ударио у стопала кипа (Дан. 2:45).

АНГЛО-АМЕРИКА И ЗВЕР СА ДВА РОГА

12, 13. Кога представља звер са два рога и на шта је она подстицала људе?

12 Премда је англо-америчка светска сила представљена као мешавина гвожђа и глине, визије које је Исус дао апостолу Јовану показују да ће та сила током последњих дана учинити нешто веома важно. Како то знамо? Јован је у визији видео звер која је имала два рога и која је говорила као змај. Кога представља та необична звер? Она има два рога, што значи да је реч о двојној сили. Та звер представља англо-америчку светску силу, али овог пута у једној посебној улози. (Прочитати Откривење 13:11-15.)

13 Она је подстицала људе да направе лик звери која има седам глава. Јован је написао да ће се лик звери појавити, да ће нестати и да ће се затим поново појавити. Управо то се догодило са организацијом чије су оснивање промовисале Велика Британија и Сједињене Државе и чији је циљ био да уједини сва краљевства и служи као њихов представник. d Та организација је основана после Првог светског рата и звала се Друштво народа. Распала се када је почео Други светски рат. Током тог рата, Божје слуге су објављивале да ће се према пророчанству из Откривења лик звери поново појавити. То се заиста и десило када су основане Уједињене нације (Откр. 17:8).

14. Зашто се за лик звери каже да је „осми краљ“?

14 Јован је рекао да је лик звери „осми краљ“. Зашто је тако назван? Тај лик није приказан као осма глава звери. Он представља само лик те звери. Сва власт коју поседује долази од земаља чланица, посебно од главног покровитеља, англо-америчке светске силе (Откр. 17:10, 11). Јован каже да је лик звери „краљ“ зато што ће добити власт да учини нешто што ће променити читав свет.

ЛИК ЗВЕРИ ЋЕ ПРОЖДРЕТИ БЛУДНИЦУ

15, 16. Кога представља блудница и шта се с њом данас дешава?

15 Према Јовановим речима, на скерлетној звери, то јест лику звери, седи једна симболична блудница и управља њом. Име те блуднице је „Вавилон Велики“ (Откр. 17:1-6). Она представља целокупну криву религију, чији су најистакнутији део цркве хришћанског света. Верске организације подржавају лик звери и настоје да утичу на њега.

16 Па ипак, током Господовог дана знатно се смањује подршка коју народи пружају Вавилону Великом, што је представљено опадањем вода на којима он седи (Откр. 16:12; 17:15). На пример, када се први пут појавио лик звери, цркве хришћанског света су као истакнути део Вавилона Великог имале велики утицај у западном свету. Данас су цркве и њихово свештенство изгубили поштовање и подршку многих. У ствари, много људи сматра да религија распирује сукобе или да их чак узрокује. На западу се једна група интелектуалаца све гласније и ратоборније залаже за окончање утицаја религије на друштво.

17. Шта ће се ускоро догодити кривој религији и зашто?

17 Међутим, крива религија неће једноставно нестати. Та блудница ће и даље имати велики утицај и покушаваће да наметне своју вољу владарима све док им Бог не буде ставио једну мисао у срце. (Прочитати Откривење 17:16, 17.) Ускоро ће Јехова навести политичке елементе Сатаниног света да нападну криву религију. Они ће окончати њен утицај и опустошити њено богатство. Тако нешто је можда изгледало невероватно пре само неколико деценија. Али данас се блудница једва одржава на леђима скерлетне звери. Па ипак, она неће једноставно склизнути са свог места, већ ће изненада и на силу остати без њега (Откр. 18:7, 8, 15-19).

ЗВЕРИ ЋЕ БИТИ УНИШТЕНЕ

18. (а) Шта ће звер урадити и до чега ће то довести? (б) Која ће краљевства бити уништена према речима из Данила 2:44? (Видети оквир на 17. страни.)

18 Након што крива религија буде уништена, Сатана ће подстаћи звер, то јест политичке силе, да се отворено супротставе Божјем Краљевству. Пошто им је духовно подручје недоступно, краљеви земље ће искалити свој гнев на људима који подупиру Божје Краљевство. То ће довести до коначног сукоба с Богом (Откр. 16:13-16; 17:12-14). Пророк Данило је описао један аспект тог сукоба. (Прочитати Данила 2:44.) Звер о којој се говори у Откривењу 13:1, њен лик и звер са два рога, биће уништени.

19. У шта можемо бити сигурни и за шта је сада време?

19 Живимо у времену доминације седме главе звери, која је уједно и последња глава звери, након чега следи њено уништење. Англо-америчка сила ће доминирати светском сценом када крива религија буде уништена. Данилова и Јованова пророчанства ће се испунити до најситнијих детаља. Можемо бити сигурни да ће ускоро бити уништена крива религија и да ће доћи Армагедон. Бог нам је унапред открио те детаље. Да ли ћемо обратити пажњу на упозоравајућа пророчанства? (2. Петр. 1:19). Сада је време да станемо на Јеховину страну и да подупиремо његово Краљевство (Откр. 14:6, 7).

[Фусноте]

a У Библији број десет често указује на потпуност — у овом случају указује на сва краљевства проистекла из Римског царства.

b Премда су чланице ове двојне светске силе засебно постојале још од 18. века, апостол Јован је у визији видео да ће на почетку Господовог дана то бити једна сила. У ствари, визије из Откривења се испуњавају током ’Господовог дана‘ (Откр. 1:10). Тек током Првог светског рата Велика Британија и САД почеле су да делују као једна светска сила.

c Данило је прорекао огромне размере пустошења које ће та светска сила изазвати током тог рата. Он је написао: „Пустошиће на зачуђујућ начин“ (Дан. 8:24). На пример, Сједињене Државе су изазвале пустошење без преседана када су бациле две атомске бомбе на непријатеља англо-америчке светске силе.

d Видети Откривење — близу је величанствени врхунац!, стране 240, 241, 253, 254.

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

КО САЧИЊАВА „СВА ОНА КРАЉЕВСТВА“?

Пророчанство које се налази у Данилу 2:44 каже да ће Божје Краљевство „смрвити и уништити сва она краљевства“. То пророчанство се односи само на краљевства која су представљена разним деловима кипа.

Шта ће се десити са осталим људским властима? Паралелно пророчанство из Откривења говори нешто више о томе. Оно открива да ће се ’краљеви целог света‘ сакупити против Јехове на „велики дан Бога Свемоћног“ (Откр. 16:14; 19:19-21). Према томе, у Армагедону ће бити уништене све људске власти, а не само краљевства представљена огромним кипом.