Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова нас води до праве слободе

Јехова нас води до праве слободе

Јехова нас води до праве слободе

„Удуби [се] у савршени закон слободе“ (ЈАК. 1:25)

МОЖЕШ ЛИ ОБЈАСНИТИ?

Који закон води до праве слободе и коме он користи?

У чему је тајна праве слободе?

Коју ће слободу добити сви који остану на путу живота?

1, 2. (а) Зашто људи имају све мање слободе и по чему се то види? (б) Каквој слободи се надају Јеховине слуге?

 ВРЕМЕ у ком живимо прожето је све већом похлепом, безакоњем и насиљем (2. Тим. 3:1-5). Да би то сузбиле, власти доносе још више закона, јачају полицију и користе електронски надзор. У неким земљама, људи настоје да се обезбеде тако што уграђују алармне системе, стављају додатне браве и чак имају електричне ограде. Многи се плаше да изађу из куће кад падне мрак и не пуштају децу да се играју сама напољу, било да је дан или вече. Очигледно је да слободе има све мање и нема наговештаја да ће се то променити.

2 У еденском врту, Сатана је тврдио да је независност од Јехове кључ за праву слободу. Показало се да је то безочна и злобна лаж! Што се више крше Божја мерила и начела, то више пати друштво као целина. Све теже стање у свету погађа и Јеховине слуге. Па ипак, ми имамо наду да ћемо видети крај људском ропству греху и распадљивости и имати, како се то у Библији каже, „славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21). Заправо, Јехова је већ почео да припрема своје слуге за такву слободу. На који начин?

3. Који је закон Јехова дао Христовим следбеницима и која питања ћемо осмотрити?

3 Одговор налазимо у ономе што је библијски писац Јаков назвао „савршени закон слободе“. (Прочитати Јаковљеву 1:25.) Овај израз је у једном библијском преводу пренесен као „савршени закон који ослобађа“ (Нови српски превод с напоменама). Наравно, људи су навикли да закон повезују са ограничењима, а не са слободом. Шта је онда „савршени закон слободе“? Како нас тај закон ослобађа?

ЗАКОН КОЈИ ОСЛОБАЂА

4. Шта је „савршени закон слободе“ и коме он користи?

4 „Савршени закон слободе“ није Мојсијев закон, преко ког су „преступи постали очигледни“ и који је Христ испунио (Мат. 5:17; Гал. 3:19). На који је онда закон Јаков мислио? Он је говорио о ’Христовом закону‘, који се у Библији назива и ’законом вере‘ (Гал. 6:2; Римљ. 3:27). Према томе, „савршени закон“ обухвата све оно што Јехова очекује од нас. Он користи и помазаним хришћанима и ’другим овцама‘ (Јов. 10:16).

5. Зашто није тешко држати се закона слободе?

5 За разлику од законика многих земаља, „савршени закон“ није компликован и није га се тешко држати. Он се састоји од једноставних заповести и темељних начела (1. Јов. 5:3). Исус је рекао: „Јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Мат. 11:29, 30). Надаље, ’савршеном закону‘ није потребна дуга листа казни, јер се он заснива на љубави и урезан је у ум и срце, а не на камене плоче. (Прочитати Јеврејима 8:6, 10.)

КАКО НАС „САВРШЕНИ ЗАКОН“ ОСЛОБАЂА

6, 7. Шта се може рећи о Јеховиним мерилима и шта нам закон слободе омогућава?

6 Јехова је својим створењима обдареним разумом поставио одређене границе, које су за њихово добро и заштиту. Узмимо као пример физичке законе који управљају енергијом и материјом. Људи се не жале да их ти природни закони спутавају. Сасвим супротно, драго им је што они постоје јер увиђају да су неопходни за њихову добробит. Слично томе, Јеховина мерила, која су садржана у Христовом „савршеном закону“, служе за наше добро.

7 Осим што је заштита, закон слободе нам омогућава да задовољимо све своје исправне жеље, а да при том не штетимо себи нити кршимо права и слободе других. У томе је тајна праве слободе — да бисмо могли да чинимо оно што желимо, неопходно је да развијамо исправне жеље, које су у складу с Јеховином личношћу и мерилима. Другим речима, морамо научити да волимо оно што Јехова воли и да мрзимо оно што он мрзи. У томе нам помаже закон слободе (Ам. 5:15).

8, 9. Које користи имају они који поштују закон слободе? Наведи пример.

8 Пошто смо несавршени, морамо да се боримо против неисправних жеља. Па ипак, ако се верно држимо закона слободе, већ сада можемо осетити његову моћ да нас ослободи. Ево једног примера: Када је почео да проучава Библију, Џеј је био пушач. Током проучавања, сазнао је да Бог осуђује ту навику. Морао је да донесе одлуку. Да ли ће наставити да робује телесним жељама или ће послушати Јехову? Он је донео мудру одлуку да служи Богу, иако га је једно време мучила жудња за никотином. Како се осећао након што је прекинуо с том навиком? „Био сам пресрећан и осећао сам се слободно као никад раније“, рекао је он.

9 Џеј је из искуства научио да слобода коју нуди овај свет омогућава људима да задовољавају своје жеље, али их истовремено претвара у робове греха. С друге стране, слобода коју Јехова даје, наиме „размишљање својствено духу“, ослобађа и „доноси живот и мир“ (Римљ. 8:5, 6). Како је Џеј успео да савлада навику којој је робовао? То није постигао сам, већ му је Бог дао снагу. „Редовно сам проучавао Библију, молио се за свети дух и прихватао помоћ коју су ми од срца пружали чланови скупштине“, рекао је он. Све то може и нама помоћи да имамо праву слободу. Хајде да видимо како.

УДУБИ СЕ У БОЖЈУ РЕЧ

10. Шта значи удубити се у Божји закон?

10 У Јаковљевој 1:25 се између осталог каже: „Онај ко се удуби у савршени закон слободе и прионе уз њега [...] тај ће бити срећан у оном што чини.“ Изворни грчки израз преведен речју „удуби“ значи „сагнути се да би се нешто боље видело“, што указује да је потребан труд. Уколико желимо да закон слободе утиче на наш ум и срце, морамо учинити свој део тако што ћемо марљиво проучавати Библију и уз молитву размишљати о ономе што смо прочитали (1. Тим. 4:15).

11, 12. (а) Како је Исус нагласио да свој живот треба да ускладимо са истином? (б) Према ономе што је приказано на горњим сликама, чега млади треба посебно да се чувају?

11 У исто време, морамо „прионути“ уз Божју Реч, то јест истрајно примењивати њена учења како би наш начин живота био у потпуном складу са истином. Исус је нагласио нешто слично када је некима који су веровали у њега рекао: „Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици, и упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јов. 8:31, 32). Према једном речнику, израз „упознати“ у овом случају значи и ценити, будући да је „оно што је особа ’упознала‘ драгоцено или важно за њу“. Дакле, упознати истину у правом смислу те речи значи потпуно ускладити свој живот с њом. Тада се може рећи да ’Божја реч делује у нама‘ и обликује нашу личност како бисмо били што сличнији свом небеском Оцу (1. Сол. 2:13).

12 Запитај се: ’Да ли сам стварно упознао истину? Да ли живим у складу с њом? Или још увек чезнем за „слободом“ коју нуди овај свет?‘ Присећајући се своје младости, једна сестра која је одрасла у породици Сведока написала је: „Када одрастеш у истини, Јехова је такорећи увек ту. Али ја га нисам стварно упознала. Нисам научила да мрзим исто што и он мрзи. Нисам веровала да му је стало до онога што ја радим. И никад му се нисам обраћала када ме је нешто мучило, већ сам се ослањала на своје расуђивање. Сада знам да је то било смешно јер ништа нисам знала.“ На срећу, ова сестра је увидела да има сасвим погрешан став и много тога је променила код себе. Чак је почела да служи као општи пионир.

СВЕТИ ДУХ ВОДИ ДО СЛОБОДЕ

13. Како нам Божји свети дух помаже да будемо слободни?

13 У 2. Коринћанима 3:17 пише: „Где је Јеховин дух, тамо је слобода.“ Како нам свети дух помаже да будемо слободни? Између осталог, захваљујући његовом деловању развијамо особине које су неопходне да бисмо били слободни — љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброту, веру, благост, самосавладавање (Гал. 5:22, 23). Без тих особина, нарочито без љубави, ниједно друштво не може бити истински слободно — што је очигледно у данашњем свету. Вреди запазити да је, након што је набројао особине које чине плод духа, апостол Павле додао: „Против тога нема закона.“ Шта те речи значе? Не постоји закон који би ограничавао раст плода Божјег духа (Гал. 5:18). На крају крајева, шта би била сврха таквог закона? Јехова жели да, угледајући се на Христа, све више развијамо и испољавамо те особине, као и да оне заувек буду део наше личности.

14. Како дух света држи у ропству оне који су му подложни?

14 Они који су очарани духом света и удовољавају својим телесним жељама можда мисле да су слободни. (Прочитати 2. Петрову 2:18, 19.) Међутим, то је далеко од истине. Да би се стало на пут лошим поступцима на које их нагоне њихове жеље, уведени су безбројни прописи и правила. „Закон није намењен праведнику, него безаконицима и непокорнима“, написао је Павле (1. Тим. 1:9, 10). Надаље, они су робови греха, вођени „прохтевима тела“, које је окрутан господар (Еф. 2:1-3). Попут инсеката који хрле у теглу с медом, такви људи иду за својим жељама и брзо упадају у замку и ропство греха (Јак. 1:14, 15).

СЛОБОДНИ УНУТАР ХРИШЋАНСКЕ СКУПШТИНЕ

15, 16. Зашто је важно да останемо унутар скупштине и какву слободу ту имамо?

15 Хришћанска скупштина није попут неког друштвеног клуба у који се људи учлањују. Јехова привлачи људе који ће бити део ње (Јов. 6:44). Због чега је привукао тебе? Да ли зато што је видео праведну, богобојазну особу? Можда кажеш: „Не, ја уопште нисам био такав!“ Шта је онда Бог видео? Запазио је срце које ће прихватити његов закон слободе, срце које ће се подложити његовом брижном вођству. Унутар скупштине, Јехова је у твоје срце усађивао учења из своје Речи, ослобађао те од верских лажи и празноверја, и учио да развијаш особине сличне Христовим. (Прочитати Ефешанима 4:22-24.) Захваљујући томе, имаш част да будеш део јединог народа који је стварно слободан (Јак. 2:12).

16 Размисли о овоме: Када си у друштву оних који свим срцем воле Јехову, осећаш ли страх? Да ли се стално осврћеш за собом? Док у Дворани Краљевства разговараш с браћом и сестрама, да ли се плашиш да ће ти неко украсти ствари? Далеко од тога! Опуштен си и слободан. Да ли би се тако осећао на неком световном скупу? Вероватно не би. И то није све — слобода коју сада осећаш међу Божјим народом само је наговештај слободе коју ћемо имати у будућности.

’СЛАВНА СЛОБОДА БОЖЈЕ ДЕЦЕ‘

17. У ком смислу је слобода човечанства повезана са ’објављивањем Божјих синова‘?

17 Говорећи о слободи коју ће Јехова подарити својим слугама на земљи, Павле је написао: „Стварство жељно ишчекује објављивање Божјих синова.“ Затим је додао да ће то „стварство бити ослобођено робовања распадљивости и добити славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:19-21). Реч „стварство“ се односи на људе који имају наду да ће вечно живети на земљи, на оне којима ће „објављивање“ Божјих помазаних синова донети благослове. То објављивање ће почети када ускрснули помазаници заједно с Христом буду уклањали зло са земље, штитећи при том „велико мноштво“, које ће живети у новом свету (Откр. 7:9, 14).

18. Како ће послушни људи добити већу слободу и коју слободу ће на крају имати?

18 Откупљено човечанство ће тада доживети потпуно нову слободу — слободу од утицаја Сатане и демона (Откр. 20:1-3). То ће људима донети неизмерно олакшање! После тога, 144 000 краљева и свештеника, који ће владати с Христом, на темељу откупнине ће постепено ослобађати човечанство од наслеђеног греха и несавршености (Откр. 5:9, 10). Након што им вера буде испитана, људи ће добити савршену слободу какву је Јехова желео да имају — „славну слободу Божје деце“. Замисли! Више нећеш морати да се бориш како би чинио оно што је исправно у Божјим очима јер ће твоје тело, срце и ум бити савршени, а твоја личност ће бити у потпуном складу с Божјим особинама.

19. Шта и даље морамо радити да бисмо остали на путу ка правој слободи?

19 Да ли чезнеш за ’славном слободом Божје деце‘? Ако је тако, нека на твој ум и срце и даље утиче „савршени закон слободе“. Темељно проучавај Свето писмо. Нека истина буде у средишту твог живота. Моли се за свети дух. Учествуј у свим активностима хришћанске скупштине и узимај сву духовну храну коју добијамо од Јехове. Немој дозволити да те Сатана превари, као што је преварио Еву када ју је навео на помисао да Божји закон превише ограничава. Додуше, Ђаво је веома лукав. Али као што ћемо видети у следећем чланку, можемо избећи да нас ’Сатана превари, јер нам његове намере нису непознате‘ (2. Кор. 2:11).

[Питања за разматрање]

[Слике на 9. страни]

Да ли још увек чезнем за „слободом“ коју нуди овај свет?

[Слике на 9. страни]

Да ли је мој живот у потпуном складу са истином?