Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова уједињује своју породицу

Јехова уједињује своју породицу

Јехова уједињује своју породицу

’Усрдно вас молим да одржите јединство духа‘ (ЕФ. 4:1, 3)

КАКО БИ ОБЈАСНИО?

Шта Бог жели да постигне оним што је описано у Ефешанима 1:10?

Како ’одржавамо јединство духа‘?

Шта ће нам помоћи да ’будемо добри једни према другима‘?

1, 2. Шта је Јеховина намера за земљу и људе?

 НА ШТА помислиш када се помене породица? На топлину, срећу, заједничко остварење неког циља? Безбедно окружење у ком се одраста, учи и размењују мишљења? Вероватно помислиш на нешто од тога ако у твојој породици влада љубав. Оснивач породице је Јехова (Еф. 3:14, 15). Он је желео да међу свим његовим створењима на небу и на земљи влада сигурност, међусобно поверење и право јединство.

2 Када су згрешили, људи више нису били део Божје велике породице, али Јеховина намера тиме није осујећена. Он ће се постарати да земља буде претворена у рај и да увек буде настањена Адамовим и Евиним потомцима (Пост. 1:28; Ис. 45:18). Он је предузео све што је потребно да би било тако. Неке од тих ствари спомињу се у посланици Ефешанима, чија је главна тема јединство. Размотримо неке стихове из те посланице да бисмо видели како можемо поступати у складу с Јеховином намером да уједини сва своја створења.

БОЖЈА НАМЕРА „ДА СЕ СВЕ УРЕДИ“

3. О чему се говори у Ефешанима 1:10 и када је то започело?

3 Све што Јехова ради у складу је с његовом намером. Он жели да „све уреди кад се наврши време“, наиме да уједини сва своја створења обдарена разумом. (Прочитати Ефешанима 1:8-10.) То ће остварити у две фазе. Бог прво припрема помазанике за живот на небу, где ће они наставити са својом службом под вођством Исуса Христа. То се одвија од Педесетнице 33. н. е., када је Јехова почео да сакупља оне који ће с неба владати с Христом (Дела 2:1-4). Пошто су на темељу Христове откупне жртве помазаници проглашени праведнима и добијају живот, они су свесни да су усвојени као „Божја деца“ (Римљ. 3:23, 24; 5:1; 8:15-17).

4, 5. Шта се дешава у другој фази остварења Божје намере да уједини сва своја створења?

4 У другој фази, Бог припрема оне који ће живети у Рају на земљи под влашћу Христовог Месијанског Краљевства. Првобитни део ове групе чини „велико мноштво“ (Откр. 7:9, 13-17; 21:1-5). Током Хиљадугодишње владавине придружиће им се милијарде ускрснулих (Откр. 20:12, 13). Замисли само колико ћемо тада сви бити различити, а ипак уједињени! На крају хиљаду година, „оно што је на земљи“, то јест сви људи који ће тада живети, доживеће завршну кушњу. Они који остану верни Богу биће усвојени као земаљска ’Божја деца‘ (Римљ. 8:21; Откр. 20:7, 8).

5 Обе фазе остварења Божје намере одвијају се у наше време. Али како свако од нас може поступати у складу с Јеховином намером да уједини сва своја створења?

„ОДРЖИТЕ ЈЕДИНСТВО ДУХА“

6. Како Писмо показује да хришћани треба да се састају?

6 Свето писмо показује да се хришћани морају састајати (1. Кор. 14:23; Јевр. 10:24, 25). То не значи само провести неко време с другима на истом месту, као када људи иду у биоскоп или на утакмицу. Право јединство је више од тога. Ми гајимо такво јединство када примењујемо Јеховине савете и допуштамо његовом светом духу да обликује нашу личност.

7. Шта значи ’одржати јединство духа‘?

7 Премда је на темељу Христове откупне жртве Јехова помазанике прогласио праведнима и својим синовима, а друге овце праведнима и својим пријатељима, несугласице ће се јављати све док живимо у овом злом свету (Римљ. 5:9; Јак. 2:23). У супротном, савет да ’подносимо једни друге‘ не би имао сврху. Шта доприноси јединству са суверницима? Морамо развијати ’сву понизност и благост‘. Такође, Павле нас подстиче да се ’истински трудимо да одржимо јединство духа, у миру који нас повезује‘. (Прочитати Ефешанима 4:1-3). То значи да треба да дозволимо да Божји дух делује у нашем животу и доноси свој плод, који нам помаже да премостимо све међусобне разлике. С друге стране, дела тела увек стварају поделе.

8. У ком смислу дела тела разарају јединство?

8 Запазимо како „дела тела“ разарају јединство. (Прочитати Галатима 5:19-21.) Блуд раздваја особу од Јехове и скупштине, а прељуба наноси породици велики бол и раздваја децу од родитеља, као и недужног супружника од мужа, односно жене. Нечистоћа штетно делује на јединство особе с Богом и онима који je воле. Свако ко је пробао да залепи нешто зна да неће успети ако једна површина није чиста. Слично томе, особа која није морално и телесно чиста не може бити у јединству с Богом и његовим народом. Бесрамност, то јест дрско понашање показатељ је крајњег непоштовања Божјих праведних закона. Сва остала дела тела такође раздвајају људе једне од других и од Бога. Такво понашање је у потпуној супротности с Јеховином личношћу.

9. Како можемо проверити да ли се ’истински трудимо да одржимо јединство духа‘?

9 Свако од нас треба да се запита: ’Да ли се заиста трудим да „одржим јединство духа, у миру који нас повезује“? Како реагујем када дође до несугласица? Да ли се жалим свима редом, надајући се да ће ме пријатељи подржати? Да ли очекујем да старешине интервенишу у моју корист, уместо да се сам потрудим да обновим мир с другима? Ако знам да неко има нешто против мене, да ли ту особу избегавам да не бих морао да разговарам с њом о том проблему?‘ Да ли би овакво понашање показало да поступамо у складу с Јеховином намером да све поново састави у Христу?

10, 11. (а) Колико је важно бити у миру с браћом? (б) Шта доприноси томе да имамо мир и Јеховин благослов?

10 Исус је рекао: „Ако, дакле, донесеш свој дар на олтар и тамо се сетиш да твој брат има нешто против тебе, остави свој дар тамо пред олтаром, па иди и прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар. Брзо реши спор“ (Мат. 5:23-25). Јаков је написао: „Плод праведности сеје се у миру и убраће га они који мир творе“ (Јак. 3:17, 18). Према томе, не можемо поступати праведно ако нисмо у миру с другима.

11 Да наведемо пример: Према проценама, у неким земљама које су претрпеле рат могло би се обрађивати 35 посто више земљишта кад људи не би страховали од копнених мина. После експлозије неке мине, ратари више не смеју да уђу у њиве, села остају без средстава за живот, а градови без хране. Слично томе, не можемо развијати лепе особине ако због свог карактера немамо мир с нашом браћом. Али ако спремно опраштамо и чинимо другима добро, доприносимо томе да сви имамо мир и Јеховин благослов.

12. Како нам старешине помажу да будемо уједињени?

12 Надаље, хришћанске старешине много доприносе јединству. Њима је поверено да нам помажу да „постигнемо јединство у вери“ (Еф. 4:8, 13). Када старешине сарађују с нама у светој служби и дају нам промишљене савете на темељу Божје Речи, они нам помажу да обучемо нову личност (Еф. 4:22-24). Да ли иза њихових савета видиш Јеховину жељу да те припреми за живот у новом свету под владавином његовог Сина? Старешине, да ли другима дајете савете с тим циљем на уму? (Гал. 6:1).

„БУДИТЕ ДОБРИ ЈЕДНИ ПРЕМА ДРУГИМА“

13. До чега би дошло ако не бисмо слушали савете из Ефешанима 4:25-32?

13 У Ефешанима 4:25-29 наводи се шта посебно не доликује хришћанима. У то спадају лагање, гнев, лењост и ружне речи. Наше речи треба да буду добре и да изграђују друге. Ако неко не би слушао овај савет, жалостио би Божји свети дух јер је то сила која ствара јединство (Еф. 4:30). За мир и јединство је неопходно и да примењујемо оно што је Павле написао у наставку: „Нека се сва злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор уклони од вас заједно са свом злоћом. А будите добри једни према другима, самилосни, спремно опраштајући једни другима као што је и Бог преко Христа спремно опростио вама“ (Еф. 4:31, 32).

14. (а) Зашто је Павле дао савет да будемо „добри једни према другима“? (б) Шта ће нам помоћи да будемо добри?

14 Павлов савет да будемо „добри једни према другима“ указује на то да нам се понекад деси да не покажемо доброту и да треба на томе да радимо. Зато сви треба да се трудимо да више мислимо на друге него на себе (Фил. 2:4). Можда би нешто што хоћемо да кажемо у очима других било духовито или оштроумно, али да ли би се у томе огледала доброта? Ако унапред размишљамо о томе, биће нам лакше да будемо добри.

ЉУБАВ И ПОШТОВАЊЕ СЕ УЧЕ У КРУГУ ПОРОДИЦЕ

15. Како оно што је Павле записао у Ефешанима 5:28 помаже мужевима да се угледају на Христа?

15 У Библији се однос између Христа и скупштине упоређује са односом између мужа и жене. То мужу помаже да разуме колико је важно да буде добар поглавар својој жени, да је воли и брине о њој, а жени помаже да буде подложна мужу (Еф. 5:22-33). Зашто је Павле написао: „Тако и мужеви треба да воле своје жене као своје тело“? (Еф. 5:28). Претходно је говорио о томе како је „Христ волео скупштину и себе предао за њу [...] чистећи је купањем у води, у речи Божјој“. Дакле, да би поступао у складу с Јеховином намером да се све поново састави у Христу, муж мора бринути о духовности своје породице.

16. До чега води када родитељи испуњавају своју библијску одговорност у оквиру породице?

16 Добро је да родитељи имају на уму да им је Јехова поверио бригу о деци. Нажалост, данас су многи „без љубави према члановима породице“ (2. Тим. 3:1, 3, фуснота). Веома велики број очева бежи од својих одговорности, што врло лоше утиче на њихову децу. Павле је саветовао хришћанске очеве: „Не раздражујте своју децу, него их васпитавајте на Јеховин начин и помажите им да усвоје његов начин размишљања“ (Еф. 6:4). О љубави и ауторитету деца најпре уче у породици. Родитељи који на тај начин васпитавају своју децу поступају у складу с Јеховином намером да уједини сва своја створења. Уколико у нашем дому влада љубав и нема гнева, срџбе и погрдног говора, онда ми на прави начин поучавамо децу да воле друге и да поштују ауторитет. То ће их припремити за живот у Божјем новом свету.

17. Шта је неопходно да бисмо се одупрли Ђаволу?

17 Треба да знамо да ће Ђаво, који је први нарушио мир у целом свемиру, учинити све да нас спречи да вршимо Божју вољу. Нема сумње да Сатани одговара то што стопа развода расте, што многи парови живе невенчано и што се склапају хомосексуални бракови. Ми се не поводимо за трендовима савременог друштва. Наш узор је Христ (Еф. 4:17-21). Зато смо подстакнути да ’обучемо сву Божју ратну опрему‘ да бисмо се одупрли Ђаволу и његовим демонима. (Прочитати Ефешанима 6:10-13.)

„ЖИВИТЕ У ЉУБАВИ“

18. Шта је кључ за наше хришћанско јединство?

18 Кључ за наше хришћанско јединство је љубав. Будући да волимо нашег Господа Исуса Христа, нашег Бога Јехову и сву браћу, чврсто смо решени да ’одржимо јединство духа, у миру који нас повезује‘ (Еф. 4:3-6). Исус је о таквој љубави у молитви рекао: „Не молим само за њих него и за оне који поверују у мене посредством њихове речи, да сви буду једно, као што си ти, Оче, у јединству са мном и ја у јединству с тобом, да и они буду у јединству с нама [...] И обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га, да љубав којом си ме волео буде у њима и ја у јединству с њима“ (Јов. 17:20, 21, 26).

19. Шта треба увек да чинимо?

19 Уколико нам је тешко да нешто променимо код себе, нека нас љубав подстакне да се молимо попут псалмисте: „Дај ми срце неподељено, да би се бојало имена твога“ (Пс. 86:11). Одлучно се одупримо Ђаволовом настојању да нас удаљи од нашег брижног Оца и оних које он воли. Трудимо се да се ’угледамо на Бога, као његова вољена деца, и живимо у љубави‘ — у оквиру породице, у служби проповедања и у скупштини (Еф. 5:1, 2).

[Питања за разматрање]

[Слика на 29. страни]

Он оставља свој дар пред олтаром и иде да се помири са својим братом

[Слика на 31. страни]

Родитељи, поучавајте своју децу да поштују друге