Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Пред ким да стрепим?“

„Пред ким да стрепим?“

„Пред ким да стрепим?“

„Да се и рат против мене поведе, и тада ћу се у Бога поуздати“ (ПС. 27:3)

ПРЕМА СЛЕДЕЋИМ СТИХОВИМА, ШТА ТИ МОЖЕ УЛИТИ ХРАБРОСТ?

Псалам 27:1

Псалам 27:4

Псалам 27:11

1. Шта ће нам 27. псалам помоћи да разумемо?

 КАКО је могуће да упркос све горем стању у свету ми све више проповедамо? Зашто време и снагу радо трошимо на службу док се многи боре са економским тешкоћама? Како можемо остати храбри и поред тога што многи страхују од будућности? Одговоре налазимо у 27. псалму, који је краљ Давид написао под Божјим надахнућем.

2. Како стрепња утиче на човека и у шта смо уверени?

2 На самом почетку овог псалма, Давид каже: „Јехова је светлост моја и спасење моје. Кога да се бојим? Јехова је тврђава живота мога. Пред ким да стрепим?“ (Пс. 27:1). Страх и стрепња могу толико снажно деловати на особу да она потпуно клоне духом и изгуби снагу. Али онај ко се боји Јехове нема потребе да се узнемирава ни због чега (1. Петр. 3:14). Ако нам је Јехова тврђава, бићемо ’спокојни и мирно ћемо живети, зла се не бојећи‘ (Посл. 1:33; 3:25). Зашто то можемо рећи?

„ЈЕХОВА ЈЕ СВЕТЛОСТ МОЈА И СПАСЕЊЕ МОЈЕ“

3. У ком смислу је Јехова наша светлост и шта ми морамо да радимо?

3 Метафора „Јехова је светлост моја“ истиче то да нас Јехова поучава и изводи из духовне таме (Пс. 27:1). Дословна светлост открива опасности и препреке на путу, али их не уклања. Када их видимо, ми морамо нешто предузети. Слично томе, Јехова нам открива право значење догађаја у свету. Упозорава нас на разне опасности. У Библији нам је дао начела која су увек делотворна, али на нама је да применимо оно што учимо. Тако можемо бити попут псалмисте, који је постао ’мудрији од својих непријатеља‘ и ’разборитији од свих учитеља‘ (Пс. 119:98, 99, 130).

4. (а) Зашто је Давид са сигурношћу могао да каже да је Јехова његово спасење? (б) Када ће посебно доћи до изражаја да је Јехова наше спасење?

4 Давидове речи из Псалма 27:1 показују да је он сигурно размишљао о томе како га је Јехова у више наврата избавио. На пример, Јехова га је „избавио из лављих и из медвеђих канџи“. Помогао му је и да савлада дива Голијата. Када га је краљ Саул гађао копљем, Јехова му је оба пута помогао (1. Сам. 17:37, 49, 50; 18:11, 12; 19:10). Сасвим је разумљиво што је Давид са сигурношћу могао да каже: „Јехова је [...] спасење моје.“ Јехова ће бити спасење и другим својим слугама, као што је био и Давиду. Како? Тако што ће их избавити током предстојеће „велике невоље“ (Откр. 7:14; 2. Петр. 2:9).

ПАМТИ СВАКИ УСПЕХ

5, 6. (а) Како ће нам размишљање о ономе што смо доживели улити храброст? (б) Зашто је добро да размишљамо о томе како је Јехова у прошлости помагао својим слугама?

5 Да бисмо стекли храброст, важно је да радимо исто што и Давид, о чему се говори у Псалму 27:2, 3. (Прочитати.) Он је размишљао о ситуацијама у којима га је Јехова избавио (1. Сам. 17:34-37). То му је улило храброст да се суочи и с најгорим тешкоћама. Да ли размишљање о ономе што си доживео и теби даје снагу? Примера ради, да ли си се горљиво молио због неког великог проблема и онда видео како ти је Јехова дао потребну мудрост и снагу? Сећаш ли се како је Јехова уклањао препреке које су ти одузимале радост у служби или како ти се „пружила добра прилика за успешну службу“? (1. Кор. 16:9). Како се осећаш када размишљаш о тим догађајима? Зар те то не уверава да ти Јехова може помоћи да савладаш и веће препреке и тешкоће или да истрајеш под њима? (Римљ. 5:3-5).

6 Замисли да нека моћна власт реши да уништи Јеховине сведоке као организацију. У савремено доба, многи су покушавали да то ураде, али безуспешно. Размишљање о томе како је Јехова до сада помагао свом народу помоћи ће нам да се храбро суочимо с било чим што се може десити у будућности (Дан. 3:28).

ЉУБАВ ПРЕМА СВЕТОЈ СЛУЖБИ

7, 8. (а) Према Псалму 27:4, шта је Давид молио Јехову? (б) Шта је Јеховин велики духовни храм и како у њему обожавамо Јехову?

7 За храброст је неопходно и да волимо свету службу. (Прочитати Псалам 27:4.) У Давидово време, ’Јеховин дом‘ је био свети шатор. Давид је припремио све што је било потребно да би његов син Соломон изградио величанствени храм. Вековима касније, Исус је рекао да ће доћи време када за обожавање Јехове више неће бити неопходна нека посебна грађевина (Јов. 4:21-23). Апостол Павле је у посланици Јеврејима, у поглављима 8-10 указао на то да је велики духовни храм настао 29. н. е., када се Исус крстио и показао спремност да изврши Јеховину вољу (Јевр. 10:10). Тај велики духовни храм је уређење путем ког је Јехова омогућио људима да му приступе на темељу вере у Исусову откупну жртву. Како ми обожавамо Јехову у том храму? Тако што му се молимо „искреног срца, пуни поуздања и вере“, „истрајно и непоколебљиво обзнањујемо свима своју наду“, размишљамо о својим суверницима, подстичемо их на добра дела и храбримо једни друге на скупштинским састанцима и током вечери за породично проучавање (Јевр. 10:22-25). Љубав према светој служби даје нам снагу у овим тешким последњим данима.

8 Широм света, Јеховине верне слуге проводе све више времена у служби проповедања, уче нове језике и селе се у подручја где је потребно више објавитеља. Попут псалмисте, и они моле Јехову за једно, да уживају у његовој доброти и служе му, шта год да се деси. (Прочитати Псалам 27:6.)

УЗДАЈ СЕ У БОЖЈУ ПОМОЋ

9, 10. У шта нас уверавају речи из Псалма 27:10?

9 Давид је сликовито описао своје поуздање у Јеховину помоћ: „Ако ме и отац и мајка оставе, Јехова ће ме прихватити“ (Пс. 27:10). На основу догађаја описаних у 22. поглављу 1. Самуилове можемо закључити да Давида родитељи нису оставили. Иако су данас многи доживели да их породица потпуно одбаци, они су нашли помоћ и заштиту у окриљу хришћанске скупштине.

10 Пошто Јехова не заборавља своје слуге када их други напусте, зар их он неће подржати и у било којој другој невољи? На пример, ако нас брине да ли ћемо имати довољно средстава за потребе своје породице, сигурно се можемо поуздати у то да ће нам Јехова помоћи (Јевр. 13:5, 6). Он разуме околности и потребе сваког свог верног слуге.

11. Како наше поуздање у Јехову може утицати на друге? Наведи пример.

11 Погледајмо шта се десило Викторији из Либерије. Док је проучавала Библију и напредовала ка крштењу, човек с којим је живела оставио ју је с троје деце. Иако је била без куће и посла, наставила је да духовно напредује. Када се Викторија крстила, њена 13-годишња ћерка је нашла новчаник пун новца. Да не би дошли у искушење, одлучили су да и не преброје новац. Одмах су ступили у контакт с војником коме је припадао тај новчаник. Он им је рекао да би цео свет био боље и безбедније место за живот кад би сви људи били поштени попут Јеховиних сведока. Викторија му је из Библије показала Јеховина обећања о новом свету. Задивљен њеном вером и поштењем, војник јој је дао позамашну суму као награду што му је вратила новац. Пошто се безусловно уздају у то да ће Јехова увек бринути о њима, Јеховини сведоци су на гласу као поштени људи.

12. Шта се види из тога што настављамо да служимо Јехови упркос губицима у материјалном погледу? Наведи пример.

12 Замисли како се осећао Томас, некрштени објавитељ из Сијера Леонеа. Он је почео да ради као професор у средњој школи, али скоро годину дана није добијао плату јер се одуговлачило с неким формалностима. Који је био последњи услов да би Томас почео да прима плату и добио новац који му је школа дуговала? Разговор с директором школе, који је био и свештеник. Он је рекао да су веровања Јеховиних сведока неспојива с програмом школе. Инсистирао је да Томас бира између посла и својих библијских уверења. Томас је напустио тај посао и није добио надокнаду за годину дана рада. Нашао је други посао као сервисер радио-уређаја и мобилних телефона. Шта нам овај и бројни слични примери показују? За разлику од људи који страхују да неће имати од чега да живе, ми не треба да стрепимо јер се чврсто уздамо у онога ко је све створио и чува свој народ.

13. Како напредује дело проповедања о Краљевству у економски слабо развијеним земљама?

13 У доста земаља где се тешко живи, објавитељи Краљевства су изузетно активни у служби проповедања. Како то? Једна подружница је написала: „Многи људи су незапослени и имају више времена за проучавање Библије с нама, а браћа имају више времена за проповедање. Тамо где је живот посебно тежак, људима не мора посебно да се објашњава да живимо у последњим данима. Они то виде и сами.“ Један мисионар, који преко 12 година служи у земљи у којој сваки објавитељ у просеку има више од три библијска студија, пише: „Пошто многи објавитељи живе скромно и немају пуно ствари које би им одвраћале пажњу, углавном имају више времена за службу проповедања и проучавање Библије с људима.“

14. Какву заштиту Јехова може пружити свом народу?

14 Јехова је обећао да ће помагати свом народу у целини, да ће га штитити и избављати од свега што би му могло нашкодити у физичком и духовном погледу. Ми имамо потпуно поуздање у то обећање (Пс. 37:28; 91:1-3). Мноштво које ће преживети ’велику невољу‘ сигурно ће бити велико (Откр. 7:9, 14). Током остатка последњих дана, оно ће бити заштићено од оних који желе да га униште. Божје слуге ће имати све што је потребно да би издржале кушње и сачувале своје пријатељство с Богом. Он ће их заштитити у завршном делу велике невоље.

„ЈЕХОВА, ПОУЧИ МЕ ПУТУ СВОМЕ“

15, 16. Какво нам добро доноси то што се држимо Божјих савета? Наведи пример.

15 Да бисмо и даље били храбри, стално нам треба Божја поука. То се види из Давидове молбе: „Јехова, поучи ме путу своме, води ме стазом честитости и чувај ме од непријатеља“ (Пс. 27:11). Да бисмо поступали у складу са овом молитвом, морамо озбиљно схватати и одмах примењивати све библијске смернице које нам даје Јеховина организација. Многи су послушали мудар савет да поједноставе живот и отплатили су дугове. То им је значило када је наступила светска економска криза. Нису били оптерећени стварима које више не могу приуштити себи, већ су могли да се посвете служби у још већој мери. Сви можемо да се запитамо: ’Да ли одмах примењујем све оно што прочитам у Библији и публикацијама верног и разборитог роба, чак и када то од мене изискује неке жртве?‘ (Мат. 24:45).

16 Ако допуштамо Јехови да нас поучава и води путем праведности, нећемо имати чега да се бојимо. Када је један општи пионир из Сједињених Држава конкурисао за радно место које би њему и његовој породици омогућило да остану у пуновременој служби, директор му је рекао да нема никакве шансе јер нема факултетску диплому. Да ти се деси тако нешто, да ли би зажалио што си се определио за пуновремену службу, а не за високо образовање? Две седмице касније, тај директор је остао без посла. Други директор је питао нашег брата које циљеве има. Брат је објаснио да су он и супруга Јеховини сведоци и да пуно времена посвећују служби проповедања, па би волели да то и надаље чине. На то је директор рекао: „Знао сам да сте другачији. Пре него што је мој отац умро, две ваше вернице су долазиле сваки дан и читале му Библију. Рекао сам себи да ћу, ако икада будем имао прилику, помоћи неком Јеховином сведоку.“ Сутрадан ујутро, брат је добио посао који је бивши директор одбио да му да. Заиста, када ставимо Краљевство на прво место у животу, Јехова се држи свог обећања да нећемо остати без онога што нам је неопходно (Мат. 6:33).

НЕОПХОДНЕ СУ НАМ ВЕРА И НАДА

17. Шта ће нам помоћи да с поуздањем гледамо на будућност?

17 Давид затим наглашава колико су важне вера и нада: „Да нисам веровао да ћу видети доброту Јеховину у земљи живих, шта би са мном било!“ (Пс. 27:13). Шта би с нама било да немамо наду коју нам је Бог дао и да не разумемо све оно што читамо у 27. псалму? Зато наставимо да се с вером молимо за снагу и помоћ да пребродимо све оно што претходи Армагедону. (Прочитати Псалам 27:14.)

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Давиду је снагу давало размишљање о ситуацијама у којима га је Јехова избавио

[Слика на 25. страни]

Економске тешкоће нам могу пружити прилику да више учествујемо у служби проповедања