Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служи Богу који даје слободу

Служи Богу који даје слободу

Служи Богу који даје слободу

„Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. ЈОВ. 5:3)

МОЖЕШ ЛИ ОДГОВОРИТИ?

Како Сатана настоји да Божје законе прикаже као тешке?

Зашто морамо добро пазити на то с ким се дружимо?

Шта ће нам помоћи да останемо верни Богу који даје слободу?

1. Како Јехова користи своју слободу и какву је слободу дао Адаму и Еви?

 САМО Јехова има апсолутну слободу. Међутим, он је никад не злоупотребљава нити је задржава само за себе тако што би контролисао сваку ситницу у животу својих слугу. Он им даје слободну вољу, што им омогућава да самостално доносе одлуке и испуњавају своје исправне жеље. Примера ради, Бог је Адаму и Еви дао само једну забрану — нису смели да једу „с дрвета спознања добра и зла“ (Пост. 2:17). Јасно је да су имали огромну слободу у вршењу Божје воље.

2. Зашто су наши прародитељи изгубили слободу коју им је Бог подарио?

2 Зашто је Бог нашим прародитељима подарио толику слободу? Он их је створио по својој слици и дао им савест, с правом очекујући да ће чинити добро из љубави према њему као Створитељу (Пост. 1:27; Римљ. 2:15). Нажалост, Адам и Ева нису ценили свог дивног Створитеља нити слободу коју су имали. Послушали су Сатану и посегнули за слободом на коју нису имали право, што је подразумевало моралну независност од Бога. Али тако нису добили већу слободу, већ су продали себе и своје будуће потомство у ропство греха. Последице су биле катастрофалне (Римљ. 5:12).

3, 4. Шта Сатана жели да мислимо о Јеховиним мерилима?

3 Ако је Сатана успео да двоје савршених људи — као и мноштво духовних створења — наведе да одбаце Божју врховну власт, нема сумње да може заварати и нас. Његова тактика се није много променила. Он покушава да нас наведе на помисао да су Божја мерила тешка, да нас лишавају радости и задовољства (1. Јов. 5:3). Такво гледиште би могло снажно утицати на нас ако смо често у друштву људи који мисле тако. „Млади с којима сам се дружила лоше су утицали на мене, посебно зато што нисам имала храбрости да будем другачија од њих“, рекла је 24-годишња сестра која се упустила у полни неморал. Можда се и ти суочаваш са сличним притиском средине.

4 Нажалост, негативан утицај може понекад доћи и из хришћанске скупштине. „Неки млади су били у вези са онима који нису Сведоци“, рекао је један млади брат. „У једном тренутку сам схватио да, што сам више с њима, све више личим на њих. Моја духовност је почела да слаби. На састанцима сам се досађивао и ретко кад сам ишао у службу проповедања. То ми је био знак да треба да престанем да се дружим с њима, што сам и урадио.“ Да ли си свестан колико твоје друштво може утицати на тебе? Осмотримо библијски пример који то добро осликава (Римљ. 15:4).

ПРИДОБИЈАО ЈЕ ЊИХОВА СРЦА

5, 6. Како је Авесалом заваравао људе и да ли је његов лукав план успео?

5 У Библији се спомињу многи који су лоше утицали на друге. Један од њих је Авесалом, син краља Давида. Авесалом је био изузетно леп човек. Међутим, с временом је, попут Сатане, допустио да му се у срцу развије частољубље и пожелео је да преузме престо свог оца, на шта није имао право. a Авесалом је сковао подмукли план да преотме власт. Глумио је да је искрено заинтересован за добробит народа и лукаво наводио људе на помисао да на двору нема ко да их саслуша. Као што је Ђаво чинио у еденском врту, Авесалом се претварао да је доброчинитељ, док је у исто време безобзирно клеветао рођеног оца (2. Сам. 15:1-5).

6 Да ли је Авесаломов лукав план успео? У извесној мери јесте, јер Библија каже: „Авесалом [је] придобијао срца Израелаца“ (2. Сам. 15:6). Међутим, Авесалома је његова дрскост довела до пада. Нажалост, то је коштало живота и њега и хиљаде других које је преварио (2. Сам. 18:7, 14-17).

7. Које поуке налазимо у ономе што Библија каже о Авесалому? (Видети слику на 14. страни.)

7 Због чега је Авесалом тако лако обмануо Израелце? Можда им је давао примамљива обећања или их је заварала његова појава. Шта год да је био случај, једно је сигурно: Нису били верни Јехови и његовом помазаном краљу. Сатана и данас користи особе попут Авесалома, настојећи да придобије срце Јеховиних слугу. Такви људи можда кажу: ’Јеховина мерила превише ограничавају. Шта фали онима који не служе Јехови? Они уживају у животу!‘ Да ли ћеш прозрети њихово лукавство и остати веран Богу? Хоћеш ли задржати на уму да те само Јеховин „савршени закон“, Христов закон, може водити до праве слободе? (Јак. 1:25). Зато немој престати да волиш тај закон и никад немој злоупотребити своју хришћанску слободу. (Прочитати 1. Петрову 2:16.)

8. Наведи неке примере из стварног живота који показују да кршење Јеховиних мерила не доноси срећу.

8 Млади су посебна Сатанина мета. Један брат који сада има преко 30 година присећа се времена када је био тинејџер: „Мислио сам да су Јеховина морална мерила ограничење, а не заштита.“ Због тога се упустио у полни неморал. Али то га није учинило срећним. „Годинама сам осећао кривицу и кајао се“, рекао је он. Једна сестра је описала шта јој се догодило у тинејџерским годинама: „Након што сам починила неморал, осећала сам тугу и празнину. Ружна сећања ми се враћају чак и сада, после 19 година.“ Друга сестра је рекла: „Помисао на то да сам својим поступцима повредила људе које много волим сломила ме је у духовном и емоционалном погледу. Страшно је живети без Јеховине наклоности.“ Сатана не жели да размишљаш о таквим последицама греха.

9. (а) Која питања нам могу помоћи да преиспитамо своје гледиште о Јехови, његовим законима и начелима? (б) Зашто је важно добро упознати Бога?

9 Тужно је што су многи млади Сведоци, па чак и неки у зрелим годинама, на тежак начин научили да задовољство које доноси грех има високу цену (Гал. 6:7, 8). Зато се запитај: ’Да ли препознајем Сатанине сплетке? Да ли сматрам Јехову својим највећим Пријатељем, који ми увек говори истину и жели само најбоље? Јесам ли потпуно уверен да ми он никад не би ускратио нешто што је стварно добро и што би ме усрећило?‘ (Прочитати Исаију 48:17, 18.) Да би од срца могао потврдно да одговориш, није довољно да само површно познајеш Јехову. Треба да га добро упознаш и будеш свестан тога да су библијски закони и начела доказ његове љубави према теби, а не жеље да те спутава (Пс. 25:14).

МОЛИ ЈЕХОВУ ЗА МУДРО И ПОСЛУШНО СРЦЕ

10. Зашто треба да се угледамо на младог краља Соломона?

10 Соломон је био млад када је у молитви понизно рекао: „Ја сам млад и још немам искуства.“ Затим је молио Јехову да му да мудро и послушно срце (1. Краљ. 3:7-9, 12). Јехова је услишио ту искрену молитву, а исто ће учинити и за тебе, било да си млад или стар. Наравно, он ти неће неким чудом улити разборитост и мудрост. Али учиниће те мудрим ако темељно проучаваш његову Реч, молиш га за свети дух и прихваташ поуку и смернице које добијаш преко хришћанске скупштине (Јак. 1:5). На тај начин, Јехова и својим младим слугама помаже да буду мудрији од свих који не слушају његове савете, чак и од оних које овај свет сматра ’мудрим и умним‘ (Лука 10:21; прочитати Псалам 119:98-100).

11-13. (а) Које драгоцене поуке налазимо у Псалму 26:4, Пословицама 13:20 и 1. Коринћанима 15:33? (б) Како би та библијска начела применио у животу?

11 Стихови које ћемо сада осмотрити показују колико је важно проучавати Библију и дубоко размишљати о ономе што смо прочитали како бисмо добро упознали Јехову. Сваки од њих садржи једно важно начело у погледу нашег избора друштва: „Не седим с људима који неистину говоре, и не одлазим к онима који прикривају какви су“ (Пс. 26:4). „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Посл. 13:20). „Лоше друштво квари добре навике“ (1. Кор. 15:33).

12 Које драгоцене поуке налазимо у овим стиховима? (1) Јехова жели да пажљиво бирамо с ким се дружимо. Он жели да нас заштити у моралном и духовном погледу. (2) Људи с којима се дружимо утичу на нас позитивно или негативно. Једноставно, то је тако. На основу стила којим су писани горњи стихови види се да Јехова настоји да нам допре до срца. Запази да ниједан од њих није формулисан као правило, у стилу „не смеш...“, већ су написани тако да једноставно износе чињенице. Јехова нам у ствари каже: ’Ово су чињенице. Шта ћеш ти урадити? Шта ти је у срцу?‘

13 Надаље, пошто су ова три стиха формулисана као чињенице, њихова вредност је непролазна и могу се применити на широк спектар ситуација. Примера ради, постави себи следећа питања: Како могу избећи дружење са онима „који прикривају какви су“? У којим приликама бих могао доћи у контакт с њима? (Посл. 3:32; 6:12). Ко су мудре особе с којима Јехова жели да се дружим? Ко су „безумни“ које жели да избегавам? (Пс. 111:10; 112:1; Посл. 1:7). Које „добре навике“ ћу покварити ако изаберем лоше друштво? Да ли се такве особе налазе само међу онима који не служе Јехови? (2. Петр. 2:1-3). Како би одговорио на ова питања?

14. Како можете обогатити своје вече за породично проучавање?

14 Исто као што си осмотрио ове стихове, могао би размишљати о још некима који откривају Божје гледиште о стварима које се тичу тебе и твоје породице. b Родитељи, можда бисте такве теме могли да разматрате током вечери за породично проучавање. Док то чините, имајте на уму шта треба да буде циљ — помоћи сваком члану породице да увиди како Божји закони и начела одражавају његову велику љубав према нама (Пс. 119:72). Такво проучавање ће вам свима помоћи да се још више приближите Јехови и једни другима.

15. Како можеш проценити да ли имаш мудро и послушно срце?

15 Како можеш знати да ли имаш мудро и послушно срце? Један начин је да упоредиш своје ставове са ставовима верних Божјих слугу из прошлости, као што је краљ Давид, који је написао: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Пс. 40:8). Писац 119. псалма је рекао нешто слично: „О како волим закон твој! По цео дан о њему размишљам“ (Пс. 119:97). Таква љубав се не развија сама од себе. Она је резултат дубоког проучавања, молитве, озбиљног размишљања и личног искуства — када особа у свом животу види небројене благослове које јој доноси поштовање Божјих мерила (Пс. 34:8).

БОРИ СЕ ЗА СВОЈУ ХРИШЋАНСКУ СЛОБОДУ

16. Чега морамо бити свесни ако желимо да победимо у борби за духовну слободу?

16 Током историје, народи су били спремни да ратују за своју слободу. За нас је још важније да водимо духовну борбу за хришћанску слободу. Немој заборавити да твоји непријатељи нису само Сатана, овај свет и његов отровни дух. Треба да се бориш и са својим слабостима и варљивим срцем (Јер. 17:9; Еф. 2:3). Упркос томе, уз Јеховину помоћ можеш победити. И не само то — свака победа, било да је велика или мала, има барем два позитивна исхода. Као прво, обрадоваћеш Јеховино срце (Посл. 27:11). Као друго, кад осетиш слободу која проистиче из Божјег ’савршеног закона слободе‘, бићеш још одлучнији да останеш на ’уском путу‘ у вечни живот. У будућности те очекује још већа слобода, коју је Јехова наменио својим верним слугама (Јак. 1:25; Мат. 7:13, 14).

17. Зашто не треба да клонемо духом због својих слабости и како нам Јехова помаже?

17 Наравно, сви понекад грешимо (Проп. 7:20). Када се то деси, немој мислити да си безвредан и клонути духом. Ако се такорећи спотакнеш, устани и настави даље, чак и ако треба да тражиш помоћ старешина. Њихова „молитва упућена с вером“, написао је Јаков, „оздравиће болеснога, и Јехова ће га подићи. И ако је починио грехе, биће му опроштено“ (Јак. 5:15). Немој никад заборавити да је Бог милосрдан и да те је он привукао у скупштину зато што је видео добро у теби. (Прочитати Псалам 103:8, 9.) Све док си му одан свим срцем, он те неће одбацити (1. Лет. 28:9).

18. Како можемо поступати у складу са Исусовом молитвом, која је забележена у Јовану 17:15?

18 Током своје последње ноћи на земљи, Исус је у упечатљивој молитви за 11 верних апостола рекао: ’Сачувај их од Злога‘ (Јов. 17:15). Он је бринуо не само за апостоле већ за све своје следбенике. Зато можемо бити уверени да ће Јехова услишити ову Исусову молитву и чувати нас током ових тешких времена. „Штит је [Јехова] онима који живе беспрекорно [...] и чува пут оних који су му верни“ (Посл. 2:7, 8). Није увек лако бити беспрекоран, али то је једини пут ка вечном животу и правој слободи (Римљ. 8:21). Немој никоме дозволити да те одврати од њега!

[Фусноте]

a Бог је након Авесаломовог рођења обећао Давиду да ће добити потомка који ће наследити његов престо. Према томе, Авесалом је сигурно знао да Јехова није изабрао њега за Давидовог наследника (2. Сам. 3:3; 7:12).

b Добри примери су 1. Коринћанима 13:4-8, где Павле описује љубав, и Псалам 19:7-11, где се говори о бројним благословима које доноси послушност Јеховиним законима.

[Питања за разматрање]

[Слике на 14. страни]

Како можемо препознати оне који су попут Авесалома и избећи њихов утицај?