Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Да ли је Самсонова снага била у коси?

Извор Самсонове снаге није била сама коса, већ оно што је она симболизовала — посебан однос који је као назиреј имао с Богом. Тај однос је био нарушен када се Далила побринула да му одсеку косу (15. 4, страна 9).

Која три фактора могу позитивно утицати на наше фигуративно срце?

(1) Исхрана. Као што је дословном срцу потребна довољна количина хранљивих материја, исто тако је потребно да уносимо довољну количину здраве духовне хране. (2) Вежбање. Ревним учешћем у служби проповедања одржавамо своје фигуративно срце у добром стању. (3) Окружење. Стрес можемо ублажити тако што ћемо се дружити са суверницима, којима је стало до нас (15. 4, страна 16).

Како брачни другови могу обновити међусобно поверење након неверства?

Треба (1) да буду искрени, (2) да буду уједињени, (3) да промене навике и (4) да напредују у обнављању поверења (1. 5, стране 12-15).

Зашто онај ко држи погребни говор не треба да Псалам 116:15 примени на преминулог?

У том стиху се каже: „Скупоцена је у очима Јеховиним смрт оних који су му верни.“ То значи да је Богу живот целе групе његових верних слугу превише драгоцен да би дозволио њихову смрт. Он неће дозволити да његове верне слуге као група потпуно нестану са лица земље (15. 5, страна 22).

Ко су били колпортери?

До 1931. године израз „колпортери“ односио се на оне који се данас називају пионирима (15. 5, страна 31).

Шта показује да Библија није само још једна књига коју су написали људи?

У Библији су записана многа пророчанства која су се испунила. У њој су тачно забележени историјски догађаји, а не митови. Она се слаже са науком, а њене књиге чине једну складну збирку. Савети који се у њој налазе практични су и данас (1. 6, стране 4-8).

На кога се односи израз „сва она краљевства“ који се појављује у Данилу 2:44?

Тај израз се односи на краљевства, то јест владавине, представљене различитим деловима кипа из Данилове визије (15. 6, страна 17).

Када је англо-америчка светска сила постала седма светска сила из библијског пророчанства?

Та двојна светска сила је настала када су Велика Британија и Сједињене Америчке Државе почеле заједно да делују током Првог светског рата (15. 6, страна 19).

На који начин Бог опрашта и заборавља грехе оних који се кају?

Јехова за оне који су у његовој наклоности каже: „Више се нећу сећати њиховог греха“ (Јер. 31:34). Он опрашта грехе на темељу откупне жртве. Кад Бог некоме опрости грехе, он их заборавља у том смислу што их не спомиње поново да би ту особу због њих казнио (1. 7, страна 18).

Зашто можемо веровати у чуда забележена у Библији?

Многа од њих одиграла су се на јавним местима, а не у тајности. Одликовала их је једноставност, а не неки посебни ефекти. Доносила су част Богу, а не људима. Била су разнолика, а чак ни противници који су их видели никада нису оспоравали да су се она заиста десила. Све су то разлози на основу којих можемо веровати у чуда забележена у Библији (1. 8, стране 7-8).