Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живимо као поданици Божјег Краљевства

Живимо као поданици Божјег Краљевства

Живимо као поданици Божјег Краљевства

’Живите достојно добре вести‘ (ФИЛ. 1:27)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

На кога се односи Павлов савет упућен Филипљанима?

Шта значи познавати језик, историју и закон Божјег Краљевства?

Како поданици Божјег Краљевства и они који ће владати с Христом показују да воле Божја мерила?

1, 2. Зашто је савет који је апостол Павле упутио скупштини у Филипима имао посебно значење?

 АПОСТОЛ Павле је подстакао сухришћане у Филипима да ’живе достојно добре вести‘. (Прочитати Филипљанима 1:27.) Грчка реч преведена са „живите“ може се превести и изразом „живите као грађани“. Тај израз је имао посебно значење за чланове скупштине у Филипима. Зашто то можемо рећи? Зато што изгледа да су Филипи били један од градова чији су становници добијали римско грађанство. Римски грађани у Филипима, као и широм Римског царства, били су поносни на свој статус јер им је закон пружао посебну заштиту.

2 Чланови скупштине у Филипима имали су још више разлога да буду поносни. Апостол Павле их је подсетио да као помазани хришћани имају грађанство „на небесима“ (Фил. 3:20). Они нису били грађани неког људског царства, већ Божјег Краљевства. То им је пружало изузетну заштиту и повластице (Еф. 2:19-22).

3. (а) На кога се односи Павлов савет упућен Филипљанима? (б) О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Павлов савет се првенствено односи на оне који ће са Христом владати на небу (Фил. 3:20). Али он важи и за оне који ће бити земаљски поданици Божјег Краљевства. Зашто то кажемо? Зато што сви ми служимо истом Краљу, Јехови, и морамо живети по истим мерилима (Еф. 4:4-6). Они који у данашње време желе да постану држављани неке развијене земље труде се да испуне одређене услове. Ми треба још више да ценимо то што имамо прилику да постанемо поданици Божјег Краљевства. Упоредимо зато услове за добијање држављанства неке земље са условима које неко треба да испуни да би постао поданик Божјег Краљевства. Затим ћемо видети које три ствари не смемо запоставити ако желимо да останемо поданици тог Краљевства.

УСЛОВИ ЗА ПОДАНИКЕ

4. Који је то чист језик и када „говоримо“ тим језиком?

4 Познавање језика. Власти неких земаља захтевају да подносиоци захтева за држављанство знају званични језик њихове државе. Многи се чак и годинама након добијања држављанства труде да овладају тим језиком. Можда су брзо савладали граматичка правила, али им треба још времена да добро науче изговор. Слично томе, од поданика Божјег Краљевства се очекује да науче оно што Библија назива ’чистим језиком‘. (Прочитати Софонију 3:9.) О ком језику се ради? То је истина о Богу и о ономе што он намерава да учини, а што је забележено у Библији. Ми „говоримо“ чистим језиком када се понашамо у складу с Божјим законима и начелима. Поданици Божјег Краљевства су можда брзо савладали основна библијска учења и крстили се. Међутим, чак и након крштења морају се трудити да све боље „говоре“ чистим језиком. Шта то значи? То значи да свако од нас мора да се труди да у свом животу све боље примењује библијска начела.

5. Зашто треба да сазнамо што више детаља о историји Јеховине организације?

5 Познавање историје. Особа која жели да постане држављанин неке земље мора знати нешто о историји те земље. Слично томе, они који желе да буду поданици Божјег Краљевства треба да се потруде да сазнају што више о Божјем Краљевству. Погледајмо пример који су нам оставили Корејеви синови, који су служили у древном Израелу. Они су волели Јерусалим, као и место где се обожавао Јехова и радо су причали о историји тог града. Нису толико били одушевљени велелепним грађевинама колико оним што су тај град и то место обожавања представљали. Јерусалим је био „град Великог Краља“, Јехове, јер се у том граду обожавао истинити Бог. Тамо се народ поучавао Јеховиним законима. Јехова је као Краљ Јерусалима показивао верну љубав према својим поданицима. (Прочитати Псалам 48:1, 2, 9, 12, 13.) Да ли и ти имаш жељу да проучиш историју Јеховине земаљске организације и да то знање делиш са другима? Што више тога будеш сазнао о Божјој организацији и о томе како Јехова подржава свој народ, твоја вера у Божје Краљевство биће све јача и имаћеш још већу жељу да другима преносиш добру вест (Јер. 9:24; Лука 4:43).

6. Зашто је сасвим разумљиво што Јехова очекује од нас да знамо и поштујемо његове законе и начела?

6 Познавање закона. Власти неке државе траже од својих поданика да знају и поштују законе те земље. Зато је сасвим разумљиво што Јехова очекује од нас да знамо и поштујемо законе и начела који важе за све Божје слуге (Ис. 2:3; Јов. 15:10; 1. Јов. 5:3). Људски закони су често мањкави и неправедни. За разлику од њих, ’Јеховин закон је савршен‘ (Пс. 19:7). Да ли волимо Божји закон и да ли свакодневно читамо Божју Реч? (Пс. 1:1, 2). Божји закон можемо добро упознати само ако га лично проучавамо. Нико други то не може учинити за нас.

ПОДАНИЦИ БОЖЈЕГ КРАЉЕВСТВА ВОЛЕ БОЖЈА МЕРИЛА

7. Зашто поданици Божјег Краљевства поштују Божје законе?

7 Да бисмо остали поданици Божјег Краљевства, није довољно само да знамо Божја мерила већ треба и да их волимо. Многи кажу да поштују законе и мерила земље чији су држављани и у којој живе. Међутим, спремни су да крше закон када им се нешто не свиђа и када мисле да их нико не види. Такве особе су врло често ’оне које угађају људима‘ (Кол. 3:22). То није случај са поданицима Божјег Краљевства. Ми се радо подлажемо Божјим законима, чак и када нас нико не гледа. Зашто? Зато што волимо нашег Законодавца (Ис. 33:22; прочитати Луку 10:27).

8, 9. На основу чега можемо знати да ли заиста волимо Божје законе?

8 На основу чега можемо знати да ли заиста волимо Божје законе? Размислимо о томе како реагујемо када нам неко да савет о нечему што сматрамо да је ствар личног избора — на пример, у вези са одевањем и личним изгледом. Можда смо се пре него што смо постали поданици Божјег Краљевства облачили немарно или провокативно. Али како је расла наша љубав према Богу, тако је расла и наша свест о томе да треба да се облачимо на начин којим му исказујемо част (1. Тим. 2:9, 10; 1. Петр. 3:3, 4). Можда сматрамо да се сада пристојно облачимо. Али шта ако нам неки старешина каже да наш стил одевања узнемирава савест неких објавитеља у скупштини? Како ћемо реаговати? Да ли ћемо се правдати, љутити или остати при своме? Један од основних закона који поданици Божјег Краљевства морају поштовати јесте да се угледају на Христа (1. Петр. 2:21). Што се тиче примера који нам је Исус оставио, апостол Павле је написао: „Нека свако од нас угађа ближњем у ономе што је добро за изграђивање. Јер ни Христ није угађао себи“ (Римљ. 15:2, 3). Ради мира у скупштини, зрели хришћанин неће чинити оно што узнемирава савест других (Римљ. 14:19-21).

9 Узмимо у обзир још два важна питања, наиме наш став према супротном полу и наше гледиште о браку. Они који још увек нису поданици Божјег Краљевства можда одобравају хомосексуалност, сматрају да је порнографија безазлена забава или мисле да су прељуба и развод брака ствар личног избора. Међутим, поданици Божјег Краљевства су одбацили такве површне и егоцентричне ставове. Иако су многи прави хришћани раније водили неморалан живот, сада сматрају да су полни односи и брак дарови од Бога. Они цене Јеховина висока мерила и добро знају да они који не поштују Божје законе у вези с браком и полним односима не могу бити поданици његовог Краљевства (1. Кор. 6:9-11). Али свесни су тога да је срце варљиво (Јер. 17:9). Зато су захвални за свако упозорење које им помаже да се држе високих моралних мерила.

ПОДАНИЦИ БОЖЈЕГ КРАЉЕВСТВА ЦЕНЕ УПОЗОРЕЊА

10, 11. На шта нас Божје Краљевство правовремено упозорава и шта ти мислиш о томе?

10 Власти понекад издају упозорења да су неке намирнице или лекови штетни по здравље. Јасно је да се то не односи на све намирнице и лекове. Али уколико неки конкретан производ представља опасност, власти издају упозорења како би заштитиле своје грађане. У супротном би биле немарне. Слично томе, Божје Краљевство нас у право време упозорава на конкретне опасности што се тиче морала и наше духовности. На пример, интернет пружа многе могућности када је реч о комуникацији, образовању и забави. Божја организација доста користи интернет и преко њега постиже много тога. Међутим, многи веб-сајтови представљају опасност у моралном и духовном погледу. Порнографски сајтови очигледно могу угрозити духовно здравље поданика Божјег Краљевства. Верни и разборити роб нас већ деценијама упозорава на то. Заиста смо захвални за таква упозорења.

11 У последње време је једна друга врста сајтова постала веома популарна. Реч је о друштвеним мрежама, које могу бити корисне али могу узроковати и велику штету. Оне у себи крију опасности јер нас могу изложити лошем друштву (1. Кор. 15:33). Зато није чудо што нас Божја организација упозорава на то и помаже нам да имамо уравнотежено гледиште о друштвеним мрежама. Да ли смо можда прочитали све чланке које је верни и разборити роб недавно објавио о коришћењу друштвених мрежа? Заиста би било крајње немудро када бисмо почели да их користимо, а да претходно нисмо прочитали те чланке! a То би било исто као да смо узели неки јак лек, а да претходно нисмо прочитали приложено упутство.

12. Зашто је бесмислено игнорисати упозорења?

12 Они који игноришу упозорења верног и разборитог роба сигурно ће нанети штету и себи и својим најближима. Неки су постали зависни од порнографије или су починили неморал, а затим убедили себе да Јехова не види шта раде. Заиста је бесмислено сматрати да Јехова не види како се понашамо! (Посл. 15:3; прочитати Јеврејима 4:13). Јехова ће онима који упорно игноришу његова мерила ускратити могућност да буду поданици његовог Краљевства, баш као што и власт може одузети држављанство некоме ко крши државне законе b (1. Кор. 5:11-13). Али Јехова је милосрдан и преко старешина покушава да помогне онима који су згрешили (Гал. 6:1). Они који се покају и промене могу обновити пријатељство с Јеховом и остати поданици његовог Краљевства (2. Кор. 2:5-8). Заиста је велика част служити таквом Краљу, који истински воли своје поданике.

ПОДАНИЦИ БОЖЈЕГ КРАЉЕВСТВА ЦЕНЕ ОБРАЗОВАЊЕ

13. Како Божје слуге показују да цене образовање?

13 Многе људске власти се труде да образују своје поданике. Оснивају школе у којима се људи описмењују и стичу практична знања. Божје слуге цене образовни систем државе у којој живе и труде се да стекну образовање које ће им омогућити да се издржавају. Још више цене образовање које стичу као поданици Божјег Краљевства. Јехова образује свој народ преко хришћанске скупштине. Подстиче родитеље да читају својој деци још док су сасвим мала. Верни и разборити роб сваког месеца објављује Стражарску кулу и Пробудите се!, што је доста материјала који се темељи на Библији. Ако сваки дан прочиташ по неколико страна, држаћеш корак с важним поукама које нам Јехова пружа преко тих часописа.

14. (а) Какву поуку имамо? (б) Које си предлоге за породично проучавање већ применио?

14 Поданици Божјег Краљевства се сваке седмице поучавају на скупштинским састанцима. На пример, већ више од шест деценија Теократска школа проповедања помаже полазницима да вешто поучавају друге о Божјој Речи. Да ли си се уписао у ту школу? Верни и разборити роб је протеклих година ставио посебан нагласак на вече за породично проучавање. То доприноси јединству породице. Да ли си већ применио предлоге из наше литературе што се тиче породичног проучавања? c

15. Коју велику част имамо?

15 Многи људи покушавају да придобију друге за своју политичку партију. Неки чак с тим циљем иду од врата до врата. Поданици Божјег Краљевства широм света пружају подршку Божјем Краљевству проповедајући људима на улицама и од врата до врата. Као што је споменуто у претходном чланку за разматрање, данас је Стражарска кула, која објављује Јеховино Краљевство, најтиражнији часопис на свету! Велика је част говорити другима о Божјем Краљевству. Да ли ревно учествујеш у служби проповедања? (Мат. 28:19, 20).

16. Како можемо доказати да смо добри поданици Божјег Краљевства?

16 Ускоро ће Божје Краљевство бити једина власт на нашој планети. Тада ће бити на снази само закони Божјег Краљевства. Да ли ћемо у то време бити добри поданици Божјег Краљевства? Сада то треба да докажемо. Свим својим одлукама прославимо Јехову и тако докажимо да смо добри поданици Божјег Краљевства (1. Кор. 10:31).

[Фусноте]

a Видети Пробудите се! од јула 2011, стране 24-27; од августа 2011, стране 10-13 и од фебруара 2012, стране 3-9.

c Видети Стражарску кулу од 15. августа 2011, стране 6-7 и Нашу службу за Краљевство од јануара 2011, стране 3-6.

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 14. страни]

Да ли обраћаш пажњу на упозорења верног и разборитог роба у вези са интернетом?

[Слика на 12. страни]

Да ли и ти, попут Корејевих синова, радо причаш о обожавању истинитог Бога и о историји Божјег народа?

[Слика на 15. страни]

Породично проучавање може много помоћи теби и твојој породици да будете добри поданици Божјег Краљевства